Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
nemyslel jsem zásobní, ale výživný substrát není to náhodou jedno a to samé.
A slo by treba dat na dno vyzivny substrat, na ten dat netkanou textilii (pri sazeni rostlin by mela jit pinzetou propichnout) a na tu dat svrchni pisek. Teoreticky by se to nemelo nijak moc michat pri vytazeni rostlinek
je to realny nebo je to blbost? Ma s tim nekdo zkusenosti???
Doporučuji na začátek použít jen a pouze říční písek, pokud půjdeš do jakéhokoli výživného substrátu, nevyhneš se měření, chemii, hnojivům a nebudeš se stačit divit. Hnojení dodají rybičky, spousta rostlinek a vhodné světlo se postarají o vše ostatní...
Teď si to po sobě čtu a napsal jsem blbost, nemyslel jsem zásobní, ale výživný substrát. Moje doporučení je něco naspod, co jde hezky tvarovat a proudí tím voda (lávová drť nebo láva od Rataje), ideálně to nacpat do síťky a na to písek dle vlastních představ. Rostliny, co potřebují hnojit kořeny, tak to dělat přes kapsle.
Pokud chceš opravdu výživný substrát, tak stejné barvy jako bude písek, při promíchání to nebude vidět.
Pokud opravdu chceš zásobní substrát a jsi smířen s velkým bojem s řasou, tak zkus sehnat takový, co po čase neslehne a nestane se z něho bahýnko.
Pro představu, ve starým akváriu (nemá tady ani prezentaci) je pouze štěrk ze Sklorexu a rostliny tam rostou stejně rychle jako v novým akváriu, kde je výživný substrát a písek. Jedná se o středně náročný rostliny, stejný jako v tom novým. Všechny ostatní parametry jsou totožný, CO2, hnojivo, tvrdost vody. Prostřih rozdávám prakticky každý týden buď z jednoho nebo druhýho, někdy z obou zaráz.
bez zásobního substrátu? To slyším prvně že by to tak někdo dělal. Kapslí ke kořenům mám dostatek takže by to nebyl problém. Pokud mi rostlinky porostou tímto způsobem i ve velmi tvrdé vodě tak o tom možná budu přemýšlet. Díky za informaci
O odkalování, tedy tomu zapíchnutí pomalu až na sklo, semletí ve zvonu a vytažení ven, si myslím své. Moc větších hovadin se dnu udělat nedá, Tak pokud mám jenom písek a nic pod ním tak to co ty popisuješ jako hovadinu tak já dělám desetiletí sice ne až na sklo ale z 10cm vrstvy klidně polovinu nebo i víc a funguje to skvěle.
Moje jediná rada je, buď nepoužívej zásobní substrát a napichuj výživný kapsle nebo kup substrát stejné barvy jako písek. Opravdu se to bude míchat, stačí vytáhnout rostlinu nebo odkalovat.
To nedělej.
Za a)Křemičitý písek se ti časem se substrátem promíchá a bude to vypadat příšerně.
b)frakce písku 0,8 -1,2 mm se postupem času propadne na dno a nahoře budeš mít stejně ten substrát
PS:na reklamních obrázcích a videích to vždy vypadá perfektně.
Tak odkaz jsem dával na zásobní substrát pro rostlinky a na to chci dát křemičitý písek frakce 0,8 - 1,2 a do toho sázet rostlinky. Mám akvárium 54 l ( 60 x 30 x 30), společenský (krevetky, živorodky duhové, pancéřníček napský, otíci a šneci). Do zásobního substrátu chci dávat NPK kapsle pro podporu růstu rostlinek. do popředí chci kobereček z traviček
Má někdo zkušenosti s tímto zásobním substrátem? Jaká je jeho frakce, jak se s ním pracuje, jak v něm rostou rostlinky, ovlivňuje parametry vody? Jsem začátečník a ted mám unisoil substrát jílový s velkou frakcí.
www.rostlinna-akvaria.cz/…Starší reakce
Je to přesně obráceně ze začátku je v něm, a hlavně ve vodě živin dost a hnojit nerostoucí rostliny které přecházejí většinou na submerzní formu je to co způsobuje řasy. Většině to ze začátku roste dobře a až v rozmezí několika měsíců dochází k útlumu. Mluvím o klasických společenských nádrží ne o nějakém aquascapingu.
Ten piesok ale od začiatku moc živin nemá, treba potom nejako pomôcť rastlinám do začiatku ? Aby sa nakopli rastliny a potlačili prípadný možny výskyt rias.? S rastlinným akváriom dosiaľ skúsenosti nemám
Já s tím souhlasím, obyč písek, pod něj bych dál lávovou drť, aby tam trochu proudila voda, případně můžeš dát ještě nějaký výživný substrát, ale začínám mít pocit, že stačí písek a případně k rostlinám píchnout NPK. Písek doporučuju ve frakci do 2mm, krásně se do toho sází rostliny.
