Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 21 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 20:54 R Muž Anthrax [4934] Re: silviebaris
Nebude antuka jako antuka. Složení i zrnitost se bude lišit podle toho z čeho je to umleté. Pomohlo by k fotce přidat nějaké měřítko.
Našel jsem nádrž, kde antuka jako dno funguje www.akvarista.cz/…
Nicméně já bych si takhle život nekomplikoval. Může to obsahovat opravdu kde co. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 20:34 Silviebaris
Fotka k příspěvku Dobry den.muzu dat antuku jako dno do akvaria,pokud to je teda antuka?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2018 08:05 slečnai Re: Angus68
Ano, byl hodně špinavej. Tak jo, děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:45 Angus68 Re: slečnai
Hlavně tenhle štěrk důkladně vyprat. Bývá hodně zasr.... :-D Pod něj by měl stačit nějaký vhodný zásobní substrát. Když tu slabou vrstvu (zásobního) překryješ pískem ( tak 2mm), a na to tohle, mělo by to být v pohodě ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:38 slečnai Re: Angus68
Písek pod to vůbec nedávat, ani v místech, kam budu sázet rostliny? Udělalo by to nějaký průšvih?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2018 23:29 Angus68 Re: slečnai
To určitě né ;-) Ale asi bych ho vzal přes síto a udělal oddělená území s jinou zrnitostí toho štěrku. To by mohlo vypadat zajímavě. A podle toho i zasadit rostlinky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:22 slečnai Re: Angus68
Takže vyhozené peníze? Čistě vizuálně vypadá moc hezky, ale chtěla bych to vymyslet tak, aby se aspoň trochu dařilo i rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:12 Angus68 Re: slečnai
Myslím, že je to moc velké rozmezí rozměrů (2-22mm) hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:06 slečnai
Ahoj, máte někdo zkušenosti se štěrkem od firmy Dennerle? (Plantahunter, 2-22 mm, Rio Xingu). Bohužel mi již leží doma. Předpokládám, že rostliny v tom neporostou. Je vhodné dát pod vrstvu štěrku na výživný substrát ještě nějaký písek? Díky za radu pro začátečnici.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 00:10 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Yirka
No a ten sklad byl ve starém JZD a dával mi to slovák nebo ukrajinec. Kupoval jsem asi 5 velkech kýblu a vyzvedával jsem si to taky osobně. (poštovný bylo nehorázně drahý) tak jsem se projel 300 km pro písek (dle recenzí na rybičkách to bylo to nejlepší) potlesk
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 22:23 Muž martmart [106] Re: bobik0cz
Ja bivoje po sesti letech..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 22:05 Muž Yirka [9196] Re: bobik0cz
Já mám ten starý originál co jsem si osobně vyzvedával ještě na tom skladu ve vesnici u Břeclavi a fakt v pohodě. I po letech černý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 21:28 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Yirka
Po dvou letech jsem černý písek z Flexiobkladu měl šedo-černý, proto jsem ho vyměnil za hnědý a ten barvu drží dodnes. Teď zkouším Platinum Soil Powder (bohužel zas černý) hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 21:25 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Fantomik
Jen pro představu, zbytky jílových kuliček od Rataje jsem našel v dně při přestavbě po 4 letech. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 20:11 Muž Fantomik [38] Re: romant
Jílový kuličky kupuješ? Jaké? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.03.2018 13:21 R Muž romant [28001] Re: Fantomik
Mám velmi v oblibě klasiku v podobě kulatýho štěrku frakce 2-4mm s případným obohacením o zásobní hnojivo v podobě jílových kuliček a nebo NPK tablet. Zásobní substráty jsou tak trochu komerční vábnička na méně znalé zákazníky. ;-) Ono nic netrvá věčně a i zásobní substrát se jednou vyčerpá, což v mém případě, dojde-li k vyčerpání živin, podle stavu a potřeby akvária se dají znovu dodat tím, že se buď kuličky a nebo ty tablety zatlačí pod kořeny rostlin. ;-) To lze samozřejmě praktikovat i substrátů na bázi páleného jílu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.03.2018 13:09 Muž Yirka [9196] Re: Fantomik
Já mám 8. rok čisté černé Flexiobklady 1-2 a v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 12:27 Muž Fantomik [38] – Dno na dlouhou dobu
Jaké dno by jste doporučili, aby se nemuselo 5 let předělávat? Řekněme hodně rostlin, menší rybky. Bez CO2.
1.Jen písek (1-3mm) a pod něj nějaký výživný substrát? Nenadělá to po letech neplechu?
2.Platinum Soil a jemu podobné sušené? Ten se asi rozpadne.
3.Unisoil, příp. pod něj substrát? Se mi nelíbí jeho "lehkost".
