Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 41 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.07.2014 10:42 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Marcel G
to asi pestujeme jine kytky. moje (bavime se o stonkovkach) maji takove koreny, ze kdyz je chci vytahnout, bere to cele dno. takze je musim bud strihat u dna nebo jim pri vytahovani sekat koreny. to ze kytky umi brat ziviny z vody jeste neznamena, ze je neberou i ze substratu. obzvlast kdyz ve vode zadne nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.07.2014 22:03 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Barakainus
Je to slovíčkaření. Zkušenost, narozdíl od informace, předat nejde. Ale ať to tu nezahnípávám ještě víc - ano, máte pravdu, že i naprostý laik může mít hezké akvárium (i dlouhodobě!), pokud si z těch informací dokáže vybrat. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.07.2014 21:26 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Sid
Sid napsal: ..."Jen hlupák se učí z vlastních zkušeností – moudrý se učí ze zkušeností druhých."...
To jste si to přísloví pěkně "ohnul"... :) Neřeší se v něm zkušenosti, ale chyby. ;-)
Nic to ale nemění na faktu, že zkušenosti jsou nepřenosné; každý si musí prožít ty své. :-)


Cela tahle stranka je o predavani zkusenosti takze je velmi zrejme, ze zkusenosti jsou prenosne. Nehlede na to ze cela lidska civilizace na tom stoji taky.
Vetsina zacatecniku nezabiji ryby protoze jeste nemaji zkusenosti, ale protoze nejsou dost chytri na to aby se zeptali jak to udelat aby jim ryby nechciply. Ja mam zkusenosti s obema typy a i naprosty laik muze mit nadherne akvarko hned na prvni pokus - staci si nechat poradit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.07.2014 13:07 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Marcel G
..."Jen hlupák se učí z vlastních zkušeností – moudrý se učí ze zkušeností druhých."...
To jste si to přísloví pěkně "ohnul"... :) Neřeší se v něm zkušenosti, ale chyby. ;-)
Nic to ale nemění na faktu, že zkušenosti jsou nepřenosné; každý si musí prožít ty své. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2014 12:46 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Lollipop
ja mam uz 5 akvarii s hlinou pod substratem (vypalena hlina s vysokym CEC - v cechach nejlip liapor)
U vetsiny jsem s tim ani nic nedelal; jen jsem nasypal hlinu (suchou ci mokrou) a pokryl substratem. Zasadil jsem kytky a je to. Zatim jsem nepresazoval silne zakorenene kytky. So jsem nechtel ustrihnu u zeme nez abych to tahal i s koreny ven.
Vsechno roste jako nikdy pred tim. Pokud se neco v bodoucnu naprosto nepodela, uz jinak akvaria zakladat nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2014 12:31 Marcel G Re: Lollipop
Já s tím mám zkušenost dobrou. A pro Sida mám jedno přísloví: "Jen hlupák se učí z vlastních zkušeností – moudrý se učí ze zkušeností druhých." ;-) Každopádně substráty pro vodní rostliny je možné bez problémů použít jako podkladovou (zásobní) vrstvu. Je ale dobré je překrýt třeba pískem. Tyhle substráty obsahují poměrně velké množství živin, takže by měly být pro rostliny perfektní volbou. Jak ale zmínil Jirka, při přesazování může dojít snadno k promíchání spodní a vrchní vrstvy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2014 11:43 Lollipop
tak děkuju asi budu dávat jenom ten štěrk frakce 2-4mm a pod něho kamínky 4-10 mm které neproperu ze starého akva a uvidím :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2014 16:34 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Lollipop
Ano, zkušenost s ním mám. Ale zkušenosti jsou, bohužel, nepřenosné; co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2014 16:33 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lollipop
Mam s tim zkusenost jen v emerzarku na balkone, ten substrat jsem pokryl ciste pranym piskem, at je to hezke. Probehlo v nem jen par malo presazeni, a stacilo trosku neopatrnosti, aby se to pekne blbe promichalo a uz to nebylo tak hezke.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2014 16:30 Lollipop – Nové dno
