Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 22 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 08:07 Žena Peťule [3]
Tak jsem mela vybrany substrat do noveho akva, jenze jsem si nakonec vybrala 180l misto 96l a substrat by me vysel na nekolik tisicovek rozzureny Takze vybiram nejakou levnejsi alternativu.. Prosim o radu co pouzit na dno? Chtela bych neco tmaveho, idealne tm.hneda, cerna
Liapor-moc lehky, pry se s nim spatne pracuje..
Terramol-nelibi se mi barva
Flexi pisek-potrebuji 50kg, musela bych objednat a doprava stoji pomalu polovinu pisku..
....a nic jineho me uz nenapada hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.11.2017 07:52 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Májenka
Vulcano black je ostré, takže nevhodné k pancéřníčkům. A ty Acorusy rostou jedině když jich část čouhá nad hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 07:23 Májenka
Přeji všem akvaristům pěkný den. Prosím pěkně máte někdo zkušenost s vulcano black od rataje? Má smysl do toho investovat prachy, nebo je to jen velmi dobře zpracovaný marketing? :o). Mám v plánu založit novou společenskou 200ku a uvažuji o tomhle dnu, tak budu moc vděčná za vaše postřehy a názory :o). Osvětlené bude akvárko ledkovým světlem s celkem 144 led diodami, externí filtr aqua nova 1200, CO2 nejspíš zatím burčák (náplň a flaše bez vršků vlastní, ostatní made in china), ale když vyjdou ještě finance, tak bych chtěla místo toho z lahve (další podnět k diskuzi, jestli třeba ještě měsíc, dva počkat, a CO z tlakové lahve pořídit rovnou). V plánu jsou zasadit už trošku náročnější kytky typu Acorus pusillus (kobereček) a Alternanthera reineckii mezi kořeny a kameny. Do pozadí nejspíš Acorus giganteus, nicméně druh kytek uvádím jen jako příklad, jak bych si to představovala stvořit :o). Co se rybek týče, poputují tam určitě ze současného akva tetry žhavé, pancéřníček panda a krunýřovec jednopruhý. Všem ještě hodlám pořídit víc kamarádů a doplnit tuto skupinku ještě o další druh, ale zatím ještě nemám vybráno který. Bude to už nějaká větší rybka tak, aby se s partou současných snesla (samozřejmě nepřerybním, to si ohlídám, takže po téhle stránce to bude OK). Všem moc děkuji za radu ohledně toho dna, případně doporučení, jaké by bylo vhodnější :o). PS: jen doufám, že mi ten plánovaný kobereček ty pandy nerozryjí :oD. PPS: a pokud na to jdu úplně blbě, tak si nechám ráda poradit, jak na to jít jinak a lépe! :o).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 13:07 Gyrphos Re: Maq
Ano, má se jednat o společenskou nádrž a ano, jsem začátečník. Akvárium už mám několik let, ale dříve se o něj jen tak trochu staral táta, pak bylo chvíli akvárium neřešeno a na začátku září jsem jej předělával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.11.2017 12:34 Maq Re: Anthrax, MichalV, Gyrphos
Pánové, to asi nerozseknete. Zajímám se o to intenzivně, čtu všechno co se o tom dá přečíst, a zkušenosti s oběma cestami jsou v jednotlivých případech velmi nestejné.
Pro Anthraxe: Diana Walstad dává na dno vrstvu normální zeminy ze zahrady, a uvádí, že taková akvária fungují bezvadně roky, bez hnojení.
Pro Gyrphose: Tvoje problémy určitě nejsou způsobeny nevhodnou zrnitostí dna. Udělej octový test, ale bude zřejmě negativní. V takovém případě dno nechej být.
Bez urážky - je zřejmé, že jsi začátečník, tak si se dnem raději nehraj, nanejvýš jak píše romant, ty jílové kuličky.
Proč rostliny nerostou, to je hodně komplexní otázka, to Ti nikdo takhle od boku neřekne. Proto od Tebe chceme tu prezentaci, tam jsou kolonky pro důležité údaje. To tam vypíšeš a můžeme se pohnout dál.
Ale jenom formou otázka - odpověď se to stejně nenaučíš. Jsou tady dobré články, pročti si užitečná konverzační vlákna, a začneš se pozvolna orientovat. Je toho hodně, co v akvaristice musíš vnímat a hlídat, zpočátku z toho bývají lidi zmatení, ale není to žádná jaderná fyzika, rychle to vstřebáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 12:15 R Muž Anthrax [4765] Re: MichalV
Rozdíl vidím tom. Máš akvárko od začátku s inertním dnem. Od začátku jsou rostliny odkázány na jinné zdroje než je zásobní substrát. Máš zásobní substrát. Ten se po čase vyčerpá a může ti nastat situace, kdy ti začnou odcházet rostliny, protože byly zvyklé na přísun látek ze substrátu. A jak píšeš po x letech na tom to akvárko se substrátem nebude hůře ale ani o moc lépe než akvárko s inertním dnem. Navíc si myslím, že Gryphos není žádný kytičkář a že mu jde o společenskou nádrž, takže tam zásobní substrát opravdu nepotřebuje. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:59 Muž MichalV [327] Re: Anthrax
Nebudem nikoho bez vedomosti nahovarat na zasobny substrat, ale par poznamok:
Substat obsahuje okrem NPK aj znacnu zasobu C. Ak dokaze fungovat akva s inertnym dnom len pridavanym krmivom, nebude na tom akva so zasobnym dnom horsie ani po x rokoch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:46 R Muž Anthrax [4765] Re: MichalV
MichalV napsal: S tou poslednou vetou by asi Diana W. nesuhlasila.
Tu její knihu jsem bohužel nečetl, takže ti/jí můžu jen těžko oponovat ;-)

