Řasy
datura napsala:
rjulius: když budeš mít čas a náladu, zkus to projet v mikráku ještě jednou
Já to klidně ještě zkusím, jen bych potřeboval nějaký nápad, jak ten "sajrajt" šikovně zahustit...
Abych měl v tom vzorku víc příležitostí něco vidět.
Nějak mě nenapadá něco dostatečně jemného a šikovného, přes co vzorek vody přefiltrovat...
0 02.06.2009 21:52
datura [104] na rozlišení sinice od řasy není zdaleka potřeba žádného barvení

v mikroskopu nevidíme u sinice - narozdíl od řasy - žádné struktury, volně v buňce jsou rozptýlené tylakoidy, což vyvolává dojem zrnitosti nebo "šrafované" buňky.
kromě toho se dá sinice rozeznat ještě jednodušeji podle stavby celého vlákna, kde se vyskytuje několik typů morfologicky na první pohled odlišných vmezeřených buněk.
no a posledním rozlišovacím znakem je pak vrstva spojovacího slizu, který se táhne podél celého vlákna.
takže hematoxylin, krystalová violeť a spol. je zbytečná snobárna
rjulius: když budeš mít čas a náladu, zkus to projet v mikráku ještě jednou

Halo

, Side, už tady sleduji tu vodu celý den

...
... vysledky pozorovani jsem napsal, co to tedy znamena, prosim?
Jestli tu kolem ní budu chodit ještě den, stoprocentně ji nejspíš omylem vypiju

0 02.06.2009 14:09 Acinonyx ČUPR napsal: Promiň, ale asi si hodně pleteš přírodní látky - přírodní kyselinu citronovou s emulgátory "E" jako konzervanty
Prepac, ale toto je z tvojej strany celkom velky fail. ;)
E330 - Kyselina citronová
Jedná se o slabou kyselinu z karboxylové skupiny. Přirozeně se vyskytuje v citrusových plodech, zejména v citrónech, limetkách, grepech, pomerančích a v menší míře i v dalším ovoci a zelenině.
E-cka su vsetky "chemicke" prisady umelo pridavane do produktu(potraviny), a mozu byt rozneho charakteru. Od regulatorov chuti a pachu, ktore mozu byt zcela prirodne, az po rozne "zveriny". Cize, nie vsetko co je E-cko, je zle.
EDIT: Meh, Horac to krasne vystihol. Asi by som mal najprv docitat diskusiu do konca a az potom odpovedat. Horac ma plusovy bod.

Pozor: Neplatí, že "éčko" = automaticky emulgátor. Éčka jsou (obecně) přidané látky (aditiva). Přidávají se do potravin i do léčiv a vůbec neplatí, že jde vždy a za všech okolností o "škodlivou chemii". Mezi éčka patří například barviva (mnohdy zcela přírodního původu), antioxidanty (včetně vitamínů C a E!), konzervanty, sladidla, ochucovadla a další a další látky plus již zmíněné emulgátory. Mimochodem, emulgátor není sprosté slovo, je to látka, která "drží pohromadě" vzájemně se nemísící hydrofilní a hydrofobní složky. Jeden z nejpoužívanějších emulgátorů je např. lecitin - zcela přírodní a dokonce zdraví prospěšná látka.
Hypermangan je v těchto případech k ničemu.
Diky, uz jsem to mezitim trochu dostudoval. Jen mi jeste vrta hlavou - jestli k necemu muze byt ten hypermangan. Stale se mi zda, ze jakykoli vzorek spis zneprehledni a poskodi. Podle tech fotek byl ale asi pouzity v mizive koncentraci.
K tomu barvení: na jádra lze použít železitý hematoxylin - ten obarví kromě jader (konkrétně barví ten chromatin, o kterém tu psal Horác) i některé organely, které v prokaryontních organismech nejsou. Barvení dle Grama má smysl u bakterií, když je potřeba rozlišit G+, G- nebo eventuelně gramlabilní bakterie.
0 02.06.2009 08:46 Mrakoplash – Re: filipsi
...ked ludia panikarili, ze nieco ma tolko a tolko E-cok, a pritom absolutne netusia, ze i blba kyselina citronova je jedno z E-cok... Hura, tak prestanme jest citrony a pomarance. 
Promiň, ale asi si hodně pleteš přírodní látky - přírodní kyselinu citronovou s emulgátory "E" jako konzervanty