Tento týden budu zakládat akva a chtěl bych dát pod štěrk sobstrát pro vodní rostliny.Má s tím někdo skušenosti? ;-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.07.2014 16:48 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: ivaha
Nezáleží, jen na člověku. Záleží i na rostlinách. Ty zase budou rády, když se na substrátu přidá. :-) Já ho mám poměrně dost a nestěžuji si. Nevadí mi to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 16:36 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: Marcel G
Nevím, proč to nechápeš... V miniakváriích je každej centimetr znát. Když dám 2 cm zásobního a na to aspoň 4 cm vrchního, tak je to už šest. U akva vysokýho třeba 20 nebo 25 cm by mě osobně mrzelo o ty cenný centimetry přijít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 10:45 Marcel G Re: Barakainus
Barakainus napsal: ja mam jen rychlerostouci kytky a je to sakra rozdil jestli mam AS ci hlinu v akva ci nikoliv.Pochybuju o tom, že ten rozdíl v růstu je způsoben substrátem, když tyto rostliny příjímají živiny převážně z vody. Rozdíl tam může být tak max. 5-10%, což bych zrovna neoznačoval slovy "sakra rozdíl". Většina rostlin, které nemají dobře vyvynutý kořenový systém ti poroste naprosto bez problémů i úplně bez substrátu (třeba jen s matkou přivázanou dole na stonku, aby nevyplavaly). Naprosto typickým příkladem toho je třeba růžkatec (ceratophyllum). Druhá věc ovšem je, jestli jsi těm rostlinám zkoušel přidávat adekvátní množství živin do vodního sloupce. Pokud budu mít stonkovky ve výživném substrátu vs. stonkovky v nahnojené vodě (která bude obsahovat stejné množství živin jako ten substrát), tak žádný rozdíl v růstu u těchto druhů rostlin nezaznamenáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 10:26 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Marcel G
Marcel G napsal: jmalyska napsal: No, s tím růstem rostlin ... stonkovky a rychlerostoucí s tím problém nemělyStonkovky a rychlerostoucí druhy rostlin s pískem mít nikdy problém nebudou, stejně tak jako nikdy nevyužijí potenciál výživných substrátů. Živiny totiž přijímají téměř výhradně listy, nikoli kořínky. Echinodorus je naproti tomu zářným příkladem rostliny, která je na příjem živin kořeny výborně přizpůsobena (čímž neříkám, že to v písku taky nezvládne). Pokud se ale použije čistý písek, je lepší dodávat rostlinám o to víc hnojiva do vodního sloupce (nebo použít tablety ke kořenům).

ja ma m jen rychlerostouci kytky a je to sakra rozdil jestli mam AS ci hlinu v akva ci nikoliv. A v akvariich bez co2 s hlinou je to jeste vyraznejsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 10:24 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: radim
radim napsal: přesazovaní to ano, ale jak to umí teprve přerovnat piskořky ano

nevim jake piskorky mas ty, ale me nic neprerovnaly. at uz AS se sterkem ci hlinu se sterkem ci piskem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 09:34 Marcel G Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal: zasobni subst. jsou fajn,ale ... pri presazovani ... dojde k promichani ci jeho vytazeni na povrch a to muze znamenat dalsi prispevek ve vlakne "Jaka je to rasa"Tohle je samozřejmě dobrá poznámka. Akorát si nemyslím, že u běžných zásobních substrátů, které neobsahují prakticky žádné makroprvky, může po jejich vytažení na povrch dojít k nějakému rapidnímu rozbujení řas. Každopádně je pravda, že použití dvou substrátů (zásobní+krycí) je podle mého názoru nepraktické. Ledaže se dotyčný člověk nebude hrabat ve dně a nebude přesazovat kořenící kytky (nebo jak uváděl Miso, nechá kořínky v substrátu a rostlinky při přesazování jednoduše ustříhne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 09:29 Marcel G Re: ivaha
ivaha napsala: Než cpát pod písek 2 cm zásobního, volila jsem Florapol od JBLTak tohle moc nechápu. Florapol je v podstatě to samé jako AquaBasis, akorát Florapol je koncentrovaná směs, zatímco AquaBasis je klasický zásobní substrát (= směs + nosný materiál). A jestli dám podkladovou vrstvu 0.5cm nebo 2cm, to mě fakt netrápí. Co získám tím, když bude ta vrstvička tenčí? Pokud bude někdo tu podkladovou vrstvu překrývat pískem, tak je podle mě lepší použít spíše ten AquaBasis, protože větší hmota = více jílových a organických částic = lepší sorpční kapacita = delší životnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 09:23 Marcel G Re: jmalyska
