Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2019 20:32 Maq Re: Smetany
Smetany napsal: jaký přínos ve dně má turmalín?
To už jsme v oblasti ajurvédy. V závislosti na zbarvení, nošení turmalínových šperků hrozně pomáhá, hlavně v sexuální oblasti. Číňané dosud doporučovali spíš roh nosorožce, ale s tím s obchodovat nesmí, kdežto s turmalínem ano. Tak prodávají turmalín. Na jednotku hmotnosti to vynáší víc než písek. O jiných výhodách nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 15:38 Muž Smetany [1226] Re: silviebaris
No když oni používají v podstatě prach který míchají do substrátu stejně jako aktivní uhlí a rašelinu a ještě něco dalšího co si nevzpomenu ale dohledám.
Edit: to poslední jestli to dobře chápu bude nějaký druh zeolitu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2019 15:32 Muž MichalV [327] Re: Passenger77
Tohto by som sa viac bál pri hrubom štrku, ktorý zapadá čerstvými výkalmi a jeho rozklad prebieha bez prístupu kyslíku - čo je bežný prípad v akva.
Bahno v jazerách sedimentuje postupne je priebežne spracované aeróbnymi baktériami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2019 15:31 Silviebaris Re: Smetany
Ja mam v krevetariu mineralní kuličky s turmalínem,to by bylo vhodne se zeptat chovatele krevet,ale zrejmě jim to bude dodavat potřebné minerály pro jejich chov.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 15:27 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Můžu se zeptat jaký přínos ve dně má turmalín? Jeho použití je hojně rozšířené mezi zahraničními chovateli krevet ale nikde jsem nezjistil jeho konkrétní vlastnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.01.2019 15:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Passenger77
V praxi jsem s tím nikdy neměl problém (asi proto, že mám často bahno i na substrátu). Ono si to bez filtru za chvíli sedne. Problém by mohl být, kdyby byl v akváriu filtr, který to nasaje a ucpe se.
P.S. Poté, co dělám něco se dnem, vyměním část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 15:01 Muž Passenger77 [524] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: ...Nikdy neodkalované dno je dlouhodobě velmi stabilní a problémum se dá předcházet výměnami vody. Nevýhodu tohoto dna nevidím... Nevýhoda toho detritového dna je při sázení/přesazování rostlin, kdy se do vodního sloupce uvolní vysoké množství do té doby deponovaných látek...to musí být nárazově bomba ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.01.2019 11:42 Maq – Mist, Strakaáč
Pánové, pořád zapomínáte (nejen vy dva), že mluvíme o dvou zásadně odlišných věcech.
Vy pořád mluvíte o živinách. Čistá rašelina je na živiny nesmírně chudá, prakticky ji jako zdroj živin můžeme zanedbat. U jílů je to trochu složitější. Čisté jíly obsahují některé kationty (Na+, K+, Mg2+, Ca2+, aj.) na výměnných pozicích. Tzn. něco z toho mohou rostlinám dát, pokud za to dostanou něco jiného. Čili celkový obsah živin nezvýší, pouze ovlivňují jejich složení.
Co jsem napsal, se týká čistých látek. Mimochodem, přidávám je do dna, a můžu potvrdit, že nejsou zdrojem zákalů. Při přesazování se toho zvíří o něco víc, než v novém akvárku s čistým pískem, ale oproti starému dnu plného detritu to není vcelku žádný rozdíl. Zvíří se a za pár hodin je to pryč.
Potenciálně příznivé vlastnosti těchto materiálů nespočívají v dodání živin, nýbrž v ovlivnění jejich koloběhu, a to způsobem, který je identický s přírodními poměry. Tedy tím, nač jsou rostliny "stavěné". Montmorillonit například bezpečně vcucne z vody všechno amonium. Hematit zadržuje a uvolňuje fosforečnany způsobem, který rostliny znají z přírody. Kromě toho pomáhá předcházet tvorbě sulfanu (sirovodíku). Rašelina je přirozený chelatant a pozitivně ovlivňuje koloběh ("dostupnost") přechodných kovů. Atd.
Pokud by někdo chtěl namítat, že akvárium není příroda, připomenu, že to znám teoreticky i prakticky.
A že terčovci v přírodě žijí na skoro čistém jílovém podloží. Žijí v končinách, kde je písek velikou vzácností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 00:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Stručně
Tlučou se tu dvě extrémní akvaristické koncepce: Úplně čisté dno vs. Nikdy neodkalované dno.

