PMDD
Již čtvrtý týden jde fosfor pomalu nahoru, z nějakých 1,2 mg/l před týdenní výměnou vody, na 1,8, 2,4 a včera již 2,8, téměř 3 mg/l.
Přitom mám pocit, že krmím stejně. Netušíte, co s tím?
Starší reakce
Nemyslím si, že by K v hodnotách kolem 15mg/l nějak škodil, naopak bych ho tak klidně držel. Jak píše Slavko, pokud byla GH 6 a horčík opravdu neměřitelný, potom je vápníku s největší pravděpodobností dostatek. Když jsem začal používat měkčí vodu, také jsem na nedostatek hořčíku narazil (předtím jsem ho přestával do hnojiva přidávat, teď už zase musím). Ale je pravda, že se to projevovalo trochu jinak.
Také nečekej nápravu hned, když uděláš změnu, dej tomu alespoň 2 týdny a posuzuj vliv změny až na nových listech.
Než jsem začal měřit a přidávat draslík a hořčík, tak ve vodě nebyl ani jeden, nebo v množství nula-nula-prd. GH byla 6. Vápník nějaký byl, protože docházelo k biogennímu odvápnění a podle vodáren a hodnoty vody o pár ulic dál by měl být ve vstupní vodě v množství 28,2 mg/l (25.10.2017). Po přidávání obou prvků se GH zvedlo na současných 10.
Leda, že by jeden prvek blokoval druhý? Zmačkání nových listů by mohlo ukazovat na nedostatek vápníku nebo bóru. Bóru by mělo být myslím dostatek z MicroMixu. Vápník by mohl blokovat přebytek hořčíku, ale když bylo hořčíku před začátkem hnojení málo, tak listy rostly zmačkané též.
Adekvátně nadbytek K zapříčiní nedostatek N, Ca a Mg, ale když bylo K před začátkem hnojení málo, listy rostly zmačkané rovněž. Viz fotky zde:
rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami
Nevím co s tím, něco mi zřejmě uniká.
GH 10: je celková tvrdosť vody, bežné testy merajú vlastne len vápnik + horčík, pričom vápnika je väčšinou oveľa viac ako horčíka, inými slovami: nedostatok vápnika je dosť nepravdepodobný.
PH večer na 7, CO2 podle dropcheckeru 20 mg/l, železo konečně na rozumné hodnotě 0,2.
Lehce jsem snížil osvětlení, jelení paroh a zelená vláknitá řasa jsou možná na ústupu nebo alespoň stagnují.
Hnojení jsem minulý týden snížil, ale hodnoty jsou stále celkem vysoké (před týdenní výměnou vody): K 15 mg/l, Mg 10+ mg/l, PO4 1,8 mg/l, NO3 20-30 mg/l, GH 10. Zkusím dávat ještě méně hořčíku, ale spíš bych řekl, že zde bude nějaký limitující prvek. Otázka je jaký?
Týden bylo málo CO2, když docházela láhev burčáku. Napadá mě už jen vápník, který nemám jak změřit.
Na druhou stranu rostliny rostou, každý týden cca dvě hrsti vyhazuju.
Starší reakce
Přišly mi podrobnější testy JBL, včera kolem 17:00 bylo PH 7,2. Předtím šlo evidentně o chybu měření, respektive chybu odečítání. Až se nastartuje nová láhev s burčákem, změřím PH ráno a večer.
Jinak další měření před výměnou vody ukázala větší hodnoty, čímž stoupla i celková tvrdost (uhličitanová však ne), takže zkusím snížit draslík (byl 15 mg/l), hořčík (byl 11 mg/l) i mikroprvky (Fe bylo 0,5 mg/l) na poloviční dávky.
Starší reakce
JBL testy, vratane pH 6,0-7,6, su spolahlive a mozem len odporucat. Ked ti prestane kvapkovy test stacit, dalsi level je elektronicky pH meter. Velmi dobre ohlasy su na
www.adwainstruments.com/….
Starší reakce
Zkusím koupit přesnější testy na pH, tyhle jsou s přesností půl stupně, seženu přesnost 0,2 a uvidí se.
Test od Rataje 27.4. ukazoval ráno pH7, když JBL ukazoval pH8. Večer pak Rataj 6,6 a JBL 7. Nechám porovnat barvu více lidí, abych minimalizoval chybu odečtu.
