PMDD
Vycházel jsem z fotografie akva před 10 dny, teď jsem si přečetl i zápis v deníku.
Dobrá - takže trhutku už na hladině nemáš. Ale nemáš v akva ani celou řadu rostlin, které ti "odešly" v době, kdy jsi na hladině trhutku měl.
Hodně štěstí s PMDD.
Já, Ti nechci šahat do svědomí, ale když si přečtu co píšeš v deníku, tak se ani nedivím, že Ti rostliny spíše skomírají než rostou. Pravidelná údržba v podobě výměny 30% vody v akva je dobrou prevencí a základem ke zdárněji se vyvíjejícím rostlinstvu.
šak na hladině už nic nemám. A PMDD chci asi proto, abych hnojil ne? Moje rosliny nerostou dobře!
...Také uvažuji o přidávání PMDD...
A to proč?
Třeba by na začátek stačilo vyčistit hladinu od trhutky.
0 27.02.2011 13:07 ttt – Re: romant
Nie, nie plavajúce rastliny nechcem ani vidieť... Mal som akési také drobnulinké plávajúce , tie dokázali za týždeň uplne zatieniť hladinu. A to si ja také tienenie nemôžem dovoliť pri takých rastlinách ako je diandra, ammania, ktoré sú odkázané na silné osvetlenie , samozrejme okrem iného...dosť často sa mi stávalo že som musel odcestovať na týždeň a ono sa to tak porozrastalo po celom akva, že niekedy to vypadalo ako keby som pod osvetlenie prestrel dáku deku, úplne to zatienilo celú hladinu. najhoršie na tom bolo to že som sa toho potom nevedel dosť dlho zbaviť. Tuším sa to volalo Lemna minor.
Také uvažuji o přidávání PMDD. ALe vůbec nevím, jaký do mého AQ potřebuji, protože přeci jen hodnoty jsou důležité. Poradíte mi? Ptejte se mě na všechny věci a hodnoty ohledně AQ a hned Vám řeknu...
Děkuji
Mrkni se na tuhle, tu jsem měl na mysli. Je to plovoucí rostlina a když se nenechá tolik rozrůst, aby zastínila celou hladinu, tak dokáže odvést pořádný kus práce.
0 27.02.2011 12:17 ttt – Re: romant
Ja som to mal separátne objednané, len v tedy osádka nebola taká početná, ako teraz a z toho dôvodu som to kno3 primiešal. Akosi som to v tedy neriešil.. Čo sa tíka rastlín mám ich až až, jediné volné miesto na prípadnú ďalšiu sadbu rastlín je pod echínačmi, ale tam neporastie asi nič, pre nedostatok svetla pod listami echin...
Když se bude intenzivněji odkalovat společně s tou výměnou vody, tak by se to NO3 který je do akva dodávaný rybí osádkou mohlo snížit a nebude tak tzv. hrozit, že ho tam bude nadbytek. Jako další možnost je dát do akva nějaký žrouty dusičnanů v podobě rostlin, třeba nějakej růžkatec. Při dalším objednání to objednat zvlášť a bude klid.
0 27.02.2011 10:30 ttt Zdravím..
Mám taký malý problémik. Už asi cca 1/2 roka používam PMDD, kde pri poslednom namiešaní som pridal aj KNO3. No medzičasom sa mi v akva namnožili živorodky, ktoré svojím detritom vytvárajú dostatočne veľa NO3. chcem sa spýtať či aj napriek tejto skutočnosti, môžem ďalej pridávať namiešané PMDD v ktorom je aj to KON3, aj keď teda viem že no3 tam je určite dosť. Čo sa tíka údržby tak v akva mením časť vody každý týždeň.
Viviia napsala: Poslehcni, testy železa jsou na 0 a kytky trpí chlorozou. Železo, čo sa týka listoviek, sa zvykne poskytovať klincom v dne. Za pokus by to podla mňa stálo vyskúšať pri tej Kryptokoryne, Valisnérií a Echináčoch. Čo sa týka zásobného hnojiva, osobne používam ílové gulky, alternatívou by mohlo byť napríklad ADA Iron Bottom.
KH2PO4 - no ty mi dáváš
ani nevím co si pod tím mám přestavit. Objednám tedy PMDD s KNO3 a zvlášť ještě KH2PO4. Koukal jsem, že Rataj dělá i test na fosfor tak ho koupím a uvidí se.
