Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
S Manadem to chce trpělivost než pořádně nasákne ale i tak je pořád lehké. Kobercovky v tom držet budou ale stačí aby nějaká rybka zaryla do dna a je všechno venku. Ancíky a Thorakáta jsem musel dát pryč... kytky s větším kořenovým systémem no problem.
Más to nadherny.Niekde som cital,ze medzi manado a vyživny substrat davaju nejaku sietku.Skusal si dat do manada nejake kobercovky?
Ja rozmyslam,ze do prednej casti dam piesok pre kobercovky
1-2cm aquabasis + 3-5cm Manada a nebudes v tom rypat ako krtko 5x za den, tak problem nenastane
Strk je asi zbytocny. Aj ked sa premiasa sa Manado, tak Manado sa vytihne na povrch - vlastna skusenost so strkom 1-3mm ciernym
Mam pouzite jbl aquabasis a na tom manado v 3 akva a to staci. Naozaj strk netreba.
Ahoj, mám ve svém akvárku JBL Manado a JBL AquaBasis pod ním. Myslím že pokud tam dáš mezi to štěrk tak se ti to časem promíchá a nebude to vypadat dobře.
Jinak mám u kořenů rostlin Dennerle Deponit Nutri Balls (nebo můžeš použít nějakou alernativu jako třeba Bivoj od Rataje)
Takze pod manado nieje vhodne dat strk?
Čiže vyzivny substrat-trocha strku a na to manado.
Ale ked dam len vyzivny substrat a na to manado,nevyplaví sa to na povrch?
0 18.06.2016 19:09 Petr80 Zrovna zakládám nové 40l akvárko pro krevetky a potřeboval bych poradit jaké dno bude nejvhodnější. Vybral jsem toto
shop.flexibilniobklady.cz/… Bude ok? A pak jestli je třeba dávat pod písek nějaký substrát, popřípadě jaký. C02 mít nebudu. Z rostlinek jsem vybral zatím šípatka šídlatá, Microsorum pteropus 'Windelov', Cryptocoryne affinis a chtěl bych tam i zkusit dát Micranthemum callitrichoides 'Cuba'
Zrnitost 0,2-0,5mm se už nedá moc dobře odkalovat je moc jemný, utíká s proudem vody z akvária.
Dno od jbl jsem ještě nezkoušela, ale ten štěrk mezi vrstvu zásobného substrátu a vrchního materiálu bych rozhodně nedávala.
Jemný písek by vadit ničemu neměl.
Potreboval by som trochu poradit.Budem sa stahovat a chcem vymenit dno.nieco som ponastudoval a chcel by som skusit nieco taketo:
Pod cele dno JBL AquaBasis na to strk asi 2-3 cm hrúbka(ale neviem presne aká zrnitost).Može byt 1-2mm?A na ten strk JBL manado.
A do predu pre kobercovky:
Spodok JBL aqua Basic a na to JBL Sansibar DARK,zrnitost 0,2-0,5.Nebude to velmi jemné?
www.jbl.de/…
Co vy na to mohlo by to takto byť?
Starší reakce
Starší reakce
0 21.05.2016 13:29 Zufanek – Terramol
Ahoj, v brzké době si budu nechávat do Prahy posílat terramol, tak kdyby někdo měl zájem, můžu ho vzít víc a složíme se na poštovné...
Starší reakce
A v profilu máš Zlínský, proto jsem napsal co jsem napsal. Nicméně co jsem viděl v Olomouckém Hornbachu, tak za mě nic moc. Hrubé, nebo dvoubarevné, nebo třeba červené. Když jsem v OL sháněl pálený jíl, tak jenom keramzit jsem našel, což je moc velké a písek se tam sehnat dá, ale levnější by byl z pískovny.
ja bydlim v usteckem kraji, prpto se ptam na hornbach ;)
0 17.05.2016 11:41 Afim Dobrý den, jaké dno se hodí pro paví očka, aby dole nezahnívalo a dalo se bez obtíží vyčistit? Paví oka sou totiž docela prasátka. Díky za odpovědi
Nevím jak to máš daleko do Olomouce ze Zlínského kraje a jak často se tam dostaneš, ale dobrá volba za velmi rozumné peníze je
www.bonequip.cz/… Jinak nabídka substrátů bude asi stejná jako v Olomouci, teda aspoň bych si tak tipnul.
0 17.05.2016 10:13 laki3 dneska se chystam na vylet do Prahy a neopomenu navstevu hornbachu, da se tam sehnat nejake slusne dno za rozumnou cenu? pisek paleny jil??
