Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 90 Žádná další stránka   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2006 13:44 Štěpán – .
Majko, takové dno má jenom nevýhody: nassává se při odkalování, bordel zůstává na něm, a jestli je v akváriu silnější prud tak se ten bordel nasává do filtru, zbytečně ho zanáší, a rostliny mají málo živin, jestli by ten písek byl bílý tak bych řekl že by se to většině ryb nelíbilo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2006 13:40 Štěpán – .
A proč to akvárko tou ornicí nevyplnit celý a pěstovat v něm třeba obilí?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 13:36 Vodník – .
A proč tam nedát místo jílu dobrou ornici ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 13:34 Vai – Jíl - pirát
Kopírovat sem bez rozmyslu (navíc bez uvedení zdroje = stránky MRPa) doporučování o vhodnosti jílu pro dno akvarijní nádrže zavání šíleností. Uvědom si piráte, že tento web navštěvují absolutní začátečníci bez potřebných i jen základních znalostí a jejich dotazy zde ve fóru tomu odpovídají. Tímto nechci popírat možnost použití jílovitých substrátů v nádržích specialistů či zkušených praktiků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.10.2006 13:14 blek – ....
„…..TO blek:limphophyli,heterantheryaj.mají málo vyvinutý kořenový systém ,proto mají možnost rychlého růstu,nejsou závislé na metabolismu který prochází kořenovým systémem,neboť podstatnou část přijímají listovou částí…….“
Nemáš pravdu.
Nevím jestli jsi četl můj příspěvek, tak ještě jednou, Limphophyly, Myriophyllia Ludwigie Heterathery ale třeba i plovoucí Egerie dokáží vytvořit velmi mohutný kořenový systém, zcela srovnatelný s kořeny Echinodorů nebo Cryptocoryn. Kořeny stonkovek sice nejsou tak tlusté, zato je jich mnohem více a jsou široce rozvětvené. Moje Myriophyllium matogrossense má prokořeněný písek v okruhu 30cm okolo stonků.
Taky není pravdy že by měly nějaké speciální listy které zajistí trvalý růst. Každá kytka využije všechny možnosti jak získat potřebné zdroje.
Těm tvým ostatním vysvětlivkám jsem moc nerozuměl,
Otázka Majky zněla „…muzu na dno akvarka dat pisek 0,8mm ?…“
Jemný písek ničemu nevadí. Neexistují rostliny vhodné či nevhodné do takového dna. Jestli někomu stonkovky uhnívají a netvoří kořeny žádné nebo jen mizerné, není to jemným dnem.
Špatné dno pro jakékoliv rostliny je naopak ze substrátu příliš hrubého, příliš ostrého, nebo substrátu obsahujícího vápenec či jiné zhoubné příměsi.
Jemné dno způsobuje pouze praktické potíže, které jsem už zmínil v odpovědi pro Majku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2006 18:57 pirát – dno
Doplnil,bych tohle:můžeme mít dno jemné i 0,8mm,ale musíme volit vhodné rostliny do něj(samozřejmě mimo jiných parametrů jako složení vody,osvětlení aj.).V příliš "ulehlém dně se (pokud jim k tomu vytvoříme podmínky) bude dařit rostlinám ,které nejsou odkázány na příjem živin z kořenů,ale odebírají je převážně listovou částí.Naopak rostliny závislé na příjmu výživy taktéž kořenovým systémem,tyto mohou mít velké růstové problémy v takovém dně z důvodů, které jsem již uvedl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.10.2006 18:27 pirát – dno
Co je to jíl?
Jíl je tvořen z částeček menších než 0.001mm (Pro porovnání:částečky písku jsou od 0.1 do 1mm). Je tvoř z jílotvorných minerálů, kterými jsou například kaolinit, ilit a další. Vyjma těchto minerálů obsahuje jíl častokrát i další složky jako například křemenný prach, chlority, uhličitany, organickou hmotu a mnoho dalších. Pokud převažuje v jílovité hornině uhličitan vápenatý, hovoříme o vápenitém jílu, který byl dříve označován jako slín.

Vlastnosti jílu a využití
jíl jako takový je 100% vodunepropustný materiál. Z tohoto důvodu, není vhodný použít jíl jako jediný materiál na substrát. Substrát by měl obsahovat od 10-30% jílu rozmělněných do malých částeček, aby nebyla narušena schopnost substrátu "pracovat" s vodou.
Pokud jílu použijete příliš, brzo zjiste, že činnosti jako odkalování, či sázení rostlinek se velmi zkomplikovaly. Nemluvě o tom, že jíl v rozvířené vodě způsobý zákal a musíte počkat než si častečky sednou na dno.

Částečky jílu jsou pokryty negativním nabojem.





