Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 23 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2017 10:36 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Gyrphos
Je hodně nepravděpodobné, že příčinou tvých problémů s rostlinami je velká zrnitost štěrku. Složení dna být problém může, vápenec a rostliny to moc dobře zkombinovat nejde.
Tím zásobním substrátem, pokud přesně nevíš co děláš, jakékoliv problémy jen znásobíš! Chtělo by to tu prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:31 Gyrphos Re: romant
Asi jsem se správně nevyjádřil. Voda, která je nyní v akváriu, bude vypuštěna do různých kbelíků na dobu, než za ten den to dno vyměním.
Právě jsem si říkal, že bych to takhle celé předělal, zasadil rostliny a pak zase pomalu dopouštěl tu, již zaběhlou, vodu. Prvně bych dal ten zásobní substrát a potom jíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:29 R Muž romant [28001] Re: Gyrphos
Všechno ven, do sucha, nasypat suchý zásobní substrát, překrýt a znovu pomalu napouštět a osazovat. Sázet přesně na místa kde rostliny budou i do budoucna, přesazování zvláště bohatších na kořenový systém bývá problém s uvolněním většího množství zásobních živin. Osobně doporučuji štěrk frakce 2-4mm obohacený o zásobní hnojivo v podobě jílovejch kuliček aplikovaných přímo pod jednotlivý rostliny, ale přemlouvat tě nehodlám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:25 Gyrphos Re: romant
Rozhodně si myslím, že dno je první krok, který musím udělat, neboť mám fakt špatný štěrk s velkou zrnitostí. Mohl bych poprosit o vysvětlení té "suché cesty"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2017 10:23 R Muž romant [28001] Re: Gyrphos
Budeš muset to akvo založit znovu, protože když by jsi chtěl použít ten zásobní sustrát, tak to musíš dělat tzv. suchou cestou, nejdrříve ten a potom překryvnou vrstvu. Osobně bych to nedělal, nemáš-li s akvaristikou větší zkušenosti. Založ si prezenatci, uveď co nejvíce údajů a jistě se najde řešení, ono to jenom tím dnem býti nemusí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2017 10:12 Gyrphos – Nové dno do zaběhlého akvária
Zdravím, chtěl bych se poradit s novým dnem, které chci do akvária pořídit. Nyní tam je pouze obyčejný štěrk, který opravdu nedělá dobře rostlinám. Jelikož ryby budu muset hned do akvária vrátit (vodu měnit nebudu), potřebuji dno, které neuvolňuje žádné nežádoucí látky.

Nepotřebuji, aby mi v akváriu prosperovaly ty nejnáročnější rostliny, ale aspoň ty méně a středně náročné.

Můj osobní výběr je zatím takový - www.rostlinna-akvaria.cz/…

Zásobní část - www.rostlinna-akvaria.cz/…

Akvárium o velikosti dna 80x35. Výšku dna bych si představoval cca 5cm?