Ještě se mrknu na žebřík, jestli do něj zase nenalezli kružníci, rozeberu, znovu složím a pokusím se ho dát co nejvíc rovně. Nebo pokusně můžu nasadit lipové dřívko a den dva rozpouštět jím.
KH jsem měřil několikrát a pořád ukazuje stejně. Nicméně zkusím přeměřit znovu, JBL i Rataje.
Jestli je drop checker zelený, tak by s rozpouštěním CO2 neměl být problém. Jestli je kH opravdu 4, tak je to zvláštní no.
Ano, akorát na videu je žebřík větší a bublinky mi nejdou tak rychle za sebou.
Já mám tento:
www.youtube.com/…
Do měření píšu pro zajímavost počet bublin za minutu od spuštění kvašení.
Myslím, ale, že ho ovlivňuje i teplota v místnosti, která zrovna včera a předevčírem byla pod 20 stupňů.
Drop checker ukazuje CO2 12-20 mg/l (zeleno-modrý ráno, zelený odpoledne, když přijdu z práce).
Co to je žebřík na rozpouštění CO2? Používáš dropchecker pro orientační měření koncentrace CO2?
To vysoké pH je opravdu divné. Asi bych pořídil pro kontrolu ještě jeden test. Chyba se může stát.
Pokud hnojíš K a Mg, pro snížení pH by lépe než sírany pomohly chloridy, tzn. KCl a MgCl2.
JBL testy budou asi v pořádku, ale problém je v odečítání. Předpokládám, že si hlídají kvalitu tisku odstínů barev v porovnávací stupnici, ale vyhodnocení uživatelem je plus mínus. Každý vnímáme barvy trochu jinak, záleží na světle, kam je vrhaný stín atd. Raději jsem do vyhodnocování zapojil i polovičku.
Železo je stále na 0,4 mg/l, takže buď ho rostliny nespotřebovávají, nebo ho cheláty nasávají, jak jsi psal.
Na základě testů jsem začal hnojit draslíkem K2SO4, denně +0.942 mg/l a hořčíkem MgSO4, denně +1.14 mg/l. Uvidím odpoledne po otestování, jak se to projeví.
Jinak večer bylo pH opět 8, je to divný, od ráno CO2 běželo. Možná zkusím místo žebříku rozpouštět lipovým dřívkem.
Nevím jak přesný máš měřící vercajk, ale dejme tomu, že je absolutně přesný. Pak by mohlo být vysvětlení následující:
Používáš umělé chelatanty, nejvíc asi EDTA. Ty sice kovy v chelátových vazbách (při vysokém pH) dlouho neudrží, ale samy se nerozloží. (Až za několik týdnů.) Čili takříkajíc ztratí jeden kov, hledají další. EDTA má ze všech přechodných kovů nejvyšší afinitu k železu.
Takže i molekula EDTA, která původně vázala například mangan, může v některém okamžiku mangan pustit a navázat místo toho atom železa. Doslova doluje zásoby kovů, které máš v akváriu z dřívějších časů.
=
Podotýkám, že to je teorie. Živé akvárium je strom zelený. Ale je fakt, že EDTA a podobné chelatanty se přesně takto průmyslově využívají - aby uvolnily přechodné kovy z nerozpustných vazeb v něčem. (A rostliny takto používají přírodní chelatanty - vylučují je z kořenů a rozpouštějí si kovy vázané v nerozpustných sloučeninách.)
Tohle je pro mě záhada.
úterý
Železo před výměnou vody nula mg/l. Po výměně vody v cca 14:00 také nula.
16:42 přidáno 0,132 mg/l železa MicroMix Plus.
V 20:05 změřeno železo 0,1 mg/l.
Porovnání stejného vzorku po 24 hodinách vychází stejně.
středa
v 5:30 přidáno 0,132 mg/l železa MicroMix Plus.
V 18:30 naměřeno 0,4 mg/l železa.
Očekával bych 0,132 * 2 = 0,264 mg/l minus část, kterou spořebují rostliny a ne téměř dvojnásobek přidané dávky.
Dnes jsem nepřidal nic, jsem zvědavý na měření odpoledne.