Ale beru to takhle. Aby hnojení k něčemu bylo, tak by mělo být cílené, takže by o tom člověk měl něco vědět. (to znamená naučit se něco o hnojení)
A proč tam mít zásobní substrát, když limitujícím faktorem by v tomto případě bylo světlo nebo CO2 ? (tím jsem myslel to, že mu zásobní substrát nepomůže)
Zásobní substrát se vyčerpá a co potom? (Tím jsem myslel to "relativně krátkodobě".) ;-)

Podle mě by bylo dobré, kdyby si Gyrphos zjistil parametry vody (jak zdrojové, tak akvarijní). Ale dávat tam na blind zásobní substrát mi příjde jako koledování si o problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:38 R Muž romant [27987] Re: MichalV
Kařdý máme nějakou dobrou a špatnou zkušenost s tím či oním způsobem provozování akvária. Tvoje akvárium neznám, to jestli budeš zrovna ty ten případ hnijícího dna, nevím, jenom znovu zopakuji, už jsem se s tím setkal a nebyla to žádná zahradní zemina, ale hruborznnější štěrk prosypaný jemným pískem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:34 Muž MichalV [327] Re: romant
Pri zakladani akva som pouzil zahradny substrat pre izbove kvety a jemny piesok na to. Je o uz 4 roky, kedy mozem to zahnivanie ocakavat?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2017 11:31 R Muž romant [27987] Re: MichalV
Z mýho pohledu to blbost je, ono se časem ta propadlá spodní vrstva stane velmi zhutněnou, tedy pokud tam nebudou vzrůstný rostliny, který svým kořenovým systémem to dno prokysličí, je zde možnost že takto upravený dno začne časem zahnívat, už jsem se s tím setkal, proto jsem tvojí metodu velmi rychle zavrhnul a nedoporučuji ji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:30 Muž MichalV [327] Re: Anthrax
S tou poslednou vetou by asi Diana W. nesuhlasila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:26 R Muž Anthrax [4765] Re: Gyrphos
Zkus nasadit jiné nenáročné rychlerostoucí druhy rostlin. Nějaký plevel. :-) Vyzkoušej nějaké plovoučky. Ale těch rostlin to chce hodně. Teď jich tam máš hodně málo. Ale problém může být kdekoli. Chtělo by to udělat prezentaci. Zásobní substrát ti nepomůže a když ano, tak relativně krátkodobě a musel by jsi mít silné světlo a sytit CO2 a naučit se něco o hnojení.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:20 Gyrphos
Nejsem teď doma, takže ještě ten štěrk s octem nemohu vyzkoušet, ale vrtá mi pořád hlavou, proč tedy rostliny nerostou. Když nebudu počítat zrnitost štěrku a nebudeme teď brát ohled na světlo, tak co všechno bych měl ozkoušet (v rozumné ceně), abych zjistil, proč rostliny nerostou? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:15 Muž MichalV [327] Re: romant
Ak mas slimaky preryvajuce dno tak ano, ale trva to dlho. Sam mam tento isty strk a tento postup sa mi osvecil. Pri pravidelnej udrzbe pouzivam hadicu s vacsim priemerom a odsajem vytlacenu vrchnu vrstvu do vedra s hrubsim sitkom. Strk vyhodim, bordel vylejem, trochu piesku vratim.
Druhy krat by som tento strk uz nepouzil, ale nechcel som zasahovat do zabehnuteho akva. Pre niekoho blbost, pre niekoho cesta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:06 pH5 Re: Gyrphos
Také preferuji menší zrnitost a dle mých zkušeností je lepší, ale i v takovémto dně lze rostliny bez problémů pěstovat, pokud je vše ostatní v pořádku. Pokud tam není vápenec, tak mi to přijde naprosto zbytečná práce a zbytečný stres pro ryby. Navíc se tím naruší zaběhnutí akvária (to je dáno především dnem a filtrem, vodou ani tak ne).

