Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 33 Přejít na další stránku   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 06:53 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Johan
Násadu už v akva mám. Teď ji potřebuju přesvědčit, aby se začla rozrůstat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 22:31 Muž j0hny [86]
Ked je tu rec o zamernom vyvolani a mnozeni rias, spominam si na nieco zo zahranicnej literatury, ale rec tam bola o tom ze danu riasu treba mat uz pripravenu :-D Ucelom pestovania bolo odburavanie zivin z vody, v jednej osvetlenej prepazke externeho filtru. Bohuzial som presiel veskeru historiu a nepodarilo sa mi to najst. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 21:17 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Martin71
Jestli si to dobře vybavuji, tak něco kolem 3mg/l. Ale tento údaj bez uvedení teploty a (reálného!) pH v podstatě říká jen to, že se v akva amoniak nestačil spotřebovávat rostlinami a/nebo zpracovávat bakteriemi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 16:20 Muž sportsmen [62]
Ahoj přátelé, pokud o tuhle řasu skutečně stojíte, mohu Vám ji klidně zajistit. Sám ji v nádržích nemám ale kamarádka není co s ní. Tak pokud Vám udělá radost, klidně se ozvěte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 15:43 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: scorpion075
Ona je ledaskde, ale většinou je malá. Jinak si počkejte třeba na jaro a v menších potocích se dá najít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 14:07 Muž larix [1420] Re: scorpion075
Riasu má údajne sportsmenova známa. Písal o tom tu:
rybicky.net/forum/17408…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 14:00 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: larix
Díky za tipy, ale hildenbrandii má už asi jen Gringo. Harpunar je bez aktivní prezentace a u sportsmena jsem ji nezaznemenal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 13:31 Martin71 Re: Sid
A kolik NH4 se vám tím testem podařilo až naměřit? Dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 12:01 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Martin71
Amoniak se ve vodě vyskytuje ve dvou formách - molekulární (NH3) a iontové (NH4). Jejich vzájemný poměr závisí na pH a teplotě vody.
Měřím ho testem "AM" od AQUARu. Kolik ho naměřím je pak především otázkou toho, jak mám aktuálně "zarybené" akva a jak "šlapou" kytky. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 11:57 Muž larix [1420] Re: scorpion075
Obávam sa, že pokiaľ chceš vytvoriť bezpečné a zdravé prostredie pre ryby, nejakú extra vysokú produkciu rias priamo v nádrži nedosiahneš. Aj keď možno by bolo zaujímave začať sa správať k riasam ako k cievnatým rastlinám - začať hnojiť (vrátane CO2) za súčasnej absencie vyšších rastlín.
H. rivularis v prírode obýva rýchlo TEČÚCE, ALKALICKÉ, OLIGOTROFNÉ (aj keď v bakalárskej práci, na ktorú odkazujem nižšie sa píše o "dostatku živín") a ZATIENENÉ vody.
Otázkou je aké svetelné a trofické pomery vládnu v porovnaní s prírodou v akváriách, t.j. koľko luxov má "zatienené miesto" v prírode a či je v akváriu prostredie oligotrofné ("low tech" holandské akvárium?) mezotrofné alebo až eutrofné ("high tech" akváriá a nádrže bez rastlín?)
Možno by bolo zaujímave dať dokopy údaje o parametroch vody v akváriaách s výskytom tejto riasy. Len na tomto webe sú minimálne traja akvaristi, ktorý túto riasu s úspechom pestujú (gringo, harpunar, sportsmen).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.01.2012 11:37 Muž larix [1420] Re: gargamel
To prirovnanie k motýľom mi v predmetnom článku vadilo najmenej :-)
Uznávam, že niektoré uvedené postupy pravdepodobne fungujú. Rovnako uznávam, prínos vašich stránok pre mnohých začínajúcivh aquascaperov aj ich celkový prínos akvaristike. Minimálne v novom pohľade na niektoré procesy v akváriách. Ale na to, akým spôsobom úplne vyvracajú desaťročia aplikované postupy československej (dúfam, že tým nikoho neurážam) akvaristiky, ktorá mimochodom v druhej pol. 20. storočia bola svetovou špičkou, sú tieto postupy málo vysvetlené a zdokumentované. Nečudujte sa, že keď je niekto o nejakom fakte presvedčený 40 rokov (a má ho overený praxou), tak svoj názor nezmení na základe tvrdenia v článku na internete bez toho, aby žiadal o vedecké vysvetlenie.
To, že je v článkoch sú AJ nezmysly som vám ukázal na príkladoch v príspevkoch nižšie. Nemusíte sa obávať, autorov článkov som zaregistroval, viem, že vy osobne nie ste autorom všetkých.
A ešte mi vŕta hlavou jedna vec. Nepodarilo sa mi zistiť, či je to váš súkromný web, web nejakého združenia s vlastnou redakciou alebo komerčný web firmy ADA (resp. jej distribútora).
Ak sa nejedná o komerčné stránky, aj napriek mojej kritike (začínate a všetko sa dá napraviť) vám držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2012 10:56 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: HaDaS
Po téhle dvoudenní diskuzi jsem sice plný vědeckých termínů, ale jinak nic :-( . Tobě musim poděkovat, jako jediný si pochopil o co mi jde a nejvíc pomohl. Teď odcházim z tohohle bitevního pole a zkusim experimentovat na vlastní pěst. Nejspíš začnu tím, že do AQ nasypu kýbl hnoje, pro jistotu tam ještě namočím, vše řadně zamíchám a až budou rybky břichem vzhůru, budu šťastně sledovat zda se objevuje ta má vysněná řasa potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 09:21 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
Pořád ste neodpověděl, kolik ste toho amoniaku naměřil a proč zrovna řasy spotřebovávají amoniak v kvantech a rostliny skoro vůbec, když je toxický pro obě skupiny. No nic, už toho nechám. Prostě má to spoustu děr. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 09:19 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
Rozhodně není moc zarostlé. To na dně je rozsekaná řasokoule. rybicky.net/nadrze/4818
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 09:15 gargamel Re: Johan
Není 0,5 W jako 0,5 W, navíc může být akvárium zarostlé tak, že je tam ještě míň světla. Vždycky je třeba se na to dívat z více pohledů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.01.2012 09:10 HaDaS Re: scorpion075
... nevědecky. Mimo to co jsem ti psal, můžeš vyzkoušet akva infikovat od někoho, kdo řasu má. Upravovat postupně prostředí tak, dokud se řasa neudrží. Ono se to povede a nakonec úspěšný budeš.
Tahle vědecká debata byla super, ale opakuje se zde v poslední době asi počtvrté, včetně napadání se, kdo má co "větší". A k žádnému závěru se nedošlo.
Možná, kdyby věnovali tolik času radám ohledně tvého dotazu, už by jsi měl z čeho vybírat, smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 09:02 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Martin71
Přesně takovéto akvárium mám. 0,5W/l, na dně 2 cm detritu, vodu měním jedou za měsíc, ale spíš jen vodu doleji.... A hle, v tom akváriu je nejméně řas. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 08:59 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
Jejich názor se s články shodoval pouze v jediném. "Dobře rostoucí rostliny jsou dobrá prevence proti řasám." ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 08:57 gargamel Re: larix
V podstatě souhlas. Stránky jsou opravdu zjednodušené a určitě zcela neuspokojí např. algology. Jak už jsem psal v jednom z vedlejších vláken, jeden ze čtenářů rostlinných akvárií posílal tyto články algologům a osobnostem, které něco v experimentech s řasami a sinicemi dokázali. Měli samozřejmě námitky k některým přirovnáním těch motýlů atd. ale celkově se jejich pohled na věc shodoval s těmi články. www.rostlinna-akvaria.cz nekandidují na nějaký odborný časopis/webovku, ale je pro obyčejné akvaristy/začátečníky, kterým mají pomoct se zorientovat, trošku zauvažovat a pochopit základní principy, které prostě platí. Myslím si, že se to zatím velice daří a chodí mi zprávy od lidí, že jim aplikace těchto proncipů opravdu pomohla. K tomu, abyste mohl úspěšně pěstovat rostliny a vědět jak se opakovaně zbavit řas musíte znát pochody v akváriu, které jsou( ač možná pro zkušenější příliš zjednodušené) popsány na těch stránkách.
Jinak všechny články nemám na svědomí já, mnoho z nich jsou jen nějaké překlady ze zahraničních webů a blbosti se píší jak u nás, tak i v zahraničí. Jsou to ale spíš jen detaily, které tak neublíží jako mnohé jiné články, které kolují po českém internetu. Rozhodně jich tam není tolik, abyste napsal, že je ta stránká plná nesmyslů a polopravd.
scorpion: Jak napsal Martin71. Psal jsem to už ve svém prvním příspěvku - neměnit vodu a podporovat org. odpad, svítit. Není kumšt mít v akváriu řasy. Pokud ale chcete, aby rostly jen určité druhy, chce to už pořádné zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 07:49 Martin71 Re: Sid
Sid napsal: ...Proč by tam vůbec měl být. Naměřil ste ho někdy?
Máte na mysli amoniak, že?
No, já ho občas naměřím, ale Gargamel ze mě nebude mít radost - řasy se přitom tak nějak nekonají. :) (Pro detailisty: alespoň ne v míře, která by stála za řeč. :-))
Ale třeba mám špatný "měřák"... :-D



