Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 66 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 08:32 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: bikerek
Jelikoz je Liapor skoro stejne tezky jako voda, muzes pocitat s litry a plus minus to bude totez.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 04:34 - Re: bikerek
Orientačne si môžeš potrebné množstvo vypočítať tu v tabuľke:
akva.wu.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 23:44 Muž bikerek [9] Re: malyLibor
Promiň.. Už jsem koukal na prezentaci :-) takže neplave !!! musel se nějak nechat nasáknout? díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.06.2012 23:40 Muž bikerek [9] Re: malyLibor
Zdravím, rád bych se zeptal na dno které používáš a to konkrétně ten liapor, je to pálený jíl s celkem velkou porovitostí, což je asi dobré pro bakterie, ale u výrobce jsem se dočetl, že je velmi lehký a má minimální nasákavost.. Není problém v akva, že plave? Pokud ho namočím bude ležet na dnu? A pokud ano jak dlouho asi trvá než nasákne. Podle čeho jsi počítal potřebné množství ( objem v litrech , nebo to lze nějak na kila?) Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.06.2012 20:17 Muž Ad@m [1051] Re: Lososak
Malylibor Ti napísal úžasný príspevok. Ja s ním môžem len súhlasiť. Osobné skúsenosti mám zatiaľ ale iba z riečnym pieskom zrnitosti 3 - 5 mm a musím povedať, že rastlinkám vyhovuje a rybkám taktiež.

Ak chceš chovať betty nezabudni ani na plávajúce rastlinky ako Riccia fluitans.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   12.06.2012 19:28 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Lososak
Vodní rostlinky si berou většinu výživy z vody. I většina rostlin, které mají silné kořeny, si ve dně berou živiny z vody, které prosakuje dnem a zanáší jim ke kořenům detrit (výkaly ryb), který přeměňují ve dně a na kořenech rostlin žijící bakterie na látky rostlinami zužitkovatelné. To jen ve zkratce ke dnu. Někteří lidé do dna z písku přidávají různá hnojiva, k tomu nemám co říct, nikdy jsem to nedělal. Dno můžeš mít z různých materiálů - já osobně mám v jedné nádrži štěrk 8-12 (Džungle), ve druhé jemný říční písek 1-2 (38 litrů Blau), ve třetí Ratajův Profi Soil (kancelář), ve čtvrtém Liapor 2-4 (třístovka) a všude mi to velice dobře funguje. V páté nádrži - Pagodáriu mám jemný černý písek 1-2 na hrubším štěrku s půdním filtrem - to se mi neosvědřilo, nic tam nechce růst, ničemu se tam nedaří, už jsem vzdal pokusy o nápravu, celé dno vyhodím a dám tam také Liapor 2-4, který se mi zatím líbí ze všeho nejvíc.

Ke skrýším - skrýše nemusí být různé keramické džbánky nebo jeskyňky. Skrýše jsou i hustá spleť rostlin, skrýše pro betty jsou hlavně kořeny plovoucích rostlin. Skrýše jsou i jeskyňky z kamenů - pozor aby to bylo stabilní, lepší je slepit akvarijním silikonem, aby ti na rybky nespadly, skrýše jsou i různé členité kořeny a podobně. Můžeš mít přírodní akvárko plné skrýší... ale nezavrhuj ani keramiku - na takovém prasklém květináči je moc pěkné připevnit mech, který jej skryje, když jej celý poroste, a máš krásnou jeskyňku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 18:46 R Muž romant [28001] Re: Lososak
Zkus se podívat do těchto vláken.
rybicky.net/forum/701
rybicky.net/forum/15926…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 18:39 Lososak – Založení akvárka - pár dotazů ke dnu
Ahoj, chci si založit akvárium, ale mám pár dotazů ke dnu:

• jak vytvořit dno? Chci udělat dno z černého písku (asi tento www.sklorex-akvarium.cz/…), aby vynikly ryby na pozadí. Ale když do toho zasadím kytky, budou žít z toho písku? To asi ne, že? Co tam mám dát jako substrát pro kytky? A jak to udělat?

• chci chovat betty, takže by akvárium mělo být celkem dost zarostlé, že?