No prave, barveni, aby to k necemu bylo, je slozite, a jeste slozitejsi pro amatera sehnat ta barviva, po troskach. Vetsinou je stejne dulezite jen k pozorovani veci uvnitr budek, deleni jader, ...
Ja ti s tim take neporadim, nikdy jsem v tom odbornik nebyl, jen me to zajimalo a ve skole jsme barvili dost. Ale uz nejakou dobu opet chci mikroskop, tak se na to take tesim.
Vi tu o tom nekdo vic? Treba by se opravdu dala sinice od jinych veci (rasa, mechanicky zakal ...) barvenim mikroskopicky jednoznacne odlisit. Ale asi neni proc, odbornik koukne a vidi?
Tak už to tu mám stát hodinu... je to neustále rozptýlené v celém objemu... vypadá to prostě jako jemný pyl nebo k čemu to přirovnat...
Nedá se ani barva odhadnout, možná lehounce do zelena... možná... spíš prostě jako prach, který je vidět ve slunečních paprscích, ale hodně jemný.
Hm, myslel jsem na zvýraznění okrajů, ale jsem naprostý laik... možná to zítra zkusím ještě jednou, ale Gram asi nemám... vlastně ani nevím co to je, kromě toho tedy, co mi prozradila wikipedie o Hansu Ch. Gramovi a metodě barvení...
Zkouknu ještě co v té sadě u mikroskopu je... ale stejně je to jen takové hraní...
Ano, do prezentace jsem se dival. Jen pochybuju, ze to bude reseni zakalu. Mluvil jsem o pouziti syceni co2 obecne, ne v navaznosti na problem.
Zpet k fotkam vzorku - ja na tom nic nepoznam, a asi bych nepoznal ani na supersnimcich, jen me zarazilo to barveni vzorku hypermanganem. Proc? To jsem nikdy nepotkal, a nejsem si jisty, zda je to to prave. Ceho se tim dosahne? Ja myslim, ze to vzorek spise poskodi a zhorsi jeho urcitelnost. Nebylo by lepsi nebarvit, nebo pouzit nejake standardni barveni vzorku, treba Gram? Z toho by mozna rozdily sinice/rasy vylezly nejlepe.
...mě by mnohem více než rozporování něčí konkrétní snahy pomohlo, kdyby jste na zlomek času upřel svůj pohled buď už na mikrosnímky čehosi z mého akva, případně do mé prezentace...Pokud zmiňované listy mandlovníku a způsob, jak autor příspěvku došel k přesvědčení, že je to dobrá věc, nejsou rybozhoubnými případně řasotvornými prostředky či způsoby, zcela jistě není nutné věnovat takové úsilí jejich zpochybnění...
Já vám rozumím, ale zkuste pochopit vy mne:
Jestliže vám někdo v souvislosti s vaším problémem napíše: "Nechci tady dělat reklamu, ale zkus přírodní prostředek pro úpravu vody - porcované sušené listy z mandlovníku - mám s tím velmi dobré zkušenosti", pak se logicky ptám, jaké konkrétní účinky dotyčný zaregistroval, pro které může listy mandlovníku doporučit jako řešení, se kterým má velmi dobré zkušenosti.
(Tedy kromě těch, které má uvedeny v deníku prezentace, a na něž odkazuje, a to: že 30.5. vložil do filtru sáček BIO-LIFu, že 31.5. se objevil mírný mléčný zákal /způsobený nejspíš výluhem z BIO-LIFu/, a 1.6. že zakalení zmizelo...)
Zkuste nabrat do sklenice (nejlépe se zužujícím se hrdlem) nebo průhledné PET-láhve skoro po vrch vodu z akva a postavte ji pod zdroj světla a nechejte ji 20-30 minut v klidu stát. Pak se podívejte, jak vypadá zákal ve sklenici.
0 01.06.2009 21:12 Lexi To je fakt , ale za zkoušku nic nedáš a pokud by to třeba na ten zákal pomohlo....
a třeba taky ne : to bylo myšleno ještě k využití vody
Kytek si myslím že máš dost, osvětlení taky. O přidání dalších rostlinek bych ale uvažovala, aspoň nějaké plovoucí na odebírání živin. Podle mě jde o to, že je tam něco přemnožené a je tomu potřeba odebrat stravu, nejlépe rostlinami, aby se to dále nemohlo rozmnožovat. Ať už to jsou prvoci, jednobuněčné řasy nebo nějaké vyšší řasy.
filipsi napsal: ja bych zkusil co2 bez sody... pri danem povrchu hladiny a poctu kytek a osvetleni.
Máš na mysli moje akva... resp. díval jsi se do mé prezentace?
Dobře, díky, já zkusím vyrobit CO2 set z petek, návody jsou leckde, jen mě trochu děsila ta alkalita...
pH sleduji sice jen kapkovými testy Tetra, ale budu sledovat pravidelně a bublat opatrně

