Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
podle počtu 20kg to je nejak moc ne
Cast akvaristu pouziva ruzne palene jily, ja ne, ale neni od veci uvazit i tuto moznost
.
zdar jake je lepší dno černé nebo hnědé a vyplatí se kupovat tento písek
macenauer.eu/… díík
Starší reakce
1-4 mm ideál, co se týče písku. Nejlépe tmavý.
A nebo můžeš ušetřit težce vydělané stokoruny za předražené profi zásobní substráty a jakýkoli substrát obohatit třeba Osmocotem
Máš-li na mysli živinamy obahacený substrát, tak říkám a proč ne.
a mam do 54l akva dat substrát? Dosud jsem ho tam neměl
Vsadil bych na jistotu a stavil se v obchodě s kompetentním personálem.
www.zoobranik.cz Pokud bych se měl rozhodovat, budu vždy volit možnost křemičitýho písku, štěrku. Drtě, jsou povětšinou ostrý a svým povrchem nedávají tak dobrou možnost se optimálněji poskládat a bordýlek tam má šanci daleko snadněji zahnívat, protože se nám nedaří jej efektivně ze dna dostávat.
Edit: Další věc je ostrost drtí, která nemusí všem rybám vyhovovat(zvláště rybám dna).
Lepší je ten křemičitej, protože není tak ostrej.
ano napsal jsi rozdil mezi nima ale ani jedno v akva by nemelo delat zadnej problem
proto se ptam co je lepsi
to je cadic, nedavno sa to riesilo... flexi je kremicity
Jo to uz jsem zkousel,,nic nesumi,,krasne kulyty zadny ostry hrany,,takze mam co delat,,zacnu shanet nejaky kytky,,na obnovu,,urcite tam pro zacatek neco dam,,nejake ty kulicky at to neni takovy chudy,,zabihavani tak 14 dni??
Pro sichr trošku toho materiálu vhoď do octa a pokud nebude šumět a bude to jak popisuješ, pěkný kulatý kamínky, máš dno do akvária. Do tohoto chudého dna doporučuji přidat nějaký živiny, velmi časté použití je v podobě nějakých NPK kuliček, aby bylo tzv. do začátku, třeba hnojivo Osmocote.
Ttakze diky za rady,,urcite to udelam,,mam ho dosti,,cele auto,
jen znovuzalozeni znbamena znovuzabihavani ze,
jak dlouho,,zabeh bez ryb,?
Dik za info,,no mam to hodne hrube,,zapadava krmeni,,kaly vireni,,takze mam zelenou pro vymenu,,takze znovu jako pri nove nadzi,,zabihavani,
Jojo, tak jej vyměň, ono to leccos pomůže
A křemičitý písek může být, v pohodě
Spis je to jemnejsi sterk ,,pouzima ho na betonovani,,ne drt,,klasika kremicita,prave za mam probvlemy z temi kaly kde se usazuji v mezerach hrubeho dna a poletava po nadrzi, rostliny se spatne prichytavaji,,,takze je problem ,,ke korenum se spatne dostava kyslik,
Frakce 1-4 mm křemičitýho štěrku je zn. ideál.
Dle mě, (říkám dle mě), jen vám radím, nenutím vám to, je velikost 2 mm ...
Křemičitý štěrk může být, hlavně ne drťě, které prodávají v černo-bílé kombinaci...
Výhoda jemnějšího písku? Tolik tam nezapadají kaly a zbytky rostlin a krmiva. Ovšem zase čím jemnější, tím horší dostání se kyslíku dospodu, ale to jsou detaily. Pokud to není vyloženě prachový písek
Uvazuji vymenit ne hrube dno za jemnejsi,,muze byt kremicity sterk 1-4mm?Jake ma vyhody to jemnejsi dno?Dik za rady,
Ano, já zkrátka použil slovo ,,sekrety" v množném čísle sekret
což taky lze, schválně jsem se díval na internet. Myslím si, že netřeba tak dopodrovna opravovat, prostě víme, o co jde, takže si myslím, že to nemusíme takto řešit ;)
Prostě BINEC jednoduše, který tam zapadá a následně hnije. Ano? Děkuji ;)
Mohl...
Odumřelé zbytky rostlin a výkaly z ryb a zbytky jídla... Tyto sekrety!