Side já bych se chtěl zeptat co používáte za "měřák" na amoniak, čpavek a kolik ho naměříte v akváriu kde se používá co2 a pH je pod 7 ??? Neměříte něco jiného?? NH4?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 07:42 Martin71 Re: scorpion075
Stačí nějaký čas neměnit vodu neodklízet staré listy rostlin, případně nechat nějakou tu mrtvolku v akváriu. Bude stačit pro začátek jen nějaký ten plž. Vypnout filtr, hodně krmit aby rostlinky a bakterie ve filtru a celém akváriu amonium a jiný odpad nespotřebovaly. Intenzivně a dlouho svítit a nakonec v těchto podmínkách stejně jako rostlinky i řasy uvítají dostatek co2. Pak bude v akváriu tolik řas že je budete moci prodávat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2012 07:19 Muž scorpion075 [254] - Afrika
smich Nevěřím jakou vášnivou vědeckou debatu rozpoutal můj celkem nevinný dotaz. Ač jsem nyní zahlcen informacemi a chvíli potrvá než je strávim, chci se vrátit ke své původní prosbě, která zněla: "Pokud bude někdo vědět o odkazu na cílené pěstování řas, tak sem s ním, prosím X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.01.2012 00:42 Muž larix [1420] Re: gargamel
Zdravím,
můžete prosím uvést nějaký výmysl a polopravdu? :-)

