Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:07 Mist Re: Aninka
Spárovací už je docela prach, aby ti to nezahnívalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 10:06 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Aninka
Speciální písek neznám, použij spárovací :) (ikdyž to bude hooodně jemný)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2019 16:10 Aninka – (s)párovací písek
Zdravím :) chtěla bych se zeptat, hodlám si pořídit čolky a slyšela jsem že můžou mít na dno písek, já bych ten písek smíchala ještě s kamínky. Moje otázka je můžu použít spárovací písek nebo by bylo vhodnější koupit si radši speciální? stydim (V druhém akváriu mám substrát jen by mi přišlo zbytečné si kupovat akvarijní písek kdybych mohla použít ten co mám doma palec )

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.12.2018 13:48 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: Fid0
No co s tyka hnojiva podla mna je jedno co pouzijes.Ide o to kolko to ho treba dat.Moj nazor je ze nezatazuj sa s chemickymi znackami.Kup si komercne alebo praskove a sam musis prist nato coho a kolko dvat.nemyslim si ze niekto ti napise recept.Opytaj sa 100 ludi a mozno kazdy ti povie nieco ine.No najlepsie bude ak prides sam na to co treba dodat do akva.Co mozem ja poradit je ze kup si samostatne hnojiva Napr: K,No3,Po4 co fe atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.12.2018 11:57 Maq Re: MichalV
Já bych si nevybral žádný.
Opět se asi tak trochu opakuji, ale já nefandím výživným substrátům. Já zkouším a zkoumám substráty, které mají jiné pozitivní vlastnosti.
Navíc substráty obsahující "polní" zeminy obsahují podíl ne-humusových organických látek. Ty (na rozdíl od huminů a taninů) se rozkládají snadno a způsobují organické znečištění, čili potíže.
Rašelina, jíly, zeolity, křemelina, hematit, dřevěné/aktivní uhlí a další jsou příměsi, které nejsou zdrojem živin, ale ovlivňují biochemické procesy v půdách nebo sedimentech, tedy mj. koloběh živin.
Ale protože ty vlivy jsou komplexní a dost silné, nedoporučuji to jako standard. Já si s tím hraju, protože bádám. Pěkně v tom tápu a spousta věcí zůstává nejasných (nejen mně, ale i odborníkům). Volbou na jistotu zůstává křemičitý písek. Kdo chce, ať si zkouší co je libo, ale ať pak neříká, že já jsem mu to doporučil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2018 10:36 Muž MichalV [328] Re: Maq
Ok, dik za pripomenutie, niekde si to už myslím písal stydim .
A keby si mal zo záhradných substrátov vybrať nejaký nevhodný, ktorý by to bol a prečo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.12.2018 23:52 Maq Re: MichalV
MichalV napsal: rašelinu) ktorá by zákonite spôsobila zahnívanie.
Nezpůsobí. Rašelina je to, co zbude poté, kdy už "vyhnije" všechno, co vyhnít mohlo. (Je to vůbec nešikovný termín, třeba "zahnívající dno".) Rašelina je ve vodě a v anaerobním prostředí "doma", a vydrží tam tisíce let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:34 R Muž romant [28001] Re: Fid0
Přesně to a dokce to mám i skladem. :)
Edit: Jinak toho Dennerleho jsem myslel to č.2, co jsi dával ty odkazy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:29 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: MichalV
Kúpený, 50l za 5€. Myslím že cena je bezkonkurenčná :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:28 Muž Fid0 [2] Re: romant
Myslis nieco taketo (pmdd-hnojivo.cz/…) - tie gulicky a to rozsekas a spravis jemny posyp dna ??
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:28 Muž MichalV [328] Re: Cyklohentán
Domáci kompost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   26.12.2018 22:27 Muž MichalV [328] Re: romant
Jasne, rozumiem. Nepoužiť organiku (drevné zvyšky, rašelinu) ktorá by zákonite spôsobila zahnívanie. Len mi ide o ten opačný extrém. Záhradkári vedia, že je rozdiel medzi čerstvým a 3 ročným kompostom - vyzretá zem. Sám som použil kúpenú záhradkársku zmes (zrejme aj so "štartovacím" anorganickým hnojivom) hrubšej vrstvy, ale dnes by som to robil obdobne ako ty.
Otázka je, čo spraví vyzretá zem po ponorení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:21 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: MichalV
Fotka k příspěvku Ja tam mám kompost... A rastie mi to :-D