S větším počtem ryb počítám, ale nejprve chci nastavit rovnováhu v nádrži a pak teprve další ryby ...
Díky za rady, co se týče hnojení a chemických vlastností vody to opravdu není moje parketa
...toto je to
a ked aj pridas PMDD s KNO3 alebo ciste len KNO3 -100pro dostanes na 0 Fosfor
preto je dobre odvednavat aj KNO3 aj KH2PO4
-neskazi sa to a clovek nikdy nevie co bude potrebovat -a posta tiez nie je "zadara"
alebo tam pridaj zopar ryb
0 26.02.2011 18:16 sollik [257] - Cichlidy Viviia napsala: Zdravím, rovnou se vám přiznám, že i přes mojí snahu o překonání odporu k chemii se mi to stále nedaří a i když se snažím o pochopení systému rovnováhy v akva, vždycky na ni narazím. Nesudtě me
Tak to jsme na tom stejně. Chemie mě nikdy nebavila, nějak mi to nelezlo do hlavy, na průmyslovce to byl boj
Od té doby nemám různé měření, kapičky, reakce atd. rád. Bohužel jsem taky zjistil, že bez zjišťování parametrů vody to v akvaristice nepůjde. Už delší dobu bojuju s rozsivkami, předtím se sinicí, objevují se náznaky zelené vláknité ... kytky které jsem si donesl od kamaráda a který to pomalu kosí mačetou týden co týden u mě stagnují, rostou pomalu a dávají tak šanci nechat se porůst řasou či rozsivkami. Nakoupil jsem proto Bioflor a snažil se hnojit, ale moc to nepomohlo. Včera jsem se konečně donutil vytáhnout testy a zjistil jsem, že mám nulové NO3. A pokud je to tak jak píše kortezhugo, že Bioflor je v podstatě PMDD
BEZ KNO3 už se ani nedivím, že mi moc nepomohl
Takže se nedá nic dělat a pokud nám to má v akváriu růst holt se té chemii nevyhnem
romant: Večer jsem měřil NO3 ve vstupní vodě - je cca. 15 mg NO3/l. Po týdnu v akváriu je neměřitelné ...
Určitě je tady ještě jedna možnost, jak hnojit a nepoužívat chemii a to je pravidelná výměna 30% objemu vody. Při přerybnění a nižším počtu rostlin, by to mohlo fungovat. Je možný to po dobu měsíce dvou vyzkoušet a když to nezabere, tak se klidně vrátit k těm hnojivům do vodního sloupce. Naprostý souhlas, že zásobním hnojivem do dna se nedá nic skazit. Určitě by to chtělo znát parametry vstupní vody, hlavně NO3 a porovnat je s vodou v akva, před tím, než by se měnila.
Viviia napsala: Bioflor mi dochází a chci zkusit něco jiného, levnějšího, co déle vydrží.
no ak ti ten Bioflor vyhovuje? -tak potom mozes pouzit PMDD bez KNO3 s Plantex CSM
Zas dobrou radu ramozřejmě ignorovat nebudu.. jde o to že pod tím černým dnem bylo hned od začátku staré dno. Kytkám se dařilo moc dobře, ale pak propukla nemoc (tak tři týdny zpět) co jsme byli delší dobu pryč, a od té doby se to pořád nějak nemůže srovnat. A přitom jsme nějaké ryby prodali.
Poslechni, chlorozou takhle brzo po zalozeni, tech par kytek? To se mi nezda.
Ahaa, koukam, ze jsi take obeti mody cernych umelych substratu. Tak to by si mozna par tablet ke korenum zaslouzilo. Ale jinak souhlas s Yirkou
Jenže, jak píšeš ryb máš na hranici,(já bych to viděl jinak)rostlin zoufale málo a ještě mezi nimi takové co skoro nerostou (cladophora, anubias). Potom při přihnojení chemií a rybami je asi ta voda dosti špatná. A nějaký test na Fe bych tedy vůbec při tvých kytkách neřešil. Ale nebudu už dále prudit, vidím že seš rozhodnutá hnojit a určitě se najde někdo kdo poradí jak.
Profil není zaktualizovaný co se týče ryb. Nicméně přiznávám že je to na hranici.
