Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Celkem tmavý je u profisoil od rataje.
A co říkáte na terramol? Za mokra vypada a celkem tmave, Taková hneda se mi libí. Prý je potřeba ho pořádne proprat a pak to je ok.
www.svetbonsaji.cz/… Já kupovala ty flexiobklady v Praze, ale ve Sklorexu určitě rádi odpoví, pokud se zeptáš odkud berou písek
Jinak mně osobně přišel čistě černý písek takový až moc "dramatický", tak jsem vzala tmavě hnědý, a na (pokud si dobře pamatuju) 16kg tmavého písku jsem si vzala i 1kg červeného a smíchala... sice prodavač třeštil oči nad takovým požadavkem, ale opravdu to nevypadalo špatně, trochu to rozbilo tu jednolitou hněď, a přitom to kupodivu ani nevypadalo nepřirozeně
Takže i míchat se dá
Ještě poznámka - substráty ADA i Fluval Stratum jsou sice taky černé, ale tam to tolik nebije do očí, jsou taknějak "měkčeji, jemněji" černé, nebo jak to říct
Já začala s bílou drtí, která se zanedlouho měnila za tmavé flexiobklady. Spokojenost.
Mezitím jsem si zařídila miníčko 30l s ADA, a sinice byla můj nejvěrnější kamarád - sice sinice je můj strašák všeobecně, ale v tom akva s ADA jsem se jí fakt nemohla zbavit... až letěla i se substrátem
ač jste v tu dobu už nebyla úplný začátečník, tak s tímhle živinami nadupaným substrátem jsem si v začátku neporadila. Mínus ale bylo, že šlo o miniakvárium, kde se přece jen ta rovnováha nastoluje trochu hůř.
Mezitím jsem provozovala dvě ultraminíčka (6l) bez filtrace, jedno s akadamou, druhé s liaporem, kupodivu v pohodě.
Teď jsem si do nové šedesátky koupila substrát Kongo, v naději že to bude aspon o něco tmavší než liapor... není
je to jak přes kopírák, docela bych i věřila že je to jen jinak zabalenej liapor. Ale s tím sázením to není tak hrozné, fakt ne! Nic nemám na matkách, sázím pinzetou, a sice sem tam něco vyplave, ale to se stává i u písku.
A už druhým rokem provozuju minikrevetkárium 12l bez filtrace se substrátem Fluval Stratum Shrimp, a tenhle substrát se mi moc líbí, je to tmavý nepálený jíl jako ADA, ale bež živin. Vypadá jako ADA, a cenově do tvého akvária by podle mého vyšel prakticky stejně, ale s mými zkušenostmi je absence "vstupních" živin do nově založeného akva jen výhodou
Závěr mojí litanie?
pokud se novému akvárku budeš věnovat, neviděla bych podstatné rozdíly, prostě při patřičné péči ti bude dobře sloužiz všechno. Vyber si prostě to, co se ti líbí
Pokud nevadí světlé dno, tak je ideální písek do bazénových filtrací. Ten z OBI má celkem jednotnou frakci 1mm a stojí kolem 200Kč/25kg. A do dna osmocote nebo něco podobného. Ale rostliny v něm ze začátku moc nedrží, chce to trpělivost při sazení a ze začátku žádné ryby co by je vyrývaly.
Nejsem moc fanda zásobních substrátů, časem se to vždycky promíchá a 2 různá dna nevypadají dobře. Ale já už se na kytičky ve dně vykašlal, tak asi nemám co do toho kecat.
Mám taky zkušenost při výběru, tak dlouho jsem vybíral, až jsem zajel do krámu vyzkoušel pár písků venku na place v kýblech v ruce ocet a mističku
většina volnejch šuměla, tak jsem vevnitř vzal pytle po 10kg, takže asi 8ks abych měl cca 60-70litrů a bylo, byl to křemičitý písek, píšou sice frakce 0,4-0,8mm ale nevím kdo to měřil, má to občas 1mm občas 3 občas 0,5cm ale taky 1cm
takže ideální co jsem chtěl, nechtěl jsem píseček, koukni na fotky uvidíš
rybicky.net/fotogalerie.php…
a musím říct, že jsem nad míru spokojen. vyšlo mě to sice na cca 800,- za těch 80kg ale zas to krásně vypadá a i se to suprově odkaluje, a dobře se do toho sází.
