PMDD
Kytky ve vodě to mají složitější nebo spíš jednoduší než kytky na vzduchu. Kytky některé živiny vstřebávají kořeny a jiné listy. Proto jílové kuličky vyřeší jen jednu část cesty dovnitř. osobně jsem vždy měl úspěch s hnojivem ke kořenům a za počátku hnojit tekutým pmdd. Akvária neodkaluji, nechávám to na přírodě a vyladěné filtraci vně akvárium. a jen obměňuji 1x za měsíc 3 týdny tak 1/5 vody. ani v přírodě nemají terčovci furt čerstvou vodu a spíš přebývají v záplavových tůních a čekají na průplach dešti.
To je fakt, celkově to je složitější. Já jsem jen vysvětloval, proč se běžně uvádí určité rozpětí, kolik hnojit a jestli má tazatelka hnojit spíš méně nebo více.
A taky dost akvaritů dává ještě jílové kuličky ke kořenům rostlin, což je další zdroj živin ...
Ale obecně a zjednodušeně je potřeba se při hnojení řídit tím, jak moc mám zarostlé akvárko a jestli ty kytky rostou rychle nebo pomalu.
ještě doplním, že se musí počítat i se dnem tj. zda byl použitý nový, horkou vodou propraný štěrk a nebo staré dno plné živin. Zda je dno už řádně "zasrané" od ryb a šneků. A taky hnojivo je jen jedna část rovnice kde v souladu s ním musí být zvolené i správné osvětlení (vlnová délka, síla, doba svitu) a pak přidávání co2 pro to aby rostliny měli vše co potřebují. Na "zasrání" akvária se taky dá ztroskotat pokud má někdo jen jeden druh ryb a krmí je jeden jednou potravou. třeba v hownech ancistruse těžko najít železo když je jeho potrava z valné části řasy. A pak třeba vrubozubec požírající moučné červy asi nedá do vody tolik vápníku a dalších prvků co kytky potřebují. Trochu jsem studoval tuhle problematiku kvůli hydroponii....
Bobika napsala: já vím, proto to řeším. Co to znamená opatrně??Když se u NO3 doporučuje 10-30mg/l tak se držet u spodních hranic??
To záleží na množství rostlinné biomasy a na rychlosti růstu, jak moc hnojit.
Čím víc zarostlé akvárko, tím větší dávky hnojiva. Proto se taky uvádí nějaké rozpětí dávek hnojiva: od méně zarostlého akvárka až po hustě zarostlé akvárko.
Taky záleží na rychlosti růstu rostlin. Rychle rostoucí rostliny budou potřebovat víc hnojit než pomalu rostoucí rostliny i při stejném objemu biomasy, protože ty rychlerostoucí ti budou rychleji přibývat a ty je budeš muset častěji prostříhávat. A z akvárka pak odstraňuješ biomasu, která spotřebovala nějaké živiny.
i to se dá skladovat..třeba v hnědé petce od piva, někde v temnu, plná láhev až po víčko...
myslím tu co mám já doma...jasan, že za to co bylo před tím neručím..otázkou však je, zda není jednodušší koupit segmenty samostatně a míchat si to sám..koupit to jinde, v drogerce třeba...
Špatně si mě pochopil. Nemyslím za jak dlouho se znehodnotí obsah pytlíku, ale hotový rozmíchaný roztok... A poddotaz bylo jak moc vadí, že všechny pytlíky rozmíchám v jedné petce, místo každý prvek zvlášť...?
Ps.: sůl i vegeta za pět let stvrdne. Možná bude v cajku co se týče složení, ale v kuchyni pak už nepoužitelná...
zákon zachování hmoty a energie..jak se může znehodnotit čistá sloučenina v pytlíku, bez přístupu vzduchu, při konstantní teplotě ve tmě ? znehodnotí se ti sůl ? vegeta? cukr ? čaj ? jistě, nevydrží to věčně, ale já teď dávám do akvária zbytky pmdd z minulých dob..tak 5 let staré..kytky z akvária neutíkají, ryby jsou v pohodě a šneci jsou živí...
Seženeš si 5 x 1/2 litrových dávkovacích lahviček a každý pytlíček do jedné nasypeš.
Já mám na návodu, že mám všechny sáčky nasypat a rozpustit v jedné petce, tak to tak dělám. Vyčetl jsem, že v tomto případě se znehodnotí mikroprvky, ale až při delším skladování. Jak dalece a hlavně jak rychle se to znehodnotí?? Ta půllitrová mi v lednici vydrží necelé dva týdny, než ji sdělám...