Co myslíš konkréně? CO2? UV?

ja bych zkusil co2 bez sody. Ja bublam do vody s mizivou alkalitou (ale s rizenim ph, a zpocatku jsem to dost sledoval). 180l vody neni malo, a burcak z 2l rozumne namichane lahve to bez nebezpeci unese (pri danem povrchu hladiny a poctu kytek a osvetleni).
Samozrejme sleduj a zpocatku pozoruj. Myslim, ze to cenu ma.
Tak jsem tedy aplikoval EXIT+2000, snad tím nic nezhorším. Nějaká nákaza tam zcela jistě přetrvává a podle příznaků to snad není moc krok vedle.
Tak a teď co s tím zákalem

... zkusil bych i podpořit kdytky CO2, případně nějaké přidat, pokud jich mám málo.
Ale v tom prostě potřebuji poradit... za prvé KH mám 3, pH 7,5-8 ... asi bych měl přidat sodu pro zvýšení KH, ale kolik do 180 litrů to tedy netuším.
A za druhé jestli při stávajícím osvětlení, množství a druhů rostlin, to vůbec má cenu?
A už i přemýšlím o UV lampě (ale to tomu dám ještě tak 14 dní, maximálně 3 týdny

)...
Každá voda se dá používat ke spokojenosti

.

dobře, to si ale nechám až jako poslední možnost, přece vodovodní vodu musí používat haldy lidí ke spokojenosti

0 01.06.2009 20:43 Lexi – Re: rjulius
JoJo, jsem na tom taky tak

, ale domluvila jsem si přístup na střechu a mám tam takový obří lavór, skoro nádrž, a snáším to dolů v 3l kanystříku. Záleží na domluvě s domovníkem (správcem). Nebo to chce nějaké známé s baráčkem

Ale myslím si, že dešťovka je pro akvaristiku nejlepší, nic Tě nestojí a je jí dostatek(zatím) a vlastnosti vody perfektní. Teda pokud zrovna člověk nežije v nějakém zamořeném prostředí, ale to tu snad nehrozí.

Sid napsal: 30.05.09 13. den po založení akvária - ...Do filtru vložen 1 sáček BIO-LIF...
31.05.09 14. den po založení akvária - objevil se mírný mléčný zákal způsobený výluhem ze sáčku BIO-LIF...
01.06.09 15. den po založení akvária - moje první ranní kroky vedou ještě k nerozsvícenému akváriu a letmým pohledem přes délku akvária zjišťuji, že včerejší mléčné zakalení zmizelo...
Máte na mysli tyto velmi dobré zkušenosti nebo jste za ty dva dny zaregistroval ještě nějaké další účinky, pro které listy mandlovníku můžete doporučit? 
(Nic proti mandlovníku - sám ho používám také!
)
Side, já si sice vážím vašich zkušeností, které z každého příspěvku jen čiší, ale mě by mnohem více než rozporování něčí konkrétní snahy pomohlo, kdyby jste na zlomek času upřel svůj pohled buď už na mikrosnímky čehosi z mého akva, případně do mé prezentace.
Pokud zmiňované listy mandlovníku a způsob, jak autor příspěvku došel k přesvědčení, že je to dobrá věc, nejsou rybozhoubnými případně řasotvornými prostředky či způsoby, zcela jistě není nutné věnovat takové úsilí jejich zpochybnění.
Mnohem více bych ocenil, když už jste tu chvilku času vyšetřil, kdyby jste mi zkusil poradit co dělám blbě...
Předem děkuji

