Betta splendens - chov
Mám beťáka var. crowtail a chtěl bych se zeptat,jestli když mu koupím samičky,jestli to musí být taky tyto varianty??? Díky
Starší reakce
V tomto složení a objemu akva se ta agresivita spíš bude stupňovat. Nad tou osádkou se to chce rozhodně zamyslet, pokud se nechceš nadít nějakých úhynů a posléze se ptát v jiným vlákně proč se tomu tak stalo. Ono by úplně stačilo si před dalším nákupem nových rybek pročíst třeba zdejší atlas, kde je dostatek relevantních informací pro správná rozhodnutí.

Ano tak to bolo podla predavaca. nebol k tomu ziaden papier tak som to premeral
Daujem za obsiahlu odpoved. Trocha mam pocit, ze sa to ukludnuje. Skusim este trocha pockat. predpokladam, ze skalarov nedokaze "zabit". V akva je relativne dost rastlin. Niekedy mam pocit, ze utoci nahodne - jednoducho koho stretne na toho sa najezi... Snad okrem neoniek. Na tie kasle. Je sanca ze si zvykne a ukludni sa? Podobne mi na skalara utocil v prvy den jeho kolega ktory uz bol v akvarku a potom sa to ukludnilo... Pobratali sa

Zdravím!
80l pro 1 samce Betty je ok, pro Skaláry je to málo, souhlasím. Důvodů, proč se tak Beťák chová může být více. Necítí se tam dobře, proto odlovit do minim. 10l akva, ideálně, aby tam byl sám, aspoň načas. Teplotu udržovat neustále i přes noc na 25-26 stupních. Kryt a plovoucí rostlinky určitě!! Pak jen čistit od zbytků jídla a pod.. Může jít o samce, kterému vyhovuje samota nebo mu prostě vadí to akvo se Skalárami atd. My Betty máme i s ryby, co máte Vy a není problém. Takže nechce-li být tam kde je, odlovte ho. Je-li to už dospělý, starší samec, nemusí být zvyklý na nádrž plných ryb. Chce mít asi klid. To je můj názor a pohled z venčí.
Takže ta agresivita neprestane? Vsetci mi hovorili ze by to nemal byt problem a vidim ze je.
80 l je málo aj pre tie skaláre
No má 80 litrov. Myslim ze miesta je celkom dost. Nie?
Prosim poradte. Mam v akvarku 2 skalarov (relativne väčších), neonky, par gupiek, prisavnickov a parik cichavcov. Vcera som doniesol nadherneho samca bojovnice a od vtedy ako je v akvarku v kuse nahana skalarov aj ked su od neho ovela vacsi... Je to normalne? Alebo sa to časom upravi? Skalare su z toho paf. Respektive ako sa teraz pozeram utočí na všetkom okolo. Alebo musi isť von?
Dakujem za rady.
Starší reakce
Cim vic samic, tim vic se rozdrobi samcova agrese. Na druhou stranu, i nektere kusy samic umi byt mezi sebou agresivni, mne se stihly dve samice zabit jeste v karantence. 2 dny spolu plavaly, zraly, nic se nedelo... a dalsi den jsem se vratil z prace, a obe na cucky. Pritom i schovat se kam bylo, proste se do sebe pustily tak, ze neprezila ani jedna.
Zacal bych tim, ze na hladine poplave dost rostlin, aby se i tam bylo kam schovat, az pak ty samice.
Kolik samiček bych měla dát k beťákovi do 54 l společenského akva?
No testnu to a uvidim.
Dik za radu. Ale nevidim to moc slavne. Jeste pred karantenou samecka ho samice okusovala. Bylo to tak stridave v pohode a obcas se potrhali navzajem.
Ovsem dneska co sem videl to byl extrem. Moc tomu neverim ze by se to srovnalo.
Samečkovi ploutve dorostou, otázka je, jestli se i stejně vybarví, nebo budou průsvitné.....
Samička to je, a po dvou dnech bych jí o5 zkusil dát k samečkovi. Ale sledovat chování.....
Nadrz je 52x28x28 cm, viz fotky
rybicky.net/k/forum/313004.jpg
rybicky.net/k/forum/313814.jpg .
Samicka je opravdu samicka. Jak uz sem psal brisko plne jiker a mezi ploutvickama bila tecka znacici, ze je pripravena. Velikostne asi stejne jako samecek a koupena pozdeji nez on. Vybrana jako nejmladsi a nejmensi.
Agresivni opravdu je, co si pamatuju tak na zrcatko reagovala daleko vic nez samec, Ale nikdy by mne nenapadlo ze se takhle bude chovat i k samci.
Absolutne nevim co ted s tim. Samecek je nenavratne potrhanej a samicka odlovena do maleho akva.
Jedine co mne napada, ze ji daruju do nejakeho zverimexu nebo pokud ma nekdo zajem z tohoto fora klidne napiste. Kazdopadne k sobe uz je nedam.
Jak máš velkou tu nádrž? Víš jistě že je to samice?
Není ta údajná samička větší než sameček?
Sameček byl koupený současně s samičkou?
Někdy jsou samičky Bojovnic agresivnější než samci, pokud je sameček slabší, menší, nebo byl do nádrže se samičkou vpuštěný později. Potom je samička schopná samce i zabít.
0 16.01.2011 14:50 Caballero 
Ahoj vsem,
Muze mi nekdo vysvetlit, proc mi ta samice tak buzeruje samecka? Nechapu jak je to mozne ale behem noci s nim udelala tohle.
Driv z krasneho fialoveho samce s bilym pulmesicem, mi jedna podelana samice udela trhaci kalendar. To bych se na to opravdu... A mam sto chuti s ni flaknout o stul.
Poradte mi co v tehle situaci....
Mam sice jeste jedno male akva jen na samce. Ale tak neporizoval sem si spolecne akva abych ve finale mel kazdou rybku zvlast.
DIKY za reakce
Velikost nádrže je OK.
To že se ti naparuje před zrcátkem je taky dobré, ale nesmi se to přehánět. Stačí, když mu zrcátko dáš tak 2-3x deně na 10-15 minut. Zrcátko se dává úmyslně, to proto, aby jeho ploutve mohutněli a zůstali pěkné, nesplihlé......
Aha, já myslel, že se chovají v malých akvárkách vedle sebe samci, právě proto, aby mohli přes sklo soupeřit a že tím rostou a zbarvují se...
Já bych to zrcadlo tam nedával. Samci jsou vůči sobě agresivní a kdyby byl vedle něho zbytečně by byl znepokojený.

