Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Ten co mám já má 0,5-2mm (mám na něm ještě trochu štěrku, takže to možná vypadá víc) Jinak tenhle i ten filtrační prodávají v různých zrnitostech, i mnohem jemnější. Tady by třeba mohl být i ten bílý, do vody dát výluh z rašeliny a na dno natrhat nějaké sušené listy a mohlo by to vypadat jak na te fotce. Jde udělat moc krásné akvárko i bez rostlin, s hodně větvičkami a listy, namozřemě tam pak musíš mít míň ryb a dobrej filtr, ale pro ryby z černé vody je to ráj
0 23.07.2010 00:08 radim – Re: katterinecka
mělo by se to přiblížit akvarku z tohoto odkazu :http://forum.practicalfishkeeping.co.uk/showthread.php?t=39308
není tam toho moc k vidění, ale už ted mam docela jasnou představu o vzheldu akva
3 druhy ryb(fantomové, steindachneri a pancernicci) a 3 druhy rostlin, ale ty kytky si jeste promyslim
blbe je ze to dno stejne budu muset asi koupit nekde v obchode bo ta zrnitost je porat docela velká
Já použila písek z bauhausu, křemenný spárovací, má pěknou žlutou barvu (podobně jak běžný stavební písek) a v pohodě, mám ho v prezentaci. Jinak filtrační se taky používá ale nevýhodou je jeho světlá barva, záleží jaký chcěš akvárko. Ale zase čistě křemičitý písek aspoň nemá žádnou reakci s vodou
Řešilo a dá, pokud člověk chce jemný a nechce kupovat to samé v akvaristice a zároveň nechce černý (např. flexi) tak je to dobrá volba. Co se týče kontaminace chemikáliema tak o tom jsem nic nečet. Uvídíme co napíšou další, třeba plácám.
0 22.07.2010 19:33 radim zdravim
nevim jestli se tu uz nekdo ptal, ale dá se pouzit na dno akvarka písek do filtrace bazénu? nebo uz bývá pisek nejak upraveny? přijde mi to mnohem levnější než někde ze zverimexu...
díky za odpověď
Starší reakce
Dneska jsem ho v Globusu kupoval. Kilo je za 42 korun. Než mě začnete pranýřovat, že jsem ho přeplatil, když jinde stojí mnohem méně, tak jsem ho bral dvě kila do svého pidiakvárka a i kdyby jinde stál polovic, s dopravou by se mi to určitě prodražilo.
Černý písek prodávají na váhu v Glóbusu, ale kolik stojí kilo, netuším
0 15.07.2010 16:37 sand0kan [2] - Labyrintky 0 15.07.2010 15:47 Trdej To ,co má Uli si chci koupit taky
Kilo výjde na 26kč,což je super cena.
www.flexiobklady.cz (to je od Uliho)
Ano to je přesně on, vypadá to velmi hezky, pokusím se jej taky sehnat někde na Novojičínsku.
Já mám taky ten černý z flexiobladů. Mrkni na prezentacio Scampi lagoon
Neví někdo jestli se něco podobného (černý křemičitý písek 1-2mm) nedá sehnat v Ostravě v Hornbachu a na kolik zhruba vyjde kilo? Co jsem se totiž díval po místních akvaristikách tak tam mají ty barevné písky jen pro krevetky bez vápníku a ty dvě kila vyjdou přes 200kč a jelikož já potřebuju cca 75kg tak tohle nepřipadá v úvahu...
Tak ten příklad co jsi uvedl to je jasné
Ale pokud tam bude minimum rostlin a spousta kořenů tak jim to bude vyhovovat minimálně stejně spíše víc
U rostlinných akvárek je problém že aby dobře fungovaly a prosperovaly tak se neobejdeš bez CO2 a hnojiv, což terčovcům moc neprospívá a nerostou tak jak by mohly, a pokud navíc nebude mít akvarista zkušenosti CO2+hnojivo+terčovci, tak terči půjdou do háje
0 15.07.2010 12:18 Argo [6] - Rostliny Bob66 to hnojivo patřilo jen k těm rostlinkám ne k terčovcům
. A to že by ocenily terčovci rostlinky jsem myslel tak, že budou 100% radši v rostlinném než v nějakém takovém viz.:
rybicky.net/nadrze/9861&kateg=5&typ=0 .
Neber to osobně Michal111
musí to být balené tak, aby to dva lidi mohli unést. tuším do 20kg
Ano chci tam mít zelený háj
o tom černém jsem také uvažoval, asi by bylo lepší jej nemíchat ale nechat ho samostatně, jeden kolega mi ho nabízí za 20kč, bohužel pošta by to asi nedopravila když toho potřebuju 70kg...