1 01.06.2009 17:39 Acinonyx filipsi napsal: ČUPR napsal... Vzhledem k tomu, že se jedná o čistě přírodní produkt, není se čeho obávat....
Uz delsi dobu mi je zahadou, co lidi vede k tyomu, ze co je ciste prirodni, je v poradku a koser. Zatimco obavy pri pouzivani vselijakych lepidel a naterovych hmot dosahuji vysin nebeskych.
Viz napr. hysterie kolem E-cek a glutamatu sodneho (ktery je prirodne identickou latkou, od pradavna pouzivanou jako koreni).
Tim nijak listi neodsuzuji, jen mi to nedalo si nepovzdechnout.
Uzasne! A ja som si myslel, ze iba mne to pride divne. Najviac ma vedelo dostat, ked ludia panikarili, ze nieco ma tolko a tolko E-cok, a pritom absolutne netusia, ze i blba kyselina citronova je jedno z E-cok... Hura, tak prestanme jest citrony a pomarance.

Zatím nehnojím.
Dešťovku v paneláku... to je trošku problém

0 01.06.2009 15:40 Lexi – Re: rjulius
Ještě k zákalu mě napadá, hnojíš? Pokud ano, zkus úplně vysadit. A taky by možná pomohlo vyměnit část vody za nejlépe dešťovou. Nebo destilovanou, ale radši dešťovku

Vodovodní obvykle už nějaké ty další zárodky stejně obsahuje. Čím míň živin pro různé prvoky a řasy, tím líp.

0 01.06.2009 14:47 Lexi – Re: rjulius
Aha, aha, tak náchylnější tam máš právě čichavce (někdo je řadí mezi Anabantiadae - lezounovití a někdo zas mezi Osphronemidae - guramovití) a ještě potom tetry. Systematická zoologie i botanika je strašná, názvy i zařazení se mění každou chvíli a různě se taky přesouvá. Ale ten Exit aplikuj, to máš pravdu, ryby se něčeho chtějí zbavit.