Víš co, já jsem zase nikdy nehnojil, kytky tedy nemám supernáročné, ale nestěžuji si. Mimo zimního období protrhávám slušná množství. Základem růstu rostlin je pochopitelně vyváženost světla, rostlin a spoluobyvatel. S tím tvým přerybněním však nějaké vyváženosti budeš těžko dosahovat a hnojením ty disproporce budeš prohlubovat.
Bioflor mi dochází a chci zkusit něco jiného, levnějšího, co déle vydrží.
...no ja citam v profile ze sa pouziva Bioflor
co nie je dobry?
to je v podstate PMDD bez KNO3
Poslehcni, testy železa jsou na 0 a kytky trpí chlorozou. Tak mi neříkej že nemám hnojit. Světla je akorát, na co2 se pracuje. Vodu měním pravidelně. Zářivky jsou pro růst rostlin. V malém akva jsem nehnojila a rostliny šílely jen díky správnému osvětlení. Ve velkém akva se jim nedaří, ačkoli jsem měla na začátku zajetý filtr i dno.
Já bych to viděl asi tak.
Když nevíš jak hnojit a proč hnojit, tak to nedělej. Naděláš více chyb než užitku. Rostlin tam máš pár, rybek více než hodně. Pokud by byl ten poměr ryb a rostlin obráceně, dalo by se o nějakém hnojení třeba uvažovat.
Na druhou stranu, pokud tam to hnojivo budeš cpát, třeba se podaří rybky zredukovat.
Zdravím, rovnou se vám přiznám, že i přes mojí snahu o překonání odporu k chemii se mi to stále nedaří a i když se snažím o pochopení systému rovnováhy v akva, vždycky na ni narazím. Nesudtě me
Chci se proto poradit, jaký druh hnojiva byste doporučili do akva (210 čistý objem), protože to sama nepoznám.
Myslela jsem že by se mi spíš hodilo PMDD bez KNO3, protože mám spíš víc ryb než kytek, a výměna vody neprobíhá 2x týdně, ale pak jsem se zas dočetla že tahle kombinace je nějak nevyvážená. Navíc mě matou další příměsi jako TC, plantex, csm+b... vím, že tu píšete že ideální je doplnovat jen ty látky co chybí, ale já nemám přesné testy a na některé látky ani test nemám, to bych se utestovala k smrti. Takže chci přistoupit k doplnování už namíchané směsi, ale s jejím výběrem si nevím rady..
Vím že špatný výběr hnojiva či špatné dávkování přinese málo užitku.
pmdd.mrp-cz.com/… Do jisté míry to závislost je...Jde o to, že přidáváním složek PMDD se doplňují ty živiny které rostlinám chybí-chybět mohou z důvodu, že je jich ve vstupní vodě a dále pak v akvariu málo nebo mají rostliny v akvariu takovou spotřebu, že svým růstem je vyčerpávají. A když dojde k jejich vyčerpání, tak se zpomalí růst,někdy zhorší vitalita, atd...
Kouzlo PMDD je v tom, že pokud člověk rozumí rostlinám a má po ruce nějaké přesnější testy, může snadno dodávat přesně jen ty látky, co rostlinám chybí a pohybovat se dlouhodobě v rozumných koncentracích živin, pak je vidět i po několika dnech bez hnojiva jak rostliny zareagují.
Bohužel nešvarem u nás je to, že lidí co takto PMDD používají je pomálu...Laik většinou hnojí metodou podobnou "Estimate indexu" kdy leje do vody větší množství hnojiva v podobě všech složek, čímž se zajišťuje dostatečná koncentrace všech živin pro rostliny, proto pak i při výpadku hnojení rostliny rostou klidně bez problému i týdny-avšak i tam dojde nakonec na vyčerpání jedné z živin a zablokování růstu, nebo naopak k přehnojení a následuje opět blokace růstu, což v obou případech pak dává šanci řase...
Problematika CO2 je věc druhá... Jeho přidávání je jedině prospěšné, pokud je však ve správné kombinaci s ostatními živinami a světlem. Rozhodně je důležité udržovat stálou hladinu přidávaného CO2!
Moudra typu: začnu přidávat první měsíc a až se kytky rozjedou, tak to vypnu...či přidávám CO2 kvašením, první týden dvě bublinky za vteřinu, pak sotva jednu za dvě vteřiny...