0 16.01.2011 10:19 Tomáš – zrcátko
Poradí mi někdo, mam beťáka v akvarku cca 25*15*15 a hrozně rád se naparuje před zrcátkem (malinkaté cca 8*3), prostě pluje okolo a jakoby útočí. Mno a chtěl bych se zeptat, jestli je to dobře, jestli mu to neškodí. Případně mu mohu celou jednu stěnu prozrcadlit. Ale to se bojim, aby nedostal nějaké psycho. Co si o tom myslíte?
Ten Gamarus není zrovna idealní krmivo pro bojovnice. Pokud ti to nežerou, tak je jima nekrm. Jo něco jiného by mohlo být, kdyby byli živé, to by něco sem tam slupli.
A jak to je velký (zrnitost toho krmiva)?

0 16.01.2011 06:12 Kocajs Zdarvim chci se zeptat, jesli muzu bettaka krmit timto Gamarus-PILEX? Dik za odpoved
www.akva-exo.cz/…
Protoze me se zda se to asi neji

Do malého stvorcového jen samce, jinak je jasné, že s největší pravděpodobností bude samičky napadat.
0 15.01.2011 22:49 bajush97 – Re: Semtex
V malickom stvorcovom.

Co sežere během 10-15 vteřin je akorát

Kolik mám dávat beťákovi granulek? Nechci ho zbytečně překrmovat.
Tak jsem toho "agresora" vypustila do velkého. Je pod stálým dohledem a zatim to vypadá že je vše O.K. Kolem bettky proplul v pohodě, tak snad už si to rozmyslel.

Taky sem ho ted odlovil. Nevim jestli by se s tou samici dozil rana. Kazdopadne akva maji vedle sebe a vidi jeden na druhyho. Tak se zase snad srovnaj.
Asi je to pravda. Dala jsem je nachvilku do malého akvárka, aby se "očuchaly". A celkem to šlo. Zítra odpo ho vypustim řádit do velkýho, tak snad to bude O.K.