Áno, napríklad toto:
"Řasy se můžou totiž znovu rozmnožit jedině pomocí spór a ty jak dobře víme nespotřebovávají hojiva- NO3 a PO4, ale čpavek. V skoro všech případech bývá čpavek způsoben rozpadem rostlin, které hladoví nedostatkem živin."

alebo toto:
"Často se při založení stává, že bakterie náhle uhynou a vytvoří tzv. mléčný zákal. Uhynulé bakterie začnou plavat ve vodě a voda se stane bílou. V tomto případě je voda mrtvou a musíme to napravit."

aj toto:
"Proč jednoduše nevypustit vodu a pak ji znovu nenapustit? Je to kvůli stabilitě. Podmínky v akváriu by se měnily příliš rychle. Dělalo by to problémy rovněž rybám a rostlinám. Navíc se nám nepodaří odstranit nečistoty z povrchu substrátu. Pokud však současně z jedné strany vodu vypouštíme a z druhé doléváme, nečistoty se odstraní a ryby s rostlinami ani nepoznají, že se nějak mění podmínky v akváriu a nepřivodíme jim tak šok."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 23:29 Muž larix [1420] Re: gargamel
Ja som reagoval na váš príspevok, kde ste Sidovi odpovedali, že riasy mu nerastú lebo toho amoniaku tam nemá veľa. A nemyslím si, že prítomnosť rias na Anubiasoch (a iných pomaly rastúcich rastlinách) je spôsobená tým, že list sa rozpadá. Skôr preferujem zdôvodnenie nedostatočnou produkciou fytoncídov alebo nedostatočným fungovaním iných obranných mechanizmov rastliny (riasa na starých listoch). Celé, to s tým čpavkom sa mi zdá veľmi zjednodušené, aj keď fungovať to môže. To, že je to myšlienka najlepších svetových aquascaperov jej na hodnote síce pridá ale bez logického zdôvodnenia mechanizmu fungovania tohoto zázraku je to myšlienka polovičná a veľa ľudí sa jej zdráha uveriť.
Inak vaše stránky sú graficky krásne, mnohým otvoria oči ale z môjho pohľadu je na ich škodu častý výskyt drobných nepresností, neoverených (predpokladám) tvrdení a príliš jednoduchých záverov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 23:16 gargamel Re: larix
Tuto koncentraci samozřejmě neznám. Nejsem vědec a nemám k dispozici laboratoře. Není to ani žádný můj objev. Přišli na to jiní lidé a já jsem si to odzkoušel, funguje to, a tak to šířím dál, aby to pomohlo i ostatním. A věřte mi, že jsou to ti nejlepší aquascapeři na světě. Zastávám totiž názor, že je lepší se učit od těch nejlepších na světě, než od nejlepších v zemi, kteří by byli ve světě sotva průměrní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 23:11 gargamel Re: Martin71
Souhlas. Vše výše napsané je pravda a nijak se nevylučuje s tím, co jsem napsal já. Jenom bych upravil nějaké nepřesnosti: mluvil jsem o NH4 i NH3. Trocha NH3 v akváriu určitě je, protože bakterie nemůžou vše spotřebovat ihned. Vždycky se nějaký ten binec válí po štěrku, takže bych byl opatrný s tvrzením, že bakterie okamžitě vše přemění na NO3. Jinak je to sepsáno velice rozumně a je to v souladu s tím, co jsem napsal já - až na ten PO4, s tím nesouhlasím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 23:07 Muž larix [1420] Re: gargamel
Toto píšete na vašich stránkach, citujem: "Druhým případem jsou řasy, které rostou přímo na rostlinách rostlin. Toto je jasný znak toho, že se rostliny rozpadají – tvoří čpavek..." Takže na tvorbu rias až také závratné koncentrácie netreba. Aké množstvo amoniaku môže uvoľňovať list Anubiasu, ktorý sa podľa vás rozpadá, keďže sú na ňom riasy, pričom tento údajný rozpad môže trvať roky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 23:06 Martin71 Re: gargamel
gargamel napsal: Můj názor je takový: Je třeba rozlišovat dva druhy živin, které spouští/nespouští řasy. Ta první skupina je org. odpad - NH3 a močovina. Druhou skupinou jsou živiny jako např. NO3, PO4 atd. Představme si naásledující situaci: Právě byla založena nová nádrž, jsou nasazeny rostliny. Když máte byť stopová množství první skupiny přítomná v akváriu, okamžitě dochází k nárustu řas. Pokud však máte ve vodě kvanta druhé skupiny - NO3, PO4, k růstu řas vůbec nedojde. Ověřit si to můžete třeba na akváriích ve zdejší galerii - jako příklad uvedu akvárium Adama Votavy: www.aquascape.cz/… pokud jsem vše správně z rozhovorů s ním pochopil, jedná se o akvárium umístěné v Praze, kde obsahuje vstupní voda okolo 50 mg/l NO3. Proto také není v popisu nádrže nikde uvedeno přihnojování dalším KNO3 - je to zbytečné a pro ryby nebezpečné. Používá substrát od ADA, takže určitě měnil v počátcích minimálně 2x týdně velké objemy vody v nádrži. Přesto řasy nerostou, i když je koncentrace NO3 pro mnohé neuvěřitelných 50 mg/l. Vyčerpány být nemohly, protože žádná nádrž není schopna využít 50 mg/l NO3 za týden(vědecká měření - viz. Tom Barr).