Ionty s opačným nábojem, jako jsou kationty kovů a pod. jsou k těmto částečkám přitahovány a z jílu se uvolňují ionty H+, které vodu okyselují. Snižování a změkčování vody může být, podle druhu jílu, ze začátku výrazné.





Tento princip vysvětluje proč je jíl mnohem bohatější na živiny než např písek. Vzhledem k velikosti částeček, má jíl mnohem větší povrch. Kořeny rostlin vylučují H+ do blízkosti částeček jílu Při nahromadění těchto iontů se začínají tlačit na místo kationtů na povrchu jílu a tyto kationty jsou pak přijímány kořeny:





Závěr:
Diky svým vlatnostem a rozumnému použití se může stát jíl velkým pomocníkem při pěstování rostlin. Nicméně při pokusech s ním, je třeba hlavně ze začátku hlídat pH. Pokud nezaznamenáte ve vodě žádně změny je možně, že jste si pořídili jíl už na mikro- a makro-prvky bohatý.
Tohle jsem našel na netu,abych tady nerozdával "rozumy" jen já smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2006 17:48 pirát – dno
ta první reakce je taky má ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2006 17:48 pirát – dno
Ještě pro lepší představu.Pokud utrhnete kořen od limphophyly,ludwigie,heteranthery aj. a zasadíte jí zpět do dna poroste bez problémů dál(přijímá výživu listovou části).Zkuste to samé udělat cryptocoryně nebo echinodoru,který už je patřičně vzrostlý(ostříhat jim kořeny na minimum a zasadit zpět).Pokud bude te mít štestí tak se chytí ,ale rozlučte se se stávajícími listy.Právě tady je příklad mezi vyvinutým kořenovým systémem a kořenovým systémem ,který převážne slouží jako ukotvení ke dnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.10.2006 17:39 rostliny – dno
TO blek:limphophyli,heterantheryaj.mají málo vyvinutý kořenový systém ,proto mají možnost rychlého růstu,nejsou závislé na metabolismu který prochází kořenovým systémem,neboť podstatnou část přijímají listovou částí(otázka je jak kdo si představuje vyvinutý kořenový systém :) ,když vytáhnu vzrostlý echinodor a vytáhnu limphophylu tak je to jasné).Detrit je potřebný pro rostliny,přístupem kyslíku a bakteriemi ve dně se mineralizuje(tzn.že se rozkládá na minerální látky,které rostliny již přijímat potřebují)a právě tady záleží na typu dna a typu rostlin,které pěstujeme.Pokud máme dno příliš hrubé,velké množství detritu propadne a nestačí se mineralizovat to je pravda,ale opačný případ nastane i při příliš jemném dně.Potřebné množství detritu se nedostane ke kořenům a rostliny jako echinodory nebo cryptocoryny nemají dostatečný přísun výživy,neboť na rozdíl od limphophyl nebo ludwigií,přijímají prvky nutné k výživě i kořenovým systémem(proto nemohou mít sprinterské tempo růstu mimo jiné).Doufám ,že se mě to aspoň trochu podařilo vysvětlit ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2006 20:27 Sidonius – To Blek
Mno, napravit bys to mohl - kdybys to tvé vysvětlení "pověsil" tady někde tak, aby bylo rychle dostupné. (Pro případy podobné tomuto). :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2006 20:23 blek – :-)
:) omlouvám se :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2006 20:14 Sidonius – To Blek
Moc jsi mne nepotěšil, Bleku! rozzureny
Že ty taky hned všechno vyprdolíš! :-) ;-)
Já jsem byl pln očekávání na Pirátovo vysvětlování a ty to takhle utneš...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2006 20:09 blek – to Sid
Než já něco dopíšu, tak mi tam vždycky někdo vleze. Budu si muset koupit rychlejší klávesnici. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.10.2006 20:06 blek – to pirát
Mám poněkud jiné zkušenosti s rostlinami které tady popisuješ, konkrétně Limphophyly, Ludwigie a Heterathery mají velmi dobře vyvinutý kořenový systém. Nevím kdo tu tuhle fámu vypustil ale vidím ji na fóru dost často.
Další „nepřesnost“ je onen příjem detritu. Ten kytky nepotřebují vůbec. To je tak potrava pro bakterie žijící ve dně. Naopak u příliš hrubého dna zapadající detrit který bakterie nestíhají rozložit, způsobuje často zahnívání kořenů.
Poslední informace, kterou bych si dovolil opravit je zmíněný nedostatek kyslíku. Ten se do dna nedostává ani tak prouděním vody pískem, ale distribuují ho tam samy rostliny svými kořeny stejně tak ještě další látky prospěšné jednak symbiotickým bakteriím, ale i umožňujícím samotné rostlině rozpouštění a příjem minerálů.
Kytky v přírodě rostou velmi často v jílu kde se voda ani nepohne a jejich kondice je přesto znamenitá a v nádrži téměř nedosažitelná.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2006 19:51 Sidonius – To Pirát
Pirát: "...Na druhou stranu rostliny jako cryptocoryny nebo echinodory ,které mají mohutné kořeny , tady může nastat probém v příjmu detritu( méně jej propadne a jeho následné mineralizace- v takovém dně menší přístup kyslíku) jakožto výživy."

