Řasy
0 20.10.2007 13:10 Jack ještě to foto
0 20.10.2007 13:09 Jack – Řasa
Ahoj má +č založené akva 130l svítím 12 20W zářivkou sunglo, teplota je 26 C, CO2 bublám z kvasnic, ry jsou 20 4cm skalárů a jeden sumeček. A niní se mi objevila nějaká řasa moc se v nich nevyznám proto přikládám foto nevíte náhodou někdo jak se jí zbavit
Starší reakce
U vás akadama, u mě akvalit + PMDD. Z hnojiva podezřívám hlavně železo - hnědou barvu má řasa totiž hlavně na aqualitu a kamenech (ty asi nějaké to železo taky obsahují). Nejlepší řešení vidím takto: odsát maximum a pak vypustit ampulárku. Ta moje se chová jako dokonalý zahradník. Neustále projíždí každý milimetr dna a velice šetrně ozobává každou řasu z každého lístku a dna. Se světlem budu ještě experimentovat - vypadá to totiž, že ampulárce se daří likvidovat každou novou řasu a tak budu zkoušet vrátit se z 11W na 22W. Vzhledem k tomu, že jde bezpochyby o zelenou řasu plati zde že více světla = více řasy. V momentě, kdy uvidím, že řasa vítězí, nechám 11W a druhé světlo budu zapínat jen večer. Ale je fakt, že Hemianthus callitrichoides mi spokojeně bublá i při oněch 11W.
0 18.09.2007 22:30 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky Na chlup (v tomto případě na spíš vlas) stejná řasa se mi objevila v 10 dní založeném krevetkáriu. Tam, kde po vysazení byly ulomené zbytky Hemianthus callitrichoides, tam tvoří hnědá vlákénka, na zdravých rostlinách a na skle, pak vlákna jasně zelená. Nejde o dlouhatananánský žabí vlas, ale spíš o kratší vlákna (3-15 mm) navzájen do sebe zapletená. Její asi 3 mm vlákna se vznášejí i volně ve vodě. Jsem přesvědčen, že za její růst může kombinace velkého množství světla (upravil jsem tedy z 1W/l na 0,5 W/l - počítán čistý objem vody nade dnem) + množství živin (aqualit ve dně a pár kapek PMDD, které jsem tímto přestal aplikovat). Povedlo se mi bez problémů odsát asi 90% řasy pomocí vzduchovací hadičky. Vždy když už už proud popotahoval i lístky Hemianthus callitrichoides, stačilo hadičku přiškrtit a do kýble odcestovala jen řasa. Navíc jsem na úklid nasadil 7x Neocaridina denticulata od Ufinky. Krevetky se opravdu aktivně činí. Také jsem tam vypustil jednu ampulárku a zjistil jsem, že vykoná víc práce než všechny krevetky dohromady a ikdyž je to pořádný kolos, ani trochu nepobourala křehký porost Hemianthus callitrichoides. Asi tam vpustím další tři.
0 18.09.2007 14:11 Sidonius To LuXy:
Mohly by to být "2 i více v 1"
To Gošíci:
Neritiny jsou fajn, krevetky taky - můžete je zkusit; ale ampulárie "ordinuji" na sinice. Tak co kdyby...
Jedna by stačila. Příležitostně.
určitě jo,ale fakt stádo
Slivovice je docela dobry spiritus, ale je ho skoda
na proplachovani rostlin.
Ja bych se priklanel k tomu, ze je to nejaky druh zelene rasy, s mene chlorofylem. Jestli je to druhem, nebo reakce na mene svetla a s vic svetlem by se zazelenala ...
Svetla v te nadrzi u dna moc neni, ta lampicka sviti hrozne moc okolo, a je to hodne zarostla na hladine. Aspon podle fotek to tak vypada.
0 18.09.2007 12:27 Sidonius Slivovice není špiritus...
Ale zkusit to můžete.
Z toho, co tu čtu, nejsem vůbec chytrý...
Druhů řas je, bohužel, příliš mnoho...
Nechtěla byste zkusit zvýšit intenzitu osvětlení a dát do akviška ampulárii?
0 18.09.2007 09:22 Sidonius Gošíci: "...sklouzlo to po kamínku jak kdyby to byly jemné vlásky. a na kamínku není nic..."
Hmmm, tak to ruducha nebude...
Takhle se chovají sinice...
Zkusila jste "to" odsát hadičkou? Jde to?