Předem děkuji za info.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2017 14:24 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Hagen i ten světlejší je barevně hezčí než obyčejný písek a ten tmavší ten se mě opravdu líbí ale 600 bych za něj nedal protože těch pytlů bych potřeboval několik. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2017 13:49 Muž Jifi [675] Re: Xbourn
Zrnitost je úplně v pohodě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2017 13:49 Muž Jifi [675] Re: Maq
To je sice fakt, ale při koupi 1 pytle se to skoro nevyplatí, protože připlatíš za dopravu a pak musíš řešit, že kurýr ti ráno zavolá, že přijede a zrovna se ti to časově nehodí. Ale do většího akvárka, kde by byla větší spotřeba, to stojí za zvážení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2017 12:46 Maq Re: Xbourn
V jiném pytli o polovinu levnější:
e-pisky.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2017 09:07 Muž Xbourn [820] – písek
Ahoj, dneska jsem koupil tento písek tak doufám že bude v pohodě .Zrnitost 1-2 mm.
akvarijni-pisky.heureka.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 20:38 R Muž romant [28001] Re: Maq
Vyzkoušel jsem už asi všechny co jsou u nás dostupný a vše s obdobným efektem. Teď jsem velmi spokojen s jílovejma kuličkama s příměsí PMDD(4% objemu). pmdd-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 20:28 Maq Re: romant
romant napsal: Používám tento způsob hnojení už nějakej čas a ještě se mě nestalo, že bych sobě, či někomu jinýmu přivodil nějakej malér.
Dobrá, beru na vědomí jako důležitý poznatek. Jen pro vyloučení omylu: které jílové kuličky používáš konkrétně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.11.2017 18:38 Muž Jifi [675] Re: Tudy
Hnojení do vody - opatrně během prvních pár měsíců po založení akvárka. Snadno ti pak porostou řasy rychleji než rostliny. To je rozdíl při založení akvárka s jílovými kuličkami anebo s hnojením do vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 17:46 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Iceman
Můžeš také hnojit jen do sloupce vody a na hnojení dna se vykašlat, ale to už není blbuvzdorné , zato je to pohodlné a můžeš později hrabat do dna bez obav že zpusobíš "prašnou" bouři. V takovém případě Ti dno postupně vyhnojí rybky a dával bych nejdříve rostliny, které netvoří mohutný kořenový systém. Takže např. Echináče nebo Kryptokoryny sázet později.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2017 16:41 R Muž romant [28001] Re: Iceman
Hned při založení, udělám ve dně takovej rastr, když se mě chce s tím piplat, tak to má i nějakou štábní kulturu pravidelnosti řádově 10x10cm zasypu další vrstvou, napustím vodu a sázím. Když to jenom ledabyle rozhodím, taky dobrý. Větší koule rozbouchnu, ale toto je dobrý dělat jenom při suchým zakládání, protože jakmile se to rozbije a dá posléze do vody, je z toho už hodně bordelu, což je nic proti ničemu, ale někdo to nese těžce. Jako přilepšení používám taky, zatlačit podle velikosti rostliny pod kořeny, prostě schovat do dna. Když se to při odkalování nádodou trefí a vyhrábne ven, tak to udělá jenom ten bordel, ještě jsem neměl problém aby se stav akvária po tomto "maléru" nějak zhoršilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2017 16:38 Muž Jifi [675] Re: Iceman
Hned po/při sázení kytek - co nejblíž ke kořenům. A pak můžeš cca po roce dát nové kuličky blízko k rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 16:35 Muž Iceman [96] Re: romant
A daváš jílové kuličky hned při založení, nebo později, až rostlinky zakoření?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.11.2017 16:29 R Muž romant [28001] Re: Maq
Používám tento způsob hnojení už nějakej čas a ještě se mě nestalo, že bych sobě, či někomu jinýmu přivodil nějakej malér. Já za sebe prohlašuji hnojení jílovejma kuličkama za blbuvzdorné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2017 11:36 R Muž Anthrax [4934] Re: Xbourn
V tom případě se na kobercovky moc nespoléhej. Zkusit je můžeš ale vyloženě koberec ti podle mě nevytvoří. Asi nejméně náročná mi přijde rybicky.net/atlasrostlin/eleocharis_parvula ale jak říkám bez řádného hnojení a CO2 to nejspíš nebude žádný trávník, jako na golfovém hřišti. Směřuj to k těm nenáročným kytkám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 11:21 Muž Xbourn [820] Re: Jifi
Plánuji společenskou nádrž,rostliny spíše nenáročné,ale zkusím samozřejmě nějakou červenou a kobercovku.Světlo mám objednané Chihiros LED A serie 90-110cm 55W A901 tak asi nebude problém s pěstováním ,ale pořád nejsem rozhodnutý jaké mám dát dno .Jestli flexiobklady nebo klasický říční šterk. C02 mít určitě nebudu protože akvárko bude průhledový a není kam dát bombu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2017 10:53 Muž Jifi [675] Re: Xbourn
To "tekuté CO2" je fakt zbytečné.
Já jsem s tím taky začal v domnění, že bez toho ty kytky porostou málo. Brzo jsem ho přestal dávat a kytky rostou jak vzteklé :-)

Ale co se mě týká, mám akvárko spíše low-tech než high-tech.

CO2 má význam jen tehdy, kdybys opravdu hodně hnojil a hodně svítil. Pak by nedostatek CO2 byl limitujícím faktorem pro růst kytek a pak by vy takovém akvárku při silném hnojení + silném svícení a bez CO2 rostly řasy. Ale tady se potom bavíme o CO2 z bomby.

Celé je to o rovnováze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2017 10:33 R Muž Anthrax [4934] Re: Xbourn
Xbourn napsal: Uvažoval jsem nad C02 Vital od Rataje ,ale asi ne . Správná volba ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 10:30 Muž Xbourn [820] Re: Maq
Rostlin se budu snažit dát co nejvíc ,ale C02 vodu sytit nebudu .Uvažoval jsem nad C02 Vital od Rataje ,ale asi ne .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.11.2017 10:15 Muž Jifi [675] Re: Maq
Jíl má jednu výhodu - živiny se úplně minimálně uvolňují do vodního sloupce, takže těmi kuličkami člověk akvárko nepřehnojí. Ale rostliny ty živiny snadno získají kořenovým systémem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2017 07:39 Maq Re: Xbourn
Posílám z opozičních lavic námitku proti jílovým kuličkám.
Nevíme jakou má Xbourn vodu, nevíme nic o tom, kolik chce dát rostlin a jakých, zda bude sytit CO2, atd. Za takových okolností doporučit jakékoli preventivní hnojení je chyba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 10:49 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: afc1886
Přesně tak. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.11.2017 10:36 R Muž afc1886 [15243] Re: Xbourn
Dobrá volba a ty jílové kuličky budou pro začátek stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 10:34 Muž Xbourn [820] Re: Tudy
Plánuju na začátek dát do dna jílové kuličky to asi bude stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 10:27 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Xbourn
Ano, hodí se a ne, zkušenost nemám. Po založení to bude to chudé na živiny.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 10:22 Muž Xbourn [820]
Nemáte někdo zkušenosti s tímto akvarijním štěrkem. Hodí se tento štěrk jako akvarijní dno?? :)