Ty jíly se prostě po nějaké době začnou rozpadat, takže pokud nechceš dělat aquascape a maximálně po roce až dvou to komplet předělávat, je to zbytečná sranda.
Já bych dal inertní písek něco jako má Betus na obrázku okolo 1-2 mm Vodní rostliny berou živiny hlavně z vodního sloupce je velká skupina, která to dokonce jinak moc neumí. Zatímco speciální substráty což je většinou sušená hlína se lety vyčerpají a některé rozpadnou a je z nich bláto které pak může dělat problémy u písku je to přesně obráceně čím je starší tím je lepší. Doporučuji vrstvu okolo 10cm.
0 29.05.2021 23:18 melbymbo – zakladanie 1000 L akvaria
To dno je v pohodě.
Akvarium sa ešte len vyrába a ja zatiaľ študujem veci okolo toho. Mám k dispozícii kremičitý štrk, myslím že je to 1mm,prikladám aj foto, mohla by som ho dať na dno akvária? Pod neho by som dala ešte florapol. Akvarium bude 60x45 cm. Rastlinky planujem nenáročné a ryby budú tetra ohniva, panciernicek maly a krevetky. Ďakujem.
Starší reakce
Koberec vydrží jen určitou dobu a pak se ti oddělí od substrátu, takže pak máš možnost to předělat. Já bych nedával substrát, co snižuje KH to nepotřebuješ. Začal bych něco dobrého dospod a na to písek. Pak se můžeš posunout dál a vyzkoušet vyšší level.
Zkušenost je z jednoho akvária. Ale nemám zkušenost se substráty, tak se bojím, aby mě to nevytrestalo. Aby se třeba moc nerozjela řasa nebo mně substrát moc nesnižoval PH. Na druhou stranu, dokud tam nebude osazenstvo, dá se to předělat. Peníze zásadní problém nejsou, ale rád dám na doporučení.
Jestli nemáš zkušenosti s výživnými substráty, je nejlepší do začátku obyčejný akvarijní písek, hezky oblý. Ušetříš si pravděpodobně mnoho problémů. Hlavně ne černo-bílou drť. Pro výživu rostlin k nim můžeš zapíchat výživné tyčinky nebo hliněné kuličky. Jen pozor na ty od Rataje, prý se velmi rychle rozpadají, někomu i při zahrabávání do písku.
Tak záleží na několika věcech. Jestli už nějakou zkušenost máš a další věc jsou finance, můžeš to dělat s drahých japonských substrátů nebo jen s písku. Na You-Tube je takových návodů spousta.
Ahoj, potřeboval bych poradit. Čím víc si to tady čtu, tím míň vím. Zřizuju nové akva 100x50x50, rád bych nějaký koberec. Voda je povrchová měkká, PH cca 7.2, s CO2 klesá na 6.8.
Jediné, v čem má snad jasno, tak je použití lávové drtě jako spodní části pro modelování. Co na to použít za substrát nebo substráty?
Předem děkuji za rady.
Starší reakce
ne
tedy ne ve smyslu jak to chcete vy
unisoil je paleny jil, tedy inertni a lehoucky (tzn oblazky se nahore neudrzi a pujdou dolu, a lehky pujde nahoru)
susene jily maji spoustu zivin, ale nemyslim si, ze by to bylo pro vas vhodne dno (vzhledem k vasi prezentaci).
zacal bych tim, ze bych se zameril na hnojeni
nebal bych se toho - koupil bych neco "zaruceneho" (za me dennerle s7+v30+tablety, pripadne easylife profito) ve smyslu kapalne hnojivo
a nejake hnojivo ke korenum (zase - mam vynikajici zkusenosti s dennerle kulickami do dna, nebo od easylife root sticks) a ty napichal ke korenum
a uvidite, jestli se to zlepsi (dle meho ano
prestal bych tam lit jakekoliv prumyslove cistidlo, ktere ma nahrazovat CO2
A myslíš že by to fungovalo s tímto substrátem
www.rostlinna-akvaria.cz/… na dno nebo aspoň pod rostliny a přesypaný malou vrstvou oblázky?
Ahoj.. já bych na dno dal 2-4mm a na to vrstvu jemnější cca 2mm, lze i méně ale odkalovani bude občas brát trochu substrátu... zásobní bych dal jen pokud substrat už sám o sobě nebyl nabuseny výživou např různé palene jílové kuličky typu tropica, amazonia ;)
Když už bych předělal dno tak bych to udělal znovu a s jemnějším pískem, pod něj pak trochu zásobního substrátu dát můžeš. Udělal bych to ale v tom případě, že tam bude těch rostlin opravdu hodně jinak stačí jen něco ke kořenům tím ničemu neublížíš.