Osobně jsem viděl velmi podobný štěrk (na takové fotce by vypadal stejně), koupený v akvaristice, který byl plný vápence. Takže já bych ten test udělal, stojí jen trochu octa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.11.2017 11:05 R Muž romant [27987] Re: MichalV
Blbost, propadne ke dnu. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 11:05 Muž MichalV [327] Re: Gyrphos
Najjednoduchsi sposob ako vyriesit vacsiu zrnitost dna je dosypat piesok, ktory vyplni medzery.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.11.2017 11:00 R Muž romant [27987] Re: Gyrphos
Gyrphos napsal: Dobře, ozkouším, ale právě bylo mi řečeno, že s touto zrnitostí dna mi téměř žádné rostliny nepůjdou. Dno šumět nebude, zrnitost je sice větší, ale hlavně že to je štěrk, tedy kulatý kamínky, problém by v tomto býti neměl. Bude to opravdu chtít se na tu nádrž podívat komplexně. ;-)
Edit: Od toho testu tě samozřejmě neodrazuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:58 Gyrphos Re: pH5
Dobře, ozkouším, ale právě bylo mi řečeno, že s touto zrnitostí dna mi téměř žádné rostliny nepůjdou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:52 pH5 Re: Gyrphos
To dno otestuj. Hrst vezmi z akvária, nech vykapat a až bude bez vody (mokré být může, ale nesmí tam být vody moc, aby se ocet moc nenaředil), tak zalej octem. Pokud to nebude šumět, na výměnu se vybodni. Pokud ano, výměna je třeba. Z fotky to fakt poznat nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:47 Gyrphos Re: NHKG
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2017 10:43 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Gyrphos
Dno nevypadá jak vápenec, dříve jsem podobné bez problémů používal. Asi ani nemáš CO2 ani extra silné osvětlení. Fakt se na ten substrát vykašli. Jeho použitím v takovém akváriu nic pozitivního nepřinese.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:41 Gyrphos Re: NHKG
Fotka k příspěvku Sice dost nekvalitní foto, ale aspoň něco.

