Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.12.2018 11:39 Marcel G Re: bobikcz
bobikcz napsal: Jelikož tě (a tvé pobočníky) odpověď skutečně vůbec nezajímá a pouze se snažíš o rozvinutí opět hatu, tak si p.... např se podívej na prodejní ceny těch substrátů a pak zamysli co degraduje
Ve svém příspěvku jsem se slušně a zdvořile zeptal, co přesně podle vás tu ADAu degraduje. Až příliš často se tu ale na slušnou otázku reaguje osobními útoky a zesměšňováním, což je škoda. Než se mnou začnete věcně diskutovat, doporučil bych vám přečíst si nejprve následující článek (pokud ho již neznáte): golias.net/… Najdete v něm výsledky laboratorní analýzy několika "speciálních" akvarijních substrátů. Třeba vás to dovede k zamyšlení, co je vlastně na těch substrátech tak "speciálního". Nechci vám ale napovídat případnou odpověď. Argumentovat proti mému názoru se jistě dá (a třeba Maq to dokáže a já jsem před jeho vědomostmi musel nejednou kapitulovat), ale tady tu nadřazenost ADAy hájíte vy, takže bych očekával, že se vytasíte s jiným argumentem, než laciným argumentem typu "dražší = automaticky lepší". Podle této logiky by pak totiž Maq musel být asi nejchytřejší, protože píše jedny z nejobsáhlejších příspěvků ("více slov = automaticky chytřejší člověk") ... a to (jak předpokládám) by se vám asi nehodilo do krámu. Nebo se pletu? Každopádně, nenechte se prosit a vytaste se s nějakými přesvědčivými argumenty. Já vám rád přiznám erudici, když bude za co. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 11:16 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: FID0
Nevidim dvovod to miesat.Nespravis mercedes.Ak chces ist do holandana a planujes to na dlho tak porozmyslaj o zasobnom substrate a na to soil alebo nieco ine.Ak aquascape a planujes kopce tak ada drzi lepsie ako platinum.Myslim ale ze ani s jednym nespravis chybu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.12.2018 10:37 Muž Fantomik [38] Re: FID0
Já myslím, že to s tím dnem zbytečně komplikujes. Jedno kup a míchání nech těm, kteří už neví co by a mají čas experimentovat. Navíc to přece není jen o substrátu. Je třeba myslet i na to, jaké a kolik chceš rostlin, čím chceš hnojit, atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2018 23:24 Muž Smetany [1226] Re: FID0
Drž se VW bude to fungovat pokud chceš experimentovat nemyslím že je to dobrý nápad ve chvíli kdy řešíš cenu u ADA protože se může stát že za pár měsíců budeš celé dno měnit měl sem možnost vyzkoušet oba substráty a velký rozdíl v růstu rostlin nevidím u Ady rostlo víc řas na startu a neni u ní třeba hnojit železem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 23:00 FID0 Re: erik1982
Dakujem za radu... Ja to beriem tak ze Platinum je ako VW a ADA je Ferrari... A teraz chcem postavit Mercedes za rozumny peniaz... Tak som chcel zobrat VW a premiesat s Ferrari a mal by som Mercedes... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 19:22 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: Fid0
Ahoj.Ja som mal zmiesanu adu a platinum.No ada uz bola pouzita.Tak aby som usetril tak som dokupil platinum.Pouzite boli 5l ada a 18l platinum.Myslim ze ak to zmiesas tak to bude pohode len nevidim dvovod to miesat.Ja by som dal bud to Adu alebo platinum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2018 12:26 Maq Re: Smetany
Ona tady padla slova o experimentátorovi, který dělá něco nepochopitelného...
Stručně vysvětlím co jsem se substráty dělal a dělám:
Všechny prodávané substráty jsou směsí několika základních složek. V různém poměru, různě zpracované. Já jsem udělal to, že jsem si pořídil ty složky jednotlivě, v čisté formě, a zkouším, co udělají jako příměs v běžném filtračním písku. Jak ovlivní vodu, jak v tom rostou rostliny, co na to řasy, a tak podobně. Napřed jednotlivě (to už celkem vím), a pak co udělají jejich různé směsi (tam jsou možnosti nekonečné).
Díky tomu:
(1) Když čtu popis prodávaných substrátů, jejich složení, co mají dělat atd., tak rozumím působení jednotlivých složek a mohu si udělat představu, co takový substrát v akváriu dělá.
(2) Když zakládám akvárium s nějakým záměrem, nejsem odkázaný na prodávané směsky, ale můžu si to namixovat přesně takové, jaké pokládám za vhodné. A když se to osvědčí nebo neosvědčí, mám šanci porozumět tomu, v čem je asi zrada.
Tady to někdo označil za nepochopitelné. Pro mě je nepochopitelné, jak to někomu může připadat nepochopitelné, resp. neužitečné. Nerozumím a vlastně ani nechci rozumět lidem, kteří nechtějí vědět více a lépe o věci, která je údajně jejich dlouholetou zálibou.
Na okraj dodávám, že nikoho nevyzývám, aby taky podobně experimentoval. Moje postupy nejsou vzorem osvědčeného. Já naopak zkouším, kde je něco, co ještě moc dobře neznáme a možná by mohlo být užitečné vědět.
Je to, troufám si tvrdit, něco úplně jiného, než když někdo uvažuje o smíchání dvou komerčních substrátů, protože... proč vlastně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 10:30 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Fid0
Pokud jde o peníze (cena ADY) tak to chápu, ale nedělal bych to.

