Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 77 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.09.2010 23:32 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: kmara
Zamýšlíte-li provozovat akva se zaměřením na kytky, pak by bylo na místě dát pod písek výživný substrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 22:32 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: kmara
Není třeba :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 22:11 kmara
Zdravím chtěl bych se zeptat, zda je pod písek z flexiobkladů flexiobklady.cz/… dát ještě nějakou podkladovou vrstvu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 21:31 kmara
Zdravím chtěl bych se zeptat, zda je pod písek z flexiobkladů flexiobklady.cz/… dát ještě nějakou podkladovou vrstvu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2010 07:28 RAP
Housie napsal: tak co myslíte mohl bych tohle dát samotné do 133l aqa nebo něco jemnějšího?
Tenhle prodávají i v akvaristice. Já ho mám smíchaný s jemnnějším a celkem pohoda. Poměr 1díl hrubého na 2-3díly jemného. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 23:14 Žena Linduš [166] – Re: Housie
flexiobklady :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 21:20 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: Housie
Já to nabírám přímo, trochu properu v kýblu a šup do akvárka. Je to trošku víc práce než jen přijít k propranému, ale ta půl hodinka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 20:02 Žena stetinka [270] – Re: Housie
mně v tomhle šli krásně tlamovci :-D
prťata se schovávala mezioblázky hop
ale kytí K.O. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 19:54 Mar1ne – Re: Housie
Dát si to do akvárka můžeš, časem poznáš že to není úplně ono a vyměníš za něco jiného. Aby rostly rostlinky nasázíš nějaké kuličky Bivoje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 19:32 Žena Linduš [166] – Re: Housie
měla jsem něco podobného. strakaté dno celkem zneviditelňuje "život v akvárku", stejně tak strakatá tapeta. a moc mi v tom nešly kořenící kytky, tak nějak zhynuly... stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 17:22 Usine – Re: Housie
Já bych to tam nedával. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 17:17 Muž Housie [3] – štěrk z pískovny
Fotka k příspěvku tak co myslíte mohl bych tohle dát samotné do 133l aqa nebo něco jemnějšího?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 15:35 Žena kobroor [20] – Re: Jana
Ahoj,
máte někdo zkušenosti s pískem od Sand systému, anebo s tím hnědým od Flexi obkladů? Jak ta barva vypadá v akváriu, popř. fotky? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 18:14 Muž Housie [3] – Re: Johan
bohužel v pískovně kde jsem byl nebyl jemnější, mám toho doma v cca 20-25kg a je to škoda to nevyužít
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 18:04 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: Housie
Já používám také z pískovny, ale o zrnitosti do 1 mm. Nenašel ste tam jemnější? Takových bych si do akvária nedal. Doporučuju zrnitost kolem (nebo pod) 2 mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:57 Muž Housie [3] – štěrk z pískovny
ahoj, je vhodný štěrk z pískovny o zrnitosti cca 4-8mm světle hnědé barvy? nebo bych měl k tomu koupit nějaký jemný křemičitý písek a smíchat to?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2010 22:24 Žena eleonen [10] – Re: Jana
Je pravda, že smícháním obou odstínů se docílí ještě přirozenějšího vzhledu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2010 22:22 Jana – Re: eleonen
Já mám objednaný oba a budu je ještě míchat (asi) s černým ,který mám ve stávajícím AQ.Až to přijde teprve se rozhodu,jak to na mě bude působit.JJ ten rozdíl suchá a ve vodě je opravdu markantní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2010 22:17 Žena eleonen [10] – Re: Jana
A které maš objednané? Já nespěchám a budu ráda, když budu moci posoudit. Napsala bys mi potom do vzkazu až to bude aktuální?
tady je rudy na suchu www.flexiobklady.cz/…
tady je v akva. rybicky.net/fotogalerie.php…
je tam dost rozdíl, proto jsem zvědavá na ten hnědý
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2010 22:12 Jana – Re: eleonen
Stačí to označení.Jinak jestli na to nespěcháš,až mi přijde,posoudím ,vyfotím pod vodou.Také chci zkusit ocet.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2010 22:06 Žena eleonen [10] – Re: Jana
ta první je fajn, ale ve vodě to asi vypadá trochu jinak. Obhednan můžu s tím označením, které máš uvedeno na fotce?
Jinak díky moc za info
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   13.08.2010 21:59 Jana – Re: eleonen
Fotka k příspěvku vzorek H2

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   13.08.2010 21:57 Jana – Re: eleonen
Fotka k příspěvku Mám ho objednaný.Obě barvy.Není v netové nabídce,ale bude.Objednat můžeš přes mail.Přikádám fotky, které mi poslali