Mě se upřímně úplně čisté nelíbí. Je to pocitově asi stejné, jako se jiným nelíbí mé bahnité a detritové. Nepřipadá mi to přirozené. Pohled přírodovědce.

Když odložím emoce, vidím jednu výhodu a jednu nevýhodu úplně čistého dna. Umožňuje absolutní kontrolu nad tím, co rostliny obdrží. To je výhoda. Nevýhoda je, že akvarista muže udělat chybu. Nikdy neodkalované dno je dlouhodobě velmi stabilní a problémum se dá předcházet výměnami vody. Nevýhodu tohoto dna nevidím.

P.S. Mist: Terčovci jsou zlý příklad. Většina lidí, kteří je umí, nemá příliš rostlinné akvárium. Akvárium s terčovci bude muset fungovat primárně na filtraci.
Kdybys promluvil o nějakých jiných citlivých rybách, bylo by to lepší. Ale i na to se dá připravit. Jednak osadit akvárium rostlinami natolik, aby vodu co nejvíc vyčistily, jednak, až tam tyto ryby budou, vyprodukují pravděpodobně méně odpadu, než živorodky. A co vyprodukují, rostliny seberou. Musí to jít (navíc jsou některé mé ryby na kvalitu vody dost náročné).

P.P.S. Když jsem zakládal kouli, co jsem tu dal foto, vzal jsem Potamogeton pectinatus ze seneckého jezera, z jezera štěrk a bahno a vodu (při založení jsem nepoužil vodovodní) a nechal na to na balkóně svítit stejné slunce, jaké bylo v přírodě. Kurnik šopa, to se přírodním podmínkám dost podobá, ne?
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 00:42 Mist Re: Strakááč
Tak to jsi šťastný chlapec :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2019 00:40 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Mist
už se stalo.. moje jílové kuličky mi zakalily akvárium když jsem vyndaval rostliny.. měl jsem tam těch kuličech asi třicet a vlastních.. můžeš se podívat na zákal v prezentaci... ale to další co píšeš už jsem tam ale neměl... zákal trval cca tři dny.. žádný sinice, naštěstí ani silnice :P ani svinice :-D smich jsem tam neměl..
nejen to, zakládal jsem i paludárko ve kterém mám nepropranej písek z pískárny ve které je celkem dost jílu.. zákal tam byl cca pět dní.. nemám tam povrchovou vrstvu písku o kterej jsme psal.. ryby do toho rejou, nic se nezakalí.. a vodu taky neodkaluju pravidetlně, jen někdy trochu detrit cca jednou za měsíc, dva jak se m chce a podle množství..... ani neměním vodu, jen dolejvám.. všechnen ten detrit by měly zvládat plovoučky který jsou tam po celej hladině :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 00:30 Mist Re: Strakááč
Hezká teorie, ale jak říkám, potom si přesaď ten tvůj Echinodor a napiš sem, co se ti děje s akváriem. Ryby ti to nezabije, nic takového netvrdím, ale zákalu se jen tak nezbavíš a můžeš mít trochu problém se sinicí a řasou, protože se ti do vody uvolní něco, o čem nevíš pořádně co to je a kolik toho je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 00:27 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Mist
Mist napsal: "obecně když dám nějakou rostlinu do bahna,jílu bude růst o mnoho lépe jak v písku, kterej je propranej a neobsahuje zezačátku žádné živiny.."

Ty si myslíš, že v čerstvě založeném akváriu nemáš žádné živiny? :-) Myslíš si, že budeš mít snadnější start s akváriem, kde máš rašelinu a absolutně nemáš pojem o tom, co všechno obsahuje a co se ti uvolňuje do vody? Nebudeš, vyzkoušej si to. Nemluvě o tom, jak dobře ti budou držet v rašelinovém dně nezakořeněné rostliny. A pokud chceš do písku v nově založené nádrži přidávat bezmyšlenkovitě jíl, i to je o štěstí. Nechťěj za pár týdnů rostlinu přesadit, napřiklad echinodor. Uvidíš potom, co se stane. Daleko bezpečnější je přidávat mikro a makro prvky v čerstvě zalozeném akváriu s nějakým rozumem a s bezpečným množstvím, než ten jíl. :-)