A rozetřít mezi prsty? Je to mazlavé?
To bude hodne asi tou akadamou. Ma dost jemnouckych prachovych castecek, ty se tam viri a vznasi. No a chytaji se na jakekoli vlakenka, co se v akva objevi. Takze nejaka jemna rasa, a na tom nanos hnedeho "bahna". Zkus to po namotani poradne vymyt, co to udela.
u krevetek nemám problém s řasou,pěkně ji umi likvidovat,pokud nemaj nic jinýho,dostal jsem od někoho kytky,které byly napadený vláknivkou,bylo to v ricii,ale nevšiml jsem si ji,až když byla 2-3dny v akva a krevetky ji spořádaly
0 18.09.2007 00:05 Sidonius Hoďte tu potvoru do čistého alkoholu a mrkněte, jakou bude mít barvu.
Kvalitnější fotka by udělat nešla?
Je to něco takového?
0 17.09.2007 23:11 Sidonius Gošíci: ...roducha to snad taky není..."
Máte pravdu, zaručeně to není roducha. Nic takového neexistuje. (Výjimku má Václav!)
Podle mne je to ruducha. Jak podle vizáže, tak i proto, že zelená řasa potřebuje k životu dostatek světla. A toho se k ní určitě moc nedostane.
0 17.09.2007 21:28 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky offtopic
Napadla me myslenka, ze by se mohli krevetky pronajimat, jako se to dela u ovci - ja ti poslu do akvarka moje stado krevetek, oni si s tim poradi. Az to spasou, poslu je zas jinam.
Poslat bych se je tam nebal, nic jedovateho to nebude, maximalne to zrat nebudou.
Tak jsem četla všechny možné diskuze na fóru a nemohu se dobrat výsledku, ale možná jsem četla špatně
V miniakváriu se dělá posledních pár dní, dole, u dna řasa, je vláknitá, jde namotat...tak se ji zbavujeme, je hnědá není mazlavá, roducha to snad taky není. A je skutečně jen u dna, na kořenu a mezi rostlinkami v nejvíce osvětleném místě na dně. Tzn. v přední partii
. Nehnojím, svítím 9W na 10 l. Kdyby byla zelená, tak bych řekla, že je to vláknitá, ale hnědá? Nevím....poraďte....díky.
Starší reakce
0 02.09.2007 21:02 isamik [180] Budou to za chvili 4 mesice co bojuji ze sinici, a pomalu si zacinam poustet fanfaru k vitezstvi (opravdu pomalu cert vi kdy se zase sinice vrati
).
Po rade experimentu mi zatim nejlepe vychazi toto:
KNO3 drzet na 15mg/l
PMDD (bez KNO3 a rozmichano skoro v litru vody) pridavam 3kapky
Hladina je bez plovoucich rostlin a rostlin ktere by hladinu nejak narusovali
1x ampularie ktera mi ozira uz jen zbytky sinice
skoro nekrmim krevetky
svitim 2x8W nad anubiasem je jeste 9W kompakt
filtr je bublifuk
to je moje male resume pri kterem zatim akvarko nejlepe prosperuje
0 01.09.2007 11:17 isamik [180] Neco ke cteni v prvnich cislech je o zakladani akvarii
www.klub.akva.sk pripadne si zkus projit diskuze. Rosliny v akvariu jsou potreba.
0 01.09.2007 10:56 Mišičta Nejsem moc zkusena, akva mam 2 mesice a to sem tady ty dva mesice nebyla
0 31.08.2007 20:25 isamik [180] Tak jsem nahled k tobe do deniku a ty nerada zarostle akvarko, aby clovek nemusel hledat rybu, to clovek s nejakou tou rasou pocitat musi
.
Navic kdy poznas, ze je malo svetla? Cituji: "Jakmile tam je je tam málo světla, i když přisvěcuju. Prostě to nejde. Radši bez umělý tapety než řasy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "
.... a nebo ji tam taky nech, nijak zhoubne se to nesiri, a vcelku to nicemu moc neva, jestli je to par flicku. to je asi nejjednusi.
0 31.08.2007 19:34 isamik [180] Na jakych kytickach? Pokud jsou to nejake tlustoliste, treba anubiasy, pomuze koupel v savu (zredenem, vyhledej si v diskuzi savo a uvidis). Na jemnejsi ne, ty by to znicilo.
Přidat reakci
1 ...... [66] ...... 69 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79215x