Otázkou je letité dno, které jsem nezakládal. U podezřelých kousků jsem několikrát prováděl octový test, ale nic nešumělo.
moja vodovodna voda ma pH 7,8, prevazne dolomitove vapence, ale v akva vplyvom organickeho rozkladu sa to prirodzene drzi okolo 7,4 rano
Takové pH má vstupní voda. Test od Rataje vycházel na cca 7,4, od JBL (rozsah 3-10 pH) 7,5-8, teď od JBL vychází spíš na 8. Leda bych to úplně spatně odečítal, ale provedl jsem jich už dost, venku na denním světle i v místnosti u okna a vychází to stejně.
Máme tu vodu přefiltrovanou přes pískovce, měkkou a zásaditou, chuťově výbornou.
nebolo by lepsie riesit to CO2 nonstop a odladit filtraciu/vzduchovanie tak, aby to bolo aj v noci bezpecne? Je to sice menej hospodarne ale stabilnejsie. Ja osobne mam s burciakom zle skusenosti, tyzden to ide moc, tyzden akurat a potom vobec. Dnes nepouzivam.
Ale aj tak nerozumiem, ako mozes mat rano pH 8. Tolko nemavam ani ja bez pridavania CO2.
Ou, už to vidím, zaměnil jsem některé informace. Děkuji za upozornění.
Změřím železo a podle výsledku budu dávkovat zatím jen 1 ml denně, který by měl přidat 0,033 mg/l železa nebo prostě tolik, abych hladinu udržoval na všude doporučovaných 0,2 mg/l.
Max. doporučené denní dávkování z návodu k MicroMixu Plus při přepočítání na 40 litrů vody udává 2 ml hnojiva, které přidají 0,066 mg/l železa.
Papik napsal: denně přidám 0,132 g/l železa
To je strašně moc. Na druhou stranu, při tak vysokém pH se většina z toho ztratí, zapadne do dna. Ostatní kovové mikroprvky taky, ale nikoli bór.
Hrozí toto nebezpečí: Až jednoho dne něčím (céóčkem například) snížíš pH, ty zásoby rud ve dně se začnou rozpouštět a mikroprvků bude najednou moc. Všechny jsou v nadbytku toxické pro rostliny, živočichy i mikro-tvory.
No právě, bojím se, abych neotrávil zivočichy.
Je to poměrně běžné takový rozdíl v pH v nádržích kde se vypíná CO2 na noc. Není to ale nic dobrého. Nevím jestli by nestálo za to to zkusit non-stop ale v tak malém akváriu a z burčákem to asi nepůjde.
To PH je moc vysoké a zřejmě ti to co2 vůbec nefunguje nebo ho špatně rozpouštíš.
pH 8, KH 4, GH 6, CO2 bio, od 17.4. žádné hnojení. Akvárium je už zarostlejší, než na profilové fotografii.
NO3 před týdenní výměnou vody (cca 14-15 litrů ze 40) 20-30, po výměně 10-15.
PO4 před výměnou 1,2, po výměně 0,6.
Fe v podstatě nula před výměnou i po výměně.
K před výměnou 7, po výměně 4.
Mg před výměnou 3, po výměně 2-3.
1) Nechápu kde se vzal v akváriu draslík, když ve vstupní vodě jsem naměřil méně než 1, spíš nula. Podobně tak hořčík.
2) Vysoké fosforečňany mě nejdříve vyděsily, ale v kombinaci s dusičňany jsou zřejmě v pořádku. Jen ten jelení paroh se z něčeho tvořit musí.
3) Prvním krokem je zvýšení železa. Rozdělal jsem pětinu MicroMix Plus podle návodu (2,2 g ve 100 ml destilky). Při dávkování 4 ml denně přidám 0,132 g/l železa dle kalkulačky na akvarijni-hnojivo.cz
Budu měřit a uvidím, o kolik zvyšovat denní dávku.
Uvítám vaše připomínky a rady.
Starší reakce
slavko napsal: Demineralizovaná voda nie je čistá, ale sú z nej odstránené len veci, ktoré tvoria vodný kameň, v našich podmienkach teda najmä vápnik a horčík, možno sodík.
Padlo tady několik nepřesných, nejasných vyjádření. Cítím potřebu to korigovat.