Nerad bych do akva lil pouze obarvenou bezcenou vodu...
Je dobré si vyzkoušet a párkrát změřit kolik dávkovat aby se ti hnojivo nekumulovalo nebo naopak.
já vím, proto to řeším. Co to znamená opatrně??Když se u NO3 doporučuje 10-30mg/l tak se držet u spodních hranic??
Do nově založeného akvária se nehnojí, většinou stačí týdenní nebo v záběhu i častější výměna 1/3-1/4 vody. Rostliny které se ti ujmou porostou dobře takhle pár měsíců. Podle osvětlení a počtu rostlin budeš možná muset začít přihnojovat ale opatrně.
Měla jsem v plánu objednat "Poormanův startovací balíček" ale přijde mi, že tam toho hnojiva je na stráááásně dlouhou dobu a nevyužiji to... a dalsí věc je, že jsem objevila doporučení hnojit sypkou směsí přímo do AQ a to si zase nedokážu přepočítat.. A ještě říkáš, chce to mít pořádně zaroslé akvárium.. běží 14 dnů a kytičky začínají dokazovat, že se ujaly.. jaký vliv má pořádně zarostlé AQ, aby to vše vstřebalo?? Ryby tam nejsou a dokud se kytky nezačnou dařit, tak ani nebudou
Nevýhoda je že potom nemůžeš ovlivnit dávkování jednotlivých komponent. Některé nemusíš dávat tak často protože tvoje voda ho obsahuje dost. Chce to ale mít pořádně zarostlé akvárium.
no ale v návodu tam je, že sesypat krom mikroprvků v půl litru a dávkovat. Ale pokud už nějaké výchozí hodnoty vody mám, tak tímhle nedoplním jen ten rozdíl ale dá se říct, tam pokaždé liju nějaké konstantní množství hnojiva..?Dá se to chápat jako vyzkoušená varianta namíchaného množství?? Taková inspirace jak hnojit a "neřešit" vlastní přepočty??
Seženeš si 5 x 1/2 litrových dávkovacích lahviček a každý pytlíček do jedné nasypeš. Jen KNO3 bych koupil v drogerii protože těch 6g je málo. Myslím že sanytr má 70g takže klidně půlku. Pokud se tomu chceš věnovat pořádně objednej si i fosfor.(KH2PO4) Mikroprvky dávám do destilky ostatní do vodovodní vody.
www.akvarista.cz/… Jako balíček, kde máš už jednotlivé složky hnojiva navážené a zvlášť zabalené.
Treba si to rozmiešať podľa návodu v destilke.
Prosím o radu, jak mám chápat takovéhle označení "balíček" a pod tím zozpis jednotlivých množství?
PMDD s Tenso Cocktail
Oblíbená česká varianta s mikroprvky Tenso Cocktail
33g MgSO4·7H2O - Heptahdyrát síranu hořečnatého
14g K2SO4 - Síran draselný
6g KNO3 - Dusičnan draselný
16,4g Tenso Cocktail
je to okopírované z akvarijni-hnojivo.cz. Nechápu jestli se to míchá zvlášť. Do jakého množství a co mám potom dávkovat do akvária abych si přidávala potřebné množství konkrétních látek. Prostě jsem to nepochopila, co to vlastně je...
Starší reakce
Nejdřív bych koupil KNO3 test;)
Prosím o radu pročítám forum a nejde mi to do hlavy. Nejsem chemik tak jen v kostce-hnojím PMDD bez KNO3 CO2 nemám Míchám dle návodu skladuji v lednici. Něco roste jakž takž něco vůbec. Osvětlení myslím stačí 2krát zářivka 30w odrazové reflektory na hloubku 50cm dno CONGO K3. Měl bych tedy zkusit Objednat PMDD z KNO3 a zkusit CO2 z kvasnic? CO2set nemám. Děkuji
Starší reakce
Je to známé i ze sportu vítězná sestava se nemá měnit.
Právě že mi to funguje celkem dobře, tak asi zůstanu při starém dávkování.
Jinak měním 60L každých 7-9 dní.
To si musíš vyzkoušet a změřit sám jak se ti hromadí nebo ne hnojivo v akváriu. Nějaké teorie jsou pak na dvě věci.