a už jsi viděl někdy že by jíl, nebo zákal z něj nebo něčeho podobného zabíjel ryby? s rašelinou ve dně se to nesmí přehnat.. ale samozřejmě tam na škodu nebude.. nejdůležitější je dle mě ten písek pořádně smíchat např v poměru (15dílů)písku , (5dílů)zemina , (1díl)rašelina a (8dílů)jíl a udusat na dno, to by se mělo chovat jako dno rybníka, řeky, jezera... poté udělat vrstvu jen písku cca 1-2cm a do toho zasázet rostliny... dlě me je tohle nejideálnější řešení, které se v přírodě prostě běžně nachází zhruba v takovémhle složení ať chceš nebo ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 00:24 Mist Re: Strakááč
Chtěl jsem tím samozřejmě jen říct, že akvária J.Š. a ani jakýkoliv pokus o biotop, nemají s přírodou tolik spolecného. Některé akvária se přirodě podobají více, některé méňe, ale do přírody to má daleko. Ať už jde o UV záření, vodu, tlak aj...
Také je potřeba se zamyslet nad rybami, které J.Š. chová. Podmínky, ve kterých mu gupky přežívají, by například Terčovci s velkou pravděpodobností nedali. Tím chci zase jen říct pouze to, že každý má u slova "funguje" jinou představu a neznamená že když takový chemismus s rašelinou zvládají gupky, že to budou zvládat i náročné druhy ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 00:17 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Mist
u dost JŠ akvárií je to nejblíže přírodě.. dost akvárií funguje jen na slunci, pohyb vody je např výměna vody.. a vodovodní voda? tu mu tam vyrábí čevak z jedný molekuly kyslíku a dvou molekul vodíku.. :P to už bereš zas moc za slovo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 00:13 Mist Re: Strakááč
"takže zamíchat do čistýho písku nějaké jíly atd.. bude ve dně dělat jedině dobře.."
Tak si to vyzkoušej, ale netvrď tady něco, o čem jsi pouze přesvědčený. Vyzkoušej si tam přesadit rostlinu, to bude pro začátek stačit. A jestli si myslíš, že ti porostou dobře rostliny jenom kvůli jílu, tak ani v tomhle případě nemáš pravdu. Jíl neznamená všechno a pokud ti bude chybět deset dalších významných prvků, jsi na tom stejně s jílem, jako bez něj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 00:09 Mist Re: Strakááč
Ono ani akvárium J.Š. nemá tolik společného s přírodou, jak se může zdát na první pohled. V přírodě nesvítí žárovky bez UV záření, je tam pohyb vody, i v rybníce (vítr, deště...aj) a ani tam neteče vodovodní voda. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.01.2019 00:08 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: JirkaŠčobák
většina začátečínků by měla vědět, jak si to stejně příroda v akváriu sama udělá i když tam akvarista nasype jen písek.. ten zapadá detritem a vznikne aspoň nějaká usazenína, která např po několika letech dokáže dle mě fungovat podobně jako bahna jíly atd... takže zamíchat do čistýho písku nějaké jíly atd.. bude ve dně dělat jedině dobře.. fajn je navrch dát ještě čistý písek a vrstvu jílu mít např pod 1cm vrstvy písku, aby se to chovalo jako akvárium už zajeté, odkalované na povrchu dna, kdežto pod povrchem by byl super základ pro růst rostlin.. :) a to jak s hnojením a COčkem, tak i bez.. fungovat by to mělo v každém případě lépe... a dává mi tohle smysl i když akvaristice nerozumím jak většina zde diskutujících.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2019 00:07 Mist Re: Strakááč
"obecně když dám nějakou rostlinu do bahna,jílu bude růst o mnoho lépe jak v písku, kterej je propranej a neobsahuje zezačátku žádné živiny.."

