Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Nemusí se převařovat a jde krásně ke dnu. Jen propláchnout a proprat.
nemusí, akva jde provozovat i bez CO2, jen musíš zapomenout na některé kytky
Kolik toho koupit? Na rozměry dna 60x40? A kolik JBL manada nebo teramolu? Ten obecný vzoreček je fakt moc obecný
Tak to bude bez CO2 než na nej nasetrím ;)
A nemusí se převařovat jak liapor? Teramol,
Ano a nebo se to pokusit aspoň trochu stabilizovat systémem propojených dvou až tří lahví najednou s jejich postupnou obměnou ....
osobne by som to radsej skusil bez CO2 ako ho pridavat z kvasnic co moze byt dost nestabilne. A pomali nasetrit na set. ale to patri do inej temy
třeba Dennerle DeponitMix, nebo Nutriplant atd.
já bych ještě místo Madana pouvažoval nad Terramolem. Řekl bych, že je to to samý za mnohem lepší cenu
Jaký výživnný substrát? Bude stačit CO2 z kvasnic? A světlo potom po řeším ;) napíšu kdyz tak do vzkazů
takže rostlinné, dal bych pod to Madano výživný substrát, pak už jen poladit světlo, CO2, hnojení a pár dalších drobností a bude to dobré
Blackwater nechci, asi jsme se blbě pochopili a já to blbe napsal, spis tento seznam, jen některé,které seženu, takže biotopní i s rostlinama, které mají větší nároky ale aby prosperovaly ;)
ještě pořád jsi neřekl, co za akva vlastně chceš, první napíšeš seznam kytek, a pak chceš něco jako blackwater - ale tam ti kytky, které máš napsané porostou jen velmi špatně
To vím jak vypadá, jen bych k tomu chtěl trosku směřovat
a mám jen koupit to manado a nic pod to? Nějaká kombinace?
blackwater je úplně něco jiného než jsi popisoval na začátku - v podstatě je písek, dřevo a občas nějaká kytka. V tom ti moc kytek neporoste - ideální jsou echinodory
takže je to rukama
No nad úplne rostliným ne, biotopním, ale chci aby se kytkám dařilo a prosperovaly, a nechci úplne zarostlé, něco aby to směřovalo trosku k blackwater
Vzhľadom na váhu a zrnitosť substrátu ho klasickými odkalovačmi vytiahneš spolu s vodou.
pokud přemýšlíš nad rostlinným akva tak je lepší dát ještě výživný substrát
Bude stačit kdyz objednám jen to JBL manado a nic víc?
já se ale ptám, proč to nejde jiným odkalovačem?
Tie rastliny moc Amazónske nie sú, ale problém pestovať ich v substrátoch nad akými rozmýšľaš by nemal byť problém.
Ako som už spomenul v predchádzajúcom príspevku, pri veľkých prerábkach layoutu, čo nie je častejšie ako 1x za polrok.
Biotop Amazonie- hydrocotyle, echinodorus, valisneria, cabonda, eichhornia, mayaca, salvinia, cryptocoryne, alternatha
Aby som bol presnejší: hĺbkovo odkalovať sa dá s Aqua-Exom(alebo podobnými, napr. Marina Easy Clean). Samozrejme aj s obyčajným odkalovačom sa dajú bez problémov stiahnuť nečistoty z jeho povrchu, ale prehrabávať sa v ňom s klasickým zvonom by bola blbosť.
co to je za blbost, odkalovat se dá, ale jen odkalovačem JBL?
Kryštof napsal: Chtěl bych se zeptat, bude lepší dát do 160lrostlinné nádrže flexiobklady černý Písek? Nebo Profi soil? Amazonicus? Nebo jaký, který by byl vhodnýVhodný na čo? Záleží na tom, aké rastliny chceš pestovať. Všeobecne môžem odporučiť JBL Manado. Ihneď sadne na dno, rastliny sa sadia dobre a darí sa im. Odkalovať sa dá, ale iba s odkalovačom JBL Aqua - Ex. Ale odkalujem ho len pri veľkých prerábkach layoutu akvária. Pred použitím je treba ho poriadne prepláchnuť. Čo sa týka estetického dojmu, 100 ľudí 100 chutí, ale jeho farba mi vyhovuje viac ako napr. farba Aquaclayu. Zrnitosť je 1 - 2 mm.
Miešať ílový substrát s klasickým je hlúposť, ťažší substrát časom klesne dole a ľahší bude hore. Volil by som buď iba jedno alebo iba druhé.
0 26.05.2013 15:14 pikiman – aqua clay
ahoj,ja osobne mam dno aqua clay,mam s nim vysypane cele dno do vysky cca 12 cm.Neskutecne dobre se v nem daro rostlinkam,protoze je hodne lehky a koreny snadno prrustaji,jedine minus je dokola a dokola propirat,barvi vodu na oranzovo a dokud poradne nezakoreni kytky,neni problem aby rychlejsi rybka,nebo dokonce sumec kytky ze dna vyhodili
Čauky, co říkáte na smíchání Flexiobklady-Křemičité písky - zrnitost 1-2 mm s RATAJ PROFI SOIL, ano či ne!!!
Starší reakce
Ano, to je ono. Liapor 1/4
Prosím o smazání. Děkuji.
Flexi obklady 1-2mm mám v akv. už dva roky a jsem s nima maximálně spokojenej.Rozhodně žádný hnilobný procesy neprobíhaj..
JJ v Hornbachu mají dobré ceny
pekne levná cena
Dneska jsem si koupil konečně i dno do budoucího akvárka. Nyní mám od Rataje Aquaclay Ground a pod tím Staré dno, nově chci bez Starého dna. Koupil jsem Liapor, 1-4mm, jeden pytel.
Mají ho v Hornbachu v Drive In stavebninách venku, mají i 4-8mm ale ten je už moc hrubý do akvárka si myslím.
Cena 1-4mm je 159kč za 50 litrový (25kg) pytel. Tak snad splní to, co od něj očekávám
jakej tedy z flexi obkladú ten černej sa mi luby najvíc
Jasně, ale já bych dal na takovej objem o něco hrubší, tím spíš, že jsou to flexiobklady a ne nějakej lehčí substrát.
Proto jsem zmínil ať si sežene piskořky
na druhou stranu je pravda, že jemnější dno je pro kořenění lepší než hrubší
ale i kořeny rostlin uvítají více provzdušněné dno.
Jak píše Miso. Je to takovej průměr. Pokud budeš mít v zadu 10 a ve předu 5, tak průměr je 7,5cm. Stačí si to jenom spočítat klasickým vzorečkem na objem, který jistě znáš
Proti Karlosovým hnilobným procesům můžeš sehant několik piskořek, které budou rejdit ve dně. Ale pokud bude dno jemný, tak toho bordelu do něj moc nezapadne, to je větší riziko u hrubého dna.
no musis zobrat priemer, v zadu mozes mat aj 10cm a vpredu mozu stacit 3cm. a ratsej kupit viac ako potom zistit ze mas malo ;)
ty hele a neni ta zrnitost malá? Bude to slehlý a neprovzdušněný, budou ti tam probíhat hnilobný procesy.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [57] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x