Přihlásit se RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sitius Re: derata
Mám taky zkušenost při výběru, tak dlouho jsem vybíral, až jsem zajel do krámu vyzkoušel pár písků venku na place v kýblech v ruce ocet a mističku :-D většina volnejch šuměla, tak jsem vevnitř vzal pytle po 10kg, takže asi 8ks abych měl cca 60-70litrů a bylo, byl to křemičitý písek, píšou sice frakce 0,4-0,8mm ale nevím kdo to měřil, má to občas 1mm občas 3 občas 0,5cm ale taky 1cm :-D takže ideální co jsem chtěl, nechtěl jsem píseček, koukni na fotky uvidíš
rybicky.net/fotogalerie.php…
a musím říct, že jsem nad míru spokojen. vyšlo mě to sice na cca 800,- za těch 80kg ale zas to krásně vypadá a i se to suprově odkaluje, a dobře se do toho sází.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata Re: Sitius
Cím více čtu tak tím více nevím co tam dát :-D Ta ADA vypada super ale z principu se mi nechcou davat peníze za neco predraženého. Zatím to ale vypada na volbu mezi liaporem a černym flexi pískem i když ten je zase na písek celkem drahy :-D manado je pro me barevne hrozne :( skoda, financne to vyjde levneji jak ten písek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sitius Re: derata
Já jsem o něm taky uvažoval, ale stále a stále jsem četl různé názory a musím říct, že i spoustu těch co psali že ho mají ale znovu by ho tam nechtěli, viděl jsem to sázení na videu a taky jsem viděl když se okolo dna prohnal ancistrus, nebo jiná akčnější rybka, jak se to výřilo. Mě se blbě sázej trávy i do písku(ani s pinzetou ani bez), neumím si to představit do liaporu, třeba jde o zvyk, nemám ho tak nemůžu soudit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata Re: Sitius
Tak zrovna te vymene byc hse chtel vyhnout :-D proto se ptam zkusenejsich.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: Sitius
Tím to není :).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: derata
Kdybych vybíral dno teď, zase bych zvolil liapor a koupil bych o pytel víc, ať je z čeho prosívat. Menší frakce je určitě lepší - je těžší a pro trávník lepší. To co mám já, už bylo na glosostigmu hrubé.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sitius Re: kofejn
Protože vyměnit dno je dost opruz, hlavně u hodně velkého okavárka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata Re: kofejn
Uvažoval jsem že bych ho jeste trochu protřídil a použil třeba jen velikost 1-2 nebo 1-3 jestli by to nebylo pak o neco tezší to dno. Trochu se bojim toho sázeni at to nemusim davat na matky. Chtle bych do popredi nejake kobercovky. Jinak jsi s liaporem spokojeny? Barevne se mi ve tvem akvu celkem libi, ale jinde od nej zacatecniky odrazovali.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: derata
Já začínal s akvárkem před čtyřma rokama a s liaporem. Je tam pořád. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata – jake dno - dilema
Ahoj, chtel bych zacit s akvaristikou. Jsem tedy uplny začatečník. Zacal jsem pročítat forum a vybírat vhodné dno. Akvarium bych chtel mít rostliného charakteru s neonkami. Jen mam trochu dilema s tim co na dno. Jako zásobní substrát bych dal adro aqua pro vodni rostliny a nahoru 5cm vrstvu něčeho. Akvarium bude 120*50*50 to dělá nějakých 30 litru subatatu pri 5cm.

Zaujaly me:

ADA, ale drahé
liapor, pry se špatné sází a je moc lehky
JBL manado, nic moc barva
černy/hnedy pisek flexiobklady, pekne tmave barvy

Nejlevněji z toho vyjde liapor ale ten asi nebude vhodny pro začátečníka. KDyž si spočítam cenu písku z flexioblkladu tak tech 30 litru je nejakych 50 kg to je 1700kč. Manado vyjde 1410 a pak ADA 27 kg vyjde na 2800.