0 17.01.2015 16:23 jano503 Chlapi a skušali ste pridat alginit?
DavidDizzer napsal: ...hrubý není vhodný kvůli zapadání sekretu do spár,...
Mohl bych se prosím nechat poučit jaké sekrety zapadají do spár hrubého štěrku??
Hlavně, lidi, pamatujte, že dno (štěrk) by neměl obsahovat obyčejnou drť, která se v akváriu rozpouští. Nejlepší a pěkně vypadající jsou říční písky, různé speciální a přírodní písky a kameny v přírodní podobě. ....
Hlavně tam nedávejte různé barevné, jako rudě žluté, i když, to už je vlastně vaše věc
Zcela jemný není úplně nejlepší kvůli tomu, že se hůře odsává, ale to už záleží na chuti akvaristy do údržby...
Zasce zcela hrubý není vhodný kvůli zapadání sekretu do spár, ale i zde to záleží na chuti do údržby...
Já osobně mám říční písek s hrubosti č.2
No, při výšce liaporu +- 10 cm budeš potřebovat necelých 20 litrů.
Poptej se ve stavebninách v okolí. Nejmenší balení je 50l (asi ti zbyde něco i do květináčů
)
Jemný kremičitý piesok sa nelepí, teda aspoň mne sa to nestalo. No a prečo jemný? Preto, lebo v akváriu sa jemný piesok sa s hrubším nezmieša. On totiž nikdy neostane na vrchu, ale vždy "prejde" až na spodok. Napríklad: Dáš na dno hrubý piesok, na neho menej hrubý a na vrch jemný. Časom sa to samo upraví a vrstvy sa vymenia. Na vrchu ostane najhrubší, v strede menej hrubý a jemný sa prederie na úplný spodok. Tak to v akváriach chodí.
Takže môžeš do budúcna upravovať čo chceš a ako chceš, všetko sa od seba oddelí
0 15.01.2015 19:29 Spajda Dobře od tohohle ustupují a jiné návrhy co tam dat do 500 za kg
Tento substrát nesnese žádná akvarijní ryba. Většinou mění parametry vody.
Mřenka nádherná by to snesla? Jinak chci neonky nebo čichavce snad nakou tetru
Tak ta v žádném případě (pravděpodobně myslíš "šotolinu") 0-3mm, ale chodníky se většinou dávají na 4-8mm (dělám v oboru). Za prvé je ostrá a za druhé většinou obsahuje vápenec a velké množství jiných částic. Podle toho z kterého lomu je. Na této drti nelze chovat ryby dna.
0 15.01.2015 19:10 Spajda Myslim tu co se ji silou chodníky tu do 3mm nechci nic drahyho a asi vyměnit úplně všechno nechci aby to starý zase vylezlo nahoru a potrebuju tak 30 kg
Ber to tak, že když to co za tu jemnou drť považuješ, nebude ostrý a půjde do toho materiálu dobře zabořit odkalovač, mohlo by se i použít.
Drť obecně, je materiál pro dno do akvária nejméně vhodný.
0 15.01.2015 18:48 Spajda Mě se docela libi tmave dno toto je staré přes 18 let a docela se mi i líbí posipova drť
Prostě tam dodáš "tmel" a nebudeš muset měnit to stávající dno, který už začalo bejt osídlený nitrifikačníma bakteriema, při odkalování se to zvedne a zase pozvolna klesne směrem ke dnu. Rozhodně, pokud se rozhodneš pro tuto, či výměnnou variantu nepodcenit častější výměnu vody, neb biologická rovnováha bude buď částečně, či citelněji narušena.
Myslel asi zasypat ten hnus tak dvoucentimetrovou vrstvou jemnějšího písku. Třeba tímto:
www.flexiobklady.cz/…
Tak odpověd ve stejný čas
Johan napsal: ??? No, sehnal bych si jemný písek (třeba 1-2 mm) a přisypal bych ho na stávající. Časem se promýchá a zanese tak ty ohromné mezery v současném dnu. ??? No, sehnal bych si jemný písek (třeba 1-2 mm) a přisypal bych ho na stávající. Časem se promýchá a zanese tak ty ohromné mezery v současném dnu.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115091x