Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
1 23.06.2019 08:41 Oldass [806] Ja používam piesok viď foto 1, kde zrnitosť je len zlomok mm a nemám problém ani s výškou 6+ cm. Ani odkalovanie nie je problém, stačí si dať do vane vedro kde sa odsatý piesok usadí a vrátim späť. Hĺbkové odkalovanie nerobím a zahnívanie nehrozí.
Na ďalšej fotke je íl, s ktorým experimentujem v menšom akva.
Ok ďakujem všetkým za rady .
Budem tam mat len nenáročné rastlinky tak asi dám len strk a ku koreňom tablety.
Ešte raz dakujem
Vzhledem k tvé nerozhodnosti ti doporučuji nedávat žádný zásobní substrát, ale použít jen čistý křemičitý písek. Až budeš mít akvárium osázené podle svého nejlepšího uvážení, dej pod rostliny, které to vyžadují jílovou kuličku. Kdyby jsi dal zásobní substrát, tak pozdější přesazování není příliš žádoucí a věř mi, že je jen málo začátečníku, kteří zasadí rostlinky na první dobrou.
Hele nejlepší je kouknout na prezentace, jak takové nádrže se zeminou vypadají u těch kdo to propagují. A podle toho se rozhodni co chceš. Projeď si fotky, jak takové dno vypadá.
Pak si projeď nějaké nádrže jen s pískem.
Akvaritika není o jednom správném přístupu. Těch přístupů je několik a každému vyhovuje jiný.
Klidně dej. Hele, ale mohl by ses poradit nejen obledně substrátu. Jaké rostliny plánuješ? To je totiž úplně nejzákladnější otázka.
dennikn.sk/… Tak teda dať či nedať už by som chcel cez víkend začať všetko už doma pripravené
Ty, aby si si neplivla
.
Náhodou je velmi férové přiznat, že jsem se nevyjádřil přesně a veřejně to uvést na pravou míru.
Hej, neměřím. Ale mám víc, než 16 let zkušeností, zeminu jsem na úvod akvária za tu dobu použil asi 40x. Myslím, že mám nadstandardní výsledky, co se týče udržení života živočichů, které vložím. Dost začínajících akvaristů si ode mě nechalo poradit a drtivé většině to fungovalo s mnohem menšími ztrátami na životech, než jaké jiní začínající akvaristé v úvodu mají.
Nemyslím, že jsi kompetentní být útočná vůči tomu, co dělám. Kdokoli může porovnat moji a tvoji práci.
tak to je pěkné,vy tady něco plácnete,a pak to berete zpět,a ted chudák,co si má z toho vzít...U vás je to složitý,vy nic neměříte,udržba-občas nějaká ta výměna vody,jen dolíváte odpar,takže ani vlastně nevíte jakou máte vodu,a včem ty rybky plavou....,ale rostlinám se daří,teda v zemině,rašelině nebo co tam máte...P.S Adison je začátečník,jak už psal Anthrax,a pevně věřím,že pokud ho bude akvaristika bavit,tak těch nádrží založí několik,tak potom,až bude vědět co a jak,at si tam dá třeba kokosové vlákno,ale ted si myslím,že to vhodný není...
Opravuji své prohlášení: Ve skutečnosti nevím, jestli se něco uvolňuje. Přesnější je říci, že mám dlouhodobě odpozorované, že to neškodí. Mám v takových akváriích ryby, šneky, ráčky i krevetky. Pro rostliny, které se vyživují kořeny, je trocha zeminy pod substrátem nediskutabilně dobře.
(Maq mi soukromě napsal, že jsem se nevyjádřil přesně, měl pravdu)
Pořád nechápu, proč si komplikovat AQ substráty, zeminami. Není nic jednoduššího, než obyčejný říční písek a samozřejmě rybičky, hodně rostlin to jen doladí.