Ty si myslíš, že v čerstvě založeném akváriu nemáš žádné živiny? :-) Myslíš si, že budeš mít snadnější start s akváriem, kde máš rašelinu a absolutně nemáš pojem o tom, co všechno obsahuje a co se ti uvolňuje do vody? Nebudeš, vyzkoušej si to. Nemluvě o tom, jak dobře ti budou držet v rašelinovém dně nezakořeněné rostliny. A pokud chceš do písku v nově založené nádrži přidávat bezmyšlenkovitě jíl, i to je o štěstí. Nechťěj za pár týdnů rostlinu přesadit, napřiklad echinodor. Uvidíš potom, co se stane. Daleko bezpečnější je přidávat mikro a makro prvky v čerstvě zalozeném akváriu s nějakým rozumem a s bezpečným množstvím, než ten jíl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.01.2019 23:55 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Mist
Mist napsal: Takhle, ono ti to v tom poroste, bylo by docela divné, kdyby ne. Ovšem já bych to v obýváku mít nechtěl. Neni to žádná pastva pro oči, když se podívám na ty fotky, je mi docela šoufl. Ono to ničemu neškodí, ale prostě je to ošklivé. Každý máme jiný vkus, ale tohle není prostě žádná chlouba a přijít návštěva, propadnu se. Netvrdím že ti v nádržích nic neroste, ono ti to roste, ale co ti roste, Cryptocoryne... Taková rostlina bez nějakých větších zásahů poroste snad v čemkoliv. Když se podívám na akvárium Václava, to je prostě skvost, radost lidem ukazovat a od takového člověka bych si nechal moc rád poradit, jak by mé akvárium mělo vypadat. Jenže tvé rady, jsou prostě nedůvěryhodné, protože ty nádoby s absolutně nenáročnými rostlinami nejsou prostě dobré. Sebevědomí máš očividně dost, takže jsem si jistý že se nezhroutíš, ale tvé názory jsou prostě podložené opravdu děsivými fotkami které bych já osobně považoval za pohromu.
Nerozumím ani tomu, co tu s Maq neustále se dnem řešíte.
Přes 15 let používám kŕemičitý písek 2-4 mm bez čehokoliv jiného a akvárium funguje naprosto dobře. Není potřeba bahna ani jílu. Nerozumim, proč začátečníkům motáte hlavu jílem a bahnem, daleko bezpečnější (a pro oko hezčí) písek 2-4mm. Udělejte si 500l s Geophágy a bahnem, nebo s Terčovci, uvidíte, kolik jich přežije. Takové pokusy by Maq měl začít dělat a né že napustí mini akvárium s hlínou, dá tam Cryptocoryne a prezentuje to jako absolutně funkční nádrž. To samé J.Š. :-)

nemůžeš srovnávat jablka s hruškama... a bavíme se tu o dně v akváriu... a bavíme se momentálně o tom jestli je lepší pro rostliny písek nebo bahno, jíl atd...
václavovo luxusní a opravdu pěkný akvárium je závislý na hnojení a dodávání CO2 což s přírodou a přirozeným růstem rostlin nemá moc společného... obecně když dám nějakou rostlinu do bahna,jílu bude růst o mnoho lépe jak v písku, kterej je propranej a neobsahuje zezačátku žádné živiny.. to pak všechno nahrává růstu řas protože rostliny i řasy mají navzájem stejný přístup k prvkům.. a tím pádem rostliny mají problém na řasu.. to že se přidá maličko hlíny, jílu mezi písek je něco jako udělat starý dno.. tzn dno už zapadaný detritem nebo jinou usazeninou.. díky kterým pak dno funguje jak má ale právěže hned od začátku... :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 23:54 Maq Re: vaclav
Vícekrát jsi zdůrazňoval, že jsi podobné situace zažil již mnohokrát.
Nenapadlo Tě někdy, že by to mohlo mít něco společného s Tebou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 23:45 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Právě si to dostal přesně tam kde jsem to nechtěl mít. Nedokážeš respektovat cizí názor, protože jen ten tvůj je ten správný, nějaké menší zesměšnění nebo ironie nesmí scházet. Proto jsem dával příklad jak to dopadlo na jiných stránkách. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2019 23:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Smetany
Smetany napsal: To že v tom nevidíš to hezké je tvoje věc upřímně já bych to doma asi taky nechtěl ale myslím že na návštěvě bych do těch nádrží vydržel koukat hodiny. Takto skvělé fungující ekosystémy mají něco do sebe a myslím že se z nich můžeme přiučit i my kteří chceme s akváriem ohromovat návštěvu ;-)
Návštěvy by do toho hodiny koukat vydržely, ale moje rodina má nějakou mez tolerance. Včera zrovna dcera říkala, že uz jsou ti lidi (přišli nezávisle na sobě) u nás asi hodinu a ona se chce vykoupat.