Rád bych se přiučil s tím zásobním dnem a tak obecně.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:40 R Muž romant [27987] Re: Gyrphos
No, vidím, že to máš pomotaný a proto více budu horovat za nepoužití toho zásobního substrátu. X-) Buď použiješ ten zásobní substrát, když tak jenom opravdu slabou vrstvičku max. 1-2cm a tu překryješ dostatečnou 5cm vrstvou finálního dna a nebo nepoužiješ žádný zásobní substrát plošně a zatlačíš jenom k jednotlivýcm rostlinám ty jílový kuličky, taky mlžeš ty jílovky rozbít a mezivrstvu dna tím jakoby pocukrovat a potom už jenom přidat k vzrůstnějším rostlinám(tak to dělám já). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2017 10:36 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Gyrphos
Je hodně nepravděpodobné, že příčinou tvých problémů s rostlinami je velká zrnitost štěrku. Složení dna být problém může, vápenec a rostliny to moc dobře zkombinovat nejde.
Tím zásobním substrátem, pokud přesně nevíš co děláš, jakékoliv problémy jen znásobíš! Chtělo by to tu prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:31 Gyrphos Re: romant
Asi jsem se správně nevyjádřil. Voda, která je nyní v akváriu, bude vypuštěna do různých kbelíků na dobu, než za ten den to dno vyměním.
Právě jsem si říkal, že bych to takhle celé předělal, zasadil rostliny a pak zase pomalu dopouštěl tu, již zaběhlou, vodu. Prvně bych dal ten zásobní substrát a potom jíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:29 R Muž romant [27987] Re: Gyrphos
Všechno ven, do sucha, nasypat suchý zásobní substrát, překrýt a znovu pomalu napouštět a osazovat. Sázet přesně na místa kde rostliny budou i do budoucna, přesazování zvláště bohatších na kořenový systém bývá problém s uvolněním většího množství zásobních živin. Osobně doporučuji štěrk frakce 2-4mm obohacený o zásobní hnojivo v podobě jílovejch kuliček aplikovaných přímo pod jednotlivý rostliny, ale přemlouvat tě nehodlám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:25 Gyrphos Re: romant
Rozhodně si myslím, že dno je první krok, který musím udělat, neboť mám fakt špatný štěrk s velkou zrnitostí. Mohl bych poprosit o vysvětlení té "suché cesty"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2017 10:23 R Muž romant [27987] Re: Gyrphos
Budeš muset to akvo založit znovu, protože když by jsi chtěl použít ten zásobní sustrát, tak to musíš dělat tzv. suchou cestou, nejdrříve ten a potom překryvnou vrstvu. Osobně bych to nedělal, nemáš-li s akvaristikou větší zkušenosti. Založ si prezenatci, uveď co nejvíce údajů a jistě se najde řešení, ono to jenom tím dnem býti nemusí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:12 Gyrphos – Nové dno do zaběhlého akvária
Zdravím, chtěl bych se poradit s novým dnem, které chci do akvária pořídit. Nyní tam je pouze obyčejný štěrk, který opravdu nedělá dobře rostlinám. Jelikož ryby budu muset hned do akvária vrátit (vodu měnit nebudu), potřebuji dno, které neuvolňuje žádné nežádoucí látky.

Nepotřebuji, aby mi v akváriu prosperovaly ty nejnáročnější rostliny, ale aspoň ty méně a středně náročné.

Můj osobní výběr je zatím takový - www.rostlinna-akvaria.cz/…

Zásobní část - www.rostlinna-akvaria.cz/…

Akvárium o velikosti dna 80x35. Výšku dna bych si představoval cca 5cm?