Pokud nejde o peníze tak bych to taky nedělal pač tím degraduješ tu ADU. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 10:18 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalV
Tady nejde o nějaké komerční hnojiva ale o mix speciálních substrátů. To je spíše otázka do nějakého aquascaper fora. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.12.2018 09:49 Muž MichalV [327] Re: vaclav
Je rozdiel pridávať hnojivo v základných zložkách z PMDD s jasným cieľom a rozdiel je hnojiť viacerými komerčnými hnojivami neznámeho zloženia. Takto to chápem ak pri týchto substrátoch, čo chcel povedať Maq.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 02:16 Muž Fid0 [2] – otazka
Ahojte, skusali ste niekto zmixovat viacero substratov do jedneho ?? Uzavujem ADA Aqua Soil Amazonia 3 l zmiesat s Platinum Soil 9l brown (2x9l)... viem ze Platinum je slabsi na vyzivu a nemusim tolko menit vodu na zaciatku ale rad by som tam mozno zamiesal a pemiesal ten ADA Aqua Soil aby to bolo trosku silnejsie ... pripadne ak mixujete co pouzivate vy???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 14:52 Muž Fid0 [2] – otazka
Nemáte skúsenosť s týmto ???

aquamandesign.com/…

Čo poviete ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 14:48 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Fid0
Na profiplants.cz majú niečo čo volajú aquasoil amazonia, ale nie je to od ADA. Vyzerá to dosť divne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 14:37 Muž Fid0 [2] Re: Cyklohentán
áno toto mám vyhliadnuté ...ale skúšam či niekto nepovie niečo čo mi uniká alebo čo nepoznám a je trošku drahšie ale oveľa lepšie ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 14:04 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Fid0
Trebárs platinum soil (powder). Kopa ľudí s ním má dobré skúsenosti. Ak teda chceš niečo v tom štýle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 13:54 Muž Fid0 [2] Re: Tommo
Hladam vyzivne dno ... nie iba štrk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 13:33 Muž Tommo [828]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2018 13:31 Muž Fid0 [2] – dno
Ahojte, aké čierne (podmienka)dno by ste si vybrali ak by ste sli zakladat akvarium (rastlinne) ??? Nie nič drahé ako amazonia a podobne .... nieco okolo 20-30€ (9kg balenie) ... s čím máte dobrú skúsenosť ???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2018 13:16 Maq Re: ctibum
ctibum napsal: A jak dlouho to dělá to, co to má dělat?
Ne všechny vlastnosti věcí, které se v substrátu vyskytnou, jsou "vyčerpatelné". Vyčerpají se živiny.
Ten Dennerle tam údajně něco má, hlavně železo ve "vázané" formě. Tzn. určitě obyčejné oxidy (a přihřeji si svou polívčičku: ono když se to dá prodat, tak cheláty ani nemusejí být, že? :-D ). Dovedu si představit stejně "nedostupnou" zásobu dalších mikroprvků, to celkem není problém.
=
Pak jsou ale další vlastnosti, které se chovají jinak. První je kationtová výměnná kapacita (KNK). Tu dělají jíly. Samozřejmě že ty jíly neudrží ty kationty, které mají na začátku. Ale nějaké zadržují a zase pouštějí pořád. (Mně to napřed vadilo, protože jsem tím pádem nevěděl, kolik čeho tam je. Ale už jsem si s tím pohrál a mám na to teď mnohem lepší názor.)
Pak prý tam je humus. Pokud je to čistý humus, znamená to skupinu organických látek, které se rozkládají velice velice pomalu, ale celou dobu něco dělají. Je to podobné KNK, zachytí nějaký kation a pustí proton, pak zas nazpátek... mj. taky mohou chelatovat kovy. Jenže na rozdíl od EDTA, která se za pár týdnů rozloží, huminy zůstávají. Dennerle píše, že tam přidává rašelinu. To pokládám za rozumné (já to dělám taky), rozhodně lepší než nějakou "černozem", protože ta kromě huminů obsahuje spoustu dalších organických látek, které se rozkládají a tedy sviní.