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:18 R Muž romant [28001] Re: MichalV
Já místo toho používám jílovou bázi obohacenou třeba již o PMDD. Tedy jílovou kouli s pmddéčkem rozbiju, porosypu tímto střední vrstvu dna a překryju vrchem.
Edit: Právě pro tu "agresivitu" doporučuji jenom tu pidi vrstvičku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:12 Muž MichalV [328] Re: romant
Vieš aj o nejakých substrátoch, ktoré sú vhodné na hrubšie vrstvy? T.j. menej agresívne/živiny uvoľňujúce - vyzreté ? Predpokladám, že tu je pes zakopaný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:10 Muž Fid0 [2] Re: romant
Oba su od Dennerleho ...a planujem tak 3l dat na 100x40 plochu takze to nebude ani 1cm vrstva ... ktory substrat teda presne myslis ?? Dik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.12.2018 22:04 R Muž romant [28001] Re: Fid0
Jedna z praxe. Když budeš dávat nějaký zásobní substrát, nedávej nikdy větší dávku, než jakoby pocukrovaný dno, klidně i sklo může průsvítat. To se mě osvědčuje nejvíce. Jistě budu to umět i s několika centimetry, tedy výšky toho zásobního substrátu, ale tomu, kdo s tím nemá moc zkušeností budu radit, co jsem napsal. Použil bych ten od dennerleho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 21:58 Muž Fid0 [2] – otazka
Máte niekto skúsenosť s týmto

