Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přesně jak píše @Anthrax: Není akvárium jako akvárium, a od toho se odvíjejí úvahy o substrátu.
Obecně je základem čistý křemičitý písek do bazénových filtrací.
Namísto toho je možno použít něco jiného, anebo něco přimíchat a podobně. To už by ale člověk měl dělat po zralé úvaze a s nějakými zkušenostmi. Vědět do čeho jde a co jaký materiál dělá.
Všelijakým substrátům se dělá vehementní reklama a často jsou i docela drahé. Neříkám že jsou špatné, ale začátečníci s nimi vesměs pohoří.
Pokud jde o substrát Volcano, vím už určitě (měl jsem ho v ruce), že je velmi ostrý. To není dobré pro ryby dna, a dodal bych k tomu, že to není dobré při sázení/přesazování rostlin, protože takový substrát je nadměrně poškozuje. Z toho se pak odvíjejí problémy zejména v nových akváriích a u začátečníků.
Ahoj, záleží co si od toho slibuješ. Jaký je důvod změny dna? Jaké tam je teď?
Tohle dno není na trhu zas tak dlouho aby se dala hodnotit jeho kvalita z dlouhodobé perspektivy. Mě se na něm nelíbí že je trochu ostrý. Takže ryby dna určitě více ocení klasický křemičitý písek. Jinak je to dno nezávadné. Ale že by to byl nějaký zázrak co se týče pórovitosti a usazování bakterií, to mě přijde jako reklamní vábnička.
0 19.09.2018 09:19 mailla – Prosim o radu
Dobry den,chtela bych zalozit nove dno,premyslim nad Volcano Black.
Mam 112l,dno 80x35.
Popr.si rada necham poradit jinou moznost.
Rostlinky neplanuji zadne narocne,pujdou zpet stavajici.
Svetlo mam jen 30w v led paskach,filtr vnejsi.
Dekuji
Starší reakce
Pokud to budeš měnit, tak nejlepší to bude udělat hned, dokud jsou rostliny ještě v cajku, bez řas a tak dál...
Necham tam teda zatial ten strk co tam mam a niekedy v dalekej buducnosti ho vymenim za nieco ine.
Ok, len v tvojom prípade by to vlastne znamenalo znovuzaloženie akvária. Pri tvojom počte rastlín a rýb by to zaváňalo prúserom. Najmä ak nemáš žiadne väčšie problémy. Pokiaľ píšeš, že máš pH a tvrdosť stabilnú, tak by som nechal aj ten šumiaci štrk. Šumiace kamene a štrk nechcú dávať do akvárií preto, lebo sa z neho uvoľňuje vápnik, čo zvyšuje tvrdosť vody. Pokiaľ s tým nemáš problém, prípadne vodu pravidelne meníš, tak to nechaj tak. Inak si koleduješ o problém. Aspoň môj laicky názor.
BTW sumiace kamene a štrk je inak vyslovene vhodný do akvárií typu Tanganika, či Malawi.
Křemičitý Písek nebo pálený (ne sušený) jíl přiměřeného rozměru
Lebo akvarium som kupil asi pred 8 mesiacmi aj so strkom, ktory bol kupovany v akvaristike. Ale az teraz som zistil pomocou octoveho testu, ze ten strk sumi, takze asi nie je vhodny a budem ho musiet vymenit za nieco ine.
A to prave neviem, ze cim ten moj terajsi strk nahradit, aby som zase neurobil nejaku blbost a chybu.
Píšeš, že už máš akvárium a teraz riešiš substrát. Chceš nové akvárium alebo znovu založiť existujúce? Lebo inak nechápem, čo tam s tým substrátom chceš. Prípadne napíš, aký máš problém.
freem1 napsal:aj som to hladal, hladal a hladal..., ale chcel som vediet aj nazory a rady na moje akvarium, kedze kazde akvarium je ine
Tvoje prezentace vypadá jako inventura nějakého pet-shopu. Všiml jsem si, že už několik lidí Tě na to upozorňovalo. Výsledek? Další ryby, nové rostliny, další technika, hnojení pro středně velký rybník. Fotka z dubna. Nesrovnalosti a mezery v údajích. Při nejlepší vůli, za takových okolností názory a rady nedostaneš.
A nediv se. V jiném vlákně píšeš, kolik mililitrů toho kterého hnojiva dáváš. To si máme vycucat z prstu, jak silný je roztok? Nikde ve Tvé prezentaci nevidím údaje o Tvé vodovodní vodě a žádná měření. To mám propátrat fórum, zdali jsi se o tom někdy někde nezmínil?
