Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 02:55 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Affinity
Jak uz ti ostatni napsali, nevydrzi to. Pokud mas pancernicky, tak ani tyden. Pokud mas krevetky (obzvlast japoniky), tak trochu dyl, ale ne moc. To co ukazuje Amano je tak protoze ma (mel) armadu posluhovacu, co skoro denne chodi a AS z pisku vybiraji a hazou zpet kam patri.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.10.2016 23:32 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Affinity
Více druhů dna se ti při provozu akvária vždy smíchá (ryby, přesazování rostlin, ...) a pak to nevypadá dobře. Na fotkách to možná vypadá pěkně, ale na těch fotkách jsou většinou krátkodobá akvária, která po focení se zase zruší, protože dlouhodobě nejdou udržet v tom pěkném stavu.
Písek do bazénových filtrací je žlutobílý, naprosto ideální dno do běžných akva. Prodává se po pytlech 25kg = cca 200Kč. Teď na podzim občas v akci/výprodeji i méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2016 22:34 Muž Affinity [1] - RostlinyRe: Maq
děkuji za Váš příspěvek, právě vždy jsem použil jen jeden druh dna ne dva, tak chci zkusit jak to bude fungovat. Pokud to nepujde dlouhodobě udržet, tak díky rozdělení pomocí nějakých plastových zábran v substrátu apod. můžu vytvořit druhý menší ostrov nebo to prostě překrýt vrstvou terramolu či to úplně vybrat a nahradit, uvidíme. :-)
klasický křemičitý písek do bazenových filtrací jsem nikdy nepoužil zkusím trochu pohledat a najít jak by to cca vypadalo, vím že cenově by to vyšlo celkem dobře, ale nevím jak je na tom vzhledově, děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.10.2016 21:28 Maq Re: Affinity
Myslím že Vám ta krásná hranice mezi dvěma barvami písku dlouho nevydrží. Jedna věc je naaranžovat akvárium, pak vymezený prostor zasypat bílým pískem, pustit neonky a vyfotografovat to... a druhá věc je takové akvárium dlouhodobě provozovat. Nic nezůstane jak jste si to naaranžoval, a půvab té vzorové kompozice stojí a padá právě na tom kontrastu džungle s bělostnou čisťounkou "pláží". Jenže ona čisťounká nevydrží ani týden.
Ale třeba se mýlím a za pár měsíců mě/nás všechny přesvědčíte o něčem jiném...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2016 21:00 R Muž afc1886 [15234] Re: Affinity
A co obyčejný křemičitý písek do bazénových filtrací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2016 20:57 Muž Affinity [1] - Rostliny – Dekorační písek světlý (ADA LaPlata sand
Zdravím, zakládám nové akvarium a chci si rozdělit dno na tmavé (vyživný substrát + terramol) které bude zarostlé s kameny a kořeny a zbytek bych chtěl udělat ze světlého písku typu ADA La Plata Sand, máte s tímto někdo nejaké zkušenosti? jaký písek by jste mi doporučili prosím? nechci dávát 400kč za 2kg dekoračního písku který nebude plnit až tak důležitou roli jako třeba terramol. snažím se trošku o aquascape, předem díky za odpovědi. palec

ps: jen pro přestavu přidávám odkaz z googlu :-)
farm2.staticflickr.com/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.10.2016 14:59 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Semir89
Jasně rostlinky porostou. S tím není problém. Akorát u stonkových je potřeba je nějak ke dnu přichytit. Například pomocí tzv. horácmatek.
On ten kančík vyroste a pak ti ty neonky může sežrat. Taky může prudit skaláry a ti mají rádi svůj klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 14:45 Muž Semir89 [3] - Jižní AmerikaRe: romant
Tetry... Jaký?

Jo a ještě v tom písku porostou rostlinky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 14:37 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Semir89
Pro tyto ryby je ten písek ideální. Akorát kombinace Kančíků červenohrdlých se neonkami a skalárami mi nepřijde úplně vhodná. Ale kančíky červenohrdlé jsem neměl, tak možná ta kombinace bude fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 14:32 Muž Semir89 [3] - Jižní AmerikaRe: NHKG
Jižní Amerika : skarale, giboun, ancistrusy, kanciky cervenohrdle, neonky
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 13:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Semir89
Záleží do jakého akvária. Do rostlinného bych dal radši pálený jíl, ale do běžného akvária nebo akvária bez rostlin bude OK.
Používám písek 0,8-1,2mm a jsem s ním spokojený. Světlá barva nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.10.2016 13:03 Muž Paul [2] - AsieRe: Semir89
Rozhodně bych koupil černé, nebo hoodně tmavé dno. Bílý pisek ryby stresuje a ztrácí díky tomu barvu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 11:07 Muž Semir89 [3] - Jižní Amerika – Štěrk
Co vy na tenhle Písek do aqua?