Jak tu uz nekdo psal, tak betty sou dost naladove. Mel pravdu!
Odrazem v zrcadku to nebude.A si si opravdu nesedli.
Zkusenost:
Psal sem vcera ze vse uz vypada v pohode a dneska pridu k akva a samecek je otrhanej jak tresen. A to myslim doslova. Podruhe v kratke dobe sem samici nachytal jak zmenila barvu z cerne na upne bilou a ted sou videt i nasledky.
Nikdy bych neveril ze samicka dokaze bettaka tahle zhuntovat.
Objem 120L. A zarostlé tak středně, takže se ukrýt může. Ale doufám že se zklidní. Možná je vyplašenej z cesty, protože jde i po mečovkách. No uvidíme.
Rozhodně to není tím že by se podobaly, spíš si jen nesedly. Jak je to akvárko velké, a je zarostlé?
Ano, může to být tím. Pokud vidí betta jiného samce je odhodlaná k boji a roztahuje labyrinty ,aby vypadala mohutnější.

0 09.01.2011 11:14 patrik110 Ahoj při výměně vody v akváriu má beta roztažené ploutve a žábry (labiribnty) a pluje jako smyslu zbavená. Co to znamená? Je to tim že se vytí v odrazu nebo je naštvaná? předem díky za odpovědi

patrik110
0 08.01.2011 17:10 Caballero –
Re: Moo Moc jsem to s tim prouzkem nepochopil ,,prouzek skla,,? Jakoze misto zrcadla?
Nic ve zlem ale ze nezere je sirokej pojem. Stejne tak jako jeho zavilslost na polehavani na skle.

Trosku presneji a nebo jak bylo receno fotku....
Nahoď tu nejakú fotku ako relaxuje na tom skle.

Nikde nic.

Všechno bylo v pohodě. V neděli večer nermálně baštil a ráno už byl na sklíčku.
Určitě je nemocný. Jen přijít na to co mu je.

Neviděla jsi na něm něco zvláštního? Třeba vřídky.
0 08.01.2011 16:25 Markéta Asi se mi zbláznil Betťák! Na boční straně akvária je nalepený proužek skla, betťák tam pořád polehává. Dokonce tam je ikdyž není pod vodou.

Už ani nežere (a že to byl pořádnej žrout). Dala jsme ho na dva dny do porodničky aby se dal dokupy. Ale odtamtud vždycky vyskočil a hned byl zpět na tom sklíčku. Nevíte co s ním mám dělat? Už to trvá asi pátý den. Předem děkuji
Ahoj. Rybku krmím 1-2x denně stačí jen trochu a když to sní třeba jí tam ještě trochu dej ale nepřekrm jí. Moje ryba jí jenom měkký granulát a nebo mražené patentky.Vločkové krmivo jí nechutná. Mě to vyplivává taky ale myslím si že to je tím že je to pro ní třeba tvrdý a sní to až se to trochu rozpustí ve vodě. Myslím že nemusíš mít strach.

0 05.01.2011 16:03 patrik110 – krmení
Ahoj, můžu se zeptat jak často krmíte rybku a kolik? A jak má ráda potravu jestli menší nebo větší kusy? A mě někdy rybka vyplivává potravu je to dobrý? Ale zas jí třeba za 10 minut sežere ze země?
Celkem běžný jev - stresové zbarvení.
0 04.01.2011 20:45 Caballero – zmena barvy u samice
Ahoj, jen se chci zeptat, zda ma nekdo zkusenost se zmenami barev u samic. Dneska se mi totiz stala pro mne celkem nova vec.
Mel sem samecka v karantene a dnes sem ho vpustil do spolecenskeho akvaria z5.
Ted k jadru kone....
Po vpusteni se prakticky okamzite zacal druzit k samici a ta z me neznameho duvodu zmenila barnu na bilou i kdyz jeji prirozena barva je tmave cerveno-modra. Po chvili se ji na bocich udelali 2 vodorovne pruhy jeji puvodni barvy. Takto to trvalo asi 10-15minut nez se pozvolne zabarvila tak jak ji znam.
Opravdu tento jev nechapu stalo se to jiz nekomu nebo sem si koupil do akvarka chameleona.
Pro pripadne rejpalky, v akvariu se toho moc nezmenilo, jen presazeni par kytek jinak nic extreme stresujiciho.
Jo, už to vidím, jsou tam už dýl, akvo parádní, tak snad to bude dobrý... Ale sleduj jí.
Ahoj, diky za rychlou reakci. Mam ji cca pul roku, je z burzy z Pankrace. Supiny ji neodstavaji....
Pokud se chová normálně,je to ok. Kdyby se začala stranit a nežrala by, sleduj, jestli jí neodstávají šupiny. Z těch fotek moc nepoznám. Jak dlouho jí máš? Nějaké další info?
Přidat reakci
1 ...... 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68929x