Rozklikol som si vlakno "Řasy" a pri celodennom prehliadani tych 100 vlakien som sa medzi tisickami prispevkov stratil a uz mi dosli nervy a chut hladat ihlu v kope sena. Podarilo sa mi aspon naist foto haveti ktora sa dost podoba tomu co mi za par dni zamorilo cele akva, kazdy list, kazdu plochu akva a dekoracie, na dne to zatial nevidim. Nejde odsat, ani prstom zotriet, jedine s nechtom.
rybicky.net/k/forum/n/41134.jpg
Moze to byt nejaka ultrajemna ruducha ?
Uz mam pocit ze to preslo z akva aj na mna. S mojou psoriazou ma z toho stresu uz svrbi uplne cely clovek. Vlastne foto nemam, momentalne neni bohuzial cim odfotit.
Navine som si sam, ale ked si to tak premietnem, neviem cim zacat aby som to napravil.
Zacalo to pravdepodobne zanedbanim udrzby pred mesiacom, ale aj po vecsom zasahu a udrzbe sa vsetkemu darilo, tak som sa rozhodol doplnit akvarko dalsimi rybkami. Po nejakom case stupla hodnota no3 z nemeratelnej hodnoty na minimum zistitelne rychlym papierikovym testom (cca 10mg/l). Stale som nevidel ziadny problem vo fungovani a stabilite, tak som sa pustil do dalsieho zasahu, pridal som tvrde africke korene a hladajuc miesto pre ne premiestnil v substrate asi 3-4 kryptokoryny. Pred tymto zasahom som odkalil dno, s vyberanim rastlin sa z dna uvolnilo "startovacie hnojivo" bivoj a kopec bordelu z miest kde nebolo mozne po celu dobu dostatocne odkalovat dno. Doplnil som polovicu vody stratenu odkalovanim. Pockal som 2 dni kym bordel sadne na dno a znova odkalil. Odstranil som vsetku zozltnutu riciu a javsky mach spolu s cca stvrtinou levatiek a kruznikov cinskych, ktorym som pripisoval dierkovanie listov na kryptokorynach.
Rastlinky zacali vdaka zvisenej intenzite svetla (uvolnenim plavajuceho plevelu na hladine) vypustat mikrobublinky k hladine, zdalo sa ze rastlinkam sa dari, myslim si fajn. Potom vsak bublinkovanie rastlin prestalo tak som zacal viac krmit. Myslel som ze rastlinky spotrebovali vecsinu zivin a snazil som sa ich mnozstvo prostrednictvom krmiva/resp. rybiek nahradit.
Nedockavost ma prinutila instalovat CO2 reaktor pomocou "burciakoveho reaktora". Rastlinky zacali na druhy den zase vypustat k hladine mikrobublinky kyslika. Tak som sa potesil a nadalej podaval rybkam zvysene mnozstvo krmiva.
V tom kdesa vzali-tu sa vzali malinke chlpky na listoch velkych kryptokoryn, ktorym som zo zaciatku nepripisoval ziadnu hrozbu. Predvcerom som si vsimol aj zvecsenie objemu korienkov mikrosoria, bohuzial to vsak dnes vyzera na tie iste chlpky ako na listoch. Bohuzial dnes tie chlpy vidim uplne vsade, na kazdej ploche akvaria okrem dna. Napriek dnesnemu cisteniu stien akva a odkalovaniu (+vymena polovice vody), je to na stenach akvaria znova.
Neviem co dalej, mam strach ze cely obsah akvaria skonci v chlorovom kupeli a budem musiet zacat uplne od znova.
Precitanim fora som neskutocne zmeteny, narazil na rady typu: nasadit riasozrutov (rybky, slimaky) - chcem ale odstranit pricinu invazie. Dalej by som to videl nahradenim neznackovych trubic za trojpasmove osram, a zmeranim/kompenzovanim ci stabilizovanim stopovych prvkov (Fe,P/PO4,NH4) ako aj presnejsim zmeranim ostatnych hodnot (NO3,Ph,KH). Mam ale obmedzene financie, takze vsetky moznosti naraz su neuskutocnitelne.
Vopred dakujem za trpezlivost pri citani a pripadne uzitocne rady.