Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
0 20.05.2014 19:19 pepe256 – písek
Dobrý večer můžu to použít jako dno do akvaria ?
Já to myslel tak aby to nedával půl na půl, ale spíš na 1 a 2 třetiny. Prostě méně substrátu než štěrku či písku. Jinak s výpočtem souhlasim
Jen si to po nás spočítej
Dával 5cm na výšku. Říkám polovina(možná i trošku méně než polovina) zásobní substrát a polovina písku. Kolik je polovina z 5cm? = 2,5cm. Možná i méně je přesně nějakých 2cm.
Spíš bych ten zásobní dal spíše tak ty 2 cm, to bude tak akorát.
20kg je celé dno. Tzn. zásobní substrát 10kg a 10kg dno.
Popř. na zásobním dnu ubrat něco málo.
Počítám 79*34*5 (jelikož dno nebudu mít všude stejné..což 13,5 * 1,6 ... zhruba 20 kg... ale nevím,na matiku zrovna vlohy nemám
Vypočítej si celkovou hmotnost dna a pak použij zhruba polovinu a polovinu. Znáš objem kvádru? Tak místo výšky akvária dej výšku substrátu. Tak docílíš výsledku v litráži. 1l substrátu je 1,4-1,6kg substrátu.
Chtěl bych od 3 po 10 cca
No ale myslím,že na začátek je to pro rostliny určitě lepší než jen štěrk
20kg? Podle mého výpočtu bych použil 10kg, pokud chceš 2cm vrstvu. Doufám, že jsem se nesekl.
Nevýhoda zásobního substrátu: Při přesazování rostlin se začnou zrnka zásobního substrátu dostávat na povrch, což nevypadá zrovna esteticky hezky.
0 19.05.2014 19:28 Marty Přesně na ten od Flexi už koukám dlouho,hold si připlatím a objednám ho.
Pokud pod něj použiji Rataj Staré dno taky by snad na 112 l akva mělo stačit 20 kg .
To netuším,ale opět je to ta nevhodná drť.Pokud chcete černou barvu,tak doporučuju tenhle.Je sice trošku dražší,ale kvalitou a užitnou hodnotou,nesrovnatelně lepší.
www.flexiobklady.cz/… flexiobklady.cz/…
flexiobklady.cz/…
Vyzdvihnu tu jeho pluska:
Můžeš si vybrat, jakou chceš zrnitost(můžeš si vybrat mezi třemi)
Má kulatá zrnka, takže ideál pro rybky žijící na dně
Barvu dle libosti, klidně i barevné, ale do toho bych nešel
Je to dělanou velkou měrou i pro akvária
Nemusí se skoro proprat. Určitě to doporučuji, ale co jsem ho měl, tak vodu nijak nebarvil
Zdravotně nezávadný
Přesně ten jsem měl. Už jen ta barva při propírání je otřesná. Taková tmavě zelená až do černa. Na hladině se při umývání tvoří bublinky. Taky jsem za to, co poslal Jamajcan. Popř. obyč. písek, jako jsou flexiobklady a jim podobné.
A můžete mi doporučit nějaký lepší, cenově přijatelný ?
Nebrat.Je to drť,má ostré hrany.
0 19.05.2014 18:52 Marty – Nové dno
taky tam budu kupovat dekorační písek,maj ho na kg
Nakonec z prirodni-akvaria, protoze jedine tam meli litrovy powder.
liapor ? dá se prosít na menší frakce , do něj zamíchat osmocote při zakládání , no a máme výživný substrát ? momentálně tesuji kolik toho osmocote přidat ...
železa je pořád málo ,no dudákovy kytky na čas jeho nedostatek nahradí , už mám objednanej chelát ...
Jestli kupuješ u Votavy,tak není problém objednávku změnit,vyjde ti vstříc,pokud bude vše skladem
Ja uz objednavku poslal, ale je fakt ze na ten Enviroment jsem koukal taky a zdal se mi dobrej, jen jsem necetl zadne recenze.. Tak mozna v novem akva
No vidíte - mně zase přijde pravděpodobnější ten B...
Ale nemusím mít pravdu! Tu by ukázalo až další počínání.
Radit vám, jak z toho, na to ale nemám. (Myslím nervy - vy byste se mnou víc polemizoval, než spolupracoval...