Férový návrh: Dej do pořádku svoji prezentaci. Aktuální a úplné údaje. Fotky, hodně fotek a pravidelně. Měření, seznamy ryb a rostlin. Do deníku pravdivé údaje, o všem co se děje a co tropíš.
Pak může být nějaká řeč.
Já jsem naopak zastáncem názoru (asi oproti většině tady), že zásobní a aktivní substrát může začátečníkovi pomoci. Myslím, že jedna z nejtěžších věcí na akva je správné hnojení. Při jejich použítí nemusím ze začátku vůbec hnojit a po nějakém měsíci opatrně najet na hnojení. Ideálně nějaký komplex + makro. A postupně jak kytky přestanou růst, přidávat na dávkách.
Ale souhlasím, že to chce zodpovědný přístup, moc se v tom nebloubat a hlavně tam nelejt hnojiva bezhlavě jedno přes druhý, což asi většině začátečníků dělá problém...
Jen malá ukázka z tvé prezentace:
Hnojení: Seachem Flourish 500ml - 2x za týždeň 5ml
Seachem Flourish Advance - každý treti deň 5ml
eSHa Pro-Phyll - 30 kvapiek za 1 týždeň
Draslík K
2SO
4 - 15 ml každý deň
Fosfor KH
2PO
4 - 5 ml každý deň
Horčík MgSO
4 • 7H
2O - 10 ml každý deň
Železo Fe mix Ph Plus - 5 ml každý deň
Hnojivo do dna JBL Kugeln 10ks
Tablety NPK z Makro+mikro prvkov do dna 25ks
Leješ to tam bez ladu a skladu a v nemalých dávkách (tohle vše do jednoho 100 l akvárka!). Tvoje skladba rybí osádky nevypadá o nic lépe. Takže to opravdu vypadá, že nevíš co děláš. A v tom případě by bylo lepší se takovém dnu o kterém uvažuješ vyhnout. Protože ti to udělá dost možná víc škody než užitku, pokud nevíš co, jak a hlavně proč.
Preco sa mam vykaslat na vsetky Soily a aj obohatene a aktivne substraty?
ctibum napsal: Jelikož moc nevíš, co děláš a navíc hnojíš ostošest, tak bych se na všechny soily a obohacený a aktivní substráty vykašlal...
PH aj KH, a aj CO2 mam stabilne.
vaclav napsal: Pokud chceš provozovat akvárium s CO2 tak to dej pryč protože ti to bude zvedat pH a KH. Dej tam písek do filtrací nebo pokud máš možnost tak koupit tmavý hagen + CO2 a hnojení do sloupce vody. Nic do dna nestrkej max nějaké pomalu rozpustné hnojivo.
akvarijni-pisky.heureka.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/… A co bys chtěl vědět?
+ např. dobře se do toho sází kytky, nemusíš nějakou dobu hnojit, údajně ti to ovlivňuje PH vody, neplave to.
- např. když pololáš zbytek AQ, tak je to dobrý zdoj pro růst řas, někdo tvrdí že se to po x letech rozpadne (bohužel to nikdo x let ještě nepoužíval
)
To je zas kravina co píšeš
Fungovat to může (aspoň nějakou dobu), jen je to opruz, dražší a né každému se zadaří.
Na druhou stranu pro spoustu lidí je to co píšeš přežité retro.
Je to exkrement. Do akva uz bych videl jen dve moznosti. Chci substrat, volim Adu. Nechci substrat volim pisek.
Starší reakce
Neber si to zle, ale na mě děláš dojem, že ze všeho nejraději si o akvaristice povídáš, mnohem méně toho uděláš, a nejméně času věnuješ snaze něco si někde přečíst.
Není to úplně fér vůči ostatním, protože oni ti radí s dobrým úmyslem, a Ty si opravdu jen povídáš a akvárko stejně provozuješ podle svého.
Před pár dny jsi nám to předvedl v diskusi o UV lampě, a teď to vypadá úplně stejně.
Je toho mraky na netu, yt atd.. , jak bylo už řečeno..
jen bacha na překrásné aquascapy, který ti akorát můžou udělat v hlavě guláš.. jako mě.. radši vzhled udělat uspořádáním rostlin a maličko ruznyma kamenama, korenama, než vymejšlet nějaký "travnaty pustiny" hory a bůh ví co, který fungovat nebudou... a nakonec sám uvidíš, že vzhled akvaria pak závisí spíš na prosperujících rostlinách s minimem řas atd..
Písek je nakonec úplně fuk, nedával bych dva druhy..
Dělám s tímto černým, ročně to použiji cca v 20 nádržích různých objemů.
www.tomstyle.cz/… To zvysene davkovanie hnojiva som skusal asi 2 tyzdne, teraz uz davam menej.
