Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 14 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.01.2019 18:53 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář) – Re: vaclav
Že některé rostliny dokáží růst i v bahně je mě známo ale nutně takové prostředí nepotřebují to s tebou nemůžu souhlasit. Klidně porostou i bez substrátu a to i do značných rozměrů.
no řekl bych spíš že všem rostlinám se líp poroste v bahně, než v propraným písku...
mají to tak všude v přírodě a rostliny který dokážou růst i bez substrátu rostou, protože jim ty mikroprvky, co2 a světlo sypeš uměle, kdežto v přírodě ho nemůžou získávat jinak, než právě z toho bahna a světla...
jinak myslím si, aniž bych to měl vyzkoušené... i náročné rostliny na CO2, který bez CO2 nechtějí v akváriu růst, by růst dokázaly přesně právě v tom jílu s dostatkem světla, ovšem by tam byl menší nebo větší problém s řasou...
-
zahnívání dna je problém, kterej se dle mě v akváriu řešit nijak nedá, dá se podle něj jen uzpůsobit údržba.. buď se odkaluje dno do nějaké hloubky a pravidelně.. a nebo se odsává jen to, co je na dně a do dna se nehrabe a když, tak jen v malé míře... jinak to asi řešit nejde ne ? takže písek a jeho zrnitost je úplně fuk, dle mě je vždycky lepší jemnej písek, nejlépe odebraný v přírodě...
já si do paludárka dal písek z pískovny, kterej obsahuje i jíl, po nalití vody byl zákla zza tři dny, ale pak to byl křišťál.. a např echináč v tom roste jak blbej.. kořeny všude :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 08:47 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Že některé rostliny dokáží růst i v bahně je mě známo ale nutně takové prostředí nepotřebují to s tebou nemůžu souhlasit. Klidně porostou i bez substrátu a to i do značných rozměrů. Pokud jde o tvé články mají jednu ohromnou vadu, nenaučil jsi se udávat zdroj svých informací. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 00:06 Maq Re: vaclav
vaclav napsal: abych pravdu řekl netoužím vůbec po takových diskusích, zažil jsem je už mockrát samozřejmě většinou ne na vlastní kůži ale skoro vždy to nedopadlo dobře
Václave, myslím že aspoň zčásti rozumím Tvojí poznámce, ale v tomto případě jsme se, alespoň prozatím, velkým emocím vyhli obloukem. Tak by to mělo být, nesouhlas s názorem druhého sám o sobě nevadí, a já osobně doufám, že takových debat bude jen víc.
Jen bych k té Tvojí nedůvěře poznamenal toto: Já jsem ji měl taky. Taky jsem si napřed myslel, že se musíme starat, abychom měli dno pěkně prokysličené. Teprve když jsem si znovu a znovu při různých příležitostech a v různých souvislostech přečetl, že v přírodě tomu tak není a že vodní rostliny o prokysličené dno nestojí, pak mi to začalo zapadat do sebe.
Ty jsi například četl článek, který mi redakce zamítla - o železe a fosforu. Tam je důkladně popsané, jak rostliny v okolí kořenů potřebují anaerobní prostředí, aby se k fosforu, železu a dalším kovům dostaly. V přírodě nemají žádnou EDTA. Já jim ji taky nedávám, filtruji přes vnější filtr, a mikroprvky dodávám jen nechelatované. S jejich oxidací si nelámu hlavu, protože ve dně se redukují - je tam redukční, anaerobní prostředí. Až na Tonina fluviatilis, která mi záhadně hyne (ale komu ne?), nemám s mikroprvky potíže. V prokysličeném dně by to vůbec nemohlo takhle fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 23:57 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Vyčistit dokonale substrát od čehokoli si ale může dovolit jen akvarista, který přidává CO2 a má pod kontrolou veškeré hnojení. Přičemž je otázkou, jak dokonale se doopravdy podaří substrát vyčistit. Shluky bakterií budou i v tom, co působí čisté.
Ohledně dna v přírodě si myslím, že se až tak často nemění a je naopak (pokud na něj něco těžké nešlápne) docela stabilní.