U tohoto akvária měla vstupní voda 5Omg/l NO3. Pak píšete určitě měnil v počátcích minimálně 2x týdně velké objemy vody v nádrži. A pokračujete přesto řasy nerostou, i když je koncentrace NO3 pro mnohé neuvěřitelných 50 mg/l. Vyčerpány být nemohly, protože žádná nádrž není schopna využít 50 mg/l NO3 za týden(vědecká měření - viz. Tom Barr). Když tedy není schopna využít 50mg/l NO3 za týden jak je možné že při tak časté výměně vody která má tolik dusičnanu je v akváriu pořád jen těch 50mg/l NO3.???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2012 22:50 Martin71 Re: gargamel
Gargamel napsal Můj názor je takový: Je třeba rozlišovat dva druhy živin, které spouští/nespouští řasy. Ta první skupina je org. odpad - NH3 a močovina.

odpad - NH3 ??? To je přece čpavek, pokud máte v akváriu už jen stopově čpavek prudce jedovaty NH3 máte z mrtvolek ryb takového org. odpadu a následně řas o kterém by se nám ani nesnilo. K poškození ryb může dojít již při koncentracích řádově setin miligramu na litr.Ve vodě se ale podstatná část jedovatého plynu NH3 naštěstí ionizuje na amonný kationt NH4+ který není jedovatý, protože narozdíl od NH3 není schopen prostoupit buněčnou stěnou. Poměr mezi NH3 a NH4 je závislý na pH a teplotě vody. Kladně nabité amonium je nejedovaté, ale od pH hodnoty 7 se mění s přibývající mírou v jedovatý plyn amoniak(čpavek)NH3, který je nejjedovatější dusičnatou sloučeninou. Je to tak?


Dál píše gargamel Druhou skupinou jsou živiny jako např. NO3, PO4 atd.

(NO3 - dusičnany)
právě že "užitečné" bakterie dále přemněňují amonium NH4+ které vylučují ryby žabry, močí, nebo uhnilé lísky rostlin, zbytek krmení atd. na méně škodlivé NO3. Tedy nejde jen o ten (amoniak NH3) jak píšete, ale hlavně o amonium NH4+ to ale bakterie u správně fungujícího akvária v aerobním prostředí okamžitě přetváří na méně škodlivé nitráty NO3. Pokud se pletu opravte mne někdo. Rostliny stejně jako nitrifikační bakterie NH4+ přijímají. Fungující rostliny jsou teda důležitou součástí čistoty vody v akváriu.