3 15.07.2010 10:20 Argo [6] - Rostliny Na tento si vůbec nemůžu stěžovat
www.flexiobklady.cz/… . Není závadný a používá ho spousta lidí. Pokud chceš rostlinný akvárko (to by terčovci ocenily) tak tenhle nemá chybu + nějaké to hnojivo do štěrku ;)
Písek 0,8 mm je dost jemný a mohl by vadit při odkalování. Záleží, co od toho kdo očekává. Univerzální rada asi neexistuje. Jinak k terčovcům a neonkám by se asi hodilo tmavší dno, ale to je na vkusu každého, co se mu líbí. Já mám světlé dno a už bych ho nedával, akorát se mi to nechce komplet předělávat.
.
0 15.07.2010 09:28 FiLa – Re: Opteron
Dej křemičitý písek asi 0,8mm....bude o tak lepši...
Zdravím, mám nové akvárium o rozměrech 150cm(d) x 60cm(v) x 50cm(š), zvažuji co by se do akvária nejlépe hodilo za štěrk, mám k dispozici křemičitý písek o zrnitosti cca 2mm, chtěl bych ho zkusit namíchat s jinou barvou, ale nevím v jakém poměru je to nejlepší míchat a která barva by se k tomu hodila, mohl by mě zde prosím někdo inspirovat? V akváriu budou Terčovci Red Tyrkys a Neonky červené.
Dík za rady ;)
Starší reakce
0 21.06.2010 22:45 wow Svoje foto můžu, ale trvalo by to déle - koukni k někomu do prezentace. Viz třeba nádherné akva tady:
rybicky.net/nadrze/7218 0 21.06.2010 22:42 doonio – Re: wow
Hmm, říkáš 8kg, no tak ať nežeru tak vezmu 10kg. Můžeš mě pls poslat foto(klidně vzkazem), jak takový akva s flexiobkladačkama vypadá, jen abych si udělal obrázek?
0 21.06.2010 21:50 wow Já brala do 60x30 8 kg padlo to tam krásně. Vrstva vepředu 3 cm, vzadu 5-6 cm.
0 21.06.2010 21:41 doonio Asi taky vezmu těch 15kg, jak je asi široký to 3D pozadí, kamarád mi jedno ěnkde spalšil, ale ještě jsem to neviděl, jak to vypadá v reálu.
Já budu brát do 60x30 nějakých 15kg
tak to mam na jinym akvarku, ale na tom 72 litrovym je takovy to osvetlovaci teleso co se prodava na akvarka s tema nozickama co se oprou o krajni steny a pod tim kryci sklo
nahore mam plastovej rám asi 10 cm vysoký a na něm je krycí sklo. Na skle jsou položené zářivky. Má to tu výhodu že jsou zářivky výš, tak osvětlují i větší úhel(předtím jsem s tím měla problémy). Ale teď to budu předělávat že bude nekryté a zářivky budou zavěšené nad ním. Jinak si u toho písku spočítej objem a hmotnost je zhruba 1,6kg na litr
0 20.06.2010 11:33 doonio Tak jo,objednám flexiobklady "http://www.flexiobklady.cz/produkty-pisek-cerny.php"
Jen by mě zajímalo kolik asi do akvárka 60*30? (vzadu bych dal takovou vrstvu aspoň 8cm, vepředu cca 3-4).Místo nynější fólide za akváriem, bude 3D pozadí.Vůec envím jak to odhadnout, nebo kdyby někdo toho nakoupil moc,a překáželo mu to doma odkoupím ;)
To katterinecka:Jak jsi prosímtě přestavovala ten kryt na 2x15W?Můžeš mi napsat vzkaz s nějakýma fotkama,jak to máš vyřešený.Díky
Nechci se nijak chlubit ani provokovat..ale já mám Flexi Obklady od baráku asi nějakých 15km
jestli můžu radit, dej jen černé dno. strakaté dělá na pohled "bordel" a jde o to, aby byl vidět život v nádrži, líp vynikne ryba i rostlina
ale je to tvoje, můžeš si samozřejmě dát, co se ti líbí
akurat som pozeral cena je dobra - len postovne cez 10eur...
No co uz? s Postou "nepohneme"...
Kludne mozete dat "flexi" na to povodne dno, ale tak 1:1 bo ten jemny piesok za cas prepadne hrubym pieskom.