P.S. Asi se někdy v budoucnu nakopnu a přijedu na sraz do Prahy. Čistě, abych tě poznal osobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 23:42 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Já se ale bavím o akváriu a ne o přírodě ale tam je to u tekoucí vody ještě horší protože dno se mění neustále. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.01.2019 23:25 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Jsem jedenáct let na Akva.sk, o akvaristice bloguju ještě o rok déle a taky jsem ledacos zažil. Pokud je diskuse věcná a nevmontuje se do ní animozita, problémy nejsou. Základ je umět vyargumentovat svůj názor.

K tématu: Co máš Václave v akváriu, je stav, který v přírodě neexistuje a který nebude mít ani většina akvaristů. Prohrábni rukou dno v pomalu tekoucím potoce, odval kamínek a uvidíš, kolik jemných usazenin tam je.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 22:55 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalV
Jsem tu dvanáctý rok a na Akvarista.cz ještě o skoro 4 roky déle a tak leccos pamatuji a abych pravdu řekl netoužím vůbec po takových diskusích, zažil jsem je už mockrát samozřejmě většinou ne na vlastní kůži ale skoro vždy to nedopadlo dobře a byli to docela chytří lidé. Jen jeden příklad. Autor stránek planta.aquariana.cz má na Akvarista.cz doživotní zákaz. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 15:47 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Já nehodlám studovat sedimenty na dně jezer nebo moří v několika metrové hloubce protože tam žádné akvarijní rostliny nerostou. Ty jsou většinou z pomalu tekoucí nebo z proudící vody a tam rozhodně nebudou žádné ohromné shluky bakterií. Akvária jsou něco podobného za hodinu se několikrát otočí voda a dobrý filtr všechen bordel nasaje. Na dně se mě neusazuje žádný sediment z mrtvých živočichů a odumřelých rostlin. Pravidelně odsávám i to málo co se tam dostane. Takže tomu prostě a zkrátka nevěřím. Na to mám doufám právo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 14:09 Maq Re: MichalV
Když bude silný proud, tak v hrubém štěrku opravdu pronikne do jisté hloubky, zatímco jemné částice odnese.
Jenomže jakmile někde voda proudí, není to už sediment, nýbrž vodní sloupec. A teď si ty zrna jenom zvětšuj nebo zmenšuj. V hrubém štěrku bude hranice sedimentu poskakovat místo od místa třeba tři centimetry nahoru a dolů. V desetkrát jemnějším tři milimetry. Ve stokrát jemnějším - tři desetiny milimetru.
Pro molekuly kyslíku jsou to pořád kilometry, desítky kilometrů, stovky kilometrů. Vždy proniknou jen do vzdálenosti třeba 50 kilometrů od nejbližšího místa, kde voda proudí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.01.2019 13:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Dej link, který by uváděl něco jiné.

