Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Yasmine88 napsala: Akurát sa neviem rozhodnúť medzi 1-2 mm alebo 2-4 mm,
Co se týče zrnitosti, tak s ani jedním neuděláš chybu.
Anubiasy se do substrátu nesázejí, ale přivazují na kořen nebo kámen. Ty ostatní uvedené rostliny rostou i v jemnějším substrátu. Takže bych volil podle ryb, které tam budou (hlavní je, aby to nemělo ostré hrany), nebo podle estetiky.
Ahojte,budem zakladať 325l akvárko a chcela by som tmavé dno.Akurát sa neviem rozhodnúť medzi 1-2 mm alebo 2-4 mm,nakoľko by som v budúcnosti chcela hrotočelca Macrognathus siamensis.Jemnejší substrát by bol preňho asi vhodnejší,ale zároveň by som bola rada,aby sa darilo aj rastlinám(napr.vallisnerie,hygrophily,anubiasy,nič extra náročné).Čo myslíte?
Myslím, že reklamovat písek nemá smysl, pokud na něm není přímo uvedeno, že má být 100% inertní. Někdo třeba šumící písek ocení pro zvýšení tvrdosti vody
Starší reakce
Já bych to reklamoval, kdybych měl bojovnou náladu, jinak bych to vyhodil.
Souhlasím, obyčejný světlý filtrační písek z unihobby 25 kg za stovku je super, krásně to v něm roste, rybám se dobře vrtá do dna, zbytky nezapadávají mezi kameny a není problém z toho odsát hovínka a zbytky, které by mezi kameny hnily
Einka napsal: Případně máte tip na nějaký jiný substrát, který není tak jemný a prašný, ale zároveň nějakým způsobem taky pomáhá vytvářet vhodné podmínky pro krevetky?
1- Kup si obyčejný křemičitý písek do bazénových filtrací.
2- Na vytvoření vhodných podmínek v akváriu pro krevetky jsi ty.
Otázka bola asi myslená, že ako dlho to bublá po vhodení do octu...
Čtyři dny založené akvárium, říční písek Aqua excellent od super zoo. Nezkoušel jsem jak dlouho ale jen jsem to hodil do octa.
Jak dlouho to bublá? Podle fotky se mi zdá, že obsahuje mramorovou drť. Ta je do akva nevhodná.
Několikrát jsem to psal, do zavařovačky dám trochu propláchnutého substrátu, zaliju octem, zavřu víčkem a zamíchám. Po pár minutách vyzkouším, jestli je zavařovačka natlakovaná. Pokud ano, probíhá reakce a substrát je nevhodný.
Na zachycení jemných částic je dobrá filtrační vata. Propláchnutí takového substrátu je lepší přes síto než v nádobě.
0 03.03.2020 11:01 Jirka – 2-4mm říční písek
Zdravím mám otázku koupil jsem říční písek v akaristice, udělal jsem test 8%octem a Bubla. To mám vyhodit? Foto přikládám. Děkuji za radu.
0 03.03.2020 10:33 Einka – Dotaz k substrátu
Zdravím, jsem úplný akvarista-začátečník a trochu bojuju se substrátem, tak si jdu pro radu.
Akvárium máme Juwel Primo 70l, a jako substrát jsem na základě doporučení zkusila ShrimpKing Active Soil, že prý je dobrý pro krevetky a může se dát jenom takto, nic pod něj, nic na něj a můžou na tom být.
První větší chybu jsem udělala asi při napouštění, vyplavalo pár kytek, tak jsem je chtěla zapíchnout zpátky - a na světě byl naprosto šílený černý mrak, který filtrace zpracovávala skoro 3 dny, ale zpracovala. Jemný prášek se ale usadil na všech rostlinkách a štětečkem dolů nejde, sice sleze, ale víří ve vodě a usadí se za čas znovu.
Někdo mi taky poradil další super nápad, koupit na to odkalovačku a substrát normálně "vysát" - no tak to byla katastrofa. Prášek co z něj odkalovačka sbírala je natolik jemný, že ho filtr nedokázal zachytit a plivalo ho to společně s vodou zpět do akvária - pořídila jsem právě odkalovačku co vodu vrací... takže chyba číslo 2.
A pak přišla chyba číslo 3 na základě rady zase od někoho jiného - "tak to vypusť a substrát propláchni"... no tak to byla hovadina na třetí. Substrát je prý v podstatě sušená hlína, takže při pokusu o propláchnutí se akorát podrtil ještě víc na jemno a teklo z něj jen černé bahno, takže jsem s tím brzo přestala, dala ho zpátky, akorát mi teď přijde ještě o něco víc najemno namletý než předtím, pochopitelně...
Uznávám že jsem udělala hromadu blbostí na základě "dobře míněných" rad, inu chybama se člověk učí.