Jelikož moc nevíš, co děláš a navíc hnojíš ostošest, tak bych se na všechny soily a obohacený a aktivní substráty vykašlal...
Pokud chceš provozovat akvárium s CO2 tak to dej pryč protože ti to bude zvedat pH a KH. Dej tam písek do filtrací nebo pokud máš možnost tak koupit tmavý hagen + CO2 a hnojení do sloupce vody. Nic do dna nestrkej max nějaké pomalu rozpustné hnojivo.
akvarijni-pisky.heureka.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/… Ano pytam sa preto lebo sam neviem, ktory, kedze ich je tolko...
Těžko ti někdo řekne, co je nejhezčí, nemyslíš?
Ptáš se pořád dokola, už jsi hledal eshop pro jemný písek, pak najednou pro černý štěrk, teď zase vymýšlíš něco nového. A přijde mi, že jen čekáš, až ti někdo řekne, co přesně si máš koupit. Jenže nikdo neví, co máš v plánu, jaký chceš layout atd. Nikdo ti nevidí do hlavy. Nic ve zlém, ale zkus tu hlavu zapojit. Je to tvoje akvárko. Navíc jsi psal, že ho stejně budeš měnit až v daleké budoucnosti. Takže tady
rybicky.net/nadrze/ máš skoro 13 tisíc prezentací. Než nastane daleká budoucnost, tak si je můžeš procházet a hledat, co tě zaujme. Máš také Youtube a internet, kde určitě najdeš další tisíce obrázků a videí... Až budeš mít třeba dva tři typy vybrané, můžeš si tu projít fórum a zjistit výhody a nevýhody a pak se případně ptát na konkrétní dotazy. Ale ptát se "co je nejhezčí pro rostlinné akvárium"...
A co takhle Dennerle crystal quartz
Používám ve dvou akvariich.
m.heureka.cz/… U tohoto písku je to asi dobrá (nejlevnější) volba.
Další možnost je např.
www.sklorex-akvarium.cz/… ale tam je dražší doprava.
0 04.09.2018 09:44 freem1 Který je hezčí, to je subjektivní, já osobně používám 2-4 mm a měl by být stálobarevný.
0 04.09.2018 08:41 freem1 Velmi sa mi paci ten cierny strk napr. aj tento, len neviem, ktora zrnitost je lepsia a krajsia:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Alebo zvolit nejaky iny cierny?
Ten cierny je, akym sposobom zafarbeny? Cierna farba vydrzi nastalo alebo casom vybledne?
To je hodně jemné měl jsem ho 5 pytlů v akváriu. 0,1-0,3 mm
Každé stavebniny mají křemičitý písek pro zásyp zámkové dlažby , 25kg cca 5e
0 03.09.2018 22:12 freem1 Akurat nam dnes dosiel ocot, takze az zajtra budem moct ten strk otestovat, a ak prejde testom, tak mozno niekedy v dalekej buducnosti ho budem menit za nieco ine, lebo to by som musel teraz komplet so vsetkym zacat uplne od zaciatku a to sa mi nechce, lebo akvarium mam okolo 8 mesiacov a mam tam aj vela ryb a aj rastliniek.
Octový test udělej, ale od pohledu se zdá, že máš vhodný, čistý křemičitý písek. Jenom na můj vkus trošku velká zrna, víc se mi líbí velikosti asi jak psal @vaclav.
Tento co mam vyzera taky mix mensej a vacsej zrnitosti - premeral som to a ma to od 1 do 7mm +-...
Posielaju iba v Cesku.
Hladam ho niekde aj na slovenskom eshope, ale akosi ho nemozem najst...
Je lepsia mensia alebo vacsia zrnitost?
Moze byt napr.takyto filtracny piesok so zrnitostou 0,6-1,2mm alebo?
www.marimex.sk/…
Nie je to moc mala zrnitost?
Je to běžný ocet jen se někdy prodává i 5%.
0 03.09.2018 18:37 freem1 To mi je jasne, ze v potravinach.
Len ja som myslel, ze to je nejaky iny druh octu...
Pokud chceš používat CO2 tak musíš mít inertní dno a to většinou v akvaristice neseženeš nebo z velkou přirážkou. Nejednoduší je písek do filtrací, barvené fasádní písky bych si do akvária nedával. Pokud budeš mít po celém akváriu rostliny včetně kobercových tak nezáleží na barvě protože stejně nebude vidět.
Zkusil bych to v potravinách
V akvaristikách prodávají kdejakou blbost. Zkus ocet a uvidíš.
PS. Jsem pomalej
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x