Starší reakce
do vody se hnojí i v akva s ADA substrátem (hned od začátku - jen trošku míň), a pokud se časem substrát vyčerpá, začneš hnojit klasicky
Ancistrus asi zustane v 70tce, do vetsiho bych dal pancernicky a zivorodky, nejak se mi premnozili, jsou to mesicni prckove, casem az vyrostou pujdou do akvaristiky, ale do ty doby je musim mit kam dat. Akva mam v aute, ted jsem pro nej byl, jdu objednat dno, musim jeste vyrobit kryt a uvidim jak s tou bridlici na pozadi, nejspis tam jenom prijde cerna samolepka z duvodu uspory casu a brzkeho zalozeni. Rostlinky planuju od aqua daho. Takze odkalovat budu urcite chjo
Vždy záleží na osádce. Pokud budou živorodky, ancistruci a podobní špindírové, tak je nutné odkalovat každé dno. Pokud budou čistotné ryby jako třeba tetry, razborky, tak ta nutnost zase taková není. Ještě můžeš dát pár piskořek, které se zahrabou do dna a budou v něm požírat detrit a tím čistit dno, ale jako u každého šneka, čím více potravy, tím víc se množí. Neddovedeš si představit toto odkalovat? Nacucneš vodu a prstem na konci hadice nad kýblem budeš regulovat průtok vody aby jsi vysál jenom nečistoty
Dekuji za nazor, me se to prave zda moc jemne, ale necham si poradit od zkusenejsich
Takze hnojivo do dna nedavat, beru na vedomi
Je pravda ze se terramol neodkaluje? Nedovedu si moc predstavil odkalovat takovy jemny pisecek, ale netvrdim ze to nepujde
Já používám jemnější frakci terramolu. pokud chceš nenáročné rychle rostoucí rostliny, tak do dna nic dávat nemusíš.
0 15.04.2016 07:11 Jenda85 Dobry den, jsem zacinajici akvarista (akva mam dva mesice), budu zakladat 98L a chci se zeptat na dno. Plan je spolecenske akvarium, pozadi bridlice, dno teramol, filtr atman 201. Je lepsi zrnitost 1-3 nebo 4-6? Cetl jsem ze vaze ziviny a rostlinky si je pak berou ze dna, mam to tam dat? Chtel bych dat do dna osmocote, bivoje, nebo nejake NPK. Rostlinky spis nenarocne. Je to dobry napad to takhle poskladat? V 72 litrech mi krasne roste rasa, cerna ruducha, a zelena na skle, asi moc silny proud vody z filtru a prerybneni ;)
Ty substráty se tam dávají proto aby jsi nemusel hnojit do vody proto se to předělává. To je případ akváriích ve Wroclawi. Mě stačí ten písek od začátku, ada by mě stála asi jako celé akvárium v té vrstvě co mam teď.
akvárium s ADA se nemusí předělat, stačí začít hnojit jako v akva s inertním pískem
Rozumím, děkuji. Použiji tedy pouze ten křemičitý písek.
Záleží jaké akvárium chceš a na jak dlouho a kdy by to mělo vypadat podle tvých představ. Jsou k dostání drahé Ada substráty, někdo dává na dno substrát pro lekníny, nebo někdy stačí i jíl a je spousta možností. Tyhle akvária jsou ale jen na určitou dobu než se substrát vyčerpá a pak se většinou musí akvárium předělat. Ta doba je také různá od pár měsíců ale i třeba 5 let jako ve Wroclawi.
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/… S tím počítám. 25 kg by ale stačit mělo, že ano?
Opravdu není potřeba žádný výživný substrát? Je to výše zmíněné hnojivo dostatečné?
Nefunguje za čas se ti to srovná do roviny.
Dobře, děkuji. Bude stačit, když vezmu 25kg toho 2-4mm? Podle toho co jsem spočítal, by to mělo vyjít cca na 6 cm vrstvu. 4 cm ve předu, 8 cm vzadu? Funguje to tak?
0 13.04.2016 21:38 Seasonic Zdravím. Zakládám akvárium 80x35x40 (112L), mám v plánu pěstovat echinodorusy, vallisnerie a další nenáročné rostliny. Rád bych tam dal černý křemičitý písek. Je vhodnější 1-2mm nebo 2-4mm? Chci si do akva pořídit pancéřníčky.
Budu brát odsud:
profiplants.cz/…
Co bych měl použít jako spodní vrstvu dna? Bylo mi doporučeno např.
profiplants.cz/…
Díky
Starší reakce
0 07.04.2016 13:04 Toreto69 – Dotaz
Zdravím, potřeboval bych radu od zkušenějších. Mám akva 80x35, mám tam neonky, mečovky, pancéřníčky, ancistruse a bojovnice. Mohu použít na dno klasický černý akvarijní písek? Jaká by byla případně nejlepší zrnitost. Děkuji
Starší reakce
Taky kupují písek do bazenovek a je v pohodě, nicméně ve stavebnictví s normálem jsem měl jednou problém, že se mi cpal do filtru.