Ano, při výměně by jsi měl doplnit PMDD podle objemu měněné vody. Ale 20ml na 100 litrů vyměněné vody v tvém případě znamená 10ml!, pokud měníš 30% vody. Nepředpokládám, že by jsi měnil 100% vody v akváriu...
Ale pokud ti to funguje, není důvod něco měnit!
Mě se nejedná o stálé dávkování, to dávám každodenně 6ml. Mě se jedná o tu první dávku po výměně vody...prý by se mělo dávat 20ml na 100L vody
Tak tohle bych asi nebral jako bernou minci.
0 31.08.2015 20:26 Nomad Přitlačit můžeš vždycky, ale pokud nemáš žádný problém tak bych nic neměnil.
Dávkuju 2,5 ml denně do 325 litrového akvária a v den výměny vody dávám 10ml. Dávku musíš přizpůsobit svému akváriu. Pokud ti rostliny dobře rostou, nic neměň.
0 31.08.2015 11:38 Kulisek – Dávkovámí PMDD
Potřeboval bych poradit, dávkuji pmdd do 160l aq 6ml denně, někde jsem četl, že by měla být první dávka 20ml/100L. Tím pádem bych tam měl dát cca. 30ml pmdd. Dělá to tak někdo? Zatím jsem tam vždy dával 6ml a rostlinám se daří dobře a bez viditelných řas.
Starší reakce
No, keď mi nevyženie každý týždeň nový list, tak trochu pridám fosforu, keď sa mi v dne pri prednom skle začne robiť sinica, tak som to prehnal
Ahoj slavko, v čom konkrétne vidíš nedostatok fosforu u anubiasov?
Jasne, tiež sa asi viac starám o rastlinky ako o rybky a nezabudol som, ako som tápal zo začiatku. Patrím k ľuďom, ktorí potrebujú mať všetko matematicky definované, lenže ono to takto nefunguje. Dodnes si pamätám aký som bol bezradný z Ratajovho testu pH, pretože som nedokázal určiť ten správny odtieň
Prešlo niekoľko rokov, a z testov občas použijem test na NO3, len pre istotu. Pozerám do akvárka a vidím, či veci idú ako majú, pritom nemusia nevyhnutne ísť najlepšie ako sa dá, stačí, že rastlinky rastú (vyháňajú, množia sa) a riasy sa nemnožia. Nechcem tým povedať, že pohľadom do akvárka rozpoznám nedostatok/prebytok toho ktorého prvku, hoci napríklad fosfor mi krásne ukazuje stav anubiasov... Všetko chce čas, a hlavne: menej je niekedy viac
No a popri tom aj skontrolujem, či rybky žerú, či vezerajú dobre, či plávajú tam kde majú a pod.
JBL jsou asi opravdu dobré i recenze to potvrzují. Budu muset pořídit test na K a Mg. To meření Fe resp. porovnání až druhý den vyzkouším, už jsem o tom něco četl. Díky za připomínku.
ano, máte jistě pravdu, chemie akvarijní vody bude podle různých podmínek jako množství a druhu rostlin, druhu substrátu, množství ryb, kvalitou osvětlení apod. různá. Chci ale pro rostliny udělat maximum co jsem schopen a tak si říkám, že když to někde funguje, tak by to plus minus mohlo fungovat i u mne. Prostě nějakých hodnot nebo poměrů se chci držet, pak zbývá testovat a testovat a ubírat nebo přidávat, přesně jak píšete.
Už sme trochu off-topic, ale predsa doplním: skúšal som aj Sera testy, ale teste na dusičnany sa mi nepáčil, lebo zle tesnil a menej presne meria nižšie hodnoty (podrobnejšie som opisoval tuším v susednej diskusii, pridám aj do atlasu výrobkov prípadne), viac sa mi páčil Tetra a najviac JBL. Test dusitanov mi vyhovuje jedine JBL, lebo ich držím tak nízko, že iné testy sú mi k ničomu.
Železo aj v dobrých chelátoch mi meria bez problémov JBL test Fe, lenže nestačí čakať predpísaných 5 minút, ale celý deň, po 1 dni je to niekedy aj 2-násobne viac (niekedy len o menej).