Problém vzniku řasy v akváriu není podle mne dík tomu že je ve vodě čpavek NH3 ten je smrtelně jedovatý. Ani není problém v NH4+ problém je v nedostatečně zaběhnutém akváriu s nedostatečně fungující a hlavně odpovídající filtraci, s tím je spojené přerybnění a překrmování. Vysokou produkci odpadu, krmení (překrmování) ryb hodně fosfátu. PO4 je sice důležitou "živinou" pro rostliny ale rostlinám stačí velice málo, mrkněte se na výsledky měření u přírodní čisté vody kde rostou rostliny. U vody která není poznamenaná nějakou lidskou činností eutrofizací (fosforem,dusíkem) akvárium je podobný systém poznamenaný naší činností.
Podle mne se řasa a sinice nejčastěji vyskytuje právě z těchto důvodů nejčastěji u začátečníků, nebo čerstvě založených akvárii, ke vzniku řasy může dojít ale i dík nějakému zásahu který rozhodí rovnováhu i u staršího akvária. Někdy k tomu "pomůže" jen výměna filtru, změna filtračního media, přidání většího množství ryb a naopak značné protrhání rostlin, nedostatečná údržba akvária (výměna vody).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 22:17 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: gargamel
Světla mám dost. V tomto konkrétním případě 96W v T5 trubicích na akva 80x35x40cm.
Já chci jen upozornit na to, že nic není černo-bílé. Ale je dobré znát základní souvislosti - líp se člověku orientuje. :)
Pokud jsou ovšem vaše deklarace stran amoniaku podmíněné závratnými koncentracemi, měl byste to uvádět. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 21:56 gargamel Re: Sid
Ale asi to nebude žádná závratná koncentrace. Bohužel nelze nijak označit přesnou koncentraci, která by řasy spustila, protože to závisí i na tom světle. Tzn. že v akváriu s nižším osvětlením může být čpavku klidně o něco víc a stejně řasy neporostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 21:32 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Johan
...Proč by tam vůbec měl být. Naměřil ste ho někdy?
Máte na mysli amoniak, že?
No, já ho občas naměřím, ale Gargamel ze mě nebude mít radost - řasy se přitom tak nějak nekonají. :) (Pro detailisty: alespoň ne v míře, která by stála za řeč. :-))
Ale třeba mám špatný "měřák"... :-D

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 18:58 Žena čudlinka [25] - Parmičky – Re: Johan
K tématu boje s řasou mám poznámku z osobní zkušenosti. (Omlouvám se, ostatní příspěvky jsem moc nečetla, nemám teď čas, tak nevím, jesti se nebudu opakovat...) Měla jsem velký problém se zelenou vláknitou řasou, vytahovala jsem ji každý druhý-třetí den, v akváriu 3 parmičky černopruhé, které by ji měly požírat a nic. Řasa se množila tak, že ryby měly problém plavat. Pak jsem přidala PARMIČKY NÁDHERNÉ a do 3 dní po řase ani památky!!! Už je tam mám takhle 1/2roku a situace se nezměnila, řasa nemá nejmenší šanci. Jsou v tomhletom úžasné, ale pozor, s chutí se pouštějí i do jemnolistých rostlin, zejména do jávského mechu, který dokonale "ohoblovávají". Aby mi tyhlety rostliny tolik neničily, přikrmuji je spařeným salátem. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 18:45 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
A už sme v kruhu. Proč by tam vůbec měl být. Naměřil ste ho někdy? ;-)
Edit: Taky jednoduše odkážu na článek. rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu je to tam všechno popsané. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 18:14 gargamel Re: Johan
Takže nakonec to není koncentrace amoniaku, ale světlo?
Řasy způsobuje světlo+org. odpad, chcete-li amoniak. Podrobněji zde: www.rostlinna-akvaria.cz/…
Jednou podle vás způsobuje řasy a pak zase ten samý amoniak nezpůsobuje...
Samozřejmě. Pokud mají řasy jen amoniak a žádné světlo, nemůžou růst - low tech akvária. Naopak pokud je hodně světla a žádný amoniak, nemůžou taky růst - high-tech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 18:05 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
Protože je tam málo světla. Takže nakonec to není koncentrace amoniaku, ale světlo?
Stále si myslíte, že řasy způsobuje NO3 a PO4? Myslete si to dál To můžu předhodit zase svůj článek. Mám tam popsán i postup jak se zbavit ruduchy hnojením, takže nemyslím. Jen nesouhlasím s amoniakem. Jednou podle vás způsobuje řasy a pak zase ten samý amoniak nezpůsobuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 16:52 gargamel Re: Johan
A co lowtech akvária? V některých je spousta organického odpadu a rostliny rostou pomalu, proč tam čpavek řasy nezpůsobuje?
Protože je tam málo světla. Vždyť je to všechno logické. Vše jsem sepsal v tomto článku: www.rostlinna-akvaria.cz/…
No dobře, tak když budu přihnojovat rostliny, tak už čpavek řasy nezpůsobuje?
Vůbec jste to nepochopil. Je to vše napsáno v tom výše uvedeném odkazu a sepsal jsem ho proto, ať na něj můžu vždy jen odkázat, takže je zbytečné, abych to tady popisoval znovu jinými slovy.
Jinak já s hnojením a důležitostí CO2 plně souhlasím, jen né s tím, co způsobuje řasy.
Stále si myslíte, že řasy způsobuje NO3 a PO4? Myslete si to dál, já jsem si to taky dlouhou dobu myslel. Jakmile jsem se ale jednou dozvěděl, že tomu tak není, najednou problémy s řasami nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 16:38 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
A co lowtech akvária? V některých je spousta organického odpadu a rostliny rostou pomalu, proč tam čpavek řasy nezpůsobuje?