www.hornbach.sk/…

alebo tymto

www.hornbach.sk/…

To mám ešte v zálohe k tomu Platinum Soilu ... len neviem ktore je lepsie ... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 09:57 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: Fid0
Jasne moznes pouzit.Len ked by si chcel nieco presadzat tak vytiahnes aj zasobny.Preto niektory zasobny davaju do sietky aby pri presadzani ho nevitiahli ale to myslim adu zasobak.Paltinum ked uz tak si kup iba powder.Powder ma frakciu ako Ada Amazonia.Ma podstate velku zrnitost.No HC alebo MC to zakoreni pohode.Tak tiez rataj ze budes asi platinum soil musiet Davat hnojivo od zaciatku pravde podobne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 00:56 Muž Smetany [1226] Re: Fid0
Zásobní substrát bych nepoužil aditiva jsem zkoušel a nemám pocit že by to bylo znát ale možná sem šetřil stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 00:48 Muž Fid0 [2] – otazka
OK tak dám Platinum Soil normal a powder na kobercovku ... chcem sa este spytat ci mi viete odporucit a ci vobec odporucate nejake zasobne dno (prva vrstva) pod ten platinum soil ... niečo ako Stare dno, pripadne nejaký konkretny vyrobok co by bol vhodny dat uplne na spodok ... uvazoval som na sklo dat ADA Bacter 100 a ADA Clear Super a potom mozno nieco ako ADA power sand M 2l a potom na to ten Platinum Soil ...čo poviete ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.12.2018 18:05 Muž Smetany [1226] Re: bobikcz
Nerad bych byl považován za posluhovače ani jednoho z těch panu neznám a ne ve všem s nimi souhlasím ale v tomto případě mi přišli rady celkem jasně formulovány. Substráty nemíchat a pokud člověk neví co dělá tak nepoužívat.
Jestli jsou ty rady dobré nebo ne je na další diskuzi které se evidentně nechcete účastnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 17:52 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Marcel G
Znám vaše stránky, to ale nic nemění na faktu, že se svámi ani vašemi (přisluhovači, palcovači) nechci pouštět do chemických polemik a sáhodlouhých úvah o h...ně. Prostě nechci a respektujte to. X-)
Poradtě tazateli na jeho dotaz (pokud chcete a umíte) pokud možno stručně bez nutnosti vysvětlení středoškolské chemie. Zatím tady opět spamujete s Maqem nesmyslně dlouhé příspěvky a rada Fidovi žádná. :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   25.12.2018 13:03 Maq Re: Fid0
Podívej, Fid0, nemám dojem, že bys byl fanda do akvaristické chemie. Ale aktivní substráty jsou chemie. Osobně Amana jako estéta nemusím, ale získal si můj respekt pro svoje vynikající chápání akvaristické chemie (v tom nejširším smyslu).
Amano vymyslel substrát a Ty jsi ho přirovnal k Ferrari. A já bych zase přirovnal Amana k Schumacherovi. Budeš s tím Ferrari umět jezdit jako Schumacher?
Tolik pokud jde o přirovnání. Ale můžeme být i konkrétnější: Amano měl velmi měkkou vodu. Tu Ty nemáš. Hodně často ji měnil. Samozřejmě neodkaloval. Všechny možné veličiny uměl přesně měřit a využíval toho. Byl velmi trpělivý a střídmý v nasazování rybek. Ty máš přerybněno, a to se těžko odnaučuje. Amano 10 hodin sytil CO2 a velmi kvalitně svítil. Zbylých 14 hodin vzduchoval, což u nás skoro nikdo nedělá. Měl velmi promyšlenou filtraci a filtroval přes vybranou pemzu a hodně drahé (v kyselině loužené) aktivní uhlí.
Máš tohle všechno v plánu? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.12.2018 11:51 Marcel G Re: FID0
FID0 napsal: Dakujem za radu... Ja to beriem tak ze Platinum je ako VW a ADA je Ferrari... Tak som chcel zobrat VW a premiesat s Ferrari a mal by som Mercedes.
Tohle přirovnání pokulhává především v tom, že ty výchozí předpoklady, že "Platinum = VW" a "ADA = Ferrari", jsou neověřené.

Uvedu příklad z filosofie:
1) Každý člověk je smrtelný.
2) FID0 je člověk.
3) Tedy FID0 je smrtelný.