e-pisky.cz/…

Nebo
e-pisky.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 07:32 kocmim Re: vaaclav
Aha, tak jsem špatně pochopil informace z jiného vlákna :) Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 07:15 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Ja mam nieco podobne, riecny piesok. Su tam aj mensie casti. S uhnivanim neje problem a rastliny sa do jemnejsieho lepsie sadia. Ja by som sa toho vobec nebal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.09.2016 22:23 R Muž vaclav [14801] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: kocmim
Z velikostí to nemá až nic společného naopak. Je to přesně obráceně, představa že v jemném písku musí dno zahnívat je nesmysl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2016 22:17 kocmim Re: vaaclav
Jo to jsem zkoušel s octem, nebublá to, ostré to není :) A jemnější bych tam asi nedával, protože bych se bál, že zase kytky budou uhnivat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2016 22:11 R Muž vaclav [14801] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: kocmim
Měl jsem už v akváriu leccos, pravda je že pro pancéřníčky čím jemnější tím lepší. Hlavní vlastnost takového substrátu jsou jeho mechanické a chemické vlastnosti, nesmí to být drť a obsah vápence minimální už kvůli rostlinám a rybám které většinou pocházejí z vod dost měkkých. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2016 20:49 kocmim – Vhodné dno pro panceriky
Fotka k příspěvku Ahoj, planuju vyměnit současné dno za menší frakci. Koupil jsem říční písek a měl bych dva dotazy:
1. Je tohle vhodné pro hejno panceřníčků (ještě nevím jakých)? Podle toho co jsem přečetl, tak by si v tomhle měli hrochchat blahem.

2. Když jsem to začal proplachovat... tak je tam hodně jemného písku (velikost jako sůl)...má smysl to nějak zachytit a dát do akvarka, nebo to s klidem můžu odfiltrovat pryč do koše?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2016 20:31 Muž bubak [1] Re: Pepan
Tak to beru jako samozřejmost :-)
Jde mi hlavně jak jsi psal o tý zásaditosti... Co to udělá?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2016 20:28 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: bubak
Odzkoušet octem. Pokud bude šumět, nebrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2016 20:25 Muž bubak [1]
Děkuji za rady, ostrost by mi ani tak moc nevadila, stejnak časem celé dno zaroste kytkama, ale a co ta zásaditost co psal Pepan? Vyruší to případný větší kořen? Výluh by měl okyselovat? Nejsem chemik :-D
Zaujala mě hlavně barva + frakce VS cena...
Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2016 19:38 R Muž romant [28001] Re: bubak
Tak tenhle zásyp pod zámkovku je sice ostřejších hran, tedy není to žádná tragédie, ale je to akceptovatelná frakce z pohledu akvaristy, jenž sem tam noří odkalovací zvon do akvária, tak sem to jde vcelku dobře a ani hloubkovější orba nebývá problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2016 17:56 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: bubak
Raviolka ho zkoušela, .... já nikoli, ale pokud se nebojíš ostrosti pro ryby dna, tak vyzkoušej :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2016 20:53 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: bubak
Pokud je to čedič, tak bych to do akvárka nedával. Evidentně je to strojově vyráběno, to znamená že zrna budou mít spoustu ostrých hran, které mohou zraňovat rybky. Navíc, největší složkou čediče jsou živce a ty bývají zásadité.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2016 20:25 Muž bubak [1]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, nemate nekdo zkusenost s timto piskem? Objevil jsem ho u nas ve stavebninach, je to frakce 1-3 mm, hadam ze cedic, pod vodou je skoro cerny.
130 Kc za 25 kg mi prijde fajn, tak bych ho chtel pouzit, ale nevim, jestli je ok...
Dik moc vsem :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 21:43 Žena petulinakk [2017] Re: tonof
Některé rostliny i tak s přehledem obrazí ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 21:18 Muž tonof [53] - RostlinyRe: vaaclav
Kytky by som pri presádzani nevyťahoval ale odstrihol pri dne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 20:42 R Muž romant [28001] Re: tonof
To mě příjde praktičtější varianta s květináčema, ale ani to není tutovka. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.09.2016 20:41 R Muž vaclav [14801] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: tonof
Až ti některá rostlina proroste tu látku půjde to celé ven. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 20:32 Muž tonof [53] - Rostliny
Mal som donedávna 1,5cm zásobné dno Agro premiešané s Osmocote prekryté 0,8-1,2mm kremičitým pieskom. Pri presádzaní sa to fakt dosť dostávalo na vrch ale rast kytek bol naozaj rýchlejší. Preto rozmýšľam opäť použiť Agro, ale chcem ušiť zo záhradnej látky na prekrývanie zeminy akúsi obliečku na vankúš s rozmermi veľkosti dna akva a ten naplniť Agrom premiešaným s Osmocote do hrúbky 2 cm. Potom to zošiť dať na dno akva a presypať ho kremičitým pieskom 0.4-0.8 mm. Myslím si že takto zabránim premiešávaniu substrátu a získam viac živín pre kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 19:39 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Vyznam urcite ma, to netvrdim ale ci az taky velky tak to je otazne. Zalezi tiez aky substrat. JBL AquaBasis plus je uz skoro jak prach a snim je to horsie. I ked som to posledny krat robil opatrne ten prach je na korienkoch nalepeny a vzdy cosi vijde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 19:31 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: stanki
MarcelG tímto svým experimentem dokázal význam substrátu.
Já pouze chci přidat mou zkušenost, že ani přesazování opravdu obrovské rostliny nemusí skončit kalamitou.