Ďakujem vyskúšam teda jmalu vrstvu tej zeminy a na to štrk frakcia 2-4
Pokud použije zeminu například
www.zbozi.cz/… , tak se nic uvolňovat nebude.
vyrábajú sa substráty pre vodné a bahenné rastliny, ktoré majú vyšší obsah ílu (ťažké substráty) a sú chudobné na organické aj anorganické živiny. Keby mám dnes znovu zakladať akva, tak idem jednoznačne do tohto riešenia a na vrch jemný piesok.
Celé 25l vrece stojí 3,50 € a stačí vrstva ako Jirka píše "dve hrste".
Vo všetkých mojich akváriach sa mi osvedčilo prejsť zo štrku na piesok.
tak vidím že viacerí radia dať len štrk tak vás poslúchnem ďakujem
o to uvolňování "zásobním" substrátem jde především
jde to bez něj i s ním...a teď "babo raď instantně"
Prosím tě,dej si tam jen ten písek..snadněji se to bude udržovat,voda bude čistá,nezkalená,při jakekoliv manipulaci by jsi měl dno rozvířené,kalné a bůh ví co jiného by se do vody uvolňovalo...
Dvěma hrstmi zeminy pro pokojové rostliny nic nezkazíš.
To je do velké míry marketingová masáž.
Samozřejmě že nemusíš. Rostliny tu byly dřív než nějaké zasobní substráty. Akorát se na těch zásobních substrátech lépe vydělává, tak se člověku snaží vsugerovat, že bez nich ti nejde. Pravý opak je pravdou, použití výživného dna chce zkušenosti.
Takže pokud jsi začátečník, tak uděláš nejlépe, když se takové věci vyhneš. Dej tam jen ten písek.
Tak všade čítam že treba dať pod štrku aj výživný substrát ak chcem rastliny.
Za jakým účelem? Za mě pod písek nic.
Jen NKP tabletky ke kořenům rostlin s větším kořenovým systémem.
Ahojte ešte otázka aký použiť substrát pod piesok?
Ďakujem asi dám to kremičité
pokud chceš dávat i zásobní substrát tak křemičitý písek
edit: není lepší a horší, je to o celkovém
nastavení akvária ( sto lidí ,sto názorů
já nemám zkušenosti ani jedním z jmenovaných , ale tak nebo onak nic tím ( krom barvy) nezískáš ani neztratíš
Pokud ti dno kompletně zaroste je to vlastně 'šumák'
ps: i když vlastně liapor má blízko tomu unisoilu, a v lehkém substrátu se bez "horácomatek" sadí "naprd"...
jinak je to jílový vypalovaný versus křemičitý...
Ahojte zakladám nové Akvárium 150x50 bude to spoločenské s rastlinami . Chcel by som jednofarebne dno skôr tmavšie poraďte čo tam dať . Zatiaľ sa rozhodujem medzi unisoilom a flexiobkladom a pod to nejaký substrát .za každú radu vopred ďakujem
Starší reakce
Na to Keto opravdu pozor. Musí se s tím zacházet jako s jiným výživným substrátem, tedy v minimálním množství a dobře schovat do dna.
Osobně vyzkoušeno. V minulosti jsem mmj. choval Perleťovky. Část dna (na bagrování) byla z jemného filtračního písku. Část (kde jsem nechtěl, aby hrabaly a vytahovaly kytky) byla z této čedičové drtě (hrubší zrno - tzv. rejže). Z míchačky to samozřejmě nebylo úplně kulaté, ale hrany OK, tlamky jim to nezraňovalo, ani když do toho hrábly. Používal jsem to i v dalších nádržích (Kančíci, Akary). Hezky se to kombinovalo s čedičovými kameny, ze kterých se dobře staví různé jeskyně a skrýše na vymezení teritorií. A bezvadně vypadlo i to posypané 3-D pozadí, nebylo poznat, kde končí dno a začíná stěna.
ok.
já dal jíl, univerzální substrát, poprášil jílem,(trochu oxidu železitého) a křemičitý písek ( na opravy podlah...dovoz Německo)
V tomto nebudou ryby, jen množírna rostlin...