Jinak já s hnojením a důležitostí CO2 plně souhlasím, jen né s tím, co způsobuje řasy. Podle mě špatná interpretace (ale to jen na okraj a na zopakování).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 16:37 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
Já to nemyslel z pohledu špatně rostoucích rostlin, ale z pohledu boje se zelenou vláknitou řasou. ;-)
No dobře, tak když budu přihnojovat rostliny, tak už čpavek řasy nezpůsobuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 16:30 gargamel Re: Johan
Zkusil ste provozovat tyto principy na akváriích s tvrdou vodou?
Rostliny mají rády tvrdou vodu. Vždyť obsahuje plno Mg a Ca. Podívejte se z čeho je tvořena tkáň rostlin: pmdd.mrp-cz.com/…
Více zde: www.rostlinna-akvaria.cz/…
Osobně si myslím, že lidem rostliny špatně rostou v tvrdé vodě z toho důvodu, že nedokáží dostat do vody dostatek CO2, protože do tvrdé vody je nutné přidat více CO2. Obecně platí: měkká voda - stačí méně sytit CO2 a naopak, ale to je na jinou diskuzi.
Moc to nechápu. Z jedné strany píšete, že i stopové množství amoniaku může za řasy a pak píšete, že malé množství vyprodukované živočichy stačí rostliny spotřebovat. Tak proč né i větší množství.
Předpokládám i přihnojování ostatními živinami jako K, mikro atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 16:08 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
CO2 je limitující i u suchozemských rostlin! A já ho jako živinu beru. ;-) Zkusil ste provozovat tyto principy na akváriích s tvrdou vodou?
K tomu, aby se spustily řasy stačí i stopové koncentrace org. odpadu a pokud nebudou v akváriu alespoň ty stopové koncentrace, tak rostliny neporostou vůbec. Kdyby tam ty stopová množství byla, rostly by sice rostliny pomaleji, ale stejně by rostly i řasy. A není tohle to, o čem mluvím? Mají kde růst. Na listech rostlin apod.
gargamel napsal: K tomu, aby se spustily řasy stačí i stopové koncentrace org. odpadu...
Když totiž začnou omezovat živiny, omezí tím i rostliny, které potom začnou neduživě růst a budou vytvářet org. odpad, NH3 a močovinu - ještě více řas. Rostliny potřebují alespoň 100x více živin než řasy, proto řasy nelze vyhladovět. ...Druhá věc je, že tu trochu org. odpadu a močoviny z ryb prosperující rostliny dokáží sežrat(protože mají minimálně 100x větší požadavky na živiny) a tak nezbyde NH3 na řasy.