P.S. Další věc je, že většině začátečníků, by akvária, jako mám, ke štěstí úplně stačila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 23:29 Maq Re: Mist
Debata začala 2. ledna ve 22.20, kdy jsem mj. napsal: bez ohledu na zrnitost je každý substrát (v akváriu, v rybníce, v moři, v bažině, v řece, kdekoli) prokysličený do hloubky nanejvýš pár milimetrů. Ve větší hloubce je pak anaerobní, lidově řečeno "zahnívající".
Tohle Václav označil za "šíření poplašné zprávy". Celá další řeč se odvíjela od toho, že já jsem se ho zpočátku snažil přesvědčit, aby si o věci něco přečetl, a Václav namísto toho vymýšlel stále absurdnější námitky. Nakonec ani neví, co je bahno, co jsou jíly, a jaký je mezi nimi vztah. Jeden Marcelko mi stačil...
Ty jsi vyjádřil nějaký názor na estetiku a jak to děláš Ty, to je oukej, ale jakmile se zmíníš o čemkoli, co Jirka nebo já děláme nebo bychom dělat měli, jsi hodně bezstarostný a tedy mimo mísu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 23:20 Muž Smetany [1226] Re: Mist
To že v tom nevidíš to hezké je tvoje věc upřímně já bych to doma asi taky nechtěl ale myslím že na návštěvě bych do těch nádrží vydržel koukat hodiny. Takto skvělé fungující ekosystémy mají něco do sebe a myslím že se z nich můžeme přiučit i my kteří chceme s akváriem ohromovat návštěvu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 23:15 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
A je moc krásný ale já jen psal definici bahna o kterou si požádal :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 23:12 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
Tohle je letní úroda bahna a leknínů které jsem vyhodil to už trochu smrdí. :-) rybicky.net/nadrz/15324/d190205.jpg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.01.2019 23:08 Muž 4Sima [1897] Re: Mist
Tak Jiří i Václav vyznávají jiný přístup k akvaristice. Jiří vytvoří podmínky pro všelijaké živorodky, Václav zase pěkně sladěné akvárium. Je to jako srovnávat obrazy moderního umění a staré školy... Obojí je pěkné, ale zároveň jiné..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 22:56 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
Bahno je kompost vznikající pod vodou když k němu přidáš nějakou anorganickou hmotu (Štěrk písek jíl ) tak už to bude bláto nebo substrát záleží na tobě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2019 22:51 Mist Re: JirkaŠčobák
Takhle, ono ti to v tom poroste, bylo by docela divné, kdyby ne. Ovšem já bych to v obýváku mít nechtěl. Neni to žádná pastva pro oči, když se podívám na ty fotky, je mi docela šoufl. Ono to ničemu neškodí, ale prostě je to ošklivé. Každý máme jiný vkus, ale tohle není prostě žádná chlouba a přijít návštěva, propadnu se. Netvrdím že ti v nádržích nic neroste, ono ti to roste, ale co ti roste, Cryptocoryne... Taková rostlina bez nějakých větších zásahů poroste snad v čemkoliv. Když se podívám na akvárium Václava, to je prostě skvost, radost lidem ukazovat a od takového člověka bych si nechal moc rád poradit, jak by mé akvárium mělo vypadat. Jenže tvé rady, jsou prostě nedůvěryhodné, protože ty nádoby s absolutně nenáročnými rostlinami nejsou prostě dobré. Sebevědomí máš očividně dost, takže jsem si jistý že se nezhroutíš, ale tvé názory jsou prostě podložené opravdu děsivými fotkami které bych já osobně považoval za pohromu.
Nerozumím ani tomu, co tu s Maq neustále se dnem řešíte.
Přes 15 let používám kŕemičitý písek 2-4 mm bez čehokoliv jiného a akvárium funguje naprosto dobře. Není potřeba bahna ani jílu. Nerozumim, proč začátečníkům motáte hlavu jílem a bahnem, daleko bezpečnější (a pro oko hezčí) písek 2-4mm. Udělejte si 500l s Geophágy a bahnem, nebo s Terčovci, uvidíte, kolik jich přežije. Takové pokusy by Maq měl začít dělat a né že napustí mini akvárium s hlínou, dá tam Cryptocoryne a prezentuje to jako absolutně funkční nádrž. To samé J.Š. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 22:32 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Prosím tě ušetři mě těch fotek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 22:31 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Ještě mě definujte co to je bahno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 22:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Fotka k příspěvku Ještě jsem měl z dneška vyfoceno ... tady jsem v srpnu 2017 vyloženě použil bahno a kamínky z jezer u Bratislavy. Žádný akvarijní substrát. Roste z toho Potamogeton pectinatus.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 21:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Fotka k příspěvku Malý echinodorus, asi quadricostatus. Beze změny 5,5 měsíce. Občas vyndám vláknitou řasu a doliju vodu. Jinak nulová údržba (ale dobře nastavené od úvodu). Detrit a hlína smíchaná se štěrkem. Větší rozlišení rybicky.net/fotogalerie.php…
Třeba ale říci, že ne každý biotop pod 2l se chytne. Většina spíš nechytne. Toto funguje.

