Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Já myslel že mečovky.
Ratajovo "Staré dno" = Ratajovo "Nové dno", do kterého nějaký čas kálely závojnatky
a co to "starý dno" přesně je?
dej pod ty flexiobklady vrstvičku "Starýho dna" od Rataje. Je to levný a odzkoušený.
však jo, to jen pro ty co si chtěj ušetřit práci a námahu
Ano, Ondrovo "Kongo" je právě ten Liapor, který jsem použil.
Na mém názoru na něj to ale nic nemění.
Jo můžeš
A není to kongo vlastně ten terramol?
Kongo od Ondra sa už nijako neupravuje,rovno sa nasype do akva a hotovo.Teraz som menil dno v 54OL a zo 60 litrov mi plávalo asi tak 2 deci
taky mam liaporove dno a příprava 0minut. Ono to prodává Ondra Sladký jako kongo a je liapor nebo velmi blízko a už z toho plave jen tak půl hrsti z pytle.
Přidejte aktuální foto, ať nemá člověk pocit, že nevíte, o čem píšete.
S Terramolem jsem se bavil před nějakými 3-4 roky. Oproti Liaporu - pohodička.
Na další akvárko není bohužel místo, ale i tak mi práce s liaporem nějak strašná nepřišla.
Nevím, kam řadíte mě, když opakovaně píšu, že to v Liaporu dobře roste, přesto bych jej začátečníkům nedoporučoval?
Já proto, že neodmítnu z nádrže s tímto dnem vytáhnout zájemci skoro každou kytku, na kterou ukáže, tento substrát "rád nemám".
A ta příprava, aby se dal vůbec použít...
Ano nádrž My Amazon Biom
Já už jsem nepřídaval fotky roky
ale je to správně uvedené.
Doporučuji otestovat Terramol, tedy jestli nenosím dříví do lesa.
Ten mě vyhovuje rozhodně více než liapor, tedy v jedný dohledovce jsem s ním já i majitel spokojen.
To píštete o akváriu ve vaší prezentaci?
V ní máte uvedeno:
Dno: na spodu se výživný substrát Fluval, asi 2cm, potom vrstva 1cm liaporu a navrch přidána 10kg akadamy.
Na fotkách je ale vidět něco jiného...
Prestoze je nekolik desitek stranek ve vlakne o Liaporu a tak odhadem bych rekl, ze aspon 90% lidi co ho v akvarku ma s nim nema naprosto zadny problem, vcetne sazeni kobercovek, a kytky jim rostou jako nikdy predtim, porad se tady bude vyskytovat tech 10% co bude vsem tvrdit ze Liapor nefunguje. Ja taky neumim hrat na kytaru, ale nebudu chodit kolem a tvrdit, ze na kytaru se hrat neda.
Proste je bud ~10% vyrobeneho Liaporu divnych nebo je divnych tech ~10% lidi
Spíš do mě.
BTW: Už jsem tu psal, že mám v péči jednu nádrž s tímto dnem, (sám jsem ji i zakládal), takže vím, jak funguje. "Klasika" mi ale vyhovuje víc pro jednoduchost. A funguje taky.
To by, samozřejmě, nebyl až takový problém. Ono to v něm nádherně roste. Jen ta manipulace s ním je komplikovanější a o přípravě - škoda mluvit...
Skutečně doporučuji začínat raději s "jednodušším" materiálem.
Já bych to viděl, že časem tak jako tak dojde k promíchání a ten liapor, neb je lehčí se Ti dostane na povrch. Když míchat, tak stejný váhy. Jedině, že by to dno leželo jak mrcha a odkalovačem se do něj nesáhlo, což si dovedu předtstavit u nějakýho vyloženě rostlinnýho akvária, kde je jenom sem tam rybka.
0 03.01.2014 09:39 JoKa Když už jsme nakousli téma liapor, také přispěchám s otázečkou...
Používám běžně klasický betoňák, jako podklad pro rostliny (vrstva cca 2 cm) a na to vrstvu substrátu (kolem 5 cm), nejčastěji říční písek...
Bude mít nějaký pozitivní efekt pro rostliny místo betoňáku, jako tu spodní vrstvu, liapor a přikrýt ho tím říčním pískem? Mě se totiž nelíbí na pohled...
Táák a teď to prasklo, von ten liapor vlastně není pro rostliny přirozeným dnem.
Zkuste a uvidíte.
Dnes už cosi o akvaristice víte, tak by pro vás neměl být problém správně připravit, (vyhnojit), pro vodní rostliny přirozenější dno.
Taky se pridam k liaporu.Moje prvni akva sem zalozil taky s liaporem a pohodicka.Zadne zkusenosti jsem s nim nemel.
0 02.01.2014 23:24 Cíca – písek
Moje první akvárko je taky s liaporem, jak to funguje se štěrkem vlastně ani nevím
Tak jestli je předmět "Liapor" a jeho příprava do akva složitá. Tak bych doporučoval akva ani nezakládat. Já když jsem právě začínal tak mi někdo řekl plácni tam říční písek. Kdyby mi v té době někdo řekl čti a uč se. Respektíve kdyby existoval tento web a sepsané vědomosti na jednom místě. Tak se vyvaruju snad většině chyb co jsem kdy udělal. Zase na druhou stranu. Chybami se člověk učí
.
Určitě ne Liapor - začátečník by se neměl školit na ničem "složitém".
Za sebe doporučuji křemičitý štěrkopísek o zrnitosti 1-5mm, kde drtivou většinu tvoří frakce 2-4mm.
Zkus si třeba něco přečíst zde ve vláknech o Liaporu. Nebo zkus si radši přečíst co nejvíc o zakládání akva a jaké dno použít.
A co tedy doporučujete ?
Jedna z nejhorších možností, z čeho vytvořit dno v akváriu, je ten štěrk z vašeho odkazu.
0 02.01.2014 22:35 Cíca – štěrk
Dobrý večer chci se zeptat jestli mám dat do akvaria písek pod tento štěrk nebo muzu dat rovnou štěrk
www.senzakrmiva.cz/…Starší reakce
Zkušenost s "Kongem" mám, roste to v něm slušně, (stejně, jako např. v křemičitém štěrkopísku
), ale údržba rostlin...
Asi nikdy více.
0 29.12.2013 21:09 kopčem to jsem právě našel tady až pak jsem si oněm teprve přečetl
dyť ses na něj včera ptal,tak asi musíš přeci vědět,že existuje ne?
Nemám tam nic,dávám jen tyčinkové hojivo.
100x38 - t.j. v decimetrech 10 x 3,8 x 0,6 - 22,8litrů substrátu.
Já mám jaky jen Florapol pod Manadem a jsem spokojený.
Stačí jeden z nich
, osobně mám Florapol.
0 29.12.2013 04:27 Martin – Jbl substráty
Ještě se chci zeptat, jestli je vhodné dát pod JBL Manago všechny substráty, a to jak Florapol, Aquabasic Plus a Nutriplant Diverza, protože každý má jiné složení a účel.. Myslím tím dát je vrstevnatě. Osobně si myslím, že by to rotlinám prospělo.
Mám. Po namočení neplave, ohledně tohoto není žádný problém. Stonkovky je lépe sázet pomocí "horácomatek", ale to platí u všech lehčích substrátů. Ovšem rostliny v něm koření výborně, nemám důvod si stěžovat.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [49] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x