Ja tiez cakam na "flexi" a koli celkovej cene ho tiez musim dat len 2-3cm vrstvicku :( Vy to mate blizko a bez postovneho.
jinak tohle akvárko jsem zařizovala
rybicky.net/nadrze/7691 Taky 72 litrů, 2x15W, žádné zásobní hnojivo, dost dlouhou dobu ani žádné tekuté hnojivo a teď je mnohem zarosteljší než na té fotce(měla bych už sem dát novou). Jeden čas dokonce fungovalo jen s jednou 15W zářivou, některé náročnější druhy to sice nezvládly, ale krásně prosperoval echinodorus bleherae, vallisneria i alternanthera reineckii (té se ale divím) a zarostlé bylo až až
čím víc mají rostliny světla (a tepla) tím více potřebují živin k růstu, aď už hnojivo nebo CO2 a tím víc taky rostou, pokud nemají z čeho růst tak strádají. Pokud mají světla míň, tak potřebují i míň živin, míň rostou, ale daří se jim dobře. Takže kompenzovat nedostatek světla hnojivem nedává smysl
0 19.06.2010 20:57 doonio – Re: j0hny
Po T5 jsem se nedíval, zkusím tam lidovou tvořivostí napasírovat ještě ejdnu 15W, takže celkem už tam bude 30W na 72l akva.
Nejaktuálnější a pro mne zatím nejschůdnější forma je ta: ty flexiboklady + hnojivo(u toho hnojiva si nejsem jistej, bude potřeba i když přemontuju kryt na 30W?)
Abych se přiznal, nevím jestli je to hnojivo vůbec potřeba, chtěl jsem tím kompenzovat, že mám míň světla, ale dkyž budu teď předělávat i kryt, bazíruju nad tím jestli je to vůbec potřeba?
Jak se tváříte an možnost, že bych na moje stávající dno dal 3-4 cm černýho flexi?
Vím že furt řeším něco a na to flexi, přijde mi to že to bude takový hrobníkovo akvárium(jenom samý tmavý)
na sazeni rostlin je to fakt v pohode. Pokud pod ten černej pisek dáš starý dno od rataje tak se to promíchá, a fakt to pekný nebude. Velký kamínky vylezou nahoru, leda že by na tom byla o dost vyšší vrstva. Pokud chceš fakt ňáký hnojivo tak tam dej tohle
shop.khanh-aquarium.cz/… seženeš to skoro všude, je to koncetrovaný hnojivo a nejsou v tom další kamínky navíc. Jinak v akvárkách co jsem zařizovala rostou v pohodě rostliny i bez hnojiva. I když jsem měla 35 litrů jen s 11W zářivkou snad deset let starou, tak to taky rostlo, spíš to chce změnit celkovej přístup
0 18.06.2010 22:14 doonio A mám pod to dát třeba 2-3 cm starýho dna (od Rataje), potom 2-3 cm toho černého písku z flexiobkladů?
A nebo co kdybych to co tam mám teď(nějakej říční kačírek viz. profil), dal jako podklad(myslím že to má dost živin,atd...) a na to bych posadil 2-3 těch flexi-obkladů.
Mě přijde že kdybych tam dal jen vrstvu 3-10 cm těch flexiobkaldů, drží tam rostliny, a daří se jim?
kup si ptřeba JBL florapol a nemusis michat vic druhu substratu, stejne se to muze zamichat, vetsi kaminky vylezou nahou a nemusi to vypadat pekne. Ten kremicitej pisek je myslim az moc svetlej. Ja ted kupovala do velkyho akvarka v bauhausu kremennej sparovaci pisek, je pekne zlutouckej a vyjde myslim i levneji, 25kg za stovku a na to dam misty ricni sterk (mohla bys pouzit ten co ti zbyde). Ale je to jen na tobe jestli by se ti to libilo
0 18.06.2010 10:18 doonio Nyní mám asi nšco takovýho
www.akva-tera.myeshop.cz/…
A říkla sjem si že bych to zkombinoval s Aquaclay Ground staré dno od Rataje, toho bych dal tak 2-3 cm, a zasipal to tím původním propraným co tam teď mám, nebeo bych na Rataje dal fliexiobklady-http://www.flexiobklady.cz/produkty-pisek-prirodni.php
PS:Je mi jasný, že když tám dám jen substrám, neudělám s rostlinama zázraky.Světlo je taky dost důležitý, ale prostě já nemůžu da víc(jedině si udělta novej kryt-možná časem)
taky to chce zvolit rostliny kterym min svetla vyhovuje a nedoufat ze kdyz tam das uzasnej substrat tak ti tam poroste kde co
v rustu rostlin v ruznejch substratech zas takovej rozdil neni, jinak zasobni hnojivo muzes dat pod jakejkoli pisek. Pokud mas slaby osvetleni tak spis porid svetlejsi barvu dna
0 17.06.2010 21:55 doonio – Re: Steffi
Přesně o tohle mi šlo, je mi jasný že každý akvarista má svůj obrázek o dně, jde mi o to abych pomohl rostlinám,protože toho světla je ukrutně málo(a nejde to změnit), proto se právě ptám, jestli je lepší zase tam hrknou ten písek znova, nebo radši koupi třeba nějakje mix s hnojivem pro rostliny.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [78] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x