Cím více čtu tak tím více nevím co tam dát
Ta ADA vypada super ale z principu se mi nechcou davat peníze za neco predraženého. Zatím to ale vypada na volbu mezi liaporem a černym flexi pískem i když ten je zase na písek celkem drahy
manado je pro me barevne hrozne :( skoda, financne to vyjde levneji jak ten písek.
Já jsem o něm taky uvažoval, ale stále a stále jsem četl různé názory a musím říct, že i spoustu těch co psali že ho mají ale znovu by ho tam nechtěli, viděl jsem to sázení na videu a taky jsem viděl když se okolo dna prohnal ancistrus, nebo jiná akčnější rybka, jak se to výřilo. Mě se blbě sázej trávy i do písku(ani s pinzetou ani bez), neumím si to představit do liaporu, třeba jde o zvyk, nemám ho tak nemůžu soudit.
Tak zrovna te vymene byc hse chtel vyhnout
proto se ptam zkusenejsich.
Tím to není
.
Kdybych vybíral dno teď, zase bych zvolil liapor a koupil bych o pytel víc, ať je z čeho prosívat. Menší frakce je určitě lepší - je těžší a pro trávník lepší. To co mám já, už bylo na glosostigmu hrubé.
Protože vyměnit dno je dost opruz, hlavně u hodně velkého okavárka
Uvažoval jsem že bych ho jeste trochu protřídil a použil třeba jen velikost 1-2 nebo 1-3 jestli by to nebylo pak o neco tezší to dno. Trochu se bojim toho sázeni at to nemusim davat na matky. Chtle bych do popredi nejake kobercovky. Jinak jsi s liaporem spokojeny? Barevne se mi ve tvem akvu celkem libi, ale jinde od nej zacatecniky odrazovali.
Já začínal s akvárkem před čtyřma rokama a s liaporem. Je tam pořád.
Ahoj, chtel bych zacit s akvaristikou. Jsem tedy uplny začatečník. Zacal jsem pročítat forum a vybírat vhodné dno. Akvarium bych chtel mít rostliného charakteru s neonkami. Jen mam trochu dilema s tim co na dno. Jako zásobní substrát bych dal adro aqua pro vodni rostliny a nahoru 5cm vrstvu něčeho. Akvarium bude 120*50*50 to dělá nějakých 30 litru subatatu pri 5cm.
Zaujaly me:
ADA, ale drahé
liapor, pry se špatné sází a je moc lehky
JBL manado, nic moc barva
černy/hnedy pisek flexiobklady, pekne tmave barvy
Nejlevněji z toho vyjde liapor ale ten asi nebude vhodny pro začátečníka. KDyž si spočítam cenu písku z flexioblkladu tak tech 30 litru je nejakych 50 kg to je 1700kč. Manado vyjde 1410 a pak ADA 27 kg vyjde na 2800.
A ted to dilema. Vubec nevím co je lepší. Liapor je super že je porezní, JBL je porezní a težší než liapor ale ta barva je nic moc, příjde mi moc svetlá. Písek je super v barve ale porezní není vubec, je težký, prý se sází dobře. Ale když to spočítam tak ta ADA už vyjde jen o 1000 kč dráž tak jestli stoji za to jít do ADY nebo se vyplatí písek a kyticky porostou i tak? Jaký máte na to názor?
Starší reakce
No sehnal jsem opracované kousky křemene. Není tostré a nemá to vápenec. Tak snad v poho
Proc tam nechces ten ricni pisek, co Ti na nej daval Fuchs odkaz? Na fotce v tom odkazu to tak nevypada, ale v realu je ricni pisek skoro bily.
Tam jsem byl a ty nedoporučuji fakt to šumí hodně
Není nad to si udělat výlet do přírody a nasbírat si sám co potřebuješ.
Nemůžu najít nic vhodného.
A jsem si myslel, že to nebude problem
Ten vapenec (mramor) bych tam stejne cilene nedavala
Hledejte na www spíš jako "oblázky", než "písky", třeba mramorových je dost.
Tam jsem našel jen velké kusy a taky asi ostré...
Potřebuji něco ve frakci 4-8 3-7 a tak podobně. A tedy určitě oblé...