Jasan
Jílový substrát v tomto případě nechci, protože dole bude zahradní zemina a na ní přijde písek, aby se nevyplavovala (podle Walstad).
Zajímavá informace. Myslíš nebo máš vyzkoušeno, že se to v míchačce obrousí do hladka?
4 14.06.2019 10:06 ZDRI [1415] Hodně tmavé a chemicky téměř neutrální dno lze udělat z čedičové drti. V minulosti jsem z hrubší frakce (tzv. "rejže") zakládal tmavá jeskyňoakvárka pro velké cichlidy, pěkně přirozeně vypadá i jako posyp na polystyrenové 3-D pozadí. A koukám, že dnes se dá sehnat i v jemnější frakci 1-3 mm, viz:
www.obi.cz/…
Reálně pod vodou to není úplně černé, jako barvené písky, ale hodně tmavě šedé. Pokud by vadila ostrost zrn (sumečci, atp.), stačí nasypat s vodou do míchačky a na 1/2 hodiny pustit (bez cementu...).
to bylo k zamyšlení nad substráty všeobecně, vím co jsi postoval
Jílové jsou Přírodní
Postoval jsi odkazy na jílový substrát, já psal o křemičitém písku
1 14.06.2019 07:41 Papik [622] Souhlasím se všemi, že černý písek na dně přirozený není, v přírodě se vyskytuje jen sporadicky (např. pláže Iwo Jimy, ale tam zase nebudou sladkovodní krevetky, že).
V přírodě je tmavé dno tvořené bahnem nebo vrstvou zetlelých listů a kousků větviček či kameny s vrstvou bordýlku, ale to si do akvária dát nechci. Do malých to téměř ani nejde, leda jako to dělá Jirka v tenké vrstvě.
Proti hodně světlému písku také nic nemám, ale dle informací se na něm některé ryby (např. pancéřníčci), necítí dobře, více se lekají odlesků světla.
Co se mi ale opravdu nelíbí, jsou písky obarvené do pastelových až neonových barev, např. červená, modrá, fialová.
Takhle vypadá ten tmavší Hagen
Mám AQ jako kus přírody. Vždy říční písek. Substrát beru jako produkt akvarijního byznysu.
Zkus se podívat na písek od Hagena ten tmavší, v akva vypadá dobře.
do těch světlých míst jsem naplánoval přírodní bordýlek : listí, klacíky...
a toto "asi" použiju ..
Je pravda, že přes rostliny často není dno vidět, ale v tomto plánuji mít volný pruh u čelního skla.
A tmavé dno chci kvůli vybarvení krevetek a aby na něm byly lépe vidět, jinak by samozřejmě stačil klasický namíchaný písek. Ověřil jsem si u raka zakrslého, že se světlým dnem je po svleku míň vybarvený až světlý, oproti dnu tmavému. Alespoň samečci, samička byla krásně tmavá stále.
Koukni na firmu Provodínské písky a.s.
Nevím kolik toho potřebuješ, jestli si pro to ochotný dojet, z Děčína je to už kousek dál. Bral jsem od nich písek v lednu, vím žádná dlouhá doba na testování a dělání závěrů, ale zatím žádné problémy. Ať už s hydrofóbií ani jiné které bych mohl svést na dno... Dokonce mi ani „nohy neplesniví“.
Edit: Myslím že ho bere od nich i ZOO Braník jako náhradu za „flexiobklady“.
Za mě :
lehká nervozita je v pořádku
u mě je to stejné jak u Ščobáka, nemám z toho "přírodní pocit', do plánovaného krevetárka jsem uvažoval nad "předraženými" substráty přímo pro krevety, ale dám klasiku ... stejně to zaroste
A do háje, od nich jsem chtěl černý písek koupit do plánovaného krevetárka. Může někdo doporučit nějaký jiný, vyzkoušený?
V záloze mám další dvě alternativy, ale po zkušenostech Maqa jsem lehce znervózněl.
www.akvabest.cz/…
www.sklorex-akvarium.cz/…Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x