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2010 21:31 Žena eleonen [10] – Re: Semtex
potrebovala bych 10 kilo, nebyla by fotka?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2010 21:27 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: eleonen
Flexiobklady mají i hnědý, jen není uvedený v nabídce.
Já osobně jej mám v Aq a nedávno jsem i nějaký posílal na Ostravsko. Ten nick si nevzpomínám.
O jaké množství se ti jedná?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2010 21:00 Žena eleonen [10] – hnědá
Ahoj, sháním písek, který by byl hnědý. Dlouho jsem uvažovala o černém od flexiobklady.cz, ale ta černá se mi nezdá moc přirozená, mají tam ještě rudou, ta vypadá pěkně na suchu, ale v akva je opravdu rudá. Narazila jsem na toto: www.ezoocentrum.cz/….
Máte s tím někdo zkušenosti?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2010 12:44 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Já také použil písek z lesního potoka.
Postup jsem zvolil takový to, vzal jsem si sebou dva cedníky, jeden s oky cca 1mm a druhý s oky 5mm (běžně dostupné v kuchyňských potřebách). U potoka jsem si dřepl a do jemného síta jsem si nabral písek, ten jsem párkrát propral a vysypal do síta s oky většími a prosil do kýble, kde jsem měl už hotový písek s frakcí 1-5mm. Drtivá většina špíny zůstane v potoku a domů si neseš téměř čistý písek. Doma jsem písek ještě trochu propral a napustil čistou vodou těsně nad písek a nalil tam můj oblíbený přípravek Savo a nechal působit. Druhý den jsem to vylil propral v teplé a pak studené vodě a měl tak "sterilní" čistý písek. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 12:40 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: kyknos
no ona ta voda by mohla bejt v pohode, ale ty kaly jsou dost velkej prusvih, ona je priroda a priroda.... vetsina nasi prirody je silne ovlivnena produkty lidske spolecnosti, pokud je v povodi daneho zdroje intenzivne vyuzivana (treba i v minulosti) zemedelska puda, nebo nejake lidske obydli, tak kontaminace sedimentu je vic jak pravdepodobna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:26 Muž gigimasters [8] – Re: kwen
No ono s tím kalem. Kupil jsem písek z akvaristyky a kal byl stejně.. :-D Takže jestli properu koupený nebo z potoka. Tak na tom mi nesejde. Samozřejmě ten s potoka bude kalnější, ale když chci založit úplně novou nádrž tak mi to nevadí. Mám času dost.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:24 Muž gigimasters [8]
Myslím že když člověk propere písek od kalu a převaří myslím že je vše v pořádku.
Spíše mi šlo jen o tu zrnitost.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2010 11:23 Muž kwen [1] – Re: gigimasters
Taky bych viděl problém v kalu, který po napuštění nádrže vznikne. To bych si radši ušetřil práci a písek si koupil.
Jinak hrubosti se nebojte, mám v akva 1-2mm písek a vše v pohodě. Naopak rostliny v něm koření lépe jak v hrubším. Jediný "problém" je při odkalování, ale i to se dá zvládnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:22 kyknos – Re: kwen
Ano znám, dokonce z potoků běžně piji a dokonce i voda z vodovodu v domě, kde jsem si kdysi založil první akvárium, byla z potoka filtrovaná jen přes písečné filtry v malé lesní vodárničce.

Nicméně i akvárium s pískem z Vltavy mi fungovalo zcela normálně bez pečení v troubě. Pravda, asi bych do takového vltavského akvária po založení nedal nějaké choulostivé labyrintky z importu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:21 Muž gigimasters [8] – Re: kyknos
Tak kdyaž je jemnější nepropadávaj kousky potravy dolů ale jsou na povrchu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:20 kyknos – Re: AmorFati
Myslím, že bohatě stačí písek normálně vyprat. Dělal jsem to tak stokrát a vždy to fungovalo. Pokud ale někdo chce péci v troubě, ničemu to samozřejmě nevadí. Za předpokladu správného založení nádrže s dostatkem času pro obnovení prospěšných baktérií, samozřejmě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:17 Muž kwen [1]
kyknos napsal: V životě jsem nepekl písek v troubě, abych ho zbavil baktérií. Proč proboha? Tedy samozřejmě předpokládám, že je z čistého a zdravého místa, ne z místa pod výtokem kanalizace.

Vy takové místo znáte? Tedy pokud pominu prameny řek a zdroje pitných vod, tak neznám místo kde by voda byla "čistá"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:13 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: kyknos
nase toky jsou dost zaneradeny, rozhodne bych to poradne ususil, prosil ziskal frakci 4-2mm a tu pak prevaril, nebo upekl v troube, pripadne projel savem..... na tom pisku mohou bejt i ruzne patogenni organismy o znecistenem bahne nemluve.... a od cisticky to misto odberu muze byt klidne nekolik kilometru....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:10 Muž AmorFati [37] - Amerika
Hlavní problém bych kromě kontaminace mikroorganismy viděl taky ve víření jemných částeček. V přírodním potoce je proud, takže riziko onemocnění ryb, resp. zakalení vody je nižší. Bakterie i kal voda odnese. Jenže v akvárku je pořád ta samá voda, a co se do ní uvolní, to v ní zlstane...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:05 kyknos – Re: venous
V životě jsem nepekl písek v troubě, abych ho zbavil baktérií. Proč proboha? Tedy samozřejmě předpokládám, že je z čistého a zdravého místa, ne z místa pod výtokem kanalizace.