rybicky.net/clanky/1577-akvarijni-substrat

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.09.2016 19:25 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Davfm, pozeram na tvoju prezentaciu a mas tam hnojenie pmdd. Ako vies ze rastliny rastu z supstratu a nie z hnojenia? Alebo myslis ze by tak nerastli keby si supstrat nemal? Netvrdim ze to nepomoze ale ani ze to neje ziadny zazrak a slo by to aj bez toho s podobnym vysledkom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 19:13 Muž DavFM [1371] - Corydoras&Apistogramma
Já použil Ratajovo Staré dno, což mi přišlo jako nějaká řašelina-kompost, kousky něčeho jako mulčovací kůra s troškou křemičitého písku, dal jsem to v poměrně velké vrstvě a maximální spokojenost. Rostliny rostou jako zběsilé. Snad i proto jsem už 2x musel vytrhnou přerostlý echinodorus. Pokaždé s obrovským kořenovým systémem a proběhlo to celkem bez následku. Ano, bordel v akva, všude hlína, ale během 2-3 dnů se to usadilo a odkalilo a pohoda.
Nekoná se žádný kalamitní růst řas, ačkoliv musím přiznat, že se lokálně objevila ruducha, nejspíše na místech kde jsem neodkalil. Na šutru se mi líbí a z jiných míst ji úspěšně odstraní jiný Ratajův "zázrak", desinfekce alias CO2 Vital.