K tématu: Maq má na podobné téma článek v posledním Akváriu, str. 16 e-akvarium.cz/… Redakce Akvária každý materiál značně studuje a dělá maximum, aby nevypustila chybné informace. Pokud nemáš jiné informace k tématu, prosím, nemůžeš akceptovat, že Maq ví víc, než ty?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 13:12 Muž MichalV [327] Re: Maq
A prietok vody nad substrátom vplyvom filtra je potopa, ktorú si pamätá Noem. Štrk frakcie 10 mm bude touto "potopou" lepšie preplachovaný ako jemný piesok 0,1 mm pri oboch hrúbkach 5 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 13:01 Maq Re: Smetany
Smetany napsal: Teď ještě je otázka jestli hrubší zrnitost substrátu nezajistí ...
Za tím účelem je potřeba si představit, jaké velikosti řešíme. Když si představíme molekuly kyslíku jako zrnka hrášku a velké organické molekuly jako pingpongový míček, tak nejjemnější jílové částice budou v rozměrech metrů a víc a nejjemnější písek budou částice o průměru jednotek a desítek kilometrů.
Velké zrno písku je mamutí překážka, ovšem mezi takovými zrny jsou i mamutí dálnice. Nejjemnjěí bahýnko je pak protkáno hustou sítí okresních silnic. Hrášek nebo pingpongový míček ... co z toho je zadrží?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 12:54 Maq Re: vaclav
Musel bys toho nepředpojatě přečíst mnohem víc. Viděl bys, že (i na té stránce) mezi sladkovodními a mořskými sedimenty není v tomto ohledu rozdíl.
Princip je všude stejný: když jsou ve vodě organické látky, usazují se na dně, a tam se usídlí tolik mikrobů, že vydýchají všechen kyslík a do větší hloubky ho nepustí.
=
Ten druhý text je náročnější, ale o sladké vodě. Trošku to prolítni a všimni si hlavně těch grafů na obsah kyslíku. Ty grafy končí v hloubce 4.5 milimetru, protože hlouběji prostě nikdy žádný kyslík nezjistili.
Pravda, nebyl to písčitý substrát, ale jinak to dělali v něčem, co je podle všech znaků akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 11:58 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Já tam čtu ale něco o sedimentech v mořské vodě. Nepředpokládám že to měří ve 30-40cm vodního sloupce obvyklého v akváriích a málo kdo má v akváriu mořskou vodu s její salinitou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 11:47 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Teď ještě je otázka jestli hrubší zrnitost substrátu nezajistí rovnoměrnější expanzi produktů anaerobní činnosti bakterií do aerobního prostředí u povrchu a tudíž zamezí hromadění těchto látek -> na zrnitosti nezáleží pokud se akvarista nehrabe ve dně,nebo na opak pokud se ve dně vrtá pravidelně = odlakovávání
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 09:08 Muž ZDRI [1415] Re: Maq
Já anglicky pořádně neumím, ale asi ne náhodou se používá přímo termín "kořenová čistírna".
A není ani náhoda, že se do ní pouští mechanicky předčištěná voda, což je mmch. přesně to, co už (v jiném tématu) kolega Maq uváděl.
Mmj. i proto se používají předfiltry (které by se měly často čistit, nejen kvůli ucpávání/průtoku).
Právě proto mám DIY filtr, mající jako první stupeň hustou filtrační vatu, kterou často peru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.01.2019 02:24 Maq Re: vaclav
www.researchgate.net/…
Opravdu nerad vypadám, jako bych chtěl zneužívat Tvojí neznalosti angličtiny... Ale kdybys si uměl přečíst jen tuhle namátkou vybranou stránku, rychle bys došel k tomu, že neplaším s nějakou hypotézou, teorií, překvapujícím objevem posledních let. Je to prostě věc mezi odborníky dobře známá a nesporná, a teď jde jen o to, aby to vzali na vědomí i akvaristé.