Moje otázka tedy je - propláchnutý substrát mám v akváriu nechat, nebo se tím mohl nějak znehodnotit, nemám koupit nový a založit akvárko znovu? Zatím ho nemám ani týden, takže by to taková tragédie snad nebyla. Případně máte tip na nějaký jiný substrát, který není tak jemný a prašný, ale zároveň nějakým způsobem taky pomáhá vytvářet vhodné podmínky pro krevetky?
Díky za jakékoli tipy a rady.
Starší reakce
Ten na který jsi dal odkaz bude super.
Do takto malého akvárka bych určitě použil jemnější frakci 1-2 nebo 1-3 mm. Lépe v tom rostou kytky, lépe se hrabe malým sumečkům, lépe to vypadá. Nekomplikoval bych si život aktivními zásobními substráty a použil oblý říční písek. Dají se sehnat i tmavší odstíny, viz např.
www.svetchovatelu.cz/…
Určitě nedávej ostré tmavé substráty typu Volcano a nebo čedičová drť. Když zajdeš do nějaké větší akva speciálky, uvidíš tam více druhů těchto písků v různých odstínech. Na web bych v tomto nespoléhal, fotky jsou jen orientační a často přijde mnohem světlejší písek, než je na obrázku.
Já osobně bych nepoužil barvené akvarijní písky. Jednak mi to přijde vzhledově strašně umělé a mám i jiné důvody (bylo by to nad rámec původního dotazu), asi by se rozhořela vášnivá diskuze...
Jaké dno doporučujete do nového 49l akvaria? 60x30x26. Chtel bych tam mít tetry ohnivé a asi pancéřníčky drobné. Možná krevetky. muže být toto (1-3mm)?
e-pisky.cz/…
Nebo se držet rad a dát 2-4mm? a barva radši černá nebo muže byt tato přirozená?
Poradte kde sehnat levne nejaký tmavý písek/štěrk. Do řeky pro to nepujdu. Odkud nakupujete vy?
Já už bych do akvária výživný substrát nechtěla. Máme měkkou (Ostrava) vstupní vodu a ten substrát to ještě srazí. Výsledkem je KH 0.5, GH 2.5, PH 6.6. Když jsem chtěla CO2, rostlinky byly sice jako v ráji a rostly doslova pŕed očima, ale PH mi strašně kolísalo a rybičky umíraly
. Jako začátečník jsem s tím vůbec neuměla pracovat. Teďka budu zařizovat 60 litrové akvárium a tam jedině říční štěrk
.
Moje rada : dobře propraný říční písek.
unisoil vs profisoil je ve skutecnosti rozdil jen "ktera barva se mi libi"
oboji je paleny jil, ale za jine teploty, proto stejne vlastnosti a vyhody/nevyhody (hmotnost) z hlediska rostlin inertni substrat (= jako pisek)
volcano = drcena lava... z hlediska rostlin inertni substrat, pro ryby dna naprosto nevhodny (je ostry) velke pory, coz muze byt z hlediska bakterii vyhoda, ja v tom vidim jen nevyhody (ucpe se to a bordel se na tom drzi a je to nevzhledne - subjektivni zalezitost)
platinum ada a jine SUSENE (= ne palene) jily - smes neceho, ktera nema zarucene slozeni, nikdo nevi, co v tom presne je, kdy se to uvolni a kolik se toho uvolni...hodne huminovych latek, nutnost propirat a casto menit vodu, casem se z toho stane blato (bavime se o polocasu rozpadu v radu let)-pro kytky nejlepsi z hlediska zivin, ale vycerpa se casem - z hlediska marketingu dobre zvladnute - nektere mohou ovlivnovat tvrdost a ph vody, ale prectete si jakou davku je pro to potreba v akvariu mit (a i tato schopnost se casem vycerpa)
stejnou sluzbu poskytne inertni substrat a v nem hnojivo ke korenum rostlin (lhostejno jaky vyrobce)
OT: omlouvam se vsem za absenci diakritiky a interpunkce, pisu to tady na koleni na starem mobilu :/
Tak co se týče porovnání tak platinum soil je fajn pro hustě osazené akvárium kde nepředpokládáš žádné zásahy do dna ani odkalování. Rozhodně nedoporučuji pro "pokusy"
Volcano je použitelné pro krevetky a některé ryby ale většině ryb bude vadit že je ostré jinak co se týče rostlin nepozoruji rozdíl oproti písku. S těmi ostatními nemám osobní zkušenosti ale nečekal bych od nich žádné zázraky.
Dík, ale šlo mi.spis o porovnání těch substrátu níže, představu mám, ale asi ji neumím popsat
pokud chceš dno řeky tak bude nejlepší říční písek. Žádný z těch co píšeš na dně řeky nenajdeš. Dá se sehnat i docela tmavý písek a bude to vypadat přirozeněji.
38l , krevetky Neocar. A nějaké hejno minirybicek... líbilo by se mi asi spíš hnědé dno , chci se pokusit o ,,dno řeky " s kořenem...
A nějaké bližší info jaké akváriu a rostliny/živočichy plánuješ?
Platinum x Volcano x Profi soil x Unisoil?
Kdo má zkušenost a poradí?