jmalyska napsal: No, s tím růstem rostlin ... stonkovky a rychlerostoucí s tím problém nemělyStonkovky a rychlerostoucí druhy rostlin s pískem mít nikdy problém nebudou, stejně tak jako nikdy nevyužijí potenciál výživných substrátů. Živiny totiž přijímají téměř výhradně listy, nikoli kořínky. Echinodorus je naproti tomu zářným příkladem rostliny, která je na příjem živin kořeny výborně přizpůsobena (čímž neříkám, že to v písku taky nezvládne). Pokud se ale použije čistý písek, je lepší dodávat rostlinám o to víc hnojiva do vodního sloupce (nebo použít tablety ke kořenům).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 09:04 Muž Miso [470] Re: Kamilstrom
ak to inak nejde da sa rastlina len povitiahnut par cm a korene odstrihnut
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 06:50 radim Re: Kamilstrom
přesazovaní to ano, ale jak to umí teprve přerovnat piskořky ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.07.2014 03:01 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Marcel G
Je treba dodat,ze zasobni subst. jsou fajn,ale co se stane pri presazovani stonkovek(ale i jinych rostlin),dojde k promichani ci jeho vytazeni na povrch a to muze znamenat dalsi prispevek ve vlakne "Jaka je to rasa" a jinych. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 23:33 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: Marcel G
Než cpát pod písek (či jiný vrchní substrát) 2 cm zásobního, volila jsem Florapol od JBL, kde stačí dát slabou, cca 0,5 cm vrstvičku a následně překrýt vrchním. Axolotly nechovám, tak nevím, jak se chovají. Ale hádám, že se asi v písku dost vrtají, proto by mi připadalo lepší mít zásobního co nejmenší vrstvu, kterou můžu překrýt vyšší vrstvou vrchního.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 22:37 Muž jmalyska [167] Re: Marcel G
No, s tím růstem rostlin, já před rokem zakládal 360 litrů a křemičitým pískem frakce 1mm cca (hornbach 10kg balení) a bez zásobního substrátu. Stonkovky a rychlerostoucí s tím problém neměly, jediné, co mi dodnes stávkuje, je Echinodorus (mám tam 3 druhy, nejedou)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 15:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marcel G
Ten prvni, tedy "Substrát pro vodní rostliny", mame doma, zakoupen v Hornbachu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.07.2014 15:45 Marcel G Re: Designer, Laura
Mohu potvrdit, že pokud je jako substrát použit čistý křemičitý písek, tak trvá poměrně dlouho, než v tom rostliny začnou slušně růst. To je rozdíl oproti substrátům na bázi sušeného nebo páleného jílu. Pokud chceš (=>Laura), aby se rostliny slušně rozrostly i v písku, tak je dobré pod něj dát 2cm vrstvu nějakého zásobního substrátu. Já mám velmi dobré zkušenosti se zásobními substráty české výroby. Co vím, tak se u nás prodávají 3 druhy takových substrátů: 1) Substrát pro vodní rostliny (fi. AGRO), 2) Zemina pro vodní rostliny (fi. Rašelina.cz), a 3) Substrát Florcom (fi. BB Com). První dva se dají sehnat v některých zahradnictvích nebo květinářstvích. Tyhle tři zásobní substráty jsou prakticky totožné, a všechny obsahují přibližně stejné množství živin jako špičkový (a hodně předražený) substrát ADA Aqua Soil Amazonia. Substrát od firmy Rašelina.cz se prodává i v 5L balení za ~40,- Kč ( goo.gl/… ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 13:12 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Laura82
Mam svetle dno a funguje to, i rostliny v tom slusne drzi a rostou rybicky.net/nadrze/18477 . U dna z ciste praneho pisku bez cehokoli dalsiho (bez ohledu na barvu), musis vzdycky pocitat s tim, ze to chce alespon v zacatku jilove hnojivove kulicky pod nektere rostliny (nebo jine hnojivo do dna), a ze obecne v takovem dne zacnou slusneji rust rostliny tak po pul roce provozu. Egerii je to treba fuk, ta vlastne se dnem nema spolecneho nic jineho, nez ze se k nemu umi koreny chytit.