A tady ještě čtení s přesnými údaji pro lidi, které to opravdu zajímá:
link.springer.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 23:50 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Tohle tvé tvrzení bych přirovnal k šíření poplašné správy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.01.2019 23:28 Maq Re: Smetany
Milimetr, maximálně ojediněle čtyři milimetry okolo kořenů. Píše odborná literatura, sám to změřit samozřejmě neumím.
Rostliny s vynořenými listy jsou v tomto pochopitelně výkonnější. Píše se, že rákos, orobinec, ostřice a podobné trávy pumpují do kořenů tolik kyslíku, že tím umožňují přežití i jiným rostlinám, které by si jinak se situací neporadily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 22:25 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Jak moc myslíš mají na tuto skutečnost vliv kořeny rostlin? Uvolňují kyslík? A jsou schopny v milimetrové vrstvě okolo udržet aerobní prostředí?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 22:20 Maq
Já se zarytě snažím rozšířit vědomí o tom faktu, že bez ohledu na zrnitost je každý substrát (v akváriu, v rybníce, v moři, v bažině, v řece, kdekoli) prokysličený do hloubky nanejvýš pár milimetrů. Ve větší hloubce je pak anaerobní, lidově řečeno "zahnívající".
Výsledek se odvíjí od toho, zda se daří udržet kyslík v těch několika milimetrech. Někdy se to zvrtne, v rybníce i v akváriu. Nezávisí to ale od zrnitosti substrátu, nýbrž od obsahu kyslíku ve vodě nad substrátem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:50 Muž MichalV [327]
Keď je substrát jemný, tak všetko, čo by mohlo zahnívať je na jeho povrchu v kontakte s kyslíkom, resp. vo filtri
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:36 R Muž romant [27987] Re: Maq
No, byl bych opatrnější, ono to u toho rybníku nebude až zase tak jednoduchý s tím sváděním na jíl, je to trošku širší komplex faktorů, co to dokáží ovlivnit, aby rybník zahníval, ale nerozporuji, že to může být jeden z významných faktorů. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:34 Mist Re: Maq
Můžeme :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.01.2019 16:21 Maq Re: Mist
A protože bahno (ponejvíce jíl) je ještě jemnější, tak můžeme pozorovat, že všechny rybníky zahnívají... Nebo ne? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:07 Mist Re: Aninka
Spárovací už je docela prach, aby ti to nezahnívalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 10:06 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Aninka
Speciální písek neznám, použij spárovací :) (ikdyž to bude hooodně jemný)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2019 16:10 Aninka – (s)párovací písek
Zdravím :) chtěla bych se zeptat, hodlám si pořídit čolky a slyšela jsem že můžou mít na dno písek, já bych ten písek smíchala ještě s kamínky. Moje otázka je můžu použít spárovací písek nebo by bylo vhodnější koupit si radši speciální? stydim (V druhém akváriu mám substrát jen by mi přišlo zbytečné si kupovat akvarijní písek kdybych mohla použít ten co mám doma palec )