Abyste mohl dospět k pravdivému závěru (= "FID0 je smrtelný") potřebujete mít jistotu, že první dva předpoklady jsou také pravdivé. Jenže vy je za pravdivé pouze považujete, aniž byste pravdivost těchto tvrzení měl za prokázanou. Ano, ono se běžně traduje (především mezi tzv. aquascapery), že ADA je jako Ferrari. Ale ono to je více zbožné přání než pravda. A ano, můžete tomu klidně věřit. Ale rozumnější je (aspoň něco o tom) vědět. Maq velmi dobře poukazoval na to, že důležité je vědět, co konkrétní složky těch substrátů vlastně v akváriu dělají (např. jíly vážou živiny, kyselé substráty zase uvolňují velké množství protonů apod. Zkombinujete-li nevhodné materiály, může vám to přinést více komplikací než užitku. Bez (alespoň elementární) znalosti věci to ale bude čirý risk s nejistým výsledkem (který bude navíc záviset na dalších faktorech, jako jsou třeba specifické vlastnosti vaší pitné vody apod.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.12.2018 11:39 Marcel G Re: bobikcz
bobikcz napsal: Jelikož tě (a tvé pobočníky) odpověď skutečně vůbec nezajímá a pouze se snažíš o rozvinutí opět hatu, tak si p.... např se podívej na prodejní ceny těch substrátů a pak zamysli co degraduje
Ve svém příspěvku jsem se slušně a zdvořile zeptal, co přesně podle vás tu ADAu degraduje. Až příliš často se tu ale na slušnou otázku reaguje osobními útoky a zesměšňováním, což je škoda. Než se mnou začnete věcně diskutovat, doporučil bych vám přečíst si nejprve následující článek (pokud ho již neznáte): golias.net/… Najdete v něm výsledky laboratorní analýzy několika "speciálních" akvarijních substrátů. Třeba vás to dovede k zamyšlení, co je vlastně na těch substrátech tak "speciálního". Nechci vám ale napovídat případnou odpověď. Argumentovat proti mému názoru se jistě dá (a třeba Maq to dokáže a já jsem před jeho vědomostmi musel nejednou kapitulovat), ale tady tu nadřazenost ADAy hájíte vy, takže bych očekával, že se vytasíte s jiným argumentem, než laciným argumentem typu "dražší = automaticky lepší". Podle této logiky by pak totiž Maq musel být asi nejchytřejší, protože píše jedny z nejobsáhlejších příspěvků ("více slov = automaticky chytřejší člověk") ... a to (jak předpokládám) by se vám asi nehodilo do krámu. Nebo se pletu? Každopádně, nenechte se prosit a vytaste se s nějakými přesvědčivými argumenty. Já vám rád přiznám erudici, když bude za co. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 11:16 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: FID0
Nevidim dvovod to miesat.Nespravis mercedes.Ak chces ist do holandana a planujes to na dlho tak porozmyslaj o zasobnom substrate a na to soil alebo nieco ine.Ak aquascape a planujes kopce tak ada drzi lepsie ako platinum.Myslim ale ze ani s jednym nespravis chybu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.12.2018 10:37 Muž Fantomik [38] Re: FID0
Já myslím, že to s tím dnem zbytečně komplikujes. Jedno kup a míchání nech těm, kteří už neví co by a mají čas experimentovat. Navíc to přece není jen o substrátu. Je třeba myslet i na to, jaké a kolik chceš rostlin, čím chceš hnojit, atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2018 23:24 Muž Smetany [1226] Re: FID0
Drž se VW bude to fungovat pokud chceš experimentovat nemyslím že je to dobrý nápad ve chvíli kdy řešíš cenu u ADA protože se může stát že za pár měsíců budeš celé dno měnit měl sem možnost vyzkoušet oba substráty a velký rozdíl v růstu rostlin nevidím u Ady rostlo víc řas na startu a neni u ní třeba hnojit železem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 23:00 FID0 Re: erik1982
Dakujem za radu... Ja to beriem tak ze Platinum je ako VW a ADA je Ferrari... A teraz chcem postavit Mercedes za rozumny peniaz... Tak som chcel zobrat VW a premiesat s Ferrari a mal by som Mercedes... palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 19:22 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: Fid0
Ahoj.Ja som mal zmiesanu adu a platinum.No ada uz bola pouzita.Tak aby som usetril tak som dokupil platinum.Pouzite boli 5l ada a 18l platinum.Myslim ze ak to zmiesas tak to bude pohode len nevidim dvovod to miesat.Ja by som dal bud to Adu alebo platinum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2018 12:26 Maq Re: Smetany
Ona tady padla slova o experimentátorovi, který dělá něco nepochopitelného...
Stručně vysvětlím co jsem se substráty dělal a dělám:
Všechny prodávané substráty jsou směsí několika základních složek. V různém poměru, různě zpracované. Já jsem udělal to, že jsem si pořídil ty složky jednotlivě, v čisté formě, a zkouším, co udělají jako příměs v běžném filtračním písku. Jak ovlivní vodu, jak v tom rostou rostliny, co na to řasy, a tak podobně. Napřed jednotlivě (to už celkem vím), a pak co udělají jejich různé směsi (tam jsou možnosti nekonečné).
Díky tomu:
(1) Když čtu popis prodávaných substrátů, jejich složení, co mají dělat atd., tak rozumím působení jednotlivých složek a mohu si udělat představu, co takový substrát v akváriu dělá.
(2) Když zakládám akvárium s nějakým záměrem, nejsem odkázaný na prodávané směsky, ale můžu si to namixovat přesně takové, jaké pokládám za vhodné. A když se to osvědčí nebo neosvědčí, mám šanci porozumět tomu, v čem je asi zrada.
Tady to někdo označil za nepochopitelné. Pro mě je nepochopitelné, jak to někomu může připadat nepochopitelné, resp. neužitečné. Nerozumím a vlastně ani nechci rozumět lidem, kteří nechtějí vědět více a lépe o věci, která je údajně jejich dlouholetou zálibou.
Na okraj dodávám, že nikoho nevyzývám, aby taky podobně experimentoval. Moje postupy nejsou vzorem osvědčeného. Já naopak zkouším, kde je něco, co ještě moc dobře neznáme a možná by mohlo být užitečné vědět.
Je to, troufám si tvrdit, něco úplně jiného, než když někdo uvažuje o smíchání dvou komerčních substrátů, protože... proč vlastně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 10:30 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Fid0
Pokud jde o peníze (cena ADY) tak to chápu, ale nedělal bych to.