A prosím tedy o odkaz co by bylo vhodné ve velikosti cca 4-7, 4-8 ap. Ale v bílé???
Děkuji předem za odkazy
Rozhodně ne, obojí ti bude dělat bordel s parametry vody a jsou ostré.
V žádném případě nic co obsahuje vápenec byť jenom v názvu jak je v odkaze na heureku.
Pro garra rufa je vhodné hrubší dno protože když se vytíraji tak jejich jikry zapadají mezi kamínky a jsou schovaný před nepřátely. Pro tento účel používám:
www.sklorex-akvarium.cz/…
Hodně štěstí. Jo rozhodně to není rybka která odpočívá, je to rychlá, čilá rybka.
Scháním do malého akva bílé dno(vím, že není ideál) pro Garra Rufa. Viděl jsem to na dovolené a měli u těchto ryb bílé kamínky - ne štěrk . Prostě malé bílé(bez vápence) kamínky. Tyto rybky odpočívají na dně, tak aby se neporanily.
Můžete mi dát prosím odkaz kde toto dno seženu?
Děkuji
Starší reakce
Určite nebylo, písek byl moc jemný, když jsem ho vyndaval, tak to bylo jak bláto...
0 09.07.2016 20:26 R vaclav [14801] - Echinodory + stonkové rostliny Ha, díky ... už to vidím
. Kouknul jsem zrovna na starší fotky, se starým dnem. Takto jemný písek jsem chtěl před časem dát do 40l. Celá léta používám říční křemičitý, 2-5 mm . Chtěl jsem nějakou změnu a dopadl jsem taky pěkně blbě. Nerostlo mi v tom ani prd a písek se začal i kazit. Zkoušky octem jsem nedělal a ani nehodlám, jiným to roste i v tomhle. U mě můžu říci, žě to bylo rukama a jemný písek mi prostě nejde. Vrátil jsem se ke klasice a mám klid. A myslím, že ani tady to nebylo zdaleka o tom "že to šumí" a obsahuje vápenec
...
... to akvarium byla nějaká tvá prezentace zde? 540l nebo 37l? Obě vypadají, že mají to samé dno ...
Dovolím si odporovat, minulý týden jsem měnil dno v jednom akváriu, kde byl kupovaný křemičitý písek z akvaristiky (výrobce JK Animals), po nasypání do octa šumí fest... Bohužel jsem to zjistil až po pár měsících provozu a neúspěšném pěstování čehokoliv.
0 09.07.2016 13:15 Vip Ahoj. "V prvni řadě test octem" ... Je trochu zavádějící
EDIT-... jestli koupil křemičitý štěrk, nemusí se s testem vůbec trápit
..
V první řadě bych udělal test octem na nadměrnou přítomnost vápníku, tedy pokud bude v octu trochu toho novýho písku šumět, nepoužil bych ho a stran toho proprání, já osobně toto neprovádím, se zakalením vody počítám, tak jako tak.
0 09.07.2016 12:26 Roman41 – Výměna dna
Dobrý den,mám otázku:chtěl bych vyměnit kamínkové dno za písek(zakoupený v akvaristice).je třeba nějak upravovat?např.vyprat atd.Děkuji za radu Roman
Starší reakce
To záleží na tobě. Pokud vezmeš 20litrove balení substrátu, výšku dna u akvaria budes mít 7,5cm (jsou to pocty ze základní skoly)
Děkuji a bude stačit těch 10kg/20L na akva 80/x35???
Do nově zakládaného akváriu bude stačit pořádná vrstva tohoto nebo mám dát jemější frakci?? Nebo ještě s něčím smíchat??
Děkuji
Terramol 3-6 mm nebo 1-3mm ???
Dobry napad s tými kamenmi
vytvorit taku priehradku
Piesok si oddel od manada sklom, kamenmi, plastom ... Inak sa ti casom dostane manado vsade a piesok bude vzdy pod manadom.
Tak dam na vas,strk pod manado nebude.V podstate by som chcel nieco taketo.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Len ci to nebude vyzerat blbo,ak to nebude az tak zarastene rastlinkamy.Piesok som chcel 0,2-0,5 ale to mi tu pisaly,ze je jemny tak dam 1-1,5mm.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115091x