Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Tak moře je velkej brusič.
Není, Rataj lávu mám doma, a na takové černé pláži jsem byla, opravdu to bylo jemné jako písek.
To je ale asi to samé co nabízí Rataj láva.
Kdysi jsem dělal na televizi. Byl to dům naproti a sloužil jako jejich ubytovna. V jednom pokoji bylo asi 150 litrové akvárium s párem skalár a na dně byla položená břidlice (velké pláty) a v tom zasazené rostliny tedy jen jeden druh. Dodnes nevím co to bylo zač jestli nějaký echináč nebo hnědovka nebo úplně něco jiného. Vypadalo to docela dobře.
vaaclav napsal: Bohužel nic přírodního s touhle barvou neexistuje.
Existuje, i v jemnozrnném provedení... ale u nás se to stejně sehnat nedá
www.google.cz/… Vida čedič
Tak jedině koupit drť a dát jí na pár let do potoka, aby z toho vzniklo dno do akvária
Prirodny cierny piesok existuje:
en.wikipedia.org/…
Asi najznamejsie su plaze s ciernym pieskom su na Hawaii.
Václav měl na mysli materiál na dno.
Jak to chceš z břidlice udělat?
Čedič je taky černý, ale když ho nadrtíš, dostaneš ostrou drť.
Vaaclave, existuje - břidlice. Jsou formy, které jsou skutečně úplně černé. Akorát nevím, jak je to u nich s výdrží pod vodou, jestli se časem nezačnou rozpadat.
Mám v miníčku bez CO2 "Cubu" a jde dobře. Hnojí pouze krevetky.
Žluté odstíny na fotce má na svědomí foťák (mobil), v reálu je barva sytě zelená.
Dlouho jsem se kobercovkám vyhýbal, právě z důvodu nevhodného substrátu (Rataj Aquaclay, něco jako Liapor) a že nesytím CO2.
Substrát jsem změnil a řekl bych že všechny vyzkoušené - Eleocharis parvula, Hemianthus callitrichoides a Marsilea sp. CO2 nezbytně nevyžadují. Ale jistě je třeba počítat s tím, že porostou výrazně pomaleji. Což je u kobercovek zásadní, protože zdvojnásobením nicu vzniknou pouhé dva nicy, což není mnoho!
A taky abych to neinzeroval jako příliš jednoduché, v "bordel vodě" tihle trpajzlíci asi nepřemůžou řasy a jiné neduhy.
Takže asi zůstává platit zásada, že začátečníci by se do kobercovek moc zakoukávat raději neměli.
Jarry napsal: Bez CO2 kobercovky s největší pravděpodobností nepůjdou, ale na ty by zrovna byl ten filtrační písek dobrý
Není kobercovka jako kobercovka. Doma mám Marsilea hirsuta a i bez CO2 jde velice dobře. Chce trošku víc světla, ale v Hajzlíkovém se kobereček u přední stěny už zapojil.
Bez CO2 kobercovky s největší pravděpodobností nepůjdou, ale na ty by zrovna byl ten filtrační písek dobrý
To je právě otázka, jestli bude celé zarostlé. Samozřejmě by se mi to líbilo, ale nebudu používat CO, tak si nejsem úplně jistá, jestli mi nějaké kobercovky půjdou..
Aha, tak to jsem koukala špatně, v tom případě bych do nich šla
Já vím, že to není nejlevnější koníček a zrovna na dně by se šetřit nemělo, ale vím, že jsou i levnější varianty. Ty flexiobklady se mi líbí barevně. Díky moc
Minulý týden jsem poprvé použil filtrační písek v akváriu, sice menší frakce 0,6-1,2mm, ale pracuje se s ním parádně + je to za pár korun a nemusí se prát, už bych asi nepoužil nic jiného
Návrh, sám používám:
e-pisky.cz/…
Na svahy moc nemysli. Bez nějaké opory pod tím můžeš s rozumnou stabilitou udělat jen velmi mírně zvlněné dno.
Pokud se nepletu tak chtějí 30kč za litr, ne za kilo, a jeden litr by měl být cca 1,6kg (mají tam taknějak ten převod napsaný). Po telefonu by to určitě upřesnili.
Ale já ti ho nenutím, jen jsem reagovala to že bys "musela objednat a doprava stojí pomalu polovinu..." a nabídla jsem alternativu bez dopravného.