=
Věřím že substrát by spíš než nabitý živinami měl být "chytrý". Včera jsem si přečetl, jak to Dennerle dělá, a fakt mě to potěšilo, protože to zmiňovalo zrovna ty věci, které všelijak zkouším i já. Tak buď jsme blbí oba, a náhodou stejně, anebo to má něco do sebe.
I tak se ale držím názoru, že to není pro začátečníky. Ty látky jsou opravdu mocné. Je to jako když člověk jede v meďouru, a nemá ponětí, co mu hlásí všechny ty kontrolky, co má na palubní desce. Samozřejmě při nejbližší příležitosti něco zvrtá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.11.2018 22:16 R Muž romant [27987] Re: ctibum
Na to nelze takto odpovědět, jsou nádrže, kde se to rozběhne tzv. bez dalších zásahů a jsou akvária kde je to dodatečný dohnojování vodního sloupce nutností, ale je to o základním limitním faktoru, tedy o světle, nebo-li o tzv. energetické náročnosti(ne ve smyslu elektřiny). Jenom jsem chtěl poukázat na to, že to se zásobním substrátem(výše jmenovaným) jde za určitých okolností bezproblémově provozovat a to s jistou mírou komfortu. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 22:11 R Muž ctibum [6919] Re: romant
Takže jen startér? Pak přijde na řadu klasický hnojení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 22:02 R Muž romant [27987] Re: ctibum
Tak půl roku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 21:20 R Muž ctibum [6919] Re: romant
A jak dlouho to dělá to, co to má dělat se ví?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2018 19:19 R Muž romant [27987]
Když už je tady skloňován ten Deponit mix, přidám jednu z praxe, tedy z praxe každodenní. :) Je to opravdu jeden z těch lepších zásobních(výživných) substrátů a když se dodržují dvě zásady, tedy nikdy nedávat silnější vrstvu než kterou je dno akvária jenom pocukrovaný a sklo je téměř viditelný a za druhý se při odkalování nereje až na to dno(nutno dostat grif do ruky), je použití výše jmenovaného v drtivý většině případů přínosné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2018 18:17 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hunti
Pokud nechceš nějakou rychlovku jako jsou třeba dělá aquascaping, tak si žádné výživné dno nedávej. Pokud by se ti zdál písek do filtrací moc světlý, tak si kup tmavý Hagen. Pálený jíl je také možnost ale je moc lehký a ta barva to už je na každém co se mu líbí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2018 17:51 Maq Re: hunti
Já jsem ten Dennerle DeponitMix Professional nikdy nepoužil, ale můžu ho s čistým svědomím pochválit. Když jsem si totiž teď přímo na stránkách Dennerle přečetl o jeho složení a vlastnostech, zjistil jsem, že laboratoře Dennerle vybádaly něco hodně podobného tomu, co si míchám sám. :)
Přesto i pokud by mi na penězích nezáleželo, zase bych si to příště namíchal po svém. Jedině tak totiž dost přesně vím, kolik čeho tam je, a v čem mám příště třeba přidat nebo ubrat, atd.
To je ovšem můj hračičkový/badatelský pohled na věc. Pro normálního smrtelníka myslím, že tenhle substrát nemusí být špatný. Snad... Všechno se z toho popisu člověk přecejen nedozví. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2018 17:46 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: drvi
Priznám sa, nie som príliš skúsený akvarista stydim A určite je pravda že ak sa v tom dne má niekto alebo niečo sturat, určite sa to zmieša a nebude to moc prospešné :-O Asi by som si pri písaní odpovedí začať uvedomovať že väčšina ľudí odkaluje a niekto má aj ryby-bagre, takže pardon.