;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:38 R Muž romant [28001] Re: laguna1505
Jasně kup si toho 15kg v tom Superzoo a bude to v richtiku, je to bezproblémový materiál. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:36 R Muž afc1886 [15243] Re: laguna1505
Zkušenosti jsou s ním dobré a to nejen u mě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:35 Muž laguna1505 [61] Re: romant
..ale všichni to prodávají ve velkém... 25kg je pro mě zbytečně moc...chci to do akva 60x30...a všechno to mám z ruky...profizoo v místě bydliště...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:33 Muž laguna1505 [61] Re: afc1886
...použít můžu všechno... potlesk jde o to jestli ho někdo použil, případně s ním má zkušenosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2017 18:33 R Muž romant [28001] Re: laguna1505
Můžeš bez obav a myslím si, že se bude dát sehnat levněji, třeba zde www.bazenovachemiepraha.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2017 18:31 R Muž afc1886 [15243] Re: laguna1505
Použít ho můžeš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:28 Muž laguna1505 [61] – dno
nemáte někdo zkušenosti s tímto pískem: www.superzoo.cz/… ?
Chtěl bych ho použít na dno...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2017 15:58 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Anthrax
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 15:54 R Muž Anthrax [4934] Re: Tudy
Nějak sem se tam nedočetl, co to je za zrnitost. Nevíte někdo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 15:51 R Muž afc1886 [15243] Re: Tudy
Vypadá, že má ostřejší hrany, než klasika. www.hornbach.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 15:42 Muž Tudy [330] - Krevetky – Zimní posyp
obchod.liapor.cz/…

Co si o tom myslíte, vyjde to celkem levně, ne ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 20:18 Májenka
Výborně! :o). Btw ještě jsem objevila marimex taky za 99 v náhradním obalu (což mi samozřejmě nevadí, ale doprava je aktuálně zdarma, což je ještě víc finančně výhodnější. Fraktace je +- stejná, jen bude víc žlutý, ale to asi taky nevadí, když to stejně z větší části zaroste. Teda aspoň se o to pokusím :o). Lidičky moc děkuji za rady! :o).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:53 Angus68 Re: Májenka
Ahojky,
u tohoto písku, který jsem míval v menším akváriu, mi držel sklon cca 45° ;-) Jenom tam byl uprostřed svahu kořen, občas proložený kameny. Drželo to ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2017 19:52 Žena petulinakk [2017] Re: Májenka
Já myslím že to sjede, pokud to nebude mít hranu o kterou by se to zastavilo.
Pokud tam chceš mít výšková patra, osobně bych asi zkusila příslušnou část nádrže přehradit třeba vlepeným skleněným páskem o výšce požadovaného "schodu", nebo písek jen nasypat do nějaké vhodné nádoby, třeba nižšího akvárka... a to postavit dozadu a zamaskovat jeho okraje tím kořenem nebo šutrem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:51 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Májenka
Ten substrát bude mít tendenci sjet. Voda materiál nadnáší a ten snadněji klouže, třeba při odkalování. Pokud se jedná o větší svah, možná by se to dalo udržet něčím jako nornými stěnami, což jsou silnější plastové fólie, které se kolmo zaboří do substrátu a brání jeho klouzání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:46 Májenka
Jo a prosím pěkně ještě mám jeden dotaz. Když v zadní části dám jako podklad větší placatý šutrák křemene, abych udělala vyvýšeninu, a zasypu jej pak tím pískem (šutrák poslouží jako tzv výplň), tak časem ten písek bude mít tendenci sjet dolů? Nebo mi to udrží pak už kořeny kytek a ten samotný kořen, který bude naaranžovaný ve stejném prostoru? Tady si nejsem úplně jistá, jelikož jsem se hodně dočetla, že dlouhodobě to stejně většinou nevydrží a sjede to dolů, tak bych to zkusila pořešit rovnou trochu jinak :o).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:36 Májenka Re: Pepan
Děkuji :o), takže suma sumárum, když hodlám mít hodně kytek a zkusit do popředí zasadit i Eleocharis parvulus až ke kořenům a kamenům, tak by to teoreticky nemuselo vadit. Jen kousek místa bych nechala volného těm pancéřníčkům a to se dá myslím i dlouhodobě rozumě čistit....doufám :o). No kdo nic nedělá, nic nezkazí. Zkusím tedy metodu, kterou jsem tu výš vyčetla jako hodně dobrou, a to tenhle písek v kombinaci - malá vrstva písku, poprášit rozdrcenejma kuličkama, zbytek větší vrstvy stejného písku a zasadit rostlinky. To by mohlo fungovat. Hm? :o).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:23 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Májenka
Křemen je de facto inertní minerál, čili vodu v akváriu neovlivňuje. Akorát zesvětluje dno a jsou na něm hodně vidět řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:19 Májenka Re: vaaclav
Děkuji moc za radu Václave :o). Zvon mám jeden menší a jeden dlouhý, tak ten dlouhý asi může být? Jen u něj nemám takovou tu spodní mřížku, tu má jen ten menší. Vadí to něčemu? :o). A asi se bude líbit víc i pancéřníčkům bych tak tipovala, dle toho, co jsem doposud všechno přečetla :o).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:17 Májenka Re: Pepan
Výborně, to jsem potřebovala slyšet. Ze školy jsem hodně let fuč a chemii jsem měla naposledy tam a od té doby ji v životě nepoužívám a ani mě neživí. Omluva to sice není, ale zapomněla jsem, že tady radí samí učení lidé, kteří rozumí všem oborům napříč světem :o). Pardon, že nejsem tak dokonala, jako vy a proto slušně a pokorně žádám o pomoc :o). A nějaká zkušenost s ním byla? :o).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:11 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Májenka
To je v pořádku, jen je dost jemný (já ho mám také) a musíš si sehnat odkalovač z širokým a dlouhým tubusem jinak ti bude utíkat při odkalování z vodou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2017 19:11 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Májenka
SiO2 - oxid křemičitý - lidově křemen. Mineralogie - učivo základní školy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:07 Májenka
Objevila jsem písek Mastersil - 25 kg za 99 to je teda mega cena :oD. A není ani úplně bílý, ale našedlý, což je myslím taky super.