Předem děkuji za info.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2017 14:24 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Hagen i ten světlejší je barevně hezčí než obyčejný písek a ten tmavší ten se mě opravdu líbí ale 600 bych za něj nedal protože těch pytlů bych potřeboval několik. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2017 13:49 Muž Jifi [675] Re: Xbourn
Zrnitost je úplně v pohodě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2017 13:49 Muž Jifi [675] Re: Maq
To je sice fakt, ale při koupi 1 pytle se to skoro nevyplatí, protože připlatíš za dopravu a pak musíš řešit, že kurýr ti ráno zavolá, že přijede a zrovna se ti to časově nehodí. Ale do většího akvárka, kde by byla větší spotřeba, to stojí za zvážení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2017 12:46 Maq Re: Xbourn
V jiném pytli o polovinu levnější:
e-pisky.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2017 09:07 Muž Xbourn [805] – písek
Ahoj, dneska jsem koupil tento písek tak doufám že bude v pohodě .Zrnitost 1-2 mm.
akvarijni-pisky.heureka.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 20:38 R Muž romant [27987] Re: Maq
Vyzkoušel jsem už asi všechny co jsou u nás dostupný a vše s obdobným efektem. Teď jsem velmi spokojen s jílovejma kuličkama s příměsí PMDD(4% objemu). pmdd-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 20:28 Maq Re: romant
romant napsal: Používám tento způsob hnojení už nějakej čas a ještě se mě nestalo, že bych sobě, či někomu jinýmu přivodil nějakej malér.
Dobrá, beru na vědomí jako důležitý poznatek. Jen pro vyloučení omylu: které jílové kuličky používáš konkrétně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.11.2017 18:38 Muž Jifi [675] Re: Tudy
Hnojení do vody - opatrně během prvních pár měsíců po založení akvárka. Snadno ti pak porostou řasy rychleji než rostliny. To je rozdíl při založení akvárka s jílovými kuličkami anebo s hnojením do vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 17:46 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Iceman
Můžeš také hnojit jen do sloupce vody a na hnojení dna se vykašlat, ale to už není blbuvzdorné , zato je to pohodlné a můžeš později hrabat do dna bez obav že zpusobíš "prašnou" bouři. V takovém případě Ti dno postupně vyhnojí rybky a dával bych nejdříve rostliny, které netvoří mohutný kořenový systém. Takže např. Echináče nebo Kryptokoryny sázet později.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2017 16:41 R Muž romant [27987] Re: Iceman
Hned při založení, udělám ve dně takovej rastr, když se mě chce s tím piplat, tak to má i nějakou štábní kulturu pravidelnosti řádově 10x10cm zasypu další vrstvou, napustím vodu a sázím. Když to jenom ledabyle rozhodím, taky dobrý. Větší koule rozbouchnu, ale toto je dobrý dělat jenom při suchým zakládání, protože jakmile se to rozbije a dá posléze do vody, je z toho už hodně bordelu, což je nic proti ničemu, ale někdo to nese těžce. Jako přilepšení používám taky, zatlačit podle velikosti rostliny pod kořeny, prostě schovat do dna. Když se to při odkalování nádodou trefí a vyhrábne ven, tak to udělá jenom ten bordel, ještě jsem neměl problém aby se stav akvária po tomto "maléru" nějak zhoršilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2017 16:38 Muž Jifi [675] Re: Iceman
Hned po/při sázení kytek - co nejblíž ke kořenům. A pak můžeš cca po roce dát nové kuličky blízko k rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 16:35 Muž Iceman [96] Re: romant
A daváš jílové kuličky hned při založení, nebo později, až rostlinky zakoření?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.11.2017 16:29 R Muž romant [27987] Re: Maq
Používám tento způsob hnojení už nějakej čas a ještě se mě nestalo, že bych sobě, či někomu jinýmu přivodil nějakej malér. Já za sebe prohlašuji hnojení jílovejma kuličkama za blbuvzdorné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2017 11:36 R Muž Anthrax [4765] Re: Xbourn
V tom případě se na kobercovky moc nespoléhej. Zkusit je můžeš ale vyloženě koberec ti podle mě nevytvoří. Asi nejméně náročná mi přijde rybicky.net/atlasrostlin/eleocharis_parvula ale jak říkám bez řádného hnojení a CO2 to nejspíš nebude žádný trávník, jako na golfovém hřišti. Směřuj to k těm nenáročným kytkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 11:21 Muž Xbourn [805] Re: Jifi
Plánuji společenskou nádrž,rostliny spíše nenáročné,ale zkusím samozřejmě nějakou červenou a kobercovku.Světlo mám objednané Chihiros LED A serie 90-110cm 55W A901 tak asi nebude problém s pěstováním ,ale pořád nejsem rozhodnutý jaké mám dát dno .Jestli flexiobklady nebo klasický říční šterk. C02 mít určitě nebudu protože akvárko bude průhledový a není kam dát bombu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2017 10:53 Muž Jifi [675] Re: Xbourn
To "tekuté CO2" je fakt zbytečné.
Já jsem s tím taky začal v domnění, že bez toho ty kytky porostou málo. Brzo jsem ho přestal dávat a kytky rostou jak vzteklé :-)

Ale co se mě týká, mám akvárko spíše low-tech než high-tech.

CO2 má význam jen tehdy, kdybys opravdu hodně hnojil a hodně svítil. Pak by nedostatek CO2 byl limitujícím faktorem pro růst kytek a pak by vy takovém akvárku při silném hnojení + silném svícení a bez CO2 rostly řasy. Ale tady se potom bavíme o CO2 z bomby.

Celé je to o rovnováze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2017 10:33 R Muž Anthrax [4765] Re: Xbourn
Xbourn napsal: Uvažoval jsem nad C02 Vital od Rataje ,ale asi ne . Správná volba ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 10:30 Muž Xbourn [805] Re: Maq
Rostlin se budu snažit dát co nejvíc ,ale C02 vodu sytit nebudu .Uvažoval jsem nad C02 Vital od Rataje ,ale asi ne .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.11.2017 10:15 Muž Jifi [675] Re: Maq
Jíl má jednu výhodu - živiny se úplně minimálně uvolňují do vodního sloupce, takže těmi kuličkami člověk akvárko nepřehnojí. Ale rostliny ty živiny snadno získají kořenovým systémem.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [22] ...... 90 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114403x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=1051