Pokud nešumí v octu, tak je OK. Ale já kupuju písek do bazénových filtrací. 200Kč za 25kg mě nezabije...
0 01.04.2016 17:45 Fazol – Otazka
zdravim chci se jen zeptat zda li je do AQ vhodny aji normalni pisek0.3-05 ze stavebnictvi kterej procistim nebo opravdu musim kupovat v Aq shopu predrazenej predem dekuji
Starší reakce
ten písek se ti promíchá
Diki
nakonec jsem po vasich skusenostech a radach na to vykaslal. V akvaristice jsem objevil supr pisek EUROPET BERNINA Aquarium-soil Gravel. Vyborne se to hodi k tomu betonaku(aspon ja si to myslim). Takze jsem hned vzal dva 10kg pytle(1ks-190kc). Terasu jsem si vytvoril jenom imaginarne z kamenu a az vyrostou tak z vyssich rostlin... Takhle to vypada, snad se bude libit
Kublik napsal: ... pisek tak jemny 0,1-1mm ...Budete mít asi omezený výběr rostlin, jejichž kořenům nebude takové hutné dno vadit.
Kublik napsal: ... cely dno pisek, krom terasy. Tam dam cerny sterk 4mm ...Jemnější vždy propadá dolů, pokud budou vedle sebe, tak se to stejně samo promíchá. Když budete odkalovat, tak se to promíchá rychleji, a když přidáte piskořky, tak se to promíchá ještě rychleji. Pokud teda neuděláte dokonale nepropustnou hradbu z těch velkých kamenů, budu držet palce (já nevěřil = zkoušel = nepodařilo se).
Tak to potesi
aspon vim co bych mel ocekavat... Udelam to jinak, cely dno pisek, krom terasy. Tam dam cerny sterk 4mm. Ten by pak uz nemeli protlacit pres ty dirky mezi kameny co budou ohranicovat terasu
a pak uvidime kdo z koho
ohraničení kameny skoro neprodyšně, u tak jemného písku srovnání terénu nebude dělat piskořkám žádný problém, měli jsme terasy ohraničené břidlicí, u skla a v rozích terasy ale zůstaly nějaké ty škvíry a piskořky se velice rychle vesele postaraly o dno rovné jako placka, a to máme hrubší písek než máš ty ;)
Tak vstupni voda je ze studny, pouzivame ji v celym dome... Je tvrdsi a az na zvysenou hladinu dusicnanu je ok. Takze urcite budu casteji menit. Ryby muzu nechat klidne i 2 dny ve vane, do akvarka dam zatim naplno vzduchovani a maly zabehnuty vnitrni filtr z druhyho akvarka. Snad to bude stacit
Stačí proprat v proudu vody, ať se odplaví ten nejjemnější písek. Rychleji pak zmizí zákal. Taky jsem měnil takto dno v zaběhlém akváriu. Ryby stačilo dát bokem na 1 den. Akorát pak bacha na stabilitu vody v akváriu. I přes zaběhlý filtr se bude chovat dost podobně jako nově založená nádrž. Tak měň častěji vodu a pořádně sleduj chování ryb. Pokud se ti nebude pozdávat, měnit vodu! (doufám ale, že máš dobrou vstupní vodu...)
Jasne, to bude ohraniceno kameny. Mam jeste otazecku. Jelikoz to oni vytahuji z jezera, takze by melo stacit ho jenom proprat ve vode at se zbavim toho nejjemnejsiho prasku, nebo i prolit horkou vodou, prip. povarit? Podotykam, ze se jedna o vymenu dna v uz hotovem akvarku s rybickama, bohuzel jsem stary dno vzolil spatne(obsahuje vapenec), takze potrebuji vymenit za novy
Rybicky budou zatim ve vane spolu se zapnutym filtrer a topitkem...
O piskořky se neboj, dostanou se všude. Ale pokud neuděláš terasy ohraničené po celé délce tvrdým materiálem, tak ti to rozryjí do roviny velmi rychle.
Test octem jsem skousel primo v piskovne(nesumel), oni to tahaji z jezera a mam ji tak kilometr od domu. Koupil jsem 5 kyblu, asi kolem 100+kg za 100kc
Piskorky urcite planuji, prave proto ze je ten pisek tak jemny 0,1-1mm. Myslis, ze se nebude dat tvarovat ani za pomoci kamenu, ze bych to zvednul jako terasu? Prip. dostanou se tam pak ty piskorky?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115091x