Moc to nechápu. Z jedné strany píšete, že i stopové množství amoniaku může za řasy a pak píšete, že malé množství vyprodukované živočichy stačí rostliny spotřebovat. Tak proč né i větší množství.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 15:16 gargamel Re: Johan
Jistě se najde spousta akvárií, kde je tomu přesně naopak. To si myslím jsou skoro všechny akvária. V naprosté většině akvárií je pH kolem 8. Kytky tudíž rostou, kvůli pH jede pěkně i nitrifikace, takže žádný amonný iont a hle. Snadno se tam objevuje zelená vláknitá řasa.
Zapomínáte na jednu extrémně podstatnou věc - CO2. Liebigův zákon minima platí, ale byl stvořen pro suchozemské rostliny- proto se počítá s tím, že CO2 není limitující. V akváriu je to ale problém - CO2 je limitujícím faktorem, proto je nutné jej brát jako živinu.
Zelená vláknitá řasa se objevuje prakticky vždy v akváriích s nedostatkem CO2, což je zcela logické. Sice je v těchto akváriích dostatek NO3 a živin, ale není v nich zajištěno dostatek CO2. Pokud je osvětlení nižší, není třeba přidávat CO2 třeba vůbec. Pokud je ho ale hodně a nedodáme CO2, vláknitá řasa přijde, je tomu tak vždy a jinak než snížením světla/přidáním CO2 ji neodstraníte.
Proč by měly začít opadávat. Prostě jen porostou pomaleji. Pomaleji porostou, pomaleji budou i opadávat a tak budou případný amoniak stíhat spotřebovat (ale zase, od toho sou v akváriu bakterie).
Jako teorie je to sice pěkné, ale v praxi to takto nefunguje. K tomu, aby se spustily řasy stačí i stopové koncentrace org. odpadu a pokud nebudou v akváriu alespoň ty stopové koncentrace, tak rostliny neporostou vůbec. Kdyby tam ty stopová množství byla, rostly by sice rostliny pomaleji, ale stejně by rostly i řasy. Řasy jednoduše nevyhladovíte, to nejde. Jedině, že byste našel takovou koncentraci NH3, která by stačila rostlinám k pomalému růstu a zároveň by byla dostatečně malá na to, aby nespustila řasy. Možná, že taková koncentrace existuje a bylo by to možné zjistit nějakými laboratorními pokusy, ale i kdyby existovala, stejně byste ji v akváriu nikdy nedokázal udržet, takže je v podstatě jedno jestli existuje nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 15:01 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
Právě ty názorné příklady, které jsem uvedl to dokazují. Jak mi vysvětlíte, že v akváriu plném dusičnanů řasy nerostou a ve špinavém akvárium plném NH3 je řas plno? Jistě se najde spousta akvárií, kde je tomu přesně naopak. To si myslím jsou skoro všechny akvária. V naprosté většině akvárií je pH kolem 8. Kytky tudíž rostou, kvůli pH jede pěkně i nitrifikace, takže žádný amonný iont a hle. Snadno se tam objevuje zelená vláknitá řasa.
Rostliny sice mají mnohonásobně větší požadavky na NH3, ale jakmile jej spotřebují, přestanou růst, budou opadávat a tím ho vytvoří ještě daleko víc pro řasy. Proč by měly začít opadávat. Prostě jen porostou pomaleji. Pomaleji porostou, pomaleji budou i opadávat a tak budou případný amoniak stíhat spotřebovat (ale zase, od toho sou v akváriu bakterie).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 14:48 gargamel Re: Johan
Proč by měly řasy přijímat spíše amoniak než dusičnany?
Právě ty názorné příklady, které jsem uvedl to dokazují. Jak mi vysvětlíte, že v akváriu plném dusičnanů řasy nerostou a ve špinavém akvárium plném NH3 je řas plno?
Krom toho proč by jim tuto živinu nevzaly vyšší kytky?
To jsem v mém příspěvku taký uvedl. Rostliny sice mají mnohonásobně větší požadavky na NH3, ale jakmile jej spotřebují, přestanou růst, budou opadávat a tím ho vytvoří ještě daleko víc pro řasy.
U pěstitele řasy je určitě dobrá filtrace, která amoniak rychle přeměňuje na dusičnany. Přeci jen to má i vhodné pH.
Ano, rychlá přeměna org. odpadu - NH3 v dusičnany, které řasy nespouštjí společně s pravidelnou výměnou čerstvé vody a odkalováním odpadu ze dna vede k udržení řas na uzdě.
Můžete sem dát nějaký odkaz na měření spotřeby dusičnanů?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Jak je napsáno v článku, i při maximálním množství světla a maximálním množství CO2 akvárium není schopno spotřebovat více jak 20 mg/l NO3 týdně. Na tom stojí celá metoda Estimative index. Bylo to testováno v laboratorních podmínkách. viz. zde: ukaps.org/…
ale chcem vás upozorniť aj na úlohu fytoncídov v konkurenčnom boji riasy vs. cievnaté rastliny
Souhlas, osobně si myslím, že je to jeden z důvodů. Bohužel jestli se nemýlím, tak ještě nikdy nebylo vědecky dokázáno, JAK VELKÝ vliv to má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 14:29 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
Proč by měly řasy přijímat spíše amoniak než dusičnany? Pro příjem amoniaku je potřeba speciální enzym a opravdu si myslíte, že ho řasy tak často mají? Krom toho proč by jim tuto živinu nevzaly vyšší kytky?

U pěstitele řasy je určitě dobrá filtrace, která amoniak rychle přeměňuje na dusičnany. Přeci jen to má i vhodné pH. ;-)