Ona ta akvaristika přece jen něco stojí, a pořízení akvárka a vybavení je jen začátek
Byla jsem se tam na ně podívat a myslím, že měli cenu 30Kč za 1kg.. Když budu potřebovat cca 50kg, pořád mě to vyjde na 1500Kč a to mě přijde docela dost
Pinzetou se i do liaporu sází dobře. Pro svah bys musela mít oporu, ale já myslím že bez opory se časem slehne každý kopeček, jen některé později.
Koukám že jsi kousek od Prahy, tak si pro flexiobklady můžeš zajet do Bráníka.
Potvrzuju co píše NHKG, mám vulcano black v akvárku jen hodně krátce (2 týdny) takže na hodnocení ještě brzo, ale je ostré, pro ryby co ryjí do dna bych ho nedala.
A taky hodně práší, i když jsem ho poctivě předem proprala pod tekoucí vodou tak se stejně při každém hrábnutí do dna zvedne oblak drobných částic které pak sedají na kořen a kytky...
Jinak je to esteticky moc pěkné dno.
Ale napr.svahy s nim neudelam nebo jo? Hodne jsem o nem cetla a skoro kazdy nadaval a ja jsem fakt leva na sazeni, tak se opravdu bojim.. Ale je pravda, ze cenove je super
Neboj se toho liaporu. Je sice lehký a sázení kytek je někdy o nervy, ale je to o cviku a pro rybky dna je v pohodě. Sám ho mám tak vím o čem mluvím a za sebe můžu doporučit.
Tak jsem mela vybrany substrat do noveho akva, jenze jsem si nakonec vybrala 180l misto 96l a substrat by me vysel na nekolik tisicovek
Takze vybiram nejakou levnejsi alternativu.. Prosim o radu co pouzit na dno? Chtela bych neco tmaveho, idealne tm.hneda, cerna
Liapor-moc lehky, pry se s nim spatne pracuje..
Terramol-nelibi se mi barva
Flexi pisek-potrebuji 50kg, musela bych objednat a doprava stoji pomalu polovinu pisku..
....a nic jineho me uz nenapada
Vulcano black je ostré, takže nevhodné k pancéřníčkům. A ty Acorusy rostou jedině když jich část čouhá nad hladinu.
0 13.11.2017 07:23 Májenka Přeji všem akvaristům pěkný den. Prosím pěkně máte někdo zkušenost s vulcano black od rataje? Má smysl do toho investovat prachy, nebo je to jen velmi dobře zpracovaný marketing? :o). Mám v plánu založit novou společenskou 200ku a uvažuji o tomhle dnu, tak budu moc vděčná za vaše postřehy a názory :o). Osvětlené bude akvárko ledkovým světlem s celkem 144 led diodami, externí filtr aqua nova 1200, CO2 nejspíš zatím burčák (náplň a flaše bez vršků vlastní, ostatní made in china), ale když vyjdou ještě finance, tak bych chtěla místo toho z lahve (další podnět k diskuzi, jestli třeba ještě měsíc, dva počkat, a CO z tlakové lahve pořídit rovnou). V plánu jsou zasadit už trošku náročnější kytky typu Acorus pusillus (kobereček) a Alternanthera reineckii mezi kořeny a kameny. Do pozadí nejspíš Acorus giganteus, nicméně druh kytek uvádím jen jako příklad, jak bych si to představovala stvořit :o). Co se rybek týče, poputují tam určitě ze současného akva tetry žhavé, pancéřníček panda a krunýřovec jednopruhý. Všem ještě hodlám pořídit víc kamarádů a doplnit tuto skupinku ještě o další druh, ale zatím ještě nemám vybráno který. Bude to už nějaká větší rybka tak, aby se s partou současných snesla (samozřejmě nepřerybním, to si ohlídám, takže po téhle stránce to bude OK). Všem moc děkuji za radu ohledně toho dna, případně doporučení, jaké by bylo vhodnější :o). PS: jen doufám, že mi ten plánovaný kobereček ty pandy nerozryjí :oD. PPS: a pokud na to jdu úplně blbě, tak si nechám ráda poradit, jak na to jít jinak a lépe! :o).