S fosforečnanmi je to ťažké, lebo tie mi dosť miznú - pravdepodobne sa naviažu na humus, ktorého mám žiaľ v substráte dosť, resp. celkovo organického znečistenia mám veľmi veľa, prerybnené akvárium (Marcel opisuje tu:
www.prirodni-akvarium.cz/…)
Slavko: No hej, mne sa teraz dosť pototo celé akvárium - mal som ho výborné, rastliny krásne zdravé (vidno aj na poslednej fotke), akurát Alternanthery nešli (tie mi nikdy nešli, nechápem), no a keďže mi hlbinné dno páchne (nie sírovodíkom, ani amoniakom, ale tak "organicky bakteriálne") a je tam veľmi veľa kalu, skúsil som ho poriadne odkaliť a možno kvôli tomu sa to pokazilo
Hlavne Rotala macrandra zareagovala veľmi výrazne. Lenže okrem toho som zmenil čas osvetlenia (zaviedol som obednú pauzu) a spravil malú zmenu v mikroprvkoch, takže teraz som tieto dve zmeny vycúval a skúmam... Ono keď niečo meriame, meriame len vodu, ale živiny v subtráte sú dôležité tiež a preto to veľmi komplikujú. Ale aspoň pre nejakú orientáciu to zmysel má.
aldab napsal: no to je právě problém, jen běžnými testy
Chcel som tým povedať, že je zbytočné sa trápiť pomermi. Ja som sa tiež spočiatku mojich pokusov s PMDD snažil vedecky zrátať koľko hnojiva vlastne dnu dávam. Postupom času som zistil, že to je na draka. Najväčší dôvod je ten, že jednak netušíte koľko toho rastliny spotrebujú (rôzne rastliny - rôzna spotreba toho ktorého prvku) a jednak neviete koľko toho do akvária dávate (nezabúdajte, že aj krmivo hnojí).
Začal som s PMDD, tu som pridal toho, tu odobral onoho, potom mi došlo krmivo, kúpil som iné a zase som začal tu pridávať a tam odoberať. Potom som skúsil MCI, ale to skončilo katastrofou, a tak teraz sa zase už viac ako rok zase hrám na odoberanie a pridávanie s PMDD. Ono, keď sa niečo pototo, tak to zistíte
naprosto vyčerpávající informace
moc díky
to je otázka že? co měří test na Draslík???
no, já nevěděl jestli přímo prvek nebo nějakou jeho sloučeninu a pak draslík výpočtem
....jo drahý je dost,ale budu muset pořídit. Používám jinak testy Sera, prý patří k těm "lepším" , to nemohu potvrdit.
Měření Fe je poněkud nepřesvědčivé. Mám test od Rataje i Sery, dodám cheláty Fe , ale testy nic moc neukazují, víc než 0.2 mg/l jsem měřením nedosáhl - dávku chelátů jsem už nechtěl zvyšovat, když jsem použil množství které mělo v mé nádrži zvýšit koncentraci o 0.3mg/l.
aldab napsal: no to je právě problém, jen běžnými testy, ty jsou nepřesné, ale budiž i ty dávají nějaké výsledky, ale "měří" sloučeniny NO3 a PO4, test na draslík už je také v prodeji, ale co přesně měří nevím. S tými testami to nie je až také zlé, aspoň nie JBL testy na dusičnany a fosforečnany (dosť slušná presnosť, pre účely akvaristiky úplne postačujúca). Mám ten test na draslík (JBL) no a čo presne meria? No predsa draslík, priamo
Je dosť odlišný od iných testov a aj drahší, žiaľ. Jeho presnosť nemám otestovanú.
aldab napsal: ano, myslím v jakém poměru by měly být nejlépe udržovány koncentrace NO3,PO4 a K ve vodě zjištěné běžnými testy, tedy dost nepřesně. Takže 4.4:3:1 ? Nie! To je len prepočet medzi N : P : K a dusičnany : fosforečnany : K. Pretože dusičnany sa nerovnajú dusík a podobne...