Prepáčte prosim stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.11.2018 17:40 Žena drvi [2894]
Nevím, jak moc pokročilý akvarista jste, ale já (z vlastní zkušenosti) vůbec používání zasobnich substratů nedoporučuji, zejména ne lidem, kteří s akvaristikou začínají. Substrát se časem při odkalování a přesazovani rostlin promicha s povrchovým štěrkem a například mě se z něho začal nekontrolovaně uvolňovat draslik a trvalo řadu měsíců, než jsem kalamitu zvládla . Navic i esteticky to vypadalo dost hnusně, takže já už bych do toho nešla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 16:46 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: hunti
Depozit mix určite poslúži dobre, len som navrhol lacnejšiu alternatívu ktorá bude fungovať rovnako dobre. Ja môžem výživný substrát len doporučit. Rastú mi v ňom rastliny ktoré kamarátovi iba stagnujú v obyčajnom piesku. Ani jeden z nás nehnoji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2018 16:35 Muž nekdo [355] Re: hunti
Protože nevíte co v něm je, kolik toho je a kdy a v jakém množství se to uvolní
Lidé zde se prostě snaží ochránit vaší investici.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 16:17 Muž hunti [4] Re: hunti
Aby nedošlo k omylu. Nehledám levné dno, peníze mám a nemám problém si zaplatit kvalitní dno. Chci to nejlepší a aby to splňovalo ty moje požadavky. Budu mít CO2 z lahve.

Proč ne ten Dennerle Deponit Mix Professional ? Četl jsem na něj docela slušné ohlasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 15:29 Muž ZDRI [1415] Re: hunti
Ad Tvé požadavky - terramol.
www.bonequip.cz/…
Fotky akvárka s tímto dnem - viz moje nádrž "Obývák".
Zkušenost po půl roce - maximální spokojenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2018 14:54 Maq Re: hunti
hunti napsal: Můžete mi pomoci s výběrem dna?
Můžeme.
Je pár věcí, které byly za bolševika lepší. Například akvarijní substráty. Tenkrát jsme většinou zašli někam na staveniště, tam šlohli pár kbelíků toho jejich písku, doma to trochu proprali, a bylo po ptákách.
Machři kteří věděli co dělají, si dopomohli k různým extrakundacím, aniž k tomu potřebovali profi substráty ze Zverimexu.
A v tom se nic nezměnilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 14:36 R Muž ctibum [6919] Re: xvalp06
Já radil deponit nedávat, ne nahradit. Reakce byla, že to je levný...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 14:34 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: silviebaris
Ano, s tým som úplne nerátal. Ja mám také dno ale neodkalujem, takže pre mňa supr :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2018 14:30 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: ctibum
Diskuze je o tom, zda nahradit Dennerle Deponit Mix Professional 9v1 kompostem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2018 14:27 R Muž ctibum [6919] Re: Cyklohentán
Takže si dám do akvárka něco, co nepotřebuju, jen proto, že to stojí 5€ pytel...? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 14:18 Silviebaris Re: Cyklohentán
A jak se takové dno udržuje,to ani odkalit nejde... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 14:14 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: hunti, ctibum
Nie, kompost je len tmavo hnedý, ale veď pod pieskom ho vidieť nebude (dá sa to zasypať pieskom aj zo strán a nebude to vidno vôbec). Ctibum: cenu kompostu neporazí nič :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2018 13:37 R Muž ctibum [6919] Re: hunti
Dal bych jen písek, bez deponitu. A až si rozsadíš a doladíš rostliny, tak případně ke kořenům, tam kde to bude potřeba, jílový kuličky.
Na středně náročné rostliny je podle mě cokoli jiného zbytečné. Když se podíváš na mojí "61", tak to (zatím ještě pořád) roste v křemičitém písku, bez kousku a kapky hnojiva a se setovým světlem. A je tam džungle, že mám problém najít ryby...
Co si představuješ jako koberec? A plánuješ přidávat CO2 (ne tekuté, ale opravdové)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 13:29 Muž hunti [4] Re: Cyklohentán
kompost existuje ve světlé barvě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 13:13 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: hunti
Ja by som dal ten piesok a pod neho (stačí tam kde chcete mať rastlinky) 100% prírodný kompost (50L za 5€ smich )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2018 13:09 Muž hunti [4] – Jaké dno vybrat?
Můžete mi pomoci s výběrem dna?