)
Přemýšlel ... ale jak rozhodnu, co z toho to je? Nijak ... Vápník mi přišel pravděpodobnější.
Hlavně jak z toho.
Já ty stránky jako takové nezpochybňuji, nesedí mi ale, že by nadbytek K mohl blokovat Ca, aniž by se to dříve projevilo u N nebo Mg.
BTW: Výraz "nesedí" a (např.) "vylučuji" nejsou totéž...
A co B? Nad ním jste nepřemýšlel? Projevy deficitu jsou podobné, jako u deficitu Ca, a navíc - nadbytek K, (čímž netvrdím, že nadbytek K je váš případ(!) - natolik jsem vaše akvárium "nestudoval"...), silně tlumí příjem B!
No ... tyto stránky zatím nikdo nezpochybnil
Ale dle mojich zkušeností to pravda nejspíš bude - uberu draslík, krabatění mizí, ale přibývá dírek.
Bůhvíco mám vlastně špatně. Kdyby to šlo alespoň trochu změřit.
Že by nadbytek K mohl blokovat Ca, mi nesedí...
Něco jiného je opak, kdy nadbytek Ca blokuje příjem (mimo jiné) K.
Domnívám se, že přehnojení draslíkem by se nejprve vyvolalo blokování N a Mg, což by se projevilo jinými příznaky.
Ale přít se nebudu.
maniakva.sweb.cz/…
Příznak nedostatek vápníku ... přebytek draslíku. Nevím co jiného o tom napsat.
Mě by spíš zajímalo, proč podobným problémem netrpí ti, co hnojí EI. Všeho moc a zjevně přebytek něčeho neblokuje jiný prvek.
...Ono je to těžký. Stejná voda, dvě akvária. Jiné substráty. Do velkého dávám podstatně víc draslíku, než do malého. Dírkují v obou... Jenže když do malého přidám draslík (resp. přidal jsem, už tam hygrophily nemám), začnou listy krabatět. Ale dírkovat nepřestanou... Blokaci prvku jsem si odvodil také, zjevně vápníku. Takže jsem z toho nenašel východ. Potřebuju víc draslíku, ale nemůžu...
Můžete se rozepsat, jak to s tou blokací (zjevně) vápníku myslíte?
Je to shodné s ADA. Já mám i powder a tam se samozřejmě malé rostliny sázejí lépe. Ale stačí na normální nasypat asi půl cm powderu a není problém.
slušná cena .. jak je ten substrát težky ? sazí se do toho dobře malé rostlinky ¨?
Já ti v tom udělám zase trochu zmatek
Ještě ti můžu doporučit toto
www.akvaria-aquascape.cz/…
Mám tyto substráty vyzkoušeny a jsou stejně dobré, jako ADA
Nad JBL, na ktery ctu vsude jen chvalu, jsem premyslel taky. Stejne tak kulicky Osmocote, ale JBL je hnede a ja chci cernou s tim, ze nechci resit promichavani vrstev a barev, proto nakonec ADA vse. Do vodniho sloupce hnojim a co2 tez, ale napr. Pogostemon helferi roste ukrutne pomalu a mam pocit, ze ADA jeho korinky podpori vic nez stavajici kremicity pisek. Nejvic me stve ta svetla barva, na ktere nic (rybky, krevetky i rostliny) tolik nevyniknou, proto do zmeny dna jdu. A rekl jsem si kdyz uz, tak uz. Proto ADA.
Galerku zalozim, az budu mit pocit, ze to za to stoji. Aktuali stav meho akva by asi nikoho za srdce nechytnul
Výživným dnem nikdy nic nezkazíš.
Naprosto rozumím.
Asi se ani nedivím.