Pravda, to me dno je spis vhodne pro cichlidy, ktere maji potrebu hrabat. Ma frakci tak akorat a neni ostre. A ze takove cichlidy nakonec nemam, no co uz, dno funguje, zabehlo se, necham si ho, i kdyz ted bych zase radeji tmavsi (a presne nad tim se zamysli). Nakonec kdyz to necham zarust, bude to jedno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:34 Žena Turbínka [2558] Re: Laura82
Jak poznáš že jim něco nevadí? To že nemlátí ručičkama o sklo? Kombinace obou barev vypadá docela nepřirozeně hmm Co tam chceš za rostliny, že se bojíš aby je dno udrželo? Pro axíky jsou lepší nenáročné na světlo (nemají jej rádi) a plovoucí, které zastiňují hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:32 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Laura82
To ne, to vypada snad ještě hůř ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:30 Laura82 Re: Turbínka
:) Já vím ale mým axíkům světlé věci nevadí, vypadá to jako by je světlé věci přitahovaly :-D A co kdybych nakombinovala černý a bílý ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:29 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Laura82
Jde o to jestli to není štěrk s obsahem vápence, ten se nehodí. A navíc bílé dno je moc světlé a rybám(případně axolotlům) to celkem nevyhovuje no
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:28 Žena Turbínka [2558] Re: prasan
Jen u axíků je vhodné tmavé dno a hrubší frakce, ale to není nic co by ti Eva_R už neřekla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:28 Laura82 Re: prasan
Díky za info a myslíte že se to v písku udrží ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:27 - Re: Laura82
Farba piesku pri rastlinách nehrá žiadnu rolu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2014 23:24 Laura82 – Rostlina
Ahoj :) Mám v akváriu axolotly a chci se zeptat jestli bílý písek nevadil rostlinám a jestli by se v něm udržely :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.05.2014 00:20 R Muž Silent [5949] Re: grunda
S tímhle názorem se nemůžu úplně ztotožnit. Dno v akváriu se dá srovnávat s dny přírodních toků nebo jezer jen velmi omezeně. Procesy jsou sice stejné, ale totožné podmínky se dají napodobit jen stěží jestli vůbec. V akváriu, pokud je kvalitně filtrované je vrchní vrstva substrátu dostatečně prokysličená aby mohly nitrifikační bakterie pracovat a totéž platí i v kořenovém systému dobře rostoucích rostlin a jeho okolí. A jak jsem psal níže ve spodní anaerobní vrstvě probíhá mineralizace a denitrifikace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2014 23:03 Muž grunda [1781] - Cichlidy
zkuste se podívat do přírody - dno většinou tvoří velmi jemný písek nebo jíl, o nějaké frakci není ani řeč. Myslet si, že ve dně o frakci 5 mm proudí voda(dostatečně rychle pro transport kyslíku) je utopie, jediná možnost jak dostat do dna dost kyslíku pro činnost nitrifikačních bakterií jsou kořeny rostlin. Takže z praktického hlediska frakce do 4 mm kvůli zapadávání detritu a následnému čištění, jinak je to jedno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 21:11 Muž Miso [470] Re: PEPIS1
PEPIS1 napsal: pro okysličováví dna mám rostliny, tedy jejich kořeny.v idealnom pripade ano... PEPIS1 napsaldnem o mocnosti cca 10cm proudí voda. To neproudí ani při kamenech o průměru 5mm. to si nemyslim, pomali ale prudi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 20:54 amrtin Re: Heimdall
A na to jsou dobrý piskořky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2014 20:42 R Muž Silent [5949] Re: PEPIS1
To máš pravdu. Celým prostorem dna prokysličená voda neproudí, ale v nižších vrstvách dna je anaerobní zóna kde dochází k mineralizaci detritu a rozkladu přebytečných dusičnanů stejně jako v přírodě. Nesmí ovšem docházet k zahnívání dna, ale to v našich dobře udržovaných nádržích nedochází ;-) :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 20:37 R Muž Silent [5949] Re: Aforte