Můžete sem dát nějaký odkaz na měření spotřeby dusičnanů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 14:13 Muž larix [1420]
Prepáčte,že vstupujem do vášho zaujímavého, i keď trochu dramatického dialógu ale chcem vás upozorniť aj na úlohu fytoncídov v konkurenčnom boji riasy vs. cievnaté rastliny. Na to sa často zabúda a je to jedna z možných príčin prečo sa v husto zarastených nádržiach riasam nedarí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 13:23 gargamel Re: gargamel
Pojďme se teď podívat na akvárium zcela bez rostlin. Někdo tady psal, že chce, aby mu rostly řasy, ale moc se mu to nedaří. Stačí se držet toho, aby měl v akváriu maximum org. odpadu, NH3 a močoviny. V prezentaci se ale píše, že týdně mění polovinu vody a odkaluje, čímž všechnu močovinu a odpad odstraní, takže logicky nemůže přijít nějaké větší invaze řas. Naopak si všimněte akvárií, kde není měněná voda a jsou špinavé, zde vždy najdete velké množství řas.
Dá se tedy s čistým svědomím říct, že špinavé nádrže s první skupinou živin jsou plné řas, kdežto nádrže čisté, kde se mění voda a není zde odpad i s obrovskými koncentracemi NO3 a PO4 zůstávají naprosto bez řas. Hnojit můžete klidně i močovinou a NH3, protože to je to, co rostliny spotřebovávají, ale někteří nešťastníci už vědí, že když toto nalijou do akvária, začnou neskutečnou rychlostí růst i řasy. Takže není hnojivo jako hnojivo. Dříve se tvrdilo, že hnojiva s NO3 a PO4 způsobují řasy, ale jak vidíte, je to naprostý nesmysl, řasy můžou spouštět jen hnojiva obsahující NH3 a močovinu, ty se ale v akvaristice nikde neprodávají, používají je jen zemědělci.
Celý tento příspěvek měl vysvětlit jediné - první skupina živin řasy způsobuje, kdežto druhá ne. Je tedy rozdíl mluvit o "živinách" a "živinách".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 13:23 gargamel Re: Johan
Můj názor je takový: Je třeba rozlišovat dva druhy živin, které spouští/nespouští řasy. Ta první skupina je org. odpad - NH3 a močovina. Druhou skupinou jsou živiny jako např. NO3, PO4 atd. Představme si naásledující situaci: Právě byla založena nová nádrž, jsou nasazeny rostliny. Když máte byť stopová množství první skupiny přítomná v akváriu, okamžitě dochází k nárustu řas. Pokud však máte ve vodě kvanta druhé skupiny - NO3, PO4, k růstu řas vůbec nedojde. Ověřit si to můžete třeba na akváriích ve zdejší galerii - jako příklad uvedu akvárium Adama Votavy: www.aquascape.cz/… pokud jsem vše správně z rozhovorů s ním pochopil, jedná se o akvárium umístěné v Praze, kde obsahuje vstupní voda okolo 50 mg/l NO3. Proto také není v popisu nádrže nikde uvedeno přihnojování dalším KNO3 - je to zbytečné a pro ryby nebezpečné. Používá substrát od ADA, takže určitě měnil v počátcích minimálně 2x týdně velké objemy vody v nádrži. Přesto řasy nerostou, i když je koncentrace NO3 pro mnohé neuvěřitelných 50 mg/l. Vyčerpány být nemohly, protože žádná nádrž není schopna využít 50 mg/l NO3 za týden(vědecká měření - viz. Tom Barr). Stejně tak existuje mnoho jiných nádrží, kde jsou koncentrace NO3 vysoko přes 50 mg/l a řasa neroste. Jednu dobu jsem testoval ve svém akváriu koncentrace PO4 blížící se 10 mg/l a řasa se nevyskytla ani na čelním skle. Co mají všechny tyto nádrže společné? Jejich voda neobsahuje žádnou koncentraci první skupiny - org. odpad, NH3, močovina.. Řasy vzniknou pouze tehdy, pokud mají první skupiny dostatek a pokud jí dostatek není, neporostou ani kdyby jste nasypal do akvária všehny pytlíky pmdd, které najdete.
Mnoho lidí se snaží z akvária odstranit řasy jejich vyhladověním. To je ale naprostý nesmysl a nikdy se jim to nemůže povést. Když totiž začnou omezovat živiny, omezí tím i rostliny, které potom začnou neduživě růst a budou vytvářet org. odpad, NH3 a močovinu - ještě více řas. Rostliny potřebují alespoň 100x více živin než řasy, proto řasy nelze vyhladovět. Pokud už ale v akváriu s rostlinami řasy máme, opravdu porostou rychleji a lépe, když jim druhou skupinu - NO3 a PO4 přidáme. Tím ale najednou porostou i rostliny, přestanou vytvářet org. odpad a další řasy už se neobjeví. Stačí už jen pak mechanicky odstranit ty zbývající. Druhá věc je, že tu trochu org. odpadu a močoviny z ryb prosperující rostliny dokáží sežrat(protože mají minimálně 100x větší požadavky na živiny) a tak nezbyde NH3 na řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 12:40 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gargamel
No a já zase čekal na ten váš. :-D

Pokud se akváriu poskytne dostatek světla a živin, a ať je po vašem, třeba i dostatek proudu, tak to sou sice ideální podmínky pro rostliny, ale samozřejmě i ideální podmínky pro zelené řasy. Proč by nebyly, sou prakticky totožné. Nicméně vyšší rostliny, jak již z názvu můžeme tušit, jsou poněkud vyvinutější a větší čili jsou více konkurenčně schopné. A teď k praktickému příkladu pro názornost. Většina akvarijních řas roste přichycena na podkladu. Ovšem ony tam musejí nejdřív vyrůst. Čili pokud rostliny rychle rostou, tak než se na nich řasa přichytí, a je dobře pozorovatelná, trvá to třeba i několik týdnů a za tu dobu už je list buď odstraněn a nebo pod ostatními listy a tudíž v úplně jiných světelných podmínkách. (k tomu se dají připočíst další nepříznivé faktory, které v akváriích vůči řasám sou - pH, měkká voda apod.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 12:37 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Johan
ano Samozřejmně jsem článek četl. Takové podobné informace hledám. Skládám dohromady střípky abych mohl slepit cely džbán :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [33] ...... 69 70

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79063x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351-rasy?od=1601