Zdravím, moc se mi nedaří pěstování stonkových rostlin. Proto mě napadlo jestli neudělat dno ze dvou druhů materiálů. Nechat oblázky 4-8,co mám a k tomu písek nebo substrát. Ale bojím se co to bude dělat když budu čistit akvárium. Máte někdo s tímto řešením zkušenosti? Nebo byste do toho nešli? Díky za zkušenosti, rady.
Starší reakce
Tvoje chyba, kdyby jsi zavčas odkaloval a nenechal si to ,,prokadit,, byl by písek bílý pořád...
Já měl taky takovej písek, krásnej zářivě bílej, než ho kompletně prokadily, zepředu bylo vidět za sklem, jak to pomalu zelená a po půl roce, když jsem sunul akvárko jinam jsem jej dosypal žlutým a řekl bych, že to je i hezčí.
Teď mám půlku filtrační 0,6-1,6 a k tomu půlku 0-4 pranej, takže tam určitě prach nebude. Tak jsem zvědavej, jak se v těch 5-6cm bude dařit.
To sice mozna ano ale přibližně. Toto je ve sklenici s vodou pod led osvetlenim
bude to urcite neco jineho v akvariu ale přiblizny odstin se mi fakt moc libi
OT
a v akvarku to pod svetlem bude vypadat zase jinak ...
Tak dorazil pisek z akvaristy ,ktery jsem řešil několik příspěvků výše. Uz je vyprodaný a dalsi prodej se neplánuje. Údajně je nebarveny přírodní je to i na pytlích me přijde jen lehce přibarvený,a myslim,ze lehce je. Je to přesně to,co jsem chtěl. Není to tak tmavé a zas uplne světlé také ne. Posuďte sami.
Když porovnávám akvarijní písky s tím co vidím v přírodě tak mi vychází nejlépe tmavý Hagen. Nějakou bublinu v octu udělá ale to mu odpustím.
afc1886 napsal: Pěkný je i písek od firmy Tomi..
Taky jsem hledal písek, někdo tu tenhle Tomi už radil, tak jsem vzal Hornbach útokem, a ač je v pytlíku mokrej a tmavej (skoro bych řekl ošklivej) a mocjsem mu nevěřil, tak v akvariu je naprosto super, jak frakcí, tak barvou a navíc za pár korun (cca 10kč/kg)
Pokud někdo uvažuje o CO2 tak kupujte písek kde je garance čistoty třeba jako je písek do filtrací. Všechno ostatní může obsahovat vápenec a vyměňovat potom dno je dost nepříjemné. V tom případě bych se možná vyvaroval i těch barvených.
0 09.02.2021 07:25 _Rob_ [80] Zkoušel jsem větší frakci a trochu bublá v octu.
Marně sháníš nic přírodního než tmavý Hagen nenajdeš ostatní to je světlé nebo obarvené. A 99 kč za kilo to musí být ze zlata.
Mě přijde že to vypadá uměle kvůli tomu, že to je jen jedna barva, dalo by se ještě zauvažovat nad, koupením toho strakatého světlejšího, a mixnutím tím tmavším. Trochu by se to ztmavilo a pořád by to asi vypadalo přírodně.
Zdravím ,nevite někdo kdo by byl schopný vyrobit , případně od koho akvarista.cz bere toto dno? Uz jsem jim psal zda je to možné přiobjednat,ale maji poslednich 15 kg doprodej ???? vsude mají jen takove tmave hnědé uměle vypadající.
www.akvarista.cz/… Jj uz mi jeden zdejsi kolega poslal realnou fotku z nadrze focene detailne a jako nestacim se divit vypada to skoro uplne jinak....diky ...usetrene penize
Mam ho v akva a je to presne ako pise Vaclav. V akva je svetlejsi
Právě že v akváriu bude daleko světlejší. Mokrý písek mimo akvárium je úplně něco jiného než mokrý písek v něm.
Jasny ,pokud bude mít v akvariu barvu jako ten na tom akvaristovi svetlounce hnedy tak to je úplně super a v akvariu mokry bude
Tohle je ale světlej hagen, je to focené mokré to je přibližně stejná barva jako do filtrací tmavý je dvojnásobně drahý.
Čoveče,tak to je trefa do černýho. Na tom akvaristovi ta cena,plus na tom obrazku ypada supeove přírodně to je bomba,moc dik za tip,chlape
Ten mám taky 1-2 mm a je super. Vypadá přirozeně a dobře se do něj sází rostliny. Při odkalování to chce trochu opatrnosti.
Já ho mám, sice namíchaný s křemičitým, ale chtěl jsem světlejší.
Trochu levnější zdroj
www.akvarista.cz/… Tak v akváriu jsem ho viděl je to příjemná světle hnědá barva, ten jemný je ale úplně bílý.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x