To jsou věci, které by Vás při začátcích s CO2 mohli sklamat a odradit! Rozkolísaný obsah CO2 a tím pádem pak i pH vede následně k problémům s příjmem živin rostlinami, biologická filtrace se tím narušuje a to pak vede třeba až k růstu jistých druhů řas...
Snad z toho bude aspon něco k pochopení..jak píše mmulcr, dostise tu toho dá vyčíst, ale je to také dosti bludů, takže vše s obezřetností.
Je to tedy jen moje zkušenost.PMDD hnojím, ale v menších dávkách a snažím se pravidelně. Ovšem jsou dny, kdy se prostě k akvárku nedostanu, tak se prostě nehnojí. Když PMDD dojde, někdy i 14dní trvá, než seženu nové a žádný abstinenční příznaky nepozoruji.
Otázka CO2 ano či ne je zapeklitá. Samozřejmě, jde to i bez něj. Pravdou je, že i burčákem neřízené přidávání CO2 dělá divy. Doporučuji projít:
rybicky.net/forum/264Starší reakce
0 11.02.2011 15:35 GP – Re: kmara
pokud vim, tak v lednici je tma a ta troska svetla to nedegraduje tak rychle. jinak me se nejlepe osvedcila uzaviratelna sklenice od zavarenin, majolek atd. odmeruju strikackou a mam lepsi pristup...
edit: taky jdem cetl, ze nekdo pouziva k davkovani kapatka jako z testu, coz mi prijde taky dobry. tu trochu muzu nechat u akva a zasoba je v lednici...
Co je psáno, to je dáno.
...tak si to rozdel na 1/2 alebo 1/4
a rozpustis to v 250 alebo 125 ml...
Tak jich smíchej polovinu v 250ml....
Z běžných testů se dá pořídit maximálně test na železo. Stačí nezanedbat údržbu, pravidelně měnit část vody, dobře rostoucí rostliny a bude to v pořádku.
živiny se v nádrži nekumulují. ako to zistim? su na to dake testy?
Pokud rostliny rostou a živiny se v nádrži nekumulují je vše v pořádku.
na 300L akva som zacal davkovat 6ml PMDD bez KNO3 a za 5 dni sa zdá ze to pomohlo.
Tak male mnozstvo dufam nebude mat vplyv na riasy. alebo sa mylim?
Těžko říct, ale tyto hodnoty (přes poměrně velké rozmezí) nejsou až tak extrémní. Špatný růst rostlin může ovlivňovat spousta faktorů - světlo, teplota, nedostatek nebo nadbytek určité živiny. Mimochodem, měření papírkovými testy je velmi nepřesné. Lepší je používat testy kapkové.
pouzil som papierikove Tera testy 6v1 a NO3mi vyslo medzi 50az100 mg/l takze to moze bit problem zleho rastu rastlin? s riasami problem zatial nemam.
kolko ho pridavat v rozumnej miere sa neda povedat...pretoze bez testov nevies ani priblizne aku spotrebu budu mat rastliny...
TC alebo Plantex obsahuje "dost" Fe - s pridavanim radsej pockaj
www.theaquatools.com/…
tu je kalkulator aj na EDTA Fe - ak ti treba tak si to prepocitaj
Kupil som si PMDD a k tomu samostatne železo. Len neviem ako to železo namiešať. V akom množstve a koľko ho dávkovať? Poradí mi niekto? Viem bez testov sa to nedá ale nejaký "všeobecný" vzorec na to nieje? Mám 100l akvárium. Ak tam chcem udržať železo v rozumnej miere koľko ho dávať? Ďakujem.
To ani ne. Na otravu ryb dusičnany je třeba poměrně velké množství této sloučeniny. Jde spíše o to že při vysokých hladinách dusičnanu bují řasy a rostliny špatně rostou.
KNO3 pokud je ho ve vodě dostatek další přidání by způsobilo problémy.
problem v podobe otravy ryb predpokladam.
Starší reakce
Já myslím, že v tom vlákně jak se ptáš na tu dlouhou vláknitou řasu, tak tam Ti na to voťa87 odpověděl.
To záleží na aktuální hladině NO3 v nádrži. Pokud je ho nedostatek tak aplikovat PMDD s KNO3, ale pokud je ho ve vodě dostatek další přidání by způsobilo problémy.
Přidat reakci
1 ...... [55] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x