Takže, bez nějakého takového substrátu už bych akva nezakládal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.09.2016 18:58 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Jj vystihol si to. Pre zaciatocnika moze to byt skor napritaz. Skusenejsi to urcite viuzije pod kobercovky napriklad. Ale pokial si clovek neje isty da sa to urcite aj bez toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.09.2016 18:31 R Muž romant [28001]
Jenom bych si zde dovolil lehké připodotknutí, tedy směrem k moderním zásobním substrátům. Viděl bych to asi tak, že je to spíš pro ty akvaristy, kteří dokáží myslet více dopředu a svůj vzhled akvária trefí tzv. na první pokus, tedy nejsou nuceni, nemusí rostliny ze dna vytahovat a přesazovat je, protože v ten moment se to stane, tedy může stát že se na povrch překryvné vrstvy vyvalí co je pod pokličkou skryto a může dojít k "vitamínovému" přesyscení. Docela často, tedy na férovku, jsou tyto substráty pojmenovány jako jednorázový(tedy spíš mezi akvaristy), jenom na omezenou dobu, kterou různí výrobci uvádají různou. Rozhodně nikoho tímto od používání jmenovaných substrátů neodrazuji, jenom jsem chtěl vyjádřit názor, že tyto vyžadují trošku větší míru zamyšlení se nad finálním vzhledem ještě ve fázi prázdnýho akvária. Přeji všem, ať už mají v akváriu jako dno cokoliv, aby se jim dřařilo a rostlo jenom to co chtějí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 18:19 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Supstrat od jbl je JBL AquaBasis plus. To manado je vrchna vrstva ktora je lahsia a ma pory. Mozno ma aj nejake ziviny ale malicko. Ja mam riecny piesok navrchu 1-3mm. Ked som zakladal nadrz vsade pisale aky je vyzivny substrat zazracny ale nadobudam pocit ze je to len drahe a su stym problemi. Taktiez presne niekde neje napisane kolko coho obsahuje a moze to ovplivnovat hnojenie. Moentalne mi stale kolise spotreba jednotlivych zivin a nic nemenim. Ak treba neje problem dodat tabletku npk pod rastlinu a aj ked vyplava nic neuvolni a da sa to pozbierat. Moj nazor je ze to je viac na skodu ako na uzitok. Takties aqabasis je dost koncetrovany a sla len mala vrstva do 1cm a natym mam cca 10cm piesok. Skor to zhnije ako sa ktomu korene dostanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 17:58 Muž derata [11] Re: stanki
Tak zrovna ve srovnaní s JBL manado vyjde třeba černy pisek od flexi dráže bych řekl. Kdyby bylo to manado tmavší tak volím to ale ted jsem naklonen spíše agro jako podloží + flexi písek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 17:34 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Ja osobne mam substrat od jbl ale v buducnosti uz to bude urcite bez. Za tie peniaze sa da dokupit vselijake hnojivo do dna a podla potreby pchat kde treba. Tiez neriskujete ze sa vam to vyplavi napovrch a stych penazi co to stoji sa vam este aj tak zvysi na vselico ine.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   06.09.2016 12:24 Muž Sitius [26] - učit se, učit se, učit se – shrnutí :D
Jak se ukazuje, předražené "profi" akvarijní substráty jsou ve skutečnosti jen ochuzenými verzemi běžných půdních substrátů (zemědělské ornice) a dnových sedimentů. Naberete-li si trochu kvalitního bahna ze dna nejbližšího rybníka (kde rostou rostliny a žijí ryby) [nebo kvalitní černozemě], z něhož si uděláte v akváriu 1 palec tlustou zásobní vrstvičku, kterou překryjete vrstvou písku, získáte tím pro rostliny pravděpodobně mnohem více živin, než z 10 cm vrstvy substrátu ADA Amazonia. Ano, substrát ADA Aqua Soil je narozdíl od obyčejných půdních substrátů či dnových sedimentů granulovaný, ale to je asi tak všechno, co má navíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2016 20:04 Muž derata [11] Re: romant
jo jo četl jsem. Super práce. Ona akvaristika je jeden z oboru kde díky kvalitnímu marketingu tahají z lidi peníze. Proto jsem taky začal koukat po nadržích zde na foru at vím z čeho kdo co dokáže vytvořit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.09.2016 19:56 R Muž romant [28001] Re: derata
Mrkni na tuto špičkovou práci. rybicky.net/clanky/1577-akvarijni-substrat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2016 19:53 Muž derata [11] Re: grunda
Jak jsme psal. 30 litru flexi vyjde na cca 1800, 27 litru ADA na cca 2700. Takže už to není takovy rozdíl pokud ta ADA nabídne něco navíc. Zatím se dočítam že jedni jednoznačne doporučují ADA protoze je nej a další zasobni substrat + pisek. Ta tisocovka navíc me už nevytrhne ale nerad platím za neco co za ty penize v podstatě nestojí a je to jen marketing :)

Třeba tohle je krasne akvarium a ma tam agro aqua + pisek rybicky.net/nadrze/20864
Zatím jsem spíše naklonen pro ten písek. Jinak díky za rady, super forum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2016 14:42 Muž grunda [1781] - Cichlidy
pokud neřešíš peníze, tak jdi do ADA. Pokud řešíš, tak zásobní substrát a flexi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 14:13 Muž derata [11] Re: petulinakk
OK, tak už zbyva jen jedno. Je teda nejak podstatne lepší když to je ten jíl ktery by mel pomáhat s filtraci? :-D Jinak vezmu fakt ten písek a mam klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2016 12:55 Žena petulinakk [2017] Re: derata
Ani písek neudrží větší svah bez opory ;-) a časem se jakýkoliv svah bez opory bude postupně vyrovnávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 12:50 Muž derata [11] – pisek vs jbl manado
Tak už se mi pomaličku ujasnuje a zdá se ze zvolim mezi hnedym flexi piskem a JB" manado. Pro písek hraje maximalne to že udrží svah a pro mě hezčí barva. Pro manado hraje to že by mel byt více porovity a lepe a více se v nem usídli bakterie. Kytkam je asi jedno v ce porostou co? Cenove vyjde to manado levneji o neco malo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 10:25 laKatos Re: derata
Měl jsem liapor a teď mám ten profisoil. Vše je to podobný matros, dokonce jsem zvažoval i madano ale ta barva profisoli-u me přesvědčila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 10:20 Muž derata [11] Re: laKatos
Ten je pry zase šílene lehky. A taky bych chtel jít spíše cestou at neplatím neco co je jen přebalené a předražené. Nevadi mi ani tak platit za kvalitu když to je poctivé ale jeslti je levnejší a lepší alternativa...
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115091x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=1415