• není mi příliš jasné, co vše se považuje za skrýše? Nechci tam mít keramické jeskyňky, chci mít přírodní akvárko, ale uvítal bych nějaké tipy na to, jak mají vypadat skrýše? Kokosový ořech?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2012 08:50 Muž FranzFritz [207] - Tetry
Podobný problém jsem už řešil. Použil jsem staré dno a dosypal novým kačírkem. Postupně se vrstvy promíchávají, ale ničemi mi to nevadí. Hlavně jsem nemusel čekat na zaběhnutí jako u nového akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2012 17:35 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: seeter
taky moc nemusím staré dno, hlavně proto, že obsahuje kamínky jaksi navíc. Kdybys chtěl něco komerčního tak třeba JBL Florapol, což je jen jíl se živinami (asi něco obdobného jako v odkazu od Sida).
Ale ani pro rostlinné akvárko nemusí být zásobní hnojivo potřeba, i když s ním to asi budeš mít hlavně ze začátku jednodušší. Záleží co máš v plánu a co od toho očekáváš.
Třeba tohle akvárko fungovalo od začátku bez jakéhokoli zásobního hnojiva, bez přihnojování i bez přidávání CO2 rybicky.net/nadrze/7691
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2012 12:22 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: seeter
Jedna z možností:
rybicky.net/nadrze/13634
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.05.2012 10:19 Žena petulinakk [2017] Re: seeter
Tak já zrovna nejsem ta pravá co by měla radit ohledně rostlinných akvárií, sama jsem začátečník, ale... nevím jakou hrubost má staré dno od Rataje (jsem líná hledat), předpokládám ale že je hrubší než flexi, při jakémkoliv přesazování se neubráníš promíchávání, a pokud budeš chtít přesadit třeba nějaký větší echinodor (v 300l asi nebudeš mít pidirostlinky), tak si kořeny vytáhneš půlku dna. Takže pokud ti nebude vadit že se to promíchá, proč ne :-)
Větším rostlinám samozřejmě hrubší dno vadit nebude, ale na kobercovky to moc nebude.
Doporučuju si tady v sekci "nádrže" vlevo nahoře zadat v "pokročilé vyhledávání" nádrže o odpovídající velikosti, a mrknout na to co tam majitelé maj za dno, rostlinky, a jak se jim tam daří :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2012 10:04 Muž seeter [3] Re: petulinakk
a když dám jenom písek, nebudou rostliny strádat??? co třeba přiložit kuličku hnojiva (Bivoj???)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2012 09:57 Žena petulinakk [2017] Re: seeter
U varianty č.1 je třeba počítat s tím že se obě vrstvy stejně budou časem promíchávat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2012 09:49 Muž seeter [3] – nové 300l
Dobré ráno :-) budu zakládat 300l akvárko... chci rostlinný (alespoň ze začátku) a nevím co na dno... mám dvě varianty
a) staré dno od Rataje a překrýt pískem z flexiobkladů (1-2mm)
b) jenom flexi obklady
co si o tom myslíte??? budu rád za každou připomínku ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 20:56 R Muž romant [28001] Re: malyLibor
Začti se do tohoto vlákna rybicky.net/forum/14948
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 20:51 Muž malyLibor [5371] - Asie – Prosba o radu
prosím prosím, smutně koukám. Má někdo zkušenosti s pískem od FlexiObkladů? Konkrétně s černým pískem 2-4 mm - www.flexiobklady.cz/… ? Já z něj mám trochu strach, když mi pn řekl, že je to barvené. Má někdo od nich písek v akvárku třeba s krevetkama? Nevadí to krevetkám? A neolupuje se časem ta barva?? Už jsem z toho tak trochu jelen... mám už písku asi tak na dvě, možná i tři třístovky a furt nevím, co použít...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 17:53 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: Sera
,,dakovala...tak strku mam v akva pozehnane,v predu 7cm a pri zadnom skle 10cm.rastliny mozu zacat zazelenovat akvariu.. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 18:11 Muž Ad@m [1051] Re: tatianaZ
Nech sa darí X-) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 17:35 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: romant
,,sviatok prace "oslavim" zariadenim noveho a hadam vydareneho akva...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 17:26 R Muž romant [28001] Re: tatianaZ
palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 17:23 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: romant
,,tak mam dohromady asi 29kg strku..na obale je pisane 1-3mm kremicity..zajtra zariadujem,parada.. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 17:05 R Muž romant [28001] Re: tatianaZ
Tak teď ještě aby to nebylo nějak zbytečně hrubozrnný a ostrý a vesele do toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 16:57 Žena TatianaP [77] - Živorodky
,,takze jeden sacok ma 10kg,mam 2,hadam to postaci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 14:26 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: Semtex
,,dnes tam zajdem a este raz pozriem,pripadne hned kupim ten strk,ak bude mat nejake mensie balenie,tak mozno aj jedno vezmem..rastlin mam dost,a chcem aby v pohode zakorenili a dobre sa rozrastali...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 14:21 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: tatianaZ
já to vidím tak na 20kg pokud by to byl písek z Flexiobkladů. A to jen pokud by byla výška dna pouhých 5cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 14:20 R Muž romant [28001] Re: tatianaZ
Když budu uvažovat minimální výšku dna 5cm, tak když sečtu všechno co máš k dispozici, tak bych to viděl tak akorát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 14:13 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: Miso
,,a teraz som zmätená...v obchode som pozerala na strk v 5kg balickoch a predavacka mi povedala,ze vraj 2 baliky budu stacit,tak teraz neviem...a este v starom akva mam asi 9kg piesku..bude to stacit??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 14:08 Muž Miso [470] Re: tatianaZ
hmotnost strku je cca 13-20kg na 10l, rataj 70x35x5 to je cca 12l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 14:05 R Muž romant [28001] Re: tatianaZ
Zde pro orientaci www.akvamalawi.com/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2012 13:50 Žena TatianaP [77] - Živorodky – kolko strku??
,,idem si zalozit 110l akva s rozmermi 70x35x45...postacia mi 2x5kg sacky??