www.eva.cz/…
Píšou tam, že je tam vysoký obsah SiO2. Vůbec netuším, jestli to vadí, nebo nevadí. Ví někdo, co to je? Případně máte s ním zkušenost? :o).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 17:51 pH5 Re: Maq
Tak Popelku a vytřídit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 17:51 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Maq
Když ona ta návštěva stavebnin bývá pohodlnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.11.2017 17:46 Maq
Proč by nemohl existovat tmavý/černý písek? Pokud lokálně převládá čedič, gabbro, tmavá břidlice nebo podobná hornina a protéká tamtudy vodní tok, je v něm neostrý tmavý písek.
Myslím že v prodeji jsou tyhle písky vzácné především z toho důvodu, že písky těží jedině velké firmy zaměřené na písek pro stavebnictví = zdaleka největšího odběratele. Těží velká ložiska, většinou v nížinách náplavy ze všech možných hornin, které po cestě vody byly, a z těch je křemen nejodolnější.
Na horách, kde to ještě není smíchané, nikdo pískovnu neudělá, protože koryto potoka bagrem vytěží za půl směny a je hotovo.
Myslím že žádná akvaristická firma nemá pískovnu a těžbu písku...
A jak poznamenává Pepan - jakmile vyjdete do přírody, někam k potoku, budete mít náramný problém najít písek tak světlounký, jaký je ten do bazénových filtrací. Bohužel, i pokud jsou celkem tmavé, stejně část zrn bývá bílá; křemen je prostě všude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2017 17:30 R Muž romant [28001] Re: Májenka
Tak nějak, jenom s tím, že to CO2 nebývá nutné, limitním faktorem je světlo, tedy když se s ním neblázní netřeba se trápit s CO2, ovšem je nutné si přiznat, že náročnější druhy rostlin se musí vyřadit z hledáčku, ovšem to nepovažuji na podstatné, těch "zbylých" bude stále dost a dost na to aby se vytvořilo funkční akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 17:28 Májenka
Prosím pěkně jestli to správně chápu, tak dle toho, co jsem uvedla, že bych chtěla zkusit dát do akvárka (rostlinky, ryby, osvětlení), je nejlepší pořídit na dno písek do bazénové filtrace - ten větší a ideálně ještě chvilku počkat a pořídit pořádné COčko. Je tak? :o). A nedávat pod to žádný zásobní substrát, ale přihnojit kuličkama. Je tak podruhé? Díky předem za rady :o).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 16:48 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: Tak moře je velkej brusič. :-)
Je. Kdysi jsme v Itálii byli v Marina di Massa a tam je několik dílen na zpracování mramoru. Odpad končil v moři a některé obroušené kousky mramory vypadaly super.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 16:46 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Jifi
Jifi napsal: Václav měl na mysli materiál na dno.
Jak to chceš z břidlice udělat?
Čedič je taky černý, ale když ho nadrtíš, dostaneš ostrou drť.

V Beskydech jsem viděl potoky, kde byla břidlicová drť. Bylo to omleté a černé. Určitě by se něco takového našlo i jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 15:05 Žena petulinakk [2017] Re: vaaclav
Jojo. Škoda že Praotec Čech nedošel trochu dál na jih :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2017 15:04 Acinonyx Re: Jarry
Alebo zohnat lavu a frkat ju do vody, to by taky slo. ;-)
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [21] ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=1001