0 12.11.2017 13:07 Gyrphos –
Re: Maq Ano, má se jednat o společenskou nádrž a ano, jsem začátečník. Akvárium už mám několik let, ale dříve se o něj jen tak trochu staral táta, pak bylo chvíli akvárium neřešeno a na začátku září jsem jej předělával.
Pánové, to asi nerozseknete. Zajímám se o to intenzivně, čtu všechno co se o tom dá přečíst, a zkušenosti s oběma cestami jsou v jednotlivých případech velmi nestejné.
Pro Anthraxe: Diana Walstad dává na dno vrstvu normální zeminy ze zahrady, a uvádí, že taková akvária fungují bezvadně roky, bez hnojení.
Pro Gyrphose: Tvoje problémy určitě nejsou způsobeny nevhodnou zrnitostí dna. Udělej octový test, ale bude zřejmě negativní. V takovém případě dno nechej být.
Bez urážky - je zřejmé, že jsi začátečník, tak si se dnem raději nehraj, nanejvýš jak píše romant, ty jílové kuličky.
Proč rostliny nerostou, to je hodně komplexní otázka, to Ti nikdo takhle od boku neřekne. Proto od Tebe chceme tu prezentaci, tam jsou kolonky pro důležité údaje. To tam vypíšeš a můžeme se pohnout dál.
Ale jenom formou otázka - odpověď se to stejně nenaučíš. Jsou tady dobré články, pročti si užitečná konverzační vlákna, a začneš se pozvolna orientovat. Je toho hodně, co v akvaristice musíš vnímat a hlídat, zpočátku z toho bývají lidi zmatení, ale není to žádná jaderná fyzika, rychle to vstřebáš.
Rozdíl vidím tom. Máš akvárko od začátku s inertním dnem. Od začátku jsou rostliny odkázány na jinné zdroje než je zásobní substrát. Máš zásobní substrát. Ten se po čase vyčerpá a může ti nastat situace, kdy ti začnou odcházet rostliny, protože byly zvyklé na přísun látek ze substrátu. A jak píšeš po x letech na tom to akvárko se substrátem nebude hůře ale ani o moc lépe než akvárko s inertním dnem. Navíc si myslím, že Gryphos není žádný kytičkář a že mu jde o společenskou nádrž, takže tam zásobní substrát opravdu nepotřebuje.
Nebudem nikoho bez vedomosti nahovarat na zasobny substrat, ale par poznamok:
Substat obsahuje okrem NPK aj znacnu zasobu C. Ak dokaze fungovat akva s inertnym dnom len pridavanym krmivom, nebude na tom akva so zasobnym dnom horsie ani po x rokoch.
MichalV napsal: S tou poslednou vetou by asi Diana W. nesuhlasila.
Tu její knihu jsem bohužel nečetl, takže ti/jí můžu jen těžko oponovat
Ale beru to takhle. Aby hnojení k něčemu bylo, tak by mělo být cílené, takže by o tom člověk měl něco vědět. (to znamená naučit se něco o hnojení)
A proč tam mít zásobní substrát, když limitujícím faktorem by v tomto případě bylo světlo nebo CO
2 ? (tím jsem myslel to, že mu zásobní substrát nepomůže)
Zásobní substrát se vyčerpá a co potom? (Tím jsem myslel to "relativně krátkodobě".)
Podle mě by bylo dobré, kdyby si Gyrphos zjistil parametry vody (jak zdrojové, tak akvarijní). Ale dávat tam na blind zásobní substrát mi příjde jako koledování si o problém.
Kařdý máme nějakou dobrou a špatnou zkušenost s tím či oním způsobem provozování akvária. Tvoje akvárium neznám, to jestli budeš zrovna ty ten případ hnijícího dna, nevím, jenom znovu zopakuji, už jsem se s tím setkal a nebyla to žádná zahradní zemina, ale hruborznnější štěrk prosypaný jemným pískem.
Pri zakladani akva som pouzil zahradny substrat pre izbove kvety a jemny piesok na to. Je o uz 4 roky, kedy mozem to zahnivanie ocakavat?
Z mýho pohledu to blbost je, ono se časem ta propadlá spodní vrstva stane velmi zhutněnou, tedy pokud tam nebudou vzrůstný rostliny, který svým kořenovým systémem to dno prokysličí, je zde možnost že takto upravený dno začne časem zahnívat, už jsem se s tím setkal, proto jsem tvojí metodu velmi rychle zavrhnul a nedoporučuji ji.