Tie pomery som tu už písal kedysi, zopakujem konkrétne hodnoty odporúčaní stavu vo vode, ktoré som našiel, aj so zdrojmi:
aquarium-fertilizer.com/…
NO3: 10-40
PO4: 0,2-3
K: 10-50 / 5-40
Fe: 0,2-1
Mg: 5-10
Ca: 20-30
www.aquariumadvice.com/…
NO3: 10-20
PO4: 1-2
K: 10-20
www.plantedtank.net/…
NO3: 5-10
PO4: 0,5-1 (1/10 z NO3)
K: 20
gwapa.org/…
NO3: 5-30
PO4: 1-2
K: 10-30
Fe: 0,1-0,5
Mg: 2-5
Ca: 10-20
www.aquatic-plants.org/…
PO4: 0,4-1
K: 20-30
Fe: 0,5+
www.sfbaaps.org/…
PO4: 0,2-0,5
K: 20-30
Fe: 0,2-0,7
KH: 3-6
GH: 2-8
www.sfbaaps.org/…
NO3: 3-5
PO4: <=0,5
K: 15-25
Fe: 0,1
Mg: 8
Ca: 18
Někde jsem četl, že Draslíku by mělo být dokonce o něco více než dusíku, to platí právě když se jedná o samotné prvky a ne ve sloučenině? Práveže to platí aj o "zlúčeninách", ako som spomínal, odporúča sa draslíka tak 1 až 2-násobok dusičnanov, niekde dokonca aj 5-násobok, čo je v prepočte na prvky draslíka 4 až 9-násobok dusíka, niekde dokonca aj 20-násobok. Prečo to tak je, neviem, v sušine rastlín je draslíka a dusíka zhruba rovnako, ak sa nemýlim. Ja sa vo vode snažím udržať hodnoty: NO3 5 mg/l (ale prakticky mi lieta aj vyššie, takže skôr sa snažím držať 5-10 mg/l), PO4: 0,8 mg/l, K 10 mg/l, Ca 23 mg/l, Mg 7 mg/l, Fe 0,2 mg/l (viac info v profile hlavného akvária). Nevravím, že sú ideálne, stále s tým experimentujem. Komplikuje mi to zásobný substrát, lebo keď sa rastliny dostanú k nemu, výrazne to ovplyvní situáciu, všakže.
no to je právě problém, jen běžnými testy, ty jsou nepřesné, ale budiž i ty dávají nějaké výsledky, ale "měří" sloučeniny NO3 a PO4, test na draslík už je také v prodeji, ale co přesně měří nevím.
ano, myslím v jakém poměru by měly být nejlépe udržovány koncentrace NO3,PO4 a K ve vodě zjištěné běžnými testy, tedy dost nepřesně. Takže 4.4:3:1 ? Někde jsem četl, že Draslíku by mělo být dokonce o něco více než dusíku, to platí právě když se jedná o samotné prvky a ne ve sloučenině?
A s akou presnosťou dokážete zmerať obsah týchto prvkov vo vode?
Akože obsah vo vode alebo dávkovanie hnojenia? A pozor, pomer N:P:K je iný ako NO
3:PO
4:K, konkrétne N:P:K 1:1:1 = NO
3:PO
4:K 4,4:3:1
Vo vode býva odporúčané fosforečnanov 1/10 z dusičnanov a draslíka zväčša tak 1 až 2-násobok dusičnanov, niekde dokonca aj 5-násobok (
www.sfbaaps.org/…)
máte prosím někdo zkušenost s fungujícím poměrem N-P-K ? Našel jsem informace kt se docela rozchází např. 16:1:16 nebo 10:1:11 taky 9:7:10(tohle snad ne). Taky nevím jak zjistit koncentraci draslíku. díky za odpovědi a názory
Navyše je tam pamäťová karta microSD v adaptéri SD a chýba možno KH2PO4 - no podľa návodu, ktorý uvádza všetko zmiešať, možno ani nie (lebo to by nešlo spolu s mikroprvkami). Ja by som odporúčal nezmiešavať, ale nechať každú zložku zvlášť + to, čo tu bolo spomínané, teda oboznámiť sa so súčasným stavom, a teda: jednak zistiť, čo obsahuje vstupná voda a tiež, aký je stav živín po týždni v akváriu. Hlavne treba zistiť, či sa dusičnany a fosforečnany hromadia alebo miznú až k nule a podľa toho ich pridávať alebo nie. Ak hnojiť len tak "naslepo" v akváriu s množstvom obyvateľov, tak by som pridával len mikroprvky a draslík.
Čo sa CO2 týka - ak nebude, tak rastliny budú rásť pomalšie, spotrebujú menej živín, nadbytok živín zužitkujú jedine riasy - často netreba hnojiť vôbec a svetlo by malo byť slabšie. Ak sa dodávať bude, tak potom bude treba viacej živín.
Nevím co máš za testy než začneš s nějakým hnojením měl bys vědět co máš za vodu.
První co bych udělal tak to je výměna dna a odstranění vzduchování.
Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x