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.12.2018 13:48 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: Fid0
No co s tyka hnojiva podla mna je jedno co pouzijes.Ide o to kolko to ho treba dat.Moj nazor je ze nezatazuj sa s chemickymi znackami.Kup si komercne alebo praskove a sam musis prist nato coho a kolko dvat.nemyslim si ze niekto ti napise recept.Opytaj sa 100 ludi a mozno kazdy ti povie nieco ine.No najlepsie bude ak prides sam na to co treba dodat do akva.Co mozem ja poradit je ze kup si samostatne hnojiva Napr: K,No3,Po4 co fe atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.12.2018 11:57 Maq Re: MichalV
Já bych si nevybral žádný.
Opět se asi tak trochu opakuji, ale já nefandím výživným substrátům. Já zkouším a zkoumám substráty, které mají jiné pozitivní vlastnosti.
Navíc substráty obsahující "polní" zeminy obsahují podíl ne-humusových organických látek. Ty (na rozdíl od huminů a taninů) se rozkládají snadno a způsobují organické znečištění, čili potíže.
Rašelina, jíly, zeolity, křemelina, hematit, dřevěné/aktivní uhlí a další jsou příměsi, které nejsou zdrojem živin, ale ovlivňují biochemické procesy v půdách nebo sedimentech, tedy mj. koloběh živin.
Ale protože ty vlivy jsou komplexní a dost silné, nedoporučuji to jako standard. Já si s tím hraju, protože bádám. Pěkně v tom tápu a spousta věcí zůstává nejasných (nejen mně, ale i odborníkům). Volbou na jistotu zůstává křemičitý písek. Kdo chce, ať si zkouší co je libo, ale ať pak neříká, že já jsem mu to doporučil. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2018 10:36 Muž MichalV [327] Re: Maq
Ok, dik za pripomenutie, niekde si to už myslím písal stydim .
A keby si mal zo záhradných substrátov vybrať nejaký nevhodný, ktorý by to bol a prečo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.12.2018 23:52 Maq Re: MichalV
MichalV napsal: rašelinu) ktorá by zákonite spôsobila zahnívanie.
Nezpůsobí. Rašelina je to, co zbude poté, kdy už "vyhnije" všechno, co vyhnít mohlo. (Je to vůbec nešikovný termín, třeba "zahnívající dno".) Rašelina je ve vodě a v anaerobním prostředí "doma", a vydrží tam tisíce let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:34 R Muž romant [27987] Re: Fid0
Přesně to a dokce to mám i skladem. :)
Edit: Jinak toho Dennerleho jsem myslel to č.2, co jsi dával ty odkazy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:29 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: MichalV
Kúpený, 50l za 5€. Myslím že cena je bezkonkurenčná :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:28 Muž Fid0 [2] Re: romant
Myslis nieco taketo (pmdd-hnojivo.cz/…) - tie gulicky a to rozsekas a spravis jemny posyp dna ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:28 Muž MichalV [327] Re: Cyklohentán
Domáci kompost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   26.12.2018 22:27 Muž MichalV [327] Re: romant
Jasne, rozumiem. Nepoužiť organiku (drevné zvyšky, rašelinu) ktorá by zákonite spôsobila zahnívanie. Len mi ide o ten opačný extrém. Záhradkári vedia, že je rozdiel medzi čerstvým a 3 ročným kompostom - vyzretá zem. Sám som použil kúpenú záhradkársku zmes (zrejme aj so "štartovacím" anorganickým hnojivom) hrubšej vrstvy, ale dnes by som to robil obdobne ako ty.
Otázka je, čo spraví vyzretá zem po ponorení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:21 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: MichalV
Fotka k příspěvku Ja tam mám kompost... A rastie mi to :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:18 R Muž romant [27987] Re: MichalV
Já místo toho používám jílovou bázi obohacenou třeba již o PMDD. Tedy jílovou kouli s pmddéčkem rozbiju, porosypu tímto střední vrstvu dna a překryju vrchem.
Edit: Právě pro tu "agresivitu" doporučuji jenom tu pidi vrstvičku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:12 Muž MichalV [327] Re: romant
Vieš aj o nejakých substrátoch, ktoré sú vhodné na hrubšie vrstvy? T.j. menej agresívne/živiny uvoľňujúce - vyzreté ? Predpokladám, že tu je pes zakopaný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 22:10 Muž Fid0 [2] Re: romant
Oba su od Dennerleho ...a planujem tak 3l dat na 100x40 plochu takze to nebude ani 1cm vrstva ... ktory substrat teda presne myslis ?? Dik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.12.2018 22:04 R Muž romant [27987] Re: Fid0
Jedna z praxe. Když budeš dávat nějaký zásobní substrát, nedávej nikdy větší dávku, než jakoby pocukrovaný dno, klidně i sklo může průsvítat. To se mě osvědčuje nejvíce. Jistě budu to umět i s několika centimetry, tedy výšky toho zásobního substrátu, ale tomu, kdo s tím nemá moc zkušeností budu radit, co jsem napsal. Použil bych ten od dennerleho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 21:58 Muž Fid0 [2] – otazka
Máte niekto skúsenosť s týmto