Sodík nikdy netvoří vodní kámen.
Demineralizace opravdu může být selektivní, tzn. odstraňovat jen vybrané látky, ale slovo demivoda se myslím univerzálně používá pro všeobecně demineralizovanou vodu.
Tak jako RO nikdy neodstraní všechno, tak kupodivu ani destilace. I vodní pára ssebou vždy strhne nějaké ionty. Proto chemikové v dřevních dobách několikrát destilovali, aby získali vodu přiměřeně čistou. Nároky na čas, zařízení a hlavně energii byly pochopitelně enormní, takže velmi čistá voda byla drahá.
Dnes se používají převážně jiné metody, ale stále je to nákladná záležitost. Zařízení na výrobu superčisté vody stojí statisíce, přestože zčásti pracují na stejném principu, jako RO. Takové věci nás ale vůbec nemusejí zajímat, protože takovou vodu beztak okamžitě znehodnotíme v okamžiku, kdy ji vyjmeme z hermeticky uzavřeného prostředí.
Voda prodávaná jako "destilovaná" je dnes běžně ve skutečnosti voda z RO prohnaná demikolonou, čili je to totéž, co máme doma. Moje RO voda má vodivost <1 µS, bez demikolony měla 8 µS, destilka od benzínky má 3 µS.
V praxi je tedy destilka totéž jako RO voda, pokud osmóza s demikolonou funguje dobře.
Pro srovnání, voda z vodovodu má běžně stovky µS, výjimečně i přes tisíc.
Jasne 50 l je na dve veci. Mne tie dva litre vydržia tak na rok. Neviem do akej miery to je bežné, ja chodím stále do tej istej, taká maličká, žiadny reťazec s cieľom maximalizácie zisku a zjavne majú vlastný destilátor
Mimochodom, Rado, je to lekáreň neďaleko kamaráta, ku ktorému i tak chodievam na kus reči a kúpiť si RO kvôli 2 l raz, max. dva krát, za rok, na to treba inú náturu...
Já jsem právě chtěl koupit taky v lékarně.Zkusil jsem 6 lékáren,nejmenší balení mi nabízeli 50-ti litrové.Tak jsem si to rozmyslel.Zatím PMDD míchám ve vodě z RO,kterou si donesu od známého cca.1-2 litry,ale raději bych ho míchal v destilované.
Z lekárne, na pumpe som už našiel vec s názvom "destilovaná voda", ale po prečítaní podrobnosti to bola len demineralizovaná, tak neriskujem, že ma pomýlia názvom. Tetušky v lekárni mi do druhého dňa nadestilujú čerstvú, lebo 2 l v zásobe nemávajú
Mě se zdá že už je to všechno demi voda, jen ta z lékárny je lepší kvality a taky je dražší.
A používáš destilku kupovanou z lékárny nebo obyčejnou,která se dá koupit u každé pumpy.
Destilovaná voda je teoreticky chemicky čistá, tzn. iba H2O. Voda z RO je skoro čistá -- nakoľko je čistá, to závisí od viacerých vecí, ale v podstate odstraňuje z vody veci na základe veľkosti molekúl a stupeň čistoty závisí i od "rýchlosti" RO. Demineralizovaná voda nie je čistá, ale sú z nej odstránené len veci, ktoré tvoria vodný kameň, v našich podmienkach teda najmä vápnik a horčík, možno sodík.
Na potreby bežnej akvaristiky v podstate nie je rozdiel medzi destilovanou a (pitnou) vodou z RO. Asi najväčší rozdiel je v tom, že je jednoduchšie kúpiť RO ako destilátor
Zato demineralizovaná voda je úplne nevhodná -- je určená na technické účely a nikto sa jej kvalitou netrápi, a tak sa do akvária môže dostať prakticky čokoľvek (okrem vápnika, horčíka apod), vrátane výslovne škodlivín...
V prípade PMDD (a iných doma robených hnojív) je destilovaná voda istota, pretože by nemala chemicky ovplyvňovať rozpustenú zmes. Na namiešanie dávky nie sú potrebné desiatky (stovky) litrov, a tak kúpiť a doniesť domov liter-dva destilky nie je problém. Kto má doma RO, pokojne používa vodu z nej, no kupovať RO kvôli PMDD je prehnané. Ja používam destilku, ale existuje kopa ľudí, ktorí si PMDD miešajú v bežnej pitnej vode bez akýchkoľvek problémov.