Takhle jemnou frakci lze použít, ale dno se musí pravidelně kypřit aby nezahnívalo (činností živočichů nebo ručně nějakou tyčkou) Odkalováním to lze, ale takováto frakce se velmi špatně odkaluje. Ideální je dno nechat úplně porůst aby se nemuselo odkalovat vůbec a o zdravé dno se postarají dobře rostoucí rostliny. Jinak je podle mně ideální frakce pro běžná akvária 2-5mm to se dobře udržuje i prokysličuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 20:37 Muž PEPIS1 [11] - RostlinyRe: Miso
pro okysličováví dna mám rostliny, tedy jejich kořeny. Je asi bláhové si myslet, že dnem o mocnosti cca 10cm proudí voda. To neproudí ani při kamenech o průměru 5mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 20:29 Muž Miso [470] Re: PEPIS1
pri tak malej frakcii uz nemusi dostatocne dnom prudit voda a okyslicovat ho, moze dost k hnitiu dna. podla mna idealna frakcia je 2-3mm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2014 20:29 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: PEPIS1
Co jsem tak zpozoroval, tak se nejlépe daří rostlinám(stonkovkám, kobercům) v písku 1-2mm. Ty hrubší jsou spíš pro echinodory a kryptošky. Ten tvůj jemný bych ani nepoužil. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 20:27 R Muž romant [27981] Re: PEPIS1
Fajn, definujme si pojem "velké kamínky" a jsou to do 5mm, tedy podle mě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2014 20:26 Muž PEPIS1 [11] - RostlinyRe: romant
Mezi velké kamínky to mnohem více zapadává a rostlinky preferují jemnější substrát v kterým lépe koření a drži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2014 20:17 R Muž romant [27981] Re: PEPIS1
Menší, větší, hlavně když je kulatej, to je podle mě to oč tu běží a to jak ve smyslu bezpečnosti pro ryby, tak dobrým prostředím pro nitrifikační bakterie a konec konců, odkaluje se to dobře. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 20:13 Muž PEPIS1 [11] - Rostliny
No myslím, že čim menší frakce štěrku tím lépe. Alespoň se do něj nedostane tolik detritu a lépe se to čistí. Mám bílý křemičitý písek 0,2-1 mm a pod ním zásobní substrát za pár korun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.05.2014 11:17 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Moncicak
Pokud je ten pisek takovyto:
rybicky.net/fotogalerie.php…
pak je slusny, rostliny v tom rostou dobre. Ovsem jako u kazdeho cisteho pisku (kdyz se pod nej nic neda), trva asi pul roku, nez se slusne zanese a rostliny v nem lepe rostou. U cisteho pisku to alespon pro zacatek hnojivove kulicky pod rostliny chce.

Ta barva je opravdu velice svetla, coz nekde nemusi vadit, nekde je to jedno - kdyz se dno necha zarust, a nekdy je to vylozene bajecna vec, kdyz se mi poter na pohled na tom dne ztracel a mel mnohem vetsi sance byt nesezran :-) . Protoze mam se svetlym dnem zkusenost, mohu rict, ze to neni zadna krize, ze by se nedalo pouzit. Ovsem tmave dno bude ve vetsine pripadu a pro vetsinu lidi libivejsi. Na svetlem dne je take lepe videt kazdy svincik, ktery je vetsinou spis tmavsi a nekteri lide to nenesou uplne statecne :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 10:20 R Muž romant [27981] Re: Moncicak
Bílý menší frakce(1-3mm) z vápence nebude, to je nejspíš ověřená klasika a tím je křemičitý písek, velmi dobře do akva použitelný. Nicméně při rozhodování o tom , jaký dno, bych zvážil i vlastnosti světlýho písku a tím je větší odraz světla, což nemusí všem rybám svědčit(nevyniknou tolik). Použít klasický mix v podobě písku betoňáku, nebo jemnějšího štěrku(2-4mm) se může jevit jako lepší řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 10:17 Muž Aforte [533] - Rostliny – Re: Moncicak
Vždy ne, ale bílé dno bych nebral. Většině ryb vadí odraz světla. Poznáš to octovým testem. Radši se podívej po nějakém písku - hnědé až černé barvy. Takové flexiobklady jsou fajn.
Najdeš je tu: www.flexiobklady.cz
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [41] ...... 90

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=2001