S tou poslednou vetou by asi Diana W. nesuhlasila.
Zkus nasadit jiné nenáročné rychlerostoucí druhy rostlin. Nějaký plevel.
Vyzkoušej nějaké plovoučky. Ale těch rostlin to chce hodně. Teď jich tam máš hodně málo. Ale problém může být kdekoli. Chtělo by to udělat prezentaci. Zásobní substrát ti nepomůže a když ano, tak relativně krátkodobě a musel by jsi mít silné světlo a sytit CO
2 a naučit se něco o hnojení..
0 12.11.2017 11:20 Gyrphos Nejsem teď doma, takže ještě ten štěrk s octem nemohu vyzkoušet, ale vrtá mi pořád hlavou, proč tedy rostliny nerostou. Když nebudu počítat zrnitost štěrku a nebudeme teď brát ohled na světlo, tak co všechno bych měl ozkoušet (v rozumné ceně), abych zjistil, proč rostliny nerostou? Díky
Ak mas slimaky preryvajuce dno tak ano, ale trva to dlho. Sam mam tento isty strk a tento postup sa mi osvecil. Pri pravidelnej udrzbe pouzivam hadicu s vacsim priemerom a odsajem vytlacenu vrchnu vrstvu do vedra s hrubsim sitkom. Strk vyhodim, bordel vylejem, trochu piesku vratim.
Druhy krat by som tento strk uz nepouzil, ale nechcel som zasahovat do zabehnuteho akva. Pre niekoho blbost, pre niekoho cesta.
Také preferuji menší zrnitost a dle mých zkušeností je lepší, ale i v takovémto dně lze rostliny bez problémů pěstovat, pokud je vše ostatní v pořádku. Pokud tam není vápenec, tak mi to přijde naprosto zbytečná práce a zbytečný stres pro ryby. Navíc se tím naruší zaběhnutí akvária (to je dáno především dnem a filtrem, vodou ani tak ne).
Osobně jsem viděl velmi podobný štěrk (na takové fotce by vypadal stejně), koupený v akvaristice, který byl plný vápence. Takže já bych ten test udělal, stojí jen trochu octa.
Blbost, propadne ke dnu.
Najjednoduchsi sposob ako vyriesit vacsiu zrnitost dna je dosypat piesok, ktory vyplni medzery.
Gyrphos napsal: Dobře, ozkouším, ale právě bylo mi řečeno, že s touto zrnitostí dna mi téměř žádné rostliny nepůjdou. Dno šumět nebude, zrnitost je sice větší, ale hlavně že to je štěrk, tedy kulatý kamínky, problém by v tomto býti neměl. Bude to opravdu chtít se na tu nádrž podívat komplexně.
Edit: Od toho testu tě samozřejmě neodrazuji.
0 12.11.2017 10:58 Gyrphos –
Re: pH5 Dobře, ozkouším, ale právě bylo mi řečeno, že s touto zrnitostí dna mi téměř žádné rostliny nepůjdou.
To dno otestuj. Hrst vezmi z akvária, nech vykapat a až bude bez vody (mokré být může, ale nesmí tam být vody moc, aby se ocet moc nenaředil), tak zalej octem. Pokud to nebude šumět, na výměnu se vybodni. Pokud ano, výměna je třeba. Z fotky to fakt poznat nejde.
Dno nevypadá jak vápenec, dříve jsem podobné bez problémů používal. Asi ani nemáš CO2 ani extra silné osvětlení. Fakt se na ten substrát vykašli. Jeho použitím v takovém akváriu nic pozitivního nepřinese.
Sice dost nekvalitní foto, ale aspoň něco.
Rád bych se přiučil s tím zásobním dnem a tak obecně.
No, vidím, že to máš pomotaný a proto více budu horovat za nepoužití toho zásobního substrátu.
Buď použiješ ten zásobní substrát, když tak jenom opravdu slabou vrstvičku max. 1-2cm a tu překryješ dostatečnou 5cm vrstvou finálního dna a nebo nepoužiješ žádný zásobní substrát plošně a zatlačíš jenom k jednotlivýcm rostlinám ty jílový kuličky, taky mlžeš ty jílovky rozbít a mezivrstvu dna tím jakoby pocukrovat a potom už jenom přidat k vzrůstnějším rostlinám(tak to dělám já).
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x