Osobně bych víc věřil Raviolce...
Destilovaná voda se používá především v chemickém průmyslu, při výrobě léčiv, v laboratořích, při chemickém zpracování fotografií, ale i například do chladičů automobilů, k doplňování elektrolytu akumulátorů nebo do napařovacích žehliček. Všude tam, kde je třeba chemicky neutrální vody bez příměsí a rozpuštěných látek.
V poslední době se destilovaná voda získaná přes reverzní osmózu používá také v akváriích. Na rozdíl od minerální vody nezbude po odpaření destilované vody žádný nerostný materiál (vodní kámen, kotelní kámen).
cs.wikipedia.org/…
Proto jsem se tak blbě ptal
Destilovaná voda je chemicky čistá voda. Podle užití se rozlišuje technická destilovaná voda a voda pro biomedicínské účely.
...
Voda z reverzní osmózy je dalším typem vody hojně využívaným v akvaristice. Pomocí polopropustných membrán je z vstupní vody odstraněna část anorganických a organických molekul. Parametry závisí na vlastnostech vstupní vody, nejčastěji je pH neutrální nebo mírně kyselé, tvrdost a alkalita jsou blízko nuly.
Viz:
maniakva.sweb.cz/… Asi blbý dotaz. Jáký je rozdíl mezi destilkou a vodou z RO? Děkuji
Snese se i kohoutková, když na to přijde. Jen se pak s tím její obsahem musí počítat.
RO je dobrá volba.
Ahoj , Koupil jsem si PMDD PLUS a nemám s ním žádné zkušenosti tak se chci zeptat jestli mám rozmíchat mikroprvky a MgSO4 ,K2SO4 v destilované vodě nebo stačí ve vodě z reverzní osmózy??????????????????
To poněkud mění situaci, myslel jsem, že přidám trochu sorbanu draselného (0,3-0,5 g na 500 ml hnojiva) a mám vystaráno. Děkuji za cenné informace, které u textů ohledě konzervace hnojiva chyběly.
Nebo jsem na ně ještě nenarazil, pročítám celé vlákno PMMD od nejstarších příspěvků, ale jsem zatím na straně 113 ze 163
Možná místo 0,5 ml HCl na 300 ml destilky raději kyselinu askorbovou 0,6-0,8 g na 500 ml, líp se bude odměřovat.
Ále tak všelijak jsem si o tom četl a došel jsem k názoru, že pokud voda není tvrdá a alkalická, tak cheláty nejsou potřeba. Tak jsem to zkusil a ono to funguje. Čím míň dávám, tím míň mám na rostlinách růstových deformací.
Jenom železo semtam musím, normální chlorid železitý.
Proc si prestal pouzivat magu?
Konzervanty se nedávají kvůli mikroprvkům v tom užším slova smyslu, ale kvůli tomu, že jsou v chelátech, většinou EDTA. A EDTA je organická sloučenina, byť umělá. Proto může ve vodě podléhat biologické degradaci.
Jsem si skoro jistý, že Tenso Cocktail už konzervanty obsahuje, protože výrobce s tím počítá. U MicroMixu Plus si nejsem jistý, protože to vyrábí podomácku pan Petr.
Dávat si tam konzervanty sám není až tak jednoduché, pokud se to má udělat dobře. Sorban draselný výborně účinkuje proti houbám (plísním), ale pouze v kyselé oblasti, tuším pH<5.5. Takže je potřeba tu směs rozpustit, změřit pH, a pokud je vyšší, malinko to napřed okyselit HCl a potom dát správnou dávku sorbanu.
Když se dá té HCl moc, může to taky udělat určitou neplechu - ty kovy a EDTA se mohou chovat jinak, než je zamýšlené.
Podle mé praxe Tenso Cocktail (rozpuštěný v demivodě!) vydrží v lednici půl roku. Pak jsem cheláty přestal používat.
Roky jsem nepoužíval nic a do lednice mě manželka nepustila tak akorát mražené krmení do mrazáku snese. Teď mám dávkovací čerpadlo tak jsem toho rozdělal víc a uvidím.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x