www.akva-tera.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.10.2017 11:18 Žena Xlienka [276] - Amerika
S křemičitým pískem by neměl být problém ať je, nebo není z akvaristiky, pokud to tedy není jenom názvem na obalu. Míchání bohužel nejspíše časem nastane mě to třeba prohazují krevety japoniky a nic s tím nezmůžu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2017 00:07 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: rybickar
Písky musíš něčím oddělit protože když se ti dostanou do akvária třeba piskořky tak ti to promíchají. Na povrchu to můžou udělat i ryby dna nebo odkalování. Tyhle cestičky úvozem jsou hodně používány v aquascapingu a to jsou většinou akvária jen na pár měsíců. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.10.2017 00:06 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: rybickar
Dřív nebo později se to smíchá díky odkalování, tomu se nevyhneš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2017 23:42 Muž rybickar [16] - Společenské nádrže – Smíchání dvou barev křemičitých písků
Zdravím. Mám v plánu do akvaria 2 písky. černý (bit.ly/…) a bílý (bit.ly/…).

Máte s tím někdo zkušenost, jak písky oddělit aby se nemíchali? Nechci z nich mít míchanici. Stačí oddělit kamínky, nebo byste dali nerezovou síťku?

Jen pro představu poměru 20kg černého 5 kg bílého. Něco v tomto duchu: youtu.be/…

Jelikož jde o písky z akvaristiky, nepředpokládám nějaké problémy. Stejná zrnitost, oba křemičité.

Pokud někdo máte v akva. Případně znáte někoho z rybicky.net, hoďte fotku, příp. link;) Díky

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2017 22:10 dusa Re: Jifi
Přesně. Ta lávová drť se dává dyž je potřeba udělat nějaký terén nebo nějaká vyvyýšenina, tak aby tam nepadlo tolik substrátu navíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2017 22:08 dusa Re: petulinakk
To je mi pak už jedno že se vrstvy promíchají ale staré dno má v sobě už nějaké bakterie a mělo by to všechno urychlit než dát jenom nové dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2017 21:15 R Muž ctibum [7090] Re: Jifi
Dává se do fusekle a používá jako "vycpávka" tam, kde je potřeba vytvořit terén, jestli se nepletu :)
EDIT
Vzi www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2017 21:12 Muž Jifi [675] Re: dusa
K čemu má být ta lávová drť? Má to moc ostré hrany a vespodu je ti barva úplně ukradená.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.10.2017 19:25 R Muž romant [28001] Re: dusa
Betoňák "vyhnojenej" zásobním hnojivem, třeba něco v podobě jílových kuliček ať už samotných, či obohacených o mikroprvky, tedy za mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.10.2017 19:23 Žena petulinakk [2017] Re: dusa
A uvažuješ i o tom, že rostlinku kterou jednou zasadit může být také potřeba někdy přesadit nebo nahradit... nebo počítáš s tím, že jednou zasazené kytky vydrží na svém místě už napořád? :-)
Protože pokud se s nima bude hýbat, tak se nedá zabránit promíchání vrstev...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2017 19:16 dusa – dno akvária?
Ahoj, mohl by mi někdo poradit jaké dno použít do rostlinného akvária?
Přemýšlím že bych to udělal takto:
1. vrstva - lávová drť (na místa kde bude větší vrstva)
2. vrstva - staré dno
3. vrstva - nové dno
Mátě někdo s tímto složením zkušenosti? Popř. máme na zahradě hromadu betonářského písku pokud by byl vhodný, abych nemusel zbytečně kupovat tyto. Předem děkuji za odpověď.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2017 19:51 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: pH5
Poměrně u Rataje asi novější věc a jak název napovídá bude to něco jako drcená láva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2017 18:28 pH5 Re: Choze SPK
Od "Choze SPK" to zní spíše jako reklama. Má s Ratajovým Volcano substrátem zkušenost někdo nezávislý?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2017 17:35 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: tomasice
To je ale poměrně velká rostlina, nahoru moc neroste ale listy jsou poměrně velké. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.09.2017 15:34 Muž Yirka [9196] Re: tomasice
Takže teď již jen objem dna vynásobit 1,6 a máš přibližné potřebné množství v kg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2017 13:51 Žena tomasice [0] Re: Jifi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2017 13:40 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Jifi
Fotka k příspěvku Klidně se může stát, že tu kytku neznalec koupí třeba na burze jako malou, ona časem zakoření, začne růst no a dneska mám ten Anuias ve skleníku a má výšku skoro metr. A přitom to byla kytka tak 30cm i s košíčkem, když přicestovala. Tady je fotka velikosti čepele v současné době.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2017 13:29 Muž Jifi [675] Re: Pepan
To je fakt, ale asi málokterý začátečník plánuje zrovna takový styl, aby do menšího akvárka nasadil tak velkou dominantu. Kdyby nelezl ten Anubias nad hladinu, tak by podobně velká kytka zabrala většinu akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2017 13:24 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Jifi
Podívej se třeba k Jirkovi Ščobákovi. Klidně mu kytky lezou nad hladinu. Kupříkladu Anubiasu gigantea by těch 5 čísel absolutně nestačilo.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [23] ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=1101