Moje požadavky:
- chci mít také ryby dna jako jsou pancéřníčci, pár l-sumců, atd.
- bude se jednat o společenské akva
- chci mít středně náročné rostliny, nechci koberec po celé ploše, ale chtěl bych alespoň kousek koberce lokálně tam mít. Nechci vyloženě hodně zarostlé, ale zároveň chci aby rostliny byly pěkné a v hojném počtu
- nechci černé, tmavé dno. Ale taky ne bílé. Chci něco v přírodním vzhledu. Nechci žádné substráty co vypadají jako zaječí bobky, nechci žádné hnědé kuličky atd.
- pokud by se mělo jednat o skládané dno, nechci jednu vrstvu černou, druhou světlou

Na ty moje požadavky jsem zatím vybral jako spodní vrstvu Dennerle Deponit Mix Professional 9v1 v tloušťce 2cm a nad to křemičitý písek 2-3mm v tloušťce 5+7cm.

Myslíte, že je to dobrý výběr, nebo lze vybrat něco lepšího ve vztahu k výše uvedeným požadavkům?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2018 12:51 Muž PeCh [77] Re: prog
Drtená pemza je vlastne Volcano od Rataja. Vyzerá fajn a drží tvar. Nevýhodou je presádzanie rastlín, pokiaľ už máš napustenú vodu. Pri založení rastliny pekne zasadíš, ale neskôr (keď už budeš mať v akváriu vodu) to pôjde ťažko (s pinzetou väčšinou vyberieš aj rastlinu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2018 12:28 Maq Re: prog
Zeolit to nevysaje tak, aby se k tomu rostliny nedostaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2018 10:59 Muž prog [45] – pemza
Mám neobvyklý dotaz, zkoušel někdo jako substrát drcenou pemzu? Jsem spíše odpůrcem světlého natož bíleho dna, líbí se mi upravená lávová drť, ale kvůli krevetkám bych do jednoho akva potřeboval bíle dno, zvažoval jsem jako první zeolit, ale rostlinám by vysál vše potřebné. Pemza v octu nešumí, je hodně porézní a část ve vodě plave, je třeba nechat nasáknout. Víte o další komplikaci jejího použití?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2018 08:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: freem1
V Bratislavě máme zřejmě ještě tvrdší. 19-28 dGH www.cistavoda.sk/…
To by mohlo být ono - nemáš vodu až tak tvrdou, aby ti vápník zvýšil tvrdost natolik, že to je problém. Co na tuhle teorii říkají ostatní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 23:31 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Bytča (asi neviete, kde to je) - okresne mestecko, 20 km od Žiliny.

Tvrdost vodovodnej pitnej vody je cca 2,7 mmól/l, cize "voda dosť tvrdá" podla tabulky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 23:22 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: freem1
Odkud jsi? (tipuju, že ne z Bratislavy)

Maq: Je možné, že by měl měkkou vodu a proto mu nebylo na škodu dno s vápencem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 23:07 Maq Re: freem1
Né, všechen se nerozpustí, ani to nepoznáš. To by trvalo mnoho mnoho let.
Ale bude Ti trvale zvyšovat tvrdost a alkalitu. Budeš muset měnit pravidelně vodu. Ale pokud Ti v tom rostliny rostou, buď za to prostě rád.
Jinak přesně jak píše Jirka.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [15] ...... 90 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114451x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=701