Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
To je iba stránka Slovenská ale posielajú to z CZ (28 kg piesku 21 eur poštovné)
Já myslela že flexiobklady mají pobočku i na Slovensku? Akorát výběr písků je menší než v ČR
www.flexiobklady.sk
EDIT: ajaj, už to vidím, sice webovky jsou po slovensky, ale posílat se to zřejmě bude stejně z Čech...? pardon, to jsem nevěděla, nikdy jsem to blíž nezkoumala.
Mám pocit, že mám podobný, ne-li identický a žádnou neplechu nedělá.
Použila jsem ho i do nově založeného rostlinného, tak jsem sama zvědavá.
Ja by som najradšej objednal z flexiobkladov ale to poštovné na Slovensko je strašné. Zaplatil by som viac než za samotný piesok a u nás ho nikde nemôžem zohnať.
a časem trochu vybledl do hněda nebo do šeda sem tam nějakej kamínek, ale jinak v pohodě
jestli to není tenhle
rybicky.net/nadrz/7034/38.jpg vypadá podobně ale těžko říct. Měla jsem ho, sází se do něj dobře a ostrej není jen je trochu plastovej
ale v zarostlým akvárku je to jedno. Teda jestli je to on
Podle tý fotky, to na mě dělá dojem, že ty kamínky budou trošku ostřejší.
Ja som sa taktiež nad tím pozastavil ale pravdu povediac je mi to jedno pretože to tak či tak urobím po svojom
Mňa teraz zaujíma len tá zrnitosť či bude vyhovujúca v rastlinnom akváriu.
Zkušenost nemám tak bohužel neporadím, ale zaujalo mne v popisu na stránkách: "Umyjte, naneste na světlý podkladový štěrk.
Pokud nechcete použít světlý podkladový štěrk, použijte hnojivo jako spodní podkladovou vrstvu."
Moc jsem nepochopila proč tam má být světlý štěrk? Při sázení a přesazování rostlin se ty dvě vrstvy nejspíš promíchají a je po efektu...
Selský rozum si s tím ale nejspíš udělá po svém
Idem meniť bieli piesok za čierny a zaujímal by ma názor iných, čo poviete na toto dno?
www.zoohit.sk/…
Bude vhodná zrnitost 1,4 - 2,8 mm pre rastlinné akvárium? Plánujem mať rastlinný koberec.
Starší reakce
Kvůli rostlinám aspoň 5 cm,takže to máme 3x3x0,5=4,5 litru a u flexiobkladů je koeficcient přepočtu myslim 1,6 takže to máme dejme tomu 8 kilo
Jinak flexi jsou fakt dobrý
predpokladám že 5 litrov by ti malo stačit ..to by si mal cca 5,5 cm ..a ked to vyspaduješ tak by to mohlo stačiť
a jeste jsem se chtel zeptat kolik toho pisku by tam melo byt velikost akva dna je 30*30 predem moc dik
No tento fakt nič moc pre ne.Bola to aj dosť veľká frakcia.Ten čo tam máš teraz v Waterworld je fajn.
N fotce z Tvého odkazu je dno sice hrubší než byl ten můj štěrk, ale jaksi zaoblenější
Ten můj štěrk byl takovýto. Když v tomhle ryli tak se mi na to nekoukalo dobře.
Taky to samozřejmě byla jen a jen moje blbost tam dát takové dno a pak si pořídit sekavce - no chybama se člověk učí... Ještě několik foto je v mojí prezentaci Waterworld, třeba
rybicky.net/fotogalerie.php…
MajkaK napsala: Právěže já plánuju jen rostlinné akva v kombinaci s krevetkami. Navíc potřebuju tento štěrk jen na doplnění, tak 1-2 kg, což se myslím ztratí.
V tom případě bych se toho vůbec nebála
Byl to křemičitý, pod octem nešuměl, zrnitost cca 3-7 mm odhaduji svým laickým okem
vyhodila jsem ho tak už nemůžu přeměřit...
Neměl samozřejmě tak ostrá zrnka aby se o to člověk pořezal, ale když jsem viděla co v tom ti sekavci tropí, tak jsem si říkala že na to jejich vyvádění ostrý je
O jiné ryby dna (pancéřníčky, ancistruse) bych se asi nebála (nevím nemám je), ale ti sekavci jsou prostě blázni
Predpokladám,že to nebude kremičitý ale bežný svetlý štrk.To je ku krevetkám v poriadku.Tmavý štrk sa odporúča len preto,že sa krevetky prispôsobujú prostrediu a tak sú krajšie (tmavo)vyfarbené.
Štěrk měl ostré hrany a sekavci se pokoušeli do něj rýt, když jsem je sledovala jak se hlavou dolů vší silou snaží se "vrtat" tak jsem měla strach aby se nezranili o nějakou hranu. Je zajímavé že co mám písek (flexiobklady) tak to nedělají.