Václave, mám fotit dál nebo stačí?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 21:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady štěrk není pod vrstvou detritu a bahna vidět. 15 let staré, před 3. lety čistění, doplnění hlíny a hnojiva.

H. difformis, L. repens, H. zosterifolia, A. gigantea, D. fragrans a M. tenerum. Ale to nekoření.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 21:44 Maq Re: vaclav
vaclav napsal: Ty ale píšeš o bahně a to s jílem nemá moc společného.
Má. Velmi mnoho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 21:17 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Fotka k příspěvku Štěrk. Bahno. Flaminga. Zrovna jsem vyndal tři, tak vidíte i kořeny.
Nikdy neodaluju. Jen měním 15% vody.

Stejná fotka zvětšená rybicky.net/fotogalerie.php…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 21:10 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
Ne jen okolo rostlin a jen pár cm tak max 3-4cm. Rýmičku jsem rozhodně neměl ale spousty prosperujících rostlin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 21:09 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Strakááč
Fotka k příspěvku Ty ale píšeš o bahně a to s jílem nemá moc společného. Jezírka mám už hodně let a každý rok ho čistím tak vím co to bahno znamená. To co ty chceš začít zkoušet už mám za sebou. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 21:08 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: vaclav
jsi musel mít celkem silnou rýmičku :P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 20:58 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
To odkaluješ v celé vrstvě 15 cm a i pod rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.01.2019 20:53 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak dno jsem měnil několikrát a bylo po pár letech čistější než jsem ho tam dával. Žádný smrad se nekonal. Byla to vrstva 15 - 17cm. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 20:41 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: 4Sima
4Sima napsal: To jsem zkoušel, ale na ten puch z jezera to nemá. V tom jezeru to totiž přes zimu v těch kvetináčích vyhnije a to je mazec. V akva by se toto nedělo v takové míře.
třeba že by to bylo tím, že v akváriu máš tý hnilobný složky díky písku menší obsah ? :)
jinak to vybírání bahna z jezírka mi přijde zbytečnost, to dělat každej rok.. rostliny zasdíš a porostou stejně nebo klidně líp.. že to dno hnije, je naprosto přirozenej jev a v malej míře to rybám nevadí..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 20:27 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: vaclav
nepotřebuju zkoušet... to je přírodou daný....
jílový, hliněný, atd dno má větší schopnost zadržovat většinu prvků (už jen to se traduje o "zázračných jílových kuličkách") rostliny jej dokážou využít kolik ho potřebují, aniž by je při tom převálcovaly řasy, protože ty k většině prvků nemají přístup a rychlost růstu řas je pořád vůči rostlinám přijatelná..
já bych to s tím jílem a náročnou rostlinou vyzkoušel, jenže budu rád když si slepím druhý akva a znovu dám dohromady biotopní nádrž.. mohl bych si ale při tom nechat slepit cca 10l kostku a tam provádět nějaké zkoušky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2019 20:11 Muž Smetany [1226] Re: 4Sima
Já teď rušil akvárium po 11 letech a smrad to byl takový že mě rodina proklela nikdy sem neodkaloval pouze měnil vodu a akva fungovalo až do konce. Měl sem tam asi 8-10cm říčního štěrku ale přišlo mi že bahna tam bylo víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 20:02 Muž 4Sima [1897] Re: Strakááč
To jsem zkoušel, ale na ten puch z jezera to nemá. V tom jezeru to totiž přes zimu v těch kvetináčích vyhnije a to je mazec. V akva by se toto nedělo v takové míře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 19:58 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: 4Sima
zkus třeba po roce zrušit akvárium, odsát vodu a rozhrabat ten písek a přičuchnout.. :) bude to smrdět úplně stejně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 19:43 Muž 4Sima [1897] Re: Strakááč
Já když na jaře přesazuju kytky v jezirku dávám vždy novou zeminu s rohovinou a to staré bahno z květináče smrdí dost nechutně, nedovedl bych si představit, co by to udělalo v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 19:40 Maq Re: vaclav
Ale vždyť to už udělala spousta lidí, a někteří s úspěchem.
Ale písek! To by stálo za vyzkoušení. Jestli to zkusíš, tak mi napiš, jak jsi dopadl. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 19:37 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Strakááč
no řekl bych spíš že všem rostlinám se líp poroste v bahně, než v propraným písku Tak si to vyzkoušej a pak mě řekni jak si dopadl. :-)
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 90 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114453x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=601