Z fotky kvalitní dno nepoznám, ale barva se mi líbí. Zkus, zda neobsahuje příliš mnoho vápenatých látek - zda nešumí v octě. Příliš jemný mi nepřijde, ale na tohle mají různí lidé různé názory. Já mám z mnoha důvodů raději dno jemnější než hrubší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 11:00 Muž Bart_29 [3] - Cichlidy – Re: gigimasters
Osobne bych toto dno zamit ,nebot ho budes muset poradne proprat aby ses zbavil drobnych zrnek ktere by se mohly vyrit v AQ .Pak ho jeste budes muset strcit do trouby na hodku asi pri 100 nebo 150 C abys zlikvidoval bakterie a nezatahl jis nemoci do AQ.Takze asi nejrozumejsi by bylo zajit do akvaristiky a tech par kilo co budes potrebovat koupit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 10:24 Muž gigimasters [8] – Je to vhodné dno?
Fotka k příspěvku Prosím. Nevíte někdo jestli je to vhodné dno do akvária? Je to písek vytažený z potoka. Myslím tím jestli není moc jemný pro rostliny aby v něm rostly a také se neusazovalo nebezpečných plynů..
Děkuji za názory :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 17:16 Lubomír
Nemá náhodou niekto piesok od Sand Systému ? www.sandsystem.cz
Neviete čo stojí to 25 kg balenie ? Žiadal som ich o cenu prostredníctvom kontaktného formulára a aj mailom, no zatiaľ som nedostal odpoveď ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 16:20 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: tomashelisek
ja ma aquaclay a cernej pisek od flexi obkladu (zakoupen v Zoo Branik), Vaclav znamy to rostlinkar pouziva pisek pro bazenove filtry (jeto bily kremicity pisek)

v podstate na zakladni substrat (ten co nehnoji) je jen par pozadavku: chemicka stalost a inertnost (nic nevylucuji, nerozpadaji se), pak dostatecna zrnitost a zaoblenost hran (ostre hrany zranuji koreny a vadi zivocichum rypajicim se ve dne)
samozrejme pro nektere je dulezita i barva

ale tohle vsecko se to tu huz mnohokrate probiralo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 16:14 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: tomashelisek
pisek do filtraci ma ale nevyhodu ze byva moc svetly, ja pouzila ve velkem akvarku pisek kremenny sparovaci z bauhausu a zadne problemy s nim nejsou (viz moje prezentace rybicky.net/nadrze/10012 ) nebo jak uz tu bylo zmineno hodne lidi je spokojenych s piskem z flexiobkladu, vyhodou je ze maji pisek cerny, ktery je jinak ve vhodne zrnitosti tezko k sehnani
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 16:04 tomashelisek – Re: JuraS
jj diky! nekde jsem cetl, ze nekdo pouziva i pisek do bazenovych filtraci, zkusenosti??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.07.2010 16:00 JuraS – Re: tomashelisek
i v obi mají akvristické oddělení...drť do akva ale není moc vhodná..jsou to rozemleté kameny a má to příliš ostré hrany..lepší jsou říční písky...nebo cokoliv přírodního..někdo používá drtě obalené v plastu..flexiobklady..já nejsem zastánce čehokoliv umělého do akva kromě nutných trubek na filtraci (když už se nedají sehnat ty staré skleněné..)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 15:50 tomashelisek – Re: Moucha
diky a da se ten pisek koupit i jine nez v jejim ofic. eshopu?? jakoze zda li nejaka alternativa treba v tom OBI apod.??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 15:43 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: tomashelisek
no vypocet je jednduchy
šířka [dm] x delka [dm] x prumerna vyska pisku [dm] = objem pisku [dm=L]

1 dm = 10 cm
1 dm3 = 1 litr
vyska pisku se pohybuje od cca 4-10cm (doporucuje se svahovat, lepsi je vzit o trosku vic, kdyz tak zbyde, ci budes mit trosku vyssi vrstvu)

cerny pisek od flexi obkladu (1-2mm) 1L = 1,5 kg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 14:08 tomashelisek – Re: katterinecka
co teda pouzivas??:))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 14:00 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: tomashelisek
ten jsem měla, nebyla jsem s ním příliš spokojená, je mnohem větší než 4mm, lepší je jemnější ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 13:56 tomashelisek – štěrk/písek
ahoj!
budu zakládat akva - 112 litru, 80x40x35. chci se zeptat na podklad - kolik kg/l je potreba???
a zda muze byt tento www.zoo-doma.cz/… popripade zda byste mi doporucili neco treba z OBI??
diky
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [77] ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=3801