A co podle vás nastane za "probém v příjmu detritu( méně jej propadne a jeho následné mineralizace- v takovém dně menší přístup kyslíku) jakožto výživy." ?
Zkuste mi váš výrok, prosím, srozumitelněji vysvětlit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2006 19:46 blek – to Majka
dno z jemného písku má jedinou nevýhodu, snadno ho odsajete při odkalování. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2006 19:14 pirát – dno
Záleží jaké druhy rostlin chceme pěstovat,pokud rostliny které vytváří jen malý kořenový systém jako egenrie,limphophyly,ludwigie,heterathera, cabomby aj,ale taky by se sem daly dát rostliny se středním kořenovým systémem jako valisnerie,hydrophyly tam bych problém skutečně neviděl.Na druhou stranu rostliny jako cryptocoryny nebo echinodory ,které mají mohutné kořeny , tady může nastat probém v příjmu detritu( méně jej propadne a jeho následné mineralizace- v takovém dně menší přístup kyslíku) jakožto výživy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2006 18:43 Sidonius – Dno
No a pokud neporostou, nebude chyba ve dně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2006 18:06 Pavel – Dno
Podle mě žádný problém - podívej se třeba na nádrž Malawi - stejná zrnitost písku a rostliny tam má taky :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2006 15:49 Majka – Dno 0,8mm písek
Ahoj potrebovala bych poradit jestli muzu na dno akvarka dat pisek 0,8mm ? Teda ja uz ho dala a mam tam 10 rostlin zasazenych ...porostou?dekuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.09.2006 19:01 Muž [] – ac dno
Souhlasím s výše uvedeným popisem.testuji ho od jara.Pod něj jsem dal ještě jiné dno,které vypadá jako bílá struska.Rostliny jdou dobře.Při přebytcích,když vytrhávám odnože jsem neviděl jedinej černej kořímńek.Dá se použít i štěrk zrnitosti 3-8mm jako podklad.V něm lépe drží kořeny a případně i nějaké výživové tabletky.krom že je to materiál lehký nemám zatím žádné negativa.Nechci věc nikomuá doporučovat,ale člověk jenž se nebojí trochu experimentovat v tom najde i jiný pohled na pěstování rostlin.

Ještě doplním.Ty granule jsou naprosto tvrdé a pórovité.Je to spečené,takže nevidím problémy z nějakého strachování ze zákalu vody.
Navíc,když se zeptáte starších akvaristů důchodců,tak se dával i vypražený jíl pod písek.A kdo měl kryptokoryny,tak to nestíhal vyhazovat.Pro většinu kořenících rostlin platilo totéž.Rozdíl je jen ve vývoji akvaristiky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2006 15:58 Štěpán – .
Martine, a ty granule jsou ve vodě úplně tvrdé? Nebo měkčí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2006 15:56 Štěpán – .
Vodníku, stejně dobře se zakoření v hrubším štěrku, akorát tam budou mít víc místa na živiny, bude v tom dnu trošku proudit voda, takže se zabrání hnití, bude se o dost jednodušejc čistit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2006 14:52 Vodník – Štěpán
No myslel jsem aby se dobře zakořenily rostlinky ne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2006 14:46 Muž Martin76 [5] – AQUACLAY GROUND
AQUACLAY GROUND mám v akva okolo půl roku a nějak ohodnotitelné poznatky jsou následující:
+ zajímavá barva, kvůli tomu jsem jej pořizoval,
- je poměrně lehký, takže v něm hůře drží drobnější rostliny (ty se mi vždy nejlépe pěstovaly v substrátu Nové dno od Rataje nebo jiném substrátu podobné hrubosti) a dno špatně drží plánovaný tvar.

Musím podotknout, že po řádném proprání před vložením do akva, nijak nebarví vodu, nedrolí se, ani nepůsobí jinou podobnou neplechu.