www.hornbach.sk/…

alebo tymto

www.hornbach.sk/…

To mám ešte v zálohe k tomu Platinum Soilu ... len neviem ktore je lepsie ... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 09:57 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: Fid0
Jasne moznes pouzit.Len ked by si chcel nieco presadzat tak vytiahnes aj zasobny.Preto niektory zasobny davaju do sietky aby pri presadzani ho nevitiahli ale to myslim adu zasobak.Paltinum ked uz tak si kup iba powder.Powder ma frakciu ako Ada Amazonia.Ma podstate velku zrnitost.No HC alebo MC to zakoreni pohode.Tak tiez rataj ze budes asi platinum soil musiet Davat hnojivo od zaciatku pravde podobne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 00:56 Muž Smetany [1226] Re: Fid0
Zásobní substrát bych nepoužil aditiva jsem zkoušel a nemám pocit že by to bylo znát ale možná sem šetřil stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2018 00:48 Muž Fid0 [2] – otazka
OK tak dám Platinum Soil normal a powder na kobercovku ... chcem sa este spytat ci mi viete odporucit a ci vobec odporucate nejake zasobne dno (prva vrstva) pod ten platinum soil ... niečo ako Stare dno, pripadne nejaký konkretny vyrobok co by bol vhodny dat uplne na spodok ... uvazoval som na sklo dat ADA Bacter 100 a ADA Clear Super a potom mozno nieco ako ADA power sand M 2l a potom na to ten Platinum Soil ...čo poviete ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.12.2018 18:05 Muž Smetany [1226] Re: bobikcz
Nerad bych byl považován za posluhovače ani jednoho z těch panu neznám a ne ve všem s nimi souhlasím ale v tomto případě mi přišli rady celkem jasně formulovány. Substráty nemíchat a pokud člověk neví co dělá tak nepoužívat.
Jestli jsou ty rady dobré nebo ne je na další diskuzi které se evidentně nechcete účastnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 17:52 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Marcel G
Znám vaše stránky, to ale nic nemění na faktu, že se svámi ani vašemi (přisluhovači, palcovači) nechci pouštět do chemických polemik a sáhodlouhých úvah o h...ně. Prostě nechci a respektujte to. X-)
Poradtě tazateli na jeho dotaz (pokud chcete a umíte) pokud možno stručně bez nutnosti vysvětlení středoškolské chemie. Zatím tady opět spamujete s Maqem nesmyslně dlouhé příspěvky a rada Fidovi žádná. :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   25.12.2018 13:03 Maq Re: Fid0
Podívej, Fid0, nemám dojem, že bys byl fanda do akvaristické chemie. Ale aktivní substráty jsou chemie. Osobně Amana jako estéta nemusím, ale získal si můj respekt pro svoje vynikající chápání akvaristické chemie (v tom nejširším smyslu).
Amano vymyslel substrát a Ty jsi ho přirovnal k Ferrari. A já bych zase přirovnal Amana k Schumacherovi. Budeš s tím Ferrari umět jezdit jako Schumacher?
Tolik pokud jde o přirovnání. Ale můžeme být i konkrétnější: Amano měl velmi měkkou vodu. Tu Ty nemáš. Hodně často ji měnil. Samozřejmě neodkaloval. Všechny možné veličiny uměl přesně měřit a využíval toho. Byl velmi trpělivý a střídmý v nasazování rybek. Ty máš přerybněno, a to se těžko odnaučuje. Amano 10 hodin sytil CO2 a velmi kvalitně svítil. Zbylých 14 hodin vzduchoval, což u nás skoro nikdo nedělá. Měl velmi promyšlenou filtraci a filtroval přes vybranou pemzu a hodně drahé (v kyselině loužené) aktivní uhlí.
Máš tohle všechno v plánu? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.12.2018 11:51 Marcel G Re: FID0
FID0 napsal: Dakujem za radu... Ja to beriem tak ze Platinum je ako VW a ADA je Ferrari... Tak som chcel zobrat VW a premiesat s Ferrari a mal by som Mercedes.
Tohle přirovnání pokulhává především v tom, že ty výchozí předpoklady, že "Platinum = VW" a "ADA = Ferrari", jsou neověřené.

Uvedu příklad z filosofie:
1) Každý člověk je smrtelný.
2) FID0 je člověk.
3) Tedy FID0 je smrtelný.

Abyste mohl dospět k pravdivému závěru (= "FID0 je smrtelný") potřebujete mít jistotu, že první dva předpoklady jsou také pravdivé. Jenže vy je za pravdivé pouze považujete, aniž byste pravdivost těchto tvrzení měl za prokázanou. Ano, ono se běžně traduje (především mezi tzv. aquascapery), že ADA je jako Ferrari. Ale ono to je více zbožné přání než pravda. A ano, můžete tomu klidně věřit. Ale rozumnější je (aspoň něco o tom) vědět. Maq velmi dobře poukazoval na to, že důležité je vědět, co konkrétní složky těch substrátů vlastně v akváriu dělají (např. jíly vážou živiny, kyselé substráty zase uvolňují velké množství protonů apod. Zkombinujete-li nevhodné materiály, může vám to přinést více komplikací než užitku. Bez (alespoň elementární) znalosti věci to ale bude čirý risk s nejistým výsledkem (který bude navíc záviset na dalších faktorech, jako jsou třeba specifické vlastnosti vaší pitné vody apod.).
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [14] ...... 90 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114453x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=651