K tomu hnojení. K echinodorům mě hodně pomáhá Bivoj pod kořeny. Jeden čas jsem chtěl trávníček z Lilaeopsis ale vůbec se mu nedařilo (nejspíše světlem). Tam ani hnojení nepomohlo.
jasně že se tu řeší ty samé věci...proto je to forum...miluju to
...ale když tu samou věc čtu už po desáté začínám jí chápat naprosto jinak než před tím
tak zřejmě to bude dle typu rostliny třeba pro mechy nebo pro ricii a podobné rozhodně zásobní substrát je k ničemu...ale pro třeba velké echinodory bude zásobní substrát velmi důležitý...já na něj osobně zaponěl a dohnal to osmocote...echinodory rostou a nyní přidávám NO3 a Fe do vodního sloupce a vše funguje..ale byly to galeje teda než jsem poznal co rostlině chybí...je pravda že v substrátu je vše hotovo...ale v mé cenové kategorii to bude JBL a osmocote...jen mi řekni co kobercovky?...mají raději živiny ve vodě nebo v substrátu?..zase tak velké kořeny nemají ne?..nebo jim to je jedno?...
0 17.05.2014 23:06 Hrabi [2] - Amerika Mě přijde, že se zde pořád řeší stejné věci. Taky jsem měl docela zmatek v tom, jak spolu různé věci fungují. Po prostudování stránek nature aquarium, pár věcí začalo dávat smysl. Doporučuji přečíst a na základě toho se dle svých potřeb rozhodnout.
prirodni-akvarium.cz/…
Já u nového akvária zvolil zásobní substrát + křemičitý písek a pálený jíl ze současného akvária dám do filtru. Do akvária jsem ho už nechtěl proto, že hrozně sléhá, špatně mi v něm drží nově zasazené rostliny. Vše se dá ale vyřešit.
Tak zrovna při posílání substrátu v balících problém nebude.
Zásobní substrát má určitě něco do sebe. Má důležité živiny, které dodává rostlinám, především při "startu" nádrže. Někde jsem četl(myslím, že to psal Tom Barr), že rostliny více ocení hnojivo ve vodě než v substrátu. Nevím, co je na tom pravdy. Určitě hnojení do vody je dobré a dělám to tak i já.
Ty rozdíly mezi substráty jsou, o tom žádná.
koukám že všichni řešíte zásobní substrát...je mezi nimi ubec nějaký rozdíl?...mě příjde že pokud koupíte JBL aqua basic a posypete osmocote vydrží stejně jako ADA navíc stejně musíte hnojit tekutým hnojivem a pokud jde o příznaky nedostatku mikroprvků(i makroprvků) u rostlin zde je super odkaz jak si to sám zjistit...http://akvarijni-hnojivo.cz/projevy-nedostatku-prvku-u-rostlin-clanek-9 takže doporučuji přečíst...z eshopem mám své zkušenosti...není to nic profesionálního ale ceny hezké a kvalita dobrá
To bude ok. Cenově to oproti těm 3litrům výpočtově vychází hůře, ale pokud to chceš jen pod koberce, tak to bude stačit. Držím ti palce a těším se na akva(pokud to tu zveřejníš).
Jsi zlatej, diky moc!!
Ja na tyhle stranky uplne zapomnel. Vezmu od nich 9 l amazonie a litrik powderu a je vymalovano
Taky jsem chtěl koupit amazonii a řešil jsem stejný problém. Nakonec jsem se rozhodl pro jiný substrát, ale o to tu nejde.
Co jsem tak slyšel a viděl v dalších prezentacích, tak se kobercům daří i v normální amazonii. Já bych to asi moc neřešil. Pokud ti, ale nevadí další peníze navíc, tak jdi do powderu. Popř. se poptej někde, jestli někdo nemá 1l powderu.
Tady mají i jeden litřík:
www.prirodni-akvaria.cz/…
Na zasazení to bude stačit.
Tak jsem se rozhodl pro 9 litru ADA Amazonia Aqua Soil, jen ted resim dilema - koupit 9 litru "obyc" Amazonie nebo vzhledem ke kobercovkam (Eleocharis parvula) vzit 6 litru Amazonie a k tomu 3 litry jemnejsi Powder do popredi?
Prvni varianta vyjde na 1000 Kc, druha na 1500 Kc. Nevim, nakolik je jemnejsi Amazonia Powder pro ty kobercovky nutnosti a prinosem. Z aquascape mi zatim neodpovedeli, tak to zkousim tady.
kdekoliv kde prodavaj filtracni pisek do bazenu.. to je presne tahle zrnitost...
2 17.05.2014 15:40 amrtin –
Re: HH Hornbach,nebo Pet centra.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [43] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x