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 13:00 ňamňan Re: katterinecka
od flexi kupovat nakonec nebudu, protože ta cena je pro mě docela nářez... v neděli se chystám do hornbachu, tam se po něčem kouknu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 07:42 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: ňamňan
tak proč si chceš kupovat ten šedý? mají i lepší barvy, třeba černou nebo hnědou. Nebo skoč někam do hobby marketu a kup si bud písek do filtrací (ten je ale hodně světlý), nebo nějaký stavební z křemene. Já tak sehnala tenhle rybicky.net/nadrze/10012 do tak velkýho akvárka bych se u písku z Flexi nedoplatila, teto stál asi stovku za 25kg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 17:33 ňamňan – dno akva
a zas je pravda, na hrubší zrnitost tu mám ty závojnatky.. :-) to vidím i teď, ty těma tlamičkama dno 100 l akva přejedou ani nemrknu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 17:21 ňamňan – dno akva
aha.. já si vůbec nedokážu představit jak to bude ve finiši vypadat.. do teď sem měla tu zrnitost hrubší, a je zas pravda, že řasu mám snad všude a co se týče detritu, ani nemluvím... a té jemnější se docela bojím, že ta šedá nebude vypadat přirozeně.. bílou zase nechci, protože to pro ryby není ok, a pak to bude špinavy.. ale tak.. změna je život.. objednám jeden balíček, jestli mi to padne do oka, objednám další.. jinak zůstanu u hrubšího.. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.04.2012 10:50 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: ňamňan
já mám valisnerie taky s pískem 1-2mm a úplně v pohodě, v menších akvárkách mám i ten flexi 0,6-1,2mm a taky bez problému.
Do hrubšího štěrku ti zas bude zapadávat detrit víc do hloubky a může zas zahnívat tam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.04.2012 08:23 Muž Yirka [9196] Re: ňamňan
Zrnitost 1-2 u flexiobkladů je naprosto v pohodě. Rostliny pěkně koření, dobře se odkaluje. Že by to něco dusilo je blud. Mohu jen doporučit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 00:40 ňamňan Re: Drahoš .
děkuju, tobě taky ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 00:34 Muž Drahoš . [389] - Rostliny
tak at se daří ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 00:30 ňamňan Re: Drahoš .
super.. děkuju moc :-) hned o víkendu se tam zastavím a už konečně zakládání novýho akva ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 00:27 Muž Drahoš . [389] - Rostliny
v honrbachu 3 kg stál 36 kč ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 00:24 ňamňan Re: Drahoš .
s tou řasou to mám i já.. z předního skla to jde strašně vidět.. hrůza :-( tak jo, díky teda ze radu.. do hlavy si mi nasadil brouka, a asi se dám na hrubší zrnitosti.. můžu se jen zeptat, kdes ten písek pořídil? koukám po netu, ale nedaří se mi něco podobného najít :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 00:05 Muž Drahoš . [389] - Rostliny
to se ti zdá to je řasa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 23:53 ňamňan Re: Drahoš .
teď mě tak napadá, máš tam i staré dno?? nebo se mi to jen zdá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 23:51 ňamňan Re: Drahoš .
to je jasný.. :-) vypadá dost dobře, můžu se zeptat kde bych ho mohla najít?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 23:46 Muž Drahoš . [389] - Rostliny
Fotka k příspěvku já jsem zvolil hrubší předtím jsem měl v aq písek pořád na písku byl bordel pak jsem měl vetší zrnitost taky to nebylo dobré ted mám hrubší) viz foto) a jsem s tím nadmíru spokojený, odkalovat musíš jinak z toho budeš mít žumpu

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 23:39 ňamňan – dno akva
Zdravím, potřebovala bych radu.. nemůžu se rozhodnout s výběrem dna.. stále váhám s www.flexiobklady.cz/… a s hrubší zrnitostí.. ve starém akvu mám Vallisnerii Giganteu, a co sem se tu během 2 hodin dočetla, zrnitost 1-2 mm kořínky dusí.. :-O + je problém s odkalováním - z akva letí i ten křemičitý písek.. to mě přivádí k přemýšlení o hrubší zrnitosti.. v akvu ale plánuju mít závojnatky.. a vzhledem k tomu, že rády šťourají ve dně, vůbec netuším, jakou zrnitost písku/drtě koupit.. jestli raději tu jemnější, a nějak překousnout to odkalování, nebo ta hrubší, a rybkám to vadit nebude.. nedáte mi prosím někdo nějaký typ, nebo se se mnou podělit o zkušenost? budu ráda za cokoli.. díky ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 17:15 Muž Ad@m [1051] Re: spajk17
Dobre, ďakujem ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 17:13 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sera
příjde mi to jako velka zrnitost pro krevetky bych volil menší zrnitost je to lepší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 17:12 Muž Ad@m [1051]
Je takýto štrk vhodný do elementky(neskôr možno krevetkária)?
Vďaka za rady.
rybicky.net/nadrze/13987
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [66] ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=3251