Pokud nejde o peníze tak bych to taky nedělal pač tím degraduješ tu ADU. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 10:18 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalV
Tady nejde o nějaké komerční hnojiva ale o mix speciálních substrátů. To je spíše otázka do nějakého aquascaper fora. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.12.2018 09:49 Muž MichalV [328] Re: vaclav
Je rozdiel pridávať hnojivo v základných zložkách z PMDD s jasným cieľom a rozdiel je hnojiť viacerými komerčnými hnojivami neznámeho zloženia. Takto to chápem ak pri týchto substrátoch, čo chcel povedať Maq.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 02:16 Muž Fid0 [2] – otazka
Ahojte, skusali ste niekto zmixovat viacero substratov do jedneho ?? Uzavujem ADA Aqua Soil Amazonia 3 l zmiesat s Platinum Soil 9l brown (2x9l)... viem ze Platinum je slabsi na vyzivu a nemusim tolko menit vodu na zaciatku ale rad by som tam mozno zamiesal a pemiesal ten ADA Aqua Soil aby to bolo trosku silnejsie ... pripadne ak mixujete co pouzivate vy???

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 14:52 Muž Fid0 [2] – otazka
Nemáte skúsenosť s týmto ???

aquamandesign.com/…

Čo poviete ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 14:48 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Fid0
Na profiplants.cz majú niečo čo volajú aquasoil amazonia, ale nie je to od ADA. Vyzerá to dosť divne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 14:37 Muž Fid0 [2] Re: Cyklohentán
áno toto mám vyhliadnuté ...ale skúšam či niekto nepovie niečo čo mi uniká alebo čo nepoznám a je trošku drahšie ale oveľa lepšie ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 14:04 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Fid0
Trebárs platinum soil (powder). Kopa ľudí s ním má dobré skúsenosti. Ak teda chceš niečo v tom štýle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 13:54 Muž Fid0 [2] Re: Tommo
Hladam vyzivne dno ... nie iba štrk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 13:33 Muž Tommo [828]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 13:31 Muž Fid0 [2] – dno
Ahojte, aké čierne (podmienka)dno by ste si vybrali ak by ste sli zakladat akvarium (rastlinne) ??? Nie nič drahé ako amazonia a podobne .... nieco okolo 20-30€ (9kg balenie) ... s čím máte dobrú skúsenosť ???

