Dobrý deň,
kvôli neustálim problémom s riasami, som sa rozhodol na novo založiť akvárium. Za iných okolností by sa síce možno dal nejako problém s riasou riešiť, ale nakoľko mi riasy zahubili komplet všetky rastliny, až na pár výhonkov egeria densa, ktoré stihnú vyrásť pokým ich riasa nepokryje, rozhodol som sa to riešiť touto cestou.
Moje terajšie akvárium porastené riasou:
Rozmery: 100 x 35 x 40 (d x š x v) = 140l v hrubom
Dno: kremičitý piesok béžovej farby, zrnitosť neviem, ale cca 0,5 - 1 mm, žiadne hnojenie iba čisto tento piesok, ktorý bol riadne prepraný horúcou vodou
CO2: nie
Topenie: Atman AT150W s termostatom
Filtrácia: Čerpacia hlava: powerhead 201, je to staré asi 8 rokov, výrobcu si nepamätám, ale je to presne toto: adverts.ie/pet-accessories/aqua-power-head-201/484023 je to nasadené na molitane o veľkosti cca: 20x10x10
Osvetlenie: Osvetľovacie teleso je položené na krycom skle; Atman AT-80B: 1xŽiarivka T8 SUN GLO 18W, 1xŽiarivka NARVA oceanic 20W
Voda: Vodovodná: pH 7,84; 2,97°dKH; 5,88°dGH; NO2 < 0,013 mg/l; NO3 < 2 mg/l; merná elektrická vodivosť 236 µS/cm; Fe 0,05 mg/l; ohrievaná na 26°C, upravujem ju prípravkom SERA aquatan
Terajšia osádka: 9 x Tetra citrónová, 6 x Tetra Žiarivá
Zaujímali by ma Vaše názory ohľadne toho, čo zmeniť atď.
Plánujem nejaké tmavé dno: čierny kremičitý piesok, zrnitosť: 1-2 mm, bude to O.K. pre rastlinky ? Čo dať pod to nejaké hnojivo a jemnejší piesok?
Osvetlenie: plánujem kúpiť nové, aby som mal aspoň tých 0,5W/l...
Chcel by som tam mať hlavne tetry...možno nejaké pancierničky alebo párik drobných JA cichlíd, ako napr.: Nannacara aureocephalus...rastlinky nejaké nenáročné: egerie, microsorum, cryptocoryny, anubias, machy, nejaké nenáročné stonkovky...
Mojim cieľom je vytvoriť akva krok za krokom, podľa Vašich rád a nič pri tom nezanedbať, ako v predošlých pokusoch. Situácia je taká, že celé dno, technika, korene sú pokryté zelenou, na dotyk slizkou riasou...na skle sú už aj fliačky hnedej riasy...všetko komplet vyčistím od rias, vymením 75% vody a za také 3 dni, už je bádať ako sa na čelnom skle vytvára vláknitá zelená riasa, ktorá je už hneď aj na dne...a takto to ide stále dookola...za týždeň mám z béžového piesku zelený
atď. Najhoršie však je, že to ničí rastliny; tá slizká riasa ich pokryje a napríklad z tých egerii sa nedá odstrániť, čiže mi to vyhubuje rastlinstvo, a tak nemám moc času na experimentovanie, preto zakladám akvárium nanovo...
Vážim si každej rady, dúfam, že si nájdete na mňa čas a budete mi ochotný pomôcť.