A ted to dilema. Vubec nevím co je lepší. Liapor je super že je porezní, JBL je porezní a težší než liapor ale ta barva je nic moc, příjde mi moc svetlá. Písek je super v barve ale porezní není vubec, je težký, prý se sází dobře. Ale když to spočítam tak ta ADA už vyjde jen o 1000 kč dráž tak jestli stoji za to jít do ADY nebo se vyplatí písek a kyticky porostou i tak? Jaký máte na to názor?
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod Re: Kaira
No sehnal jsem opracované kousky křemene. Není tostré a nemá to vápenec. Tak snad v poho
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kaira Re: michalcod
Proc tam nechces ten ricni pisek, co Ti na nej daval Fuchs odkaz? Na fotce v tom odkazu to tak nevypada, ale v realu je ricni pisek skoro bily.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sitius Re: jeník
Tam jsem byl a ty nedoporučuji fakt to šumí hodně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R afc1886 Re: michalcod
Není nad to si udělat výlet do přírody a nasbírat si sám co potřebuješ.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod
Nemůžu najít nic vhodného.
A jsem si myslel, že to nebude problem
 Reagovat na tento příspěvek 1  - drvi Re: jeník
Ten vapenec (mramor) bych tam stejne cilene nedavala ne :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jeník Re: michalcod
Hledejte na www spíš jako "oblázky", než "písky", třeba mramorových je dost.
Tam jsem našel jen velké kusy a taky asi ostré...
Potřebuji něco ve frakci 4-8 3-7 a tak podobně. A tedy určitě oblé...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jeník
Když to nebude rostlinné COčkované atd., tak nějaký vápenec kořenem všeho zla není. Hezké dekorační písky/valounky jsem onehdy viděl v zahradní sekci Hornbachu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod Re: Fuchs
A prosím tedy o odkaz co by bylo vhodné ve velikosti cca 4-7, 4-8 ap. Ale v bílé???
Děkuji předem za odkazy
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fuchs Re: michalcod
Rozhodně ne, obojí ti bude dělat bordel s parametry vody a jsou ostré.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: michalcod
V žádném případě nic co obsahuje vápenec byť jenom v názvu jak je v odkaze na heureku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod Re: Fuchs
Díky a toto by šlo také???
www.sklorex-akvarium.cz/… Nebo toto???
akvarijni-pisky.heureka.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Fuchs Re: michalcod
Pro garra rufa je vhodné hrubší dno protože když se vytíraji tak jejich jikry zapadají mezi kamínky a jsou schovaný před nepřátely. Pro tento účel používám:
www.sklorex-akvarium.cz/…
Hodně štěstí. Jo rozhodně to není rybka která odpočívá, je to rychlá, čilá rybka.
Scháním do malého akva bílé dno(vím, že není ideál) pro Garra Rufa. Viděl jsem to na dovolené a měli u těchto ryb bílé kamínky - ne štěrk . Prostě malé bílé(bez vápence) kamínky. Tyto rybky odpočívají na dně, tak aby se neporanily.
Můžete mi dát prosím odkaz kde toto dno seženu?
Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: Vip
Určite nebylo, písek byl moc jemný, když jsem ho vyndaval, tak to bylo jak bláto...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant
Jenom lehký připodotknutí k tomu šumění. :-) Však jasně, proč by nemohlo dno šumět jak šáňo? Tedy když se jede řekněme klasika, žádný dodatečný CO2, méně světla, nenáročnější rostliny. ;-) Ovšem když se do toho zapojí už větší tlačení na pilu v podobě světlených vypalovaček a s tím spojených dosycování CO2 a nedej bože když je nižší alkalita vody, tak potom se to začne řešit v jiných vláknech, tak to pojďme nezlehčovat, ale jinak slunce v duši sokolíci. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav
Nejhezčí písek je od hagenu. akvarijni-pisky.heureka.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VipRe: afc1886
Ha, díky ... už to vidím ;-) . Kouknul jsem zrovna na starší fotky, se starým dnem. Takto jemný písek jsem chtěl před časem dát do 40l. Celá léta používám říční křemičitý, 2-5 mm . Chtěl jsem nějakou změnu a dopadl jsem taky pěkně blbě. Nerostlo mi v tom ani prd a písek se začal i kazit. Zkoušky octem jsem nedělal a ani nehodlám, jiným to roste i v tomhle. U mě můžu říci, žě to bylo rukama a jemný písek mi prostě nejde. Vrátil jsem se ke klasice a mám klid. A myslím, že ani tady to nebylo zdaleka o tom "že to šumí" a obsahuje vápenec ;-) ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Vip
rybicky.net/nadrze/24711… Čti denik 1.7. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VipRe: Jarry
... to akvarium byla nějaká tvá prezentace zde? 540l nebo 37l? Obě vypadají, že mají to samé dno ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: Vip
Dovolím si odporovat, minulý týden jsem měnil dno v jednom akváriu, kde byl kupovaný křemičitý písek z akvaristiky (výrobce JK Animals), po nasypání do octa šumí fest... Bohužel jsem to zjistil až po pár měsících provozu a neúspěšném pěstování čehokoliv.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roman41Re: Vip
Díky za radu.zkusil jsem test octem a nešumí.Takže můžu bez vyprání s klidem vyměnit.Díky palec palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vip
Ahoj. "V prvni řadě test octem" ... Je trochu zavádějící
EDIT-... jestli koupil křemičitý štěrk, nemusí se s testem vůbec trápit ;-) ..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Roman41
V první řadě bych udělal test octem na nadměrnou přítomnost vápníku, tedy pokud bude v octu trochu toho novýho písku šumět, nepoužil bych ho a stran toho proprání, já osobně toto neprovádím, se zakalením vody počítám, tak jako tak.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roman41 – Výměna dna
Dobrý den,mám otázku:chtěl bych vyměnit kamínkové dno za písek(zakoupený v akvaristice).je třeba nějak upravovat?např.vyprat atd.Děkuji za radu Roman

