Zdravim,
mam 54 l akvarium. Na filtraci pouzivam vnitrni filtr. Problem je v tom, ze nevim jak ho mam cistit. Uvnitr filtru je jeden molitan s velkymi pory a
druhy hodne husty. Ten husty je potreba tak jednou za dva tydny vycistit, ale kdyz ho myju jen pod tekouci vodou tak to nejde. Porad je v nem takova
slizka hmota, ktera nejde dolu. Parkrat uz jsem ze zoufalstvi na molitan dala kapku mydla a potom ho poradne dlouho propirala. Vim, ze saponaty se
pouzivat nemaji, ale opravdu nevim jak tu houbicku vycistit. Muzete mi nekdo prosim poradit.
27.05.08 20:09:28
Yirka® – Re: lucYnkalucYnka
Co na to mýdlo rybky? Filtrační hmota se čistí tak, že ji mneš v odpuštěné akvarijní vodě tak dlouho, až z ní dostaneš prakticky
všechny nečistoty. Pomoci si můžeš třeba kartáčkem, tím dostaneš nečistoty z povrchu.
Mám vnitřní filtr Eheim, má rovněž dvě "pěny" s různou pórovitostí, a ty čistím tak, že do kýble s akva vodou strčím ruku v
ní mám onu pěnu a mačkám a mačkám a mačkám. Má to dvě výhody, perfektně si posílím zápěstí

a vyperu filtr.
Mýdlo je sebevražda, resp. vražda rybek
dělám to stejně, mačkam, mačkám a mačkám

za 10 minut je voda v kbelíku černá a filtrační molitan(pěna) čistý.
Rybky si zatim nestezovali. Vzdycky jsem to pak poradne proplachla, ale mam strach, aby jim to neublizilo prave proto se ptam.
Jeste druha otazka, jak casto mam cistit odkalovacem dno? Zadne necistoty tam nevidim ani kdyz doleju proudem vodu na jedno misto,tak se nic ze dna
nezvedne. Odkaluju tak jednou za mesic, ale hlavne proto, abych vymenila tretinu vody.
Je mozne, ze tam ty usazeniny jsou jen ja je nevidim ani kdyz rozvirim vodu?
V akvariu mam 3 platy kor. 2 black moly (jedno mimino a jednoho dospivajiciho), 9 neonek a 1 ancitruse.
pod chlorovanou vodou se to čistit nemá, doporučuju něco přečíst. ničíš si prospěšný bakterie ve filtru
Ta "slizovitost" je normalni, je to bordel a uzitecne bakterie, ktere jsi takto pravdepodobne vymydlila ;)... klasicke molitany takto po
nejake dobe vypadaji, je to normalni. Modre biomolitany tak moc "neosliznou" ;)Ovsem samozrejme neni od veci jej cas od casu komplet vymenit
(po jake dobe je ovsem tezko odhadnout.)
27.05.08 20:31:02
DoctorT® – Re: lucYnkalucYnka
Jak máte velké a osázené akva??? Takhle se těžko radí.
27.05.08 20:31:50
Yirka® – Re: lucYnkalucYnka
Něco se rozloží a vezmou to rostliny, nicméně v nádrži tvé velikosti bych tu periodu odkalování a měnění části vody viděl tak ve
14denním intervalu.
Vzdycky tam po cisteni pridam takovou vodicku, ktera ma obnovit nitr. bakterie.
Mam 54 l akvarium v nem 3 platy koralove, 2 black molly, 9 neonek, 1 ancitrus. Rostliny: Egeria densa - pomerne hodne rozrostla po celem akva, 1x
Echinodorus argentinensis - zabira asi 1/4 prostoru akvaria a Lilaeopsis novae-zelandiae - ta so rozrusta pomalu. Rostlinam se dari dobre, rekla bych,
ze az moc
27.05.08 20:44:48
DoctorT® – Re: lucYnkalucYnka
Přípravky obsahující nitrifikační bakterie ( Sera nitrivec,..) jsou určitě dobré, dobré je použt i přípravek na úpravu vody, při její
výměně. Taky jste nenapsala, jak je dlouho akva v provozu, tedy hlavně s rybami. Jaké je dno... ovšem pokud Vám rostlinky rostou, budou
nejspíš nějaké ty výkaly na "svém místě". Ovšem odkalování se i tak nebojte, u našich malých akvárií můžeme odkalování
spojit zrovna s výměnou vody. Tzn. třeba půlku odkalit, půlku vody vyměnit.
akvarium je v provozu cca pul roku
dno tvori jemnejsi svetli pisek a tmava drt
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora