Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
0 28.03.2009 19:27 Postak – Re: Haimdol
Abych řekl pravdu tak nevím neskoumal sem je byl sem už pekne nastvanej akorát těsně před smrtí sebou začli škubat a do dvou minut uhynuly
Jak vypadaly ty uhynulé ryby? Příznaky úhynu při otravě bývají otevřená skřele a tlamky.
0 28.03.2009 19:12 Postak – dezinfekce vody
Tak co je tedy mohlo otrávit,když je vše vydezinfikováno?Díky
0 28.03.2009 19:08 Postak – Re: Sid
To jsem si myslel taky,ale dnes mi uhynuly ty rybky.
Jejda! Ty 3 dny jsem přehlídl, ale o otravu podle popsaných problémů patrně jde.
Po třech dnech nemůže být po Savu ani památky... Vlastně - jen trochu soli...
0 28.03.2009 18:52 Postak – Re: Haimdol
Děkuji za radu,jdu na to!
Jestliže ryby uhynuly po dvou hodinách bude nejspíše příčina v otravě. Patrně pozůstatky sava. Budete muset vyměnit většinu vody (cca80%) a následně bych alespoň 24 hodin filtroval přes aktivní uhlí. To by mělo odstranit i zbytky závadných látek.
0 28.03.2009 18:32 Postak – dezinfekce vody
Můžete mi někdo pomoci,prosím?Měl jsem ve vodě nálevníka(mléčný zákal).Vše jsem vyvařil a pozadí vydezinfikoval Savem.Už 3dny je voda čistá,zkusil jsem dát rybky,ale asi po 2h uhynuly.Už vážně nevím,co s tím!Dekuji všem za radu
0 28.03.2009 18:24 pichy – Re: Lorencs
Teď bych volil písek(flexiobklady).Aquaclay Ground mám a špatně se odkaluje a ještě hůř se do něj sází rostliny.
Starší reakce
0 10.02.2009 22:33 nenya – písek
No, to my naštěstí ne. Mám pocit ale, že ze stejnejch zásobníků berou písek pro ta děcka na pískoviště a i na ten posyp :o). Jojo, v jedenáct večer jsem se tam plížila s pytlíkem - ještě že to akva bylo fakt malý. Neuvěřitelná shoda náhod a štěstí, mrskla jsem tam filtr, topeníčko, kus kořene a jávskej mech, zasadila dvě kytky, běželo to jen přes noc a šup tam s pestřencema - nejen že to chudáci přežili ale vyvedli první mladý (jen čtyři, zbylé jikry jim ryby ve velkém akva sežraly z jeskyňky) a hned myslím za dva měsíce měli další mladý, a těch už bylo cca osmdesát.
Už pestřence nemám, celý chov jsem darovala, ale byl to můj největší akvaristický zážitek, jak pečují o mladé.
0 10.02.2009 22:23 MartinPHX – Re: nenya
Tak to jo, já už myslel že si použila to potvorstvo, my máme v baráku pravě strusku na posyp.
0 10.02.2009 22:19 nenya Houby, to nebyla struska, ale takový písek, co se dává dětem do pískoviště - normální, žlutý. Pohoda.
0 10.02.2009 22:08 MartinPHX – Re: nenya
Strusku do AQ
. Vždyť je ostrá.
1 10.02.2009 21:55 nenya – pěknej písek
Já si písek přivezla ze Slap - doporučuju, i s nádhernejma oblázkama - vyprala a šup do akva. Horší to bylo s malým akva - to pro zasmání: začali se mi loni třít pestřenci, kluk ve velkém akva terorizoval všechny ryby a holka obsadila jeskyni - překvapilo mě to, byli ještě ne úplně dospělí, mláďata. No a abych z potěru něco zachránila, rychle jsem zařídila malinké akva a protože panovala zima, mráz, tak jsem písek čajzla dole ve vchodu, kde ho měli na posyp chodníku - byly tam asi dva střepy :o))) ale vyprala jsem ho a funguje skvěle dodnes. Tak asi tak.
Použít se dá, mrkni k Johanovi ten ji tam myslím má
0 10.02.2009 21:43 MartinPHX Ahoj lidičky, dá se použít do akvaria jako dno antuka z hřiště.
Má s tím někdo praxi?!
Starší reakce
A mořský písek z Bulharska? Samozřejmě praný? Ale v octu šuměl.
Úplně ideální je alespoň podle mě 2-6 mm, což i odpovídá radám, ale to 4-8 je mnohem snáž dostupná.
1 24.01.2009 12:20 Usine – Re: ondra
Na velikosti písku také záleží, ale není to ten nejdůležitější parametr. Pokud chce mít někdo rostliny, tak nedůležitější je, aby neobsahoval vápenec. (nebublal v 8% octě) Kdo má ryby dna tak těm se zavděčí jemným pískem okolo 0,5 mm z toho budou pancéřníčci nadšení. Při odkalování ale rád utíká z akvária a tak je lepší mít písek do 2 - 3 mm. Já sám mám 0,4 - 1,2. Je to moje v pořadí třetí dno a řekl bych že nejlepší.
Ideální je 2-4 mm,když do toho většího,hlavně kolem 8 mm zapadne potrava,spousta ryb si s tím neporadí.Pro rostliny je to také ideální zrnitost na zakořenění.Ale je to jen můj názor.
Ona i pro Ameriku,geophágům by se to moc nelíbilo a kančíkům asi také ne.Snad jen Ocellátům by to nevadilo,.
0 23.01.2009 23:55 Romiš – Re: ondra
...kamenivo frakce 4-8 mm... Pro akvárko naprosto ideální pokud nechceš nějakou speciální barvu.
Zrnitost štěrku 4-8mm (bez ohledu na barvu) není ani náhodou naprosto ideální pro všechny druhy akvárií - např. pro "afriku" a rostlinná akvária je tahle zrnitost naopak nevhodná.
Už jsem to tady jednou psal. Nejjednodušší a hlavně nejlevnější je najít v okolí pískovnu nebo betonárnu na ktaré používají prané (plavené) kamenivo frakce 4-8 mm. Já osobně ho ještě před použitím převařuju. Cena je kolem 200 Kč/tunu!!!! Pro akvárko naprosto ideální pokud nechceš nějakou speciální barvu.
Při zakládání dna mám nejlepší zkušenosti s Florapolem od JBL do spodní vrstvy dna + pro rostliny s větším kořenovým sytémem jílové kuličky 7 Kugeln od stejného výrobce. Na celé dno(spodní i horní vrstva) bych použil jen jeden druh křemičitého písku 1-3 mm.
Namícháním světlého a tmavého písku vzniká nevzhledná patlanice. Neriskoval bych to.
Dobrý den,řešimtaky co teď na dno.Je to pro dvě akva 1 rostliné a druhé společenské.
Mám v plánu jílové granule od Rataje+mix starý dno a zasipat to světlim pískem zrnitost 0.4-0.8mm
Co vy na to?
Možná bych ten světlej namixoval z tmavym aby vynikly barvy ryb..
Starší reakce
Tak to já si dojel k jedné říčce tady na severu a našel jsem spousty dřevin až jsem nevěděl jakou vzít tak jsem vzal to co mám v akva a asi dva kořeny respektive pařezy jsem nechal v říčce zatížené kamenem dál propláchnout a je tam uschován nebo uschovány pro případnou změnu vzhledu akva jinak ten kořen jsem vzal domů osprchoval, okartáčoval, nechla nabalkoně v nádrži cca tejden namočenej a protože už jsem se nemohl dočkat až se nasákne pořádně jsem ho vzal a zespodu přišrouboval plexi a zatížil kameny, ještě někde najdu nějaké menší a tenounké větvičky a budu spokojen. Jak jsem tak brouzdal okolo říčky tak si sebou asi příště vezmu lopatku a nějaké kýble bo ten říční písek je o dost hezčí než to co tam mám já.
Hmm, vidím, že trošku lepší stránky.
To je mazec, je to můj sen někdy jet do Amazonky a podívat se na ty ryby, jak žijí v přírodě. Supr odkaz, dík moc.
Možná jsem splnil domácí úkol, třeba tady by mohly žít Akary, Skaláry a nějací Kančíci.
www.agaankoy.com/… Starší reakce
No já bych odkalování pod kořena nějak neřešil, tam se na úklidu podílí jak píšes piskořky nebo si ho třeba Cichlidy podhrabou a vyžerou potravu.
Já ten můj kořen nevydělávám, neodkaluji pod ním a kvalita vody supr.
No jednoduše, skoro nijak. Většinu práce odvedou piskořky, navíc kdybych něco takovýho konstruoval tak budu počítat s tím, že se tam taky nějak musím dostat tak bych to pdole toho taky vyrobil
Jsem zvedavej jak po nalepeni tech korenu na pozadi budes pod nema odkalovat
A né.
Mně se nejvíc líbí ty kupované Decor nebo Drift Wood, jako jsou tady na tšch fotkách. Je to taky z přírody, ikdyž o něco dražší, než na kole dovezené z lesa. Ale tak víš jak, já si radši zajdu do akvaristiky v Kroměříži, mají tam bezvadné ceny na kořen jakékoli velikosti. Jeden obr, který měl na výšku min. 50cm a na šířku taky stál 139Kč.
V Hornbachu by stál tak 500Kč.
Nj hold budeš muset oprášit kolo nebo něco a vyrazit kousek dál
No jo, ale tady u nás žádný potoky s klackama nejsou. Je tady jenom 1 malinekj potůček, že tam tak tak teče voda.
Čus, já bych osobně za kořeny vůbec nevyhazoval prachy. Stačí si zajít do lesa, kterým protíká nějakej potůček a není pak problém po jeho projití najít dost už nasáklých a neshnilých kořenů za cenu čerstvého vzduch a špinavých gumáků
Pak už jen pořádně vykartáčovat kořen ocelákem a vyvařit ho v solné lázni proti parazitům a pod...Myslím, že přírodní dřevo vypadá líp než kupovaný šunty.. Jak sem pročítal toto forum tka mě napadl pracnej, ale pěknej nápad vytvoření amazonského zatopeného břehu. Viz. foto. Do pozadí bych přilepil nalezený kořeny a vypadalo by to jak břeh pod vzrostlým stromem kterýmuprorůstaj kořeny do vody
Tys chtěl takovou vodu ?
Vypadá to sice přírodně, rýbám by to možná vyhovovalo, ale mně se to nelíbí.
Aha, Savo mě nenapadlo, já akvárko budu předělávat až tak za měsíc, tak to nechám, jak se to vyvrbí. Každopádně dík za radu.
taková krásná barvička a mě ty potvory barvily jen chvilku
Ty bílé tečky budou asi plíseň. Když sem si pořídil kořen, tak jsem ho namočil do kýblu s vodou a chtěl ho nechat odmočit, vyčistit. Zpočátku z něj tekla nahnědlá voda. Tak sem jej nechal další dva dny v kýblu a objevili se na něm bílé tečky. Pomohl sem si ale jednoduše. Horká voda + savo dvě lázně po půl hodině a znova proplach. Pak vysušení na radiátoru 1 den a šup sním do akva. Od té doby je v pohodě. Příčina dle mě byla, že malá část toho kořenu vyčnívala z kýblu. Takže tím že byl vlhký, tak na vzduchu chytil plíseň.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [84] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x