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: michalcod
Tady si to vypočítej ;-) www.akvamalawi.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: michalcod
To záleží na tobě. Pokud vezmeš 20litrove balení substrátu, výšku dna u akvaria budes mít 7,5cm (jsou to pocty ze základní skoly)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod Re: afc1886
Děkuji a bude stačit těch 10kg/20L na akva 80/x35???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: michalcod
Frakci bych dal 1-3.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod – Terramol
Do nově zakládaného akváriu bude stačit pořádná vrstva tohoto nebo mám dát jemější frakci?? Nebo ještě s něčím smíchat??
Děkuji
Terramol 3-6 mm nebo 1-3mm ???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55 Re: karci17
Dobry napad s tými kamenmi :-) vytvorit taku priehradku
 Reagovat na tento příspěvek 1  - karci17Re: teakmon55
Piesok si oddel od manada sklom, kamenmi, plastom ... Inak sa ti casom dostane manado vsade a piesok bude vzdy pod manadom.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55
Tak dam na vas,strk pod manado nebude.V podstate by som chcel nieco taketo.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Len ci to nebude vyzerat blbo,ak to nebude az tak zarastene rastlinkamy.Piesok som chcel 0,2-0,5 ale to mi tu pisaly,ze je jemny tak dam 1-1,5mm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jirri Re: teakmon55
S Manadem to chce trpělivost než pořádně nasákne ale i tak je pořád lehké. Kobercovky v tom držet budou ale stačí aby nějaká rybka zaryla do dna a je všechno venku. Ancíky a Thorakáta jsem musel dát pryč... kytky s větším kořenovým systémem no problem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55 Re: Jirri
Más to nadherny.Niekde som cital,ze medzi manado a vyživny substrat davaju nejaku sietku.Skusal si dat do manada nejake kobercovky?
Ja rozmyslam,ze do prednej casti dam piesok pre kobercovky :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - karci17Re: teakmon55
1-2cm aquabasis + 3-5cm Manada a nebudes v tom rypat ako krtko 5x za den, tak problem nenastane :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - karci17Re: Jirri
Strk je asi zbytocny. Aj ked sa premiasa sa Manado, tak Manado sa vytihne na povrch - vlastna skusenost so strkom 1-3mm ciernym :) Mam pouzite jbl aquabasis a na tom manado v 3 akva a to staci. Naozaj strk netreba.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jirri Re: teakmon55
Ahoj, mám ve svém akvárku JBL Manado a JBL AquaBasis pod ním. Myslím že pokud tam dáš mezi to štěrk tak se ti to časem promíchá a nebude to vypadat dobře.
Jinak mám u kořenů rostlin Dennerle Deponit Nutri Balls (nebo můžeš použít nějakou alernativu jako třeba Bivoj od Rataje)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55
Takze pod manado nieje vhodne dat strk?
Čiže vyzivny substrat-trocha strku a na to manado.
Ale ked dam len vyzivny substrat a na to manado,nevyplaví sa to na povrch?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=1471