nosi napsal: Už dobrejch pár dní kroužim kolem tohoto tématu a pořad ne a ne najít nějaký správný řešení ….
může mi někdo znalý doporučit co přesně a v jaké vrstvě pod šterk dát? …
Jediné správné řešení jaksi neexistuje.
Každému funguje něco jiného, a i kdyby byla dvě identická akvária, stačí do každého z nich nalít jinou vodu a mohou se chovat diametrálně odlišně. Takže je to spíš o tom, najít a vybrat si variantu z řady těch dobrých, která se ti zalíbí a vyhnout se těm, které ve většině případů nefungují. Obojích je povícero, takže jediná rada je číst, psát, případně zkoušet.
Na začátek bych upozornila ještě na jednu věc: píšeš o štěrku a to je přesně to, co by do akva přijít nemělo. Možná je to jen nepřesné vyjádření toho co chceš, ale.... Štěrkem bývá zpravidla označována drť, mnohdy s ostrými hranami a příměsí vápence, z obou uvedených důvodů do akva nevhodné. I když paradoxně mnohdy zvaná akvarijní. Takže raději písek, případně jiné substráty.
Ve většině svých akvárek mám říční písek (byla jsem s lopatičkou u potoka, protože ten, který prodávají v akvaristice jako říční byl na můj vkus příliš světlý). Některá se zásobním substrátem TetraPlant Complete Substrate, jiná bez. V případě ostatních srovnatelných podmínek (stejně "slabé" setové světlo, obdobné rostlinky bez dalšího hnojení a CO2, z ryb jen Betty a paví očka) rostly rostlinky zhruba srovnatelným způsobem, žádná růstová exploze se v případě zásobního substrátu nekonala. Ale věřím, že rostlinkám to něco přinese, takže ho dávám i do dalších akvárií spíš pro svůj dobrý pocit. Jelikož jsem si říčák přivezla dostatečně tmavý, i při přesazování rostlin s mohutným kořenovým systémem se žádné brutální promíchávání nekoná a není to vidět. Chce to jen tahat rostlinky pomalu a s citem.
Nicméně tohle všechno jde jen v případě, že je dno zhruba stejně vysoké a rostliny dosáhnou svými kořeny až k zásobnímu substrátu. V případě modelování nějakých svahů o výšce 10-15 cm s kobercem si nedokážu představit, že by tam třeba Cuba k zásobnímu substrátu dosáhla. Takže tady by byl zásobní substrát asi k ničemu. A dávat 10 cm zásobního substrátu a na to jen vrstvičku písku/flexů mi přijde jako zhůvěřilost. Mám teď akva se svahem připravené z Flexiobkladů, holt budu muset víc hnojit do vody a pořídit kytičkám COčko. Ale je fakt, že tu budou rostlinky o dost náročnější. Takže věřím, že to zvládnou i bez zásobního substrátu. Navíc flexi mám černý, do toho kvůli barvě nechci přimíchávat vůbec nic.
Ještě k TetraPlantu: dodržela jsem doporučení psané na kyblíčku a v akva jsou vrstvy asi 1-1,5 cm. Objem spočítáš snadno a váha jednoho litru je stejná jako u písku, 1,6 kg.
Dá se vybrat z mnoha dalších: JBL Manado, Akadama (původně pro bonsaje), Profisoil, Liapor (lehké), Flexiobklady (nejrůznější frakce i barvy), písek do bazénových filtrací (světlé), Terramol (původně pro bonsaje), Aquaclay, Dennerle substráty (drahé do tak velkého akva), Fluval substráty, ADA Aqua Soil Amazonia (drahé), Kongo, možná mi ve výčtu ještě něco chybí.
Takže spíš bych se nejdříve rozhodla pro vrchní vrstvu a až podle barvy a modelace dna vybírala zda vůbec přidat zásobní substrát.
Zásobování kořenů větších rostlinek či skupin se pak dá vyřešit i přidáním kuličkového hnojiva ke kořenům.
Uff, a kdo tohle dočetl až sem, má u mě smajlíka.
Vím, že to není odpověď, jakou jsi možná očekával, spíš souhrn zde již napsaného a vybrat si budeš muset sám. Nicméně jako začátečníkovi bych doporučila klasický říční písek nebo flexi – dá se dobře sehnat i tvarovat, cena je více než přijatelná, rostlinky v něm po sázení drží a ty se na něm naučíš. A jelikož pro většinu z nás to prvním akvárkem začíná, ale nikoliv končí, časem si po dalších zkušenostech třeba ozkoušíš jiné substráty ve druhém a dalších akvích.
Ještě pro představu: zkus tyhle webovky:
www.prirodni-akvarium.cz/… , je tam zajímavá fotka srovnání několika používaných substrátů.