Tečky nepozoruji, jen to otírání (a tedy zákal

).
Z tebou uvedených druhů (nebo čeledí je správnější?) nemám žádné, aspoň doufám.
Seznam mám v prezentaci.
0 01.06.2009 14:09 Lexi – Re: rjulius
Ano, máš pravdu, Oodinium pillularis je obrněnka hrušková, ale většina ho řadí jako parazitického bičíkovce i když je rostlinného původu. Takže jestli pozoruješ nějaké drobné bělavé nebo nažloutlé tečky, tak určitě aplikuj Exit. Nebo Sera Oodinopur je taky dobrý. A jaképak máš rybičky, tenhle rod napadá hlavně čeledi: Cichlidae, Anabantidae, Characidae, Poecilidae a Cyprinodontidae. Ale ten zákal, pokud by to byly obrněnky, tak určo ne Oodinium, ale nějaký ten planktonní druh.
0 01.06.2009 13:36 Lexi – Re: rjulius
Exit máš spíš na Ichthyophthirius a Oodinium, ale pokud je to opravdu obrněnka (sladkovodní druhy u nás žijí v loužích, potocích, řekách, rybnících...), tak ta patří mezi planktonní organismy, je částečně autotrofní a dále i loví drobné bakterie, prvoky a rozsivky. Nemyslím si, že by mohla nějak přímo ohrožovat ryby. Pokud se ale přemnoží, může způsobovat zákal a při silném přemnožení i vodní květ. Jinak mají právě rády vody čisté, dobře prokysličené a bez chloridů. Bohužel, jak likvidovat, nevím. Dříve ji řadili buď jako prvoka nebo jako řasu, teď je v samostatném kmeni. Ale jak psala Datura, může jít i o nějaký zbytek org. hmoty, úlomek něčeho anorganického atd.
ČUPR napsal... Vzhledem k tomu, že se jedná o čistě přírodní produkt, není se čeho obávat....
Uz delsi dobu mi je zahadou, co lidi vede k tyomu, ze co je ciste prirodni, je v poradku a koser. Zatimco obavy pri pouzivani vselijakych lepidel a naterovych hmot dosahuji vysin nebeskych.
Viz napr. hysterie kolem E-cek a glutamatu sodneho (ktery je prirodne identickou latkou, od pradavna pouzivanou jako koreni).
Tim nijak listi neodsuzuji, jen mi to nedalo si nepovzdechnout.
Listy mandlovníku používám již delší dobu - i u mé bývalé nádrže, proto si dovolím napsat tu odvážnou větu "velmi dobré zkušenosti". Vzhledem k tomu, že se jedná o čistě přírodní produkt, není se čeho obávat. I když popravdě nemohu potvrdit, že zrovna tento produkt odstraní zákaly vody, ale v každém případě vodě ani rybám nijak neuškodí - spíš naopak. Jaké máš ty osobní zkušenosti s tímto produktem? Aplikuješ ho vložením do filtru, nebo jinak?
To je velmi zajímavá myšlenka... to by mohlo souviset s tím otíráním ryb o listy, které občas pozoruji... na to by měl pomoci EXIT?
Nechci tady dělat reklamu, ale zkus přírodní prostředek pro úpravu vody - porcované sušené listy z mandlovníku - mám s tím velmi dobré zkušenosti.
30.05.09 13. den po založení akvária - ...Do filtru vložen 1 sáček BIO-LIF...
31.05.09 14. den po založení akvária - objevil se mírný mléčný zákal způsobený výluhem ze sáčku BIO-LIF...
01.06.09 15. den po založení akvária - moje první ranní kroky vedou ještě k nerozsvícenému akváriu a letmým pohledem přes délku akvária zjišťuji, že včerejší mléčné zakalení zmizelo...
Máte na mysli tyto
velmi dobré zkušenosti nebo jste za ty dva dny zaregistroval ještě nějaké další účinky, pro které listy mandlovníku můžete doporučit?

(Nic proti mandlovníku - sám ho používám také!

)
0 01.06.2009 10:55 Lexi na druhé fotce by taky mohl být nějaký druh obrněnky - teď jsou v samostatném oddělení Dinophyta -
některé rody mají různé krunýře s rohy či výběžky
Zmenšení zákalu přes noc je logické - díky fotosyntéze rostlin.
Zajímavá konstrukce.

Můžete být konkrétnější?
Zásahy před měsícem a půl ... nic zvláštního, jen jsem akva založil
Jasně, se zákalem jsem počítal, ale už se mi to zdá až příliš dlouho.
Mám to všechno prezentaci...
Ten zákal... no těžko říct...
Každopádně je to vidět pouhým okem, jakoby prach... tak asi nálevníci to nebudou, myslím?
Vyloženě zelený žabinec to také není, nicméně pod tím mikroskopem to do zelena šlo...
Rostliny... valisneria gig. roste, egerie vcelku také, echin. bl. listy má také pouští nové listy.
Rozhodně ale že bych každý týden musel střihat... to ne. Podle parametrů vody mám velmi málo CO2.
A hodně se daří tomu žabímu vlasu, ten roste jako z vody...
Svítím 12 h 2x 39W T5 Osram 840, mám na nich reflektory. Filtr je vnější Eheim 2236 plus provizorní rozstřikovací rampa (ani se neptej z čeho

... elektrikářský husí krk

).
Rampu pak dořeším, jen jsem potřeboval něco narychlo, abych zjistil jestli jiné proudění vody v nádrži bude mít vliv.... moc ale nemá.
Vzorek jsem nabral z vody a obarvil hypermangánem.
Moc dobré ty fotky nejsou, věřím že je potíž z toho něco poznat.
Ale doufám, že to někdo pozná, protože už mě ten zákal trápí měsíc a půl... vždycky přes noc se zmenší, přes den když se svítí, zase to zhoustne.
Tak jsem chtěl vědět co to vlastně je.

Ty poslední tři snímky jsou to, co mi dělá zákal vody.
Jsou to řasy nebo sinice?
Co s nimi už si pak zkusím najít, snad se mi to povede.
Přidat reakci
1 ...... [63] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79957x