Starší reakce
Jde o to jakou tam budeš mít osádku a jaké akvárko celkově plánuješ.
Pokud se podívám na tvou prezentaci, aniž bych tě chtěl podcenit, tak ti doporučím spíš křemičitý písek. Je to nejjednodušší varianta. :-
0 10.11.2019 16:06 artisgam – Stačí na dno pouze tento substrát
Budu zakládat nové akvárium juwel primo 70.
A nevím jak vyřešit dno.
Nevím jestli stačí pouze tento substrát Yokuchi Jiban Soil.
Za případné rady předem děkuju.
Starší reakce
Já to pochopila tak, že "to co je na něm" je myšleno tak, že substrát (to) je na dně(na něm). Samotné dno přeci není substrát, ale sklo. A na tom skle (dnu) je až substrát.
0 30.08.2019 13:25 Silviebaris –
Re: vlka Substrátem se myslí dno,( to co je na něm). Jako na čem?
A já bych to založil touto cestou:
www.youtube.com/…
Zbytečný utrácet za nesmysly v akvaristice.
"Na dno použijte jen akvarijní písek a nic jiného do něj nepřidávejte. Ušetříte si starosti a peníze."
"Toto je toužebný produkt několika hodin přesívání. Křemičitý písek o zrnitosti cca 3-5 mm."
No já nevím, ale spousta rostlin bude mít problém v takovém dně zakořenit. Mě se osvědčilo dno o zrnitosti 1-2mm, to podhodit zeminou (kdo nemá tak substrátem pro vodní rostliny). Navíc si myslím, že takové jemné dno se osídli větším množstvím užitečných živočichů.
Za mě dobře propraný říční písek.
Substrát je podle mě třeba volcano Black od Rataje.
Podle mě dno je dno a lze na něj použít třeba říční písek, nebo nějaký substrát.
substrátem se myslí dno,( to co je na něm).
Výživný substrát alias křemičitý písek, je pro akvaristiku pořád v rozmezí "substrátu"...
Ono záleží na mnoha faktorech .
kup křemičitý písek, buď bazénové filtrace, nebo spárovací, či jiný... krom té drtě
ahoj, dá se koupit nějaký akvarijní písek pro živé akvarijní rostliny,
nebo musím koupit substrát,, teprve začínám , v hornbachu mi doporučily černo bílou drt a já jí blbec koupila, to samé jako umělé rostliny takže budu ráda když mi poradíte nějaké nenáročné rostliny a nějakej písek …. moc děkuji
Starší reakce
Nevím přesně. Sle chtěl bych nějaký fakt jemný. Třeba něco jako tohle Akvarijní písek černý 0,8-1,2mm.
Nesmíš si koupit kopaný, takový co mají na pískovištích protože drží tvar. Je to samý jíl a vápenec. Můžeš koupit betoňák (říční). Pokud ale v budoucnu budeš uvažovat třeba o hnojení pomocí CO2 tak bych si koupil písek do filtrací ten je bez příměsí.
Ano, stejně ty v akvaristikách jsou jen přebalené do jiného obalu s velkou přirážkou. Ale pro jistotu dej odkaz o který štěrk se jedná.
Starší reakce
Ono bude dost záležet na tom z které řeky to bude.
Většina toho co se prodává jako říční štěrk má octový test mírně pozitivní ale není to nic strašného. Ale jsou i vyjímky.
Mýlíš se...
Riečny štrk predsa obsahuje nežiadúci vápenec, alebo sa mýlim?
Záleží jen na tobě jak se rozhodneš. Nikdy bych si substrát nedal. Mám dobře propraný říční písek a dodnes bez chemie. Nevěřím substrátům, které prý obsahují spousty živin.
Koukni na moje nádrže ve 240 platinum soil a drcená láva, v malých akva platinum soil powder... Zrnitost 2-4 je ok, ale levné odkalovacky to stejně naberou, používám na odkalovani jemnou síťku/silonku nataženou přes odkalovací hlavu...
Zlatá střední cesta zrnitost 2-4mm.
Děkuji za radu,mrkla jsem a vybrala tm.hnědou
ale zkušený poradí jakou zrnitost,na údržbu?Odkal a tak?Vím,že pancíci mají rádi jemný písek,ale na odkal asi nic moc,ale hrubé zase nemusí...poraďte prosím aby se jim tam vedlo dobře...pancíci,lka,sewelie...a další.Moc se mi líbí třeba viz foto
A pohledově si můžeš projít prezentace. Dají se i vyfiltrovat podle druhu dna (je-li v prezentaci uvedené)...
0 08.07.2019 07:11 Hanka84 – Tmavé či světlé
Dobrý den,budu zakládat 600l chtěla bych od zkušených poradit.Bzde to společenské akva,rostliny nenáročné a kořen s břidlicí.Světlo zářivka.Chtěla bych černou tapetu a mám dotaz na dno...černé nebo světlé?Prosim poraďte z vlastního postřehu co je lepší? Pro rybky a pohledově? Děkuji
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x