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2018 13:16 Maq Re: ctibum
ctibum napsal: A jak dlouho to dělá to, co to má dělat?
Ne všechny vlastnosti věcí, které se v substrátu vyskytnou, jsou "vyčerpatelné". Vyčerpají se živiny.
Ten Dennerle tam údajně něco má, hlavně železo ve "vázané" formě. Tzn. určitě obyčejné oxidy (a přihřeji si svou polívčičku: ono když se to dá prodat, tak cheláty ani nemusejí být, že? :-D ). Dovedu si představit stejně "nedostupnou" zásobu dalších mikroprvků, to celkem není problém.
=
Pak jsou ale další vlastnosti, které se chovají jinak. První je kationtová výměnná kapacita (KNK). Tu dělají jíly. Samozřejmě že ty jíly neudrží ty kationty, které mají na začátku. Ale nějaké zadržují a zase pouštějí pořád. (Mně to napřed vadilo, protože jsem tím pádem nevěděl, kolik čeho tam je. Ale už jsem si s tím pohrál a mám na to teď mnohem lepší názor.)
Pak prý tam je humus. Pokud je to čistý humus, znamená to skupinu organických látek, které se rozkládají velice velice pomalu, ale celou dobu něco dělají. Je to podobné KNK, zachytí nějaký kation a pustí proton, pak zas nazpátek... mj. taky mohou chelatovat kovy. Jenže na rozdíl od EDTA, která se za pár týdnů rozloží, huminy zůstávají. Dennerle píše, že tam přidává rašelinu. To pokládám za rozumné (já to dělám taky), rozhodně lepší než nějakou "černozem", protože ta kromě huminů obsahuje spoustu dalších organických látek, které se rozkládají a tedy sviní.
=
Věřím že substrát by spíš než nabitý živinami měl být "chytrý". Včera jsem si přečetl, jak to Dennerle dělá, a fakt mě to potěšilo, protože to zmiňovalo zrovna ty věci, které všelijak zkouším i já. Tak buď jsme blbí oba, a náhodou stejně, anebo to má něco do sebe.
I tak se ale držím názoru, že to není pro začátečníky. Ty látky jsou opravdu mocné. Je to jako když člověk jede v meďouru, a nemá ponětí, co mu hlásí všechny ty kontrolky, co má na palubní desce. Samozřejmě při nejbližší příležitosti něco zvrtá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.11.2018 22:16 R Muž romant [28001] Re: ctibum
Na to nelze takto odpovědět, jsou nádrže, kde se to rozběhne tzv. bez dalších zásahů a jsou akvária kde je to dodatečný dohnojování vodního sloupce nutností, ale je to o základním limitním faktoru, tedy o světle, nebo-li o tzv. energetické náročnosti(ne ve smyslu elektřiny). Jenom jsem chtěl poukázat na to, že to se zásobním substrátem(výše jmenovaným) jde za určitých okolností bezproblémově provozovat a to s jistou mírou komfortu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 22:11 R Muž ctibum [7090] Re: romant
Takže jen startér? Pak přijde na řadu klasický hnojení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 22:02 R Muž romant [28001] Re: ctibum
Tak půl roku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 21:20 R Muž ctibum [7090] Re: romant
A jak dlouho to dělá to, co to má dělat se ví?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2018 19:19 R Muž romant [28001]
Když už je tady skloňován ten Deponit mix, přidám jednu z praxe, tedy z praxe každodenní. :) Je to opravdu jeden z těch lepších zásobních(výživných) substrátů a když se dodržují dvě zásady, tedy nikdy nedávat silnější vrstvu než kterou je dno akvária jenom pocukrovaný a sklo je téměř viditelný a za druhý se při odkalování nereje až na to dno(nutno dostat grif do ruky), je použití výše jmenovaného v drtivý většině případů přínosné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2018 18:17 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hunti
Pokud nechceš nějakou rychlovku jako jsou třeba dělá aquascaping, tak si žádné výživné dno nedávej. Pokud by se ti zdál písek do filtrací moc světlý, tak si kup tmavý Hagen. Pálený jíl je také možnost ale je moc lehký a ta barva to už je na každém co se mu líbí. :-)
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [15] ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=701