Nejsem odborník takže třeba byl můj strach neopodstatněný, za cca 2 měsíce co jsem ten štěrk měla ke zranění nedošlo, ale nelíbilo se mi to a už bych to neriskovala. Mimochodem i v Bráníku mi doporučovali k sekavcům jemnější dno, ne štěrk.
Záleží jak velké budou zrna...
Asi mala mramorovú drť
Veď biely kremičitý je dostatočne jemný a nemá tak ostré zrnká.
Právěže já plánuju jen rostlinné akva v kombinaci s krevetkami. Navíc potřebuju tento štěrk jen na doplnění, tak 1-2 kg, což se myslím ztratí.
Proč by se měli ryby o bílí štěrk zranit? To byl z neobroušeného skla?
Měla jsem v akvárku bílý štěrk a nezdálo se že by to krevetkám vadilo, spíš jsem měla starost o ryby dna - u mně sekavci, jsou hodně čilí, pokoušeli se i rýt a měla jsem strach že se zraní. Takže záleží i na dalším osazenstvu co tam budete mít.
Flexiobklady jsou dražší, ale zas v horizontu dlouhodobých výdajů za akvárko se to ztratí, a podle mého se tady vyplatí si připlatit. Kolik potřebujete kg?
A myslíte, že to bude krevetkám nějak vadit? Bude to namícháno, v akvu by tohoto štěrku bylo tak kilo. Upřímně mě ostré hrany vůbec nenapadly, spíš jsem řešila obsah vápence.
Dobrý den, jen bych se chtěl podělit o svou zkušenost s tímto akvarijním štěrkem:
www.chovatelske-potreby-animalsdream.cz/… - tento (a všechny jeho barevné varianty) jsem udělal octovou zkoušku a perlilo to jako šílené.
Drť bude mať asi ostré hrany...
0 26.12.2011 21:04 MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky Ahoj,
zakládím další akva a vybírám dno. Původní záměr byl takový, že použiju to stejné dno, co už mám v krevetkárku a stolním miníčku, ale boužel je ho málo. A tak hledám černý štěrk, který bych mohla koupit a doplnit tak dno. Vím o flexiobkladech a tak, ale zase se mi nechce je složitě shánět, taky nejsou nejlevnější. Co říkáte tomuhle?
www.zoo-market.cz/… Já si tím po pravdě nejsem moc jistá, máte někdo zkušenost? Abych nekoupila nějaký... Vy víte, co.
No ještě to jde, ale pokud chceš tak by jsi to jemnější dno mohl dát.
Přesně tak. Nevím, proč tyto písky/drtě prodávají, když většina prodejců ví, že jsou do akvárií nevhodné kvůli obsahu a hlavně kvůli tvaru a velikosti drtě. Asi všichni budou souhlasit s tím, že to prodávají nejspíš kvůli ,,penězům", bohužel jiný důvod mě nenapadl, jelikož správný prodejce prodává správné zboží (nebo alespoň většinou to tak bývá)...
Jednou se mi dokonce stalo, že prodejce ani nevěděl, jaký je rozdíl mezi drtí a normálním říčním pískem (myslel si, že je to jedno a to samé a ani nevěděl, že bílá drť z vápence/mramoru JE Z VÁPENCE/mramoru)
Velice často se tato drť používá, jako hřbitovní posyp k úpravě okolí hrobů.
Sid napsal: Čedičová drť (černá) a drcený mramor (bílý).
To je nejčastěji prodávaný akvarijní štěrk - je to tam napsané, ale správný popis by měl vypadat takto:
Akvarijní štěrk - nevhodný do akvária, před použitím nutno vyhodit do popelnice
Čedičová drť (černá) a drcený mramor (bílý).
A bude to tak napořád, protože to lidi kupují.
Taky jsem si toho potom všiml. Je zajímavé, že takový štěrk stále prodávají jako akvarijní...
Stačí pohled do prezentace, aby bylo zřejmé, že Spajkovo dno šumět bude.
Celkem nezáleží na barevné variantě, ale jde hlavně o to, aby ten písek (dno) neuvolňovalo do vody vápník. Nejlepší je štěrk otestovat v octu. Jestli bude šumět, tak je štěrk nevhodný.
Je to varianta z těch horších.
Starší reakce
Nezakalilo, mám to tak v akvárium udělané a jsem maximálně spokojená.
...je nevýhodné, kdybych musel zaběhnutou nádrž vždycky po několika měsících rozrýpávat a dávat do ní nové kuličky...
Nádrž nemusíte rozrýpávat - stačí MATKUL, Bivoj, JBL 7 Kugeln... nejlépe pomocí pinzety vtlačit do substrátu ke kořenům.
Myslím,že nezakalilo.A ten odkaz jsem myslel-substráty(bivoj).
Ale ja ho cetl pozorne
a vim, ze to tak je, ale i tak si myslim, ze by se to zakalilo ne?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [69] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x