Volil bych jej pouze kvůli barevnému efektu - v reálu to vypadá opravdu pěkně, žádné jiné zázraky, na druhou stranu ani negativa však nečekejte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2006 12:41 Štěpán – .
A k čemu ti tam ten jemnej písek bude?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2006 10:57 Vodník – .
Cože jíl ? To snad ne. Dobrý je dát několik cm jemného písku a přes to hrubej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2006 07:18 Štěpán – .
NEchápu, co tady tak všichni blbnete se dnem, kupte si křemičitý štěrk (nebo něco jiného nevápenitého) zrnitosti nejméně 4mm!
Proč by někdo chtěl v akváriu JÍLOVÉ GRANULE?! Kdyby se to dno nemuselo čistit, tak snad, ale ono se musí prohrabávat a odkalovat! nebudou se ty granule při mechanickým působení drolit a rozpouštět?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2006 07:11 Štěpán – .
varování před starým dnem, je to jemnozrnný sajrajt kdoví s čím, který ti jen ucpe dno!!! prý dokonce i nové dno je příliš jemnozrnné
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2006 00:26 rosta – akvarijní dno
Chtěl bych se zeptat někoho,kdo má zkušenosti s Aquaclay Ground starým dnem,jak je dobré pro rostliny.A na jak velké akvárium stačí jedno balení.Když budu počítat s ještě jednou krycí vrchní vrstvou.Děkuji za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2006 08:36 langosh – to Angellina
Souhlas s blekem - nemáte-li dokonale zaběhlé AQ (a to téměř bez řas), tak to bývá první trutka, která to odnese - vytváří pak na hladině ne zrovna pěkný zařasený "bochník". A trhutce též docela vyhovuje přidávání CO2 - rozdíl v růstu je zcela markantní.
Roman :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2006 16:53 blek – riccia
Riccii bych nechal na později. Napřed zkus zvládnout nějaké jednoduší druhy. V novém akváriu ti ji téměř jistě umoří řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.08.2006 16:46 Angellina – Rostlina
Možná se budu ptát blbě, ale jak se taková rostlina vůbec na ten kořen sází? Docela se mi líbí, ale nevim nevim. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2006 16:07 langosh – to Angellina
Je to riccia fluitans (česky trhutka) rybicky.net/atlasrostlin/ric_flu . Je s ní ale trochu práce, aby ji člověk na tom kořeni udržel :-) ).
Roman :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2006 15:35 Angellina – Rostlina
to Roman: Jak se jmenuje ta rostlina na Vaší druhé fotografii uprostřed připomínající mech? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2006 15:22 Angellina – Akvárko
to Roman - Už se stalo, ještě předtím než jste mi to řekl. Máte moc hezké akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2006 13:11 langosh – to Angellina
Neříkejte, že jste někdy nezabrousila např. na akvarko.cz ? Tam mne lehce najdete ;-) .
Roman :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2006 11:37 Angellina – Akvárko
to Roman - To jsi mi toho teda řekl. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2006 08:40 langosh – to all
to blek: za svých mladých nezkušených let jsem s ním přiznávám koketoval :-) , ale jinak vůbec nevím, o čem Matlala mluví :-)
to Matlala: zkuste prosím svou myšlenku trochu rozvést, resp. upřesnit
to Angellina: na konkurenčních akvastránkách ;-)
Roman :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.08.2006 07:30 blek – :-)
Teda Romane, ty pěstuješ Hemigraphis? Já uvažuju, že bych si dal taky jeden za okno :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.08.2006 23:49 Muž matlala [798] - Rostliny – dno
pro:langoš-na své stránce si zapoměl že v akva neroste i druh Hemigraphis po pár měsích mu opadají listy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.08.2006 22:42 Angellina – Akvárko
Pro langosh: Prezentuješ někde své akvárko? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   13.08.2006 21:43 langosh – -
Přečtěte si toto www.akvarijni.cz/…
Roman :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.08.2006 21:27 Angellina – Dno akvária
Poraďte mi prosím, co je nejlepší dát na dno akvária? Kamínky, štěrk, písek....... či co?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.01.2006 07:49 xkymi – dno
Je to jen na tobe.Rataj taky pise ze je to jako spodni vrstva,ale vidis ze se to da pouzit i jako cele dno.Urcite muzes dat na dno tak 2 cm Aquaclay a nato pak normalni akvaristicky sterk zrnitosti kolem 5mm.Mej se. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.01.2006 23:47 mmany – dno
xkymi - dík za rychlou reakci.ale chci vědět dá li se tento substrát
překrýt normálním štěrkem.Mně se to líbí pro jeho porovitost,tu barvu bych zrovna nemusel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   14.01.2006 22:43 mmany – dno
chci se zeptat má -li někdo zkušenosti se dnem AQUACLAY GROUD od Rataje.Doporučuje ho jako horní vrstvu,zajímalo by mne nezkoušel - li to dno překrýt.A výsledky?díky
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [90]

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=4451