PMDD
0 22.09.2006 11:33 Vodník – PMDD - jed ?
Tak jsem spočítal že při používání PMDD 10ml na 200 litrů vody
je v jedné dávce 9,64 mg mědi tj. na 1 litr 0,0482mg.
Takže už v 1 dávce může nastat hynutí měkýšů a za 14 dnů používání je to již 0,67 mg/litr !!!!!!!
Vstřebávají měď rostliny ? Pokud ne, tak výměna vody by nestačila. Používá někdo PMDD a žijou mu ryby ?
Starší reakce
0 18.09.2006 11:57 Vodník – .
No u salámu to poznám, stačí když si čuchnu. U PMDD jsem nevěděl, jestli se neničí některé látky. Jestli je to plíseň, řasy, .... tak to můžu vyzkoušet a uvidím třeba po týdnu mimo lednici.
0 18.09.2006 02:31 MRP – 2matlala
Autor puvodniho textu se trochu spletl, raselina zmensuje pH, dK i gH. viz muj test raseliny.
http://akva.mrp-cz.com/index.php?stranky=clanky
1 17.09.2006 20:28 Usine – nerostou
Je několik základních věcí které musíš dělat.
1, dobré světlo
2, Měnit vodu 1/3 – 1/5
3. dobrý filtr
4. hodně rychle rostoucích rostlin
5. Poměr mezi pH a uhličitanovou tvrdostí
6. Dno bez vápenatých příměsí.
A potom už jen vydržet několik měsíců a je to. Určitě ale ze začátku z PMDD počkat . To je lepší začít s co2.
0 17.09.2006 20:06 kyblikojd – řasy vs rostliny
Matlalo, myslím že to s tvrdostí vody nemá co dělat, to že rostou spíš řasy než rostliny je způsobeno zřejmě jiným faktorem, špatným světlem, špatným (ne)hnojením, vysoký obsah no3 a jiných živin... Mám teď podobný problém v krevetáriu, čekám ale na zaběhnutí filtru, a zatím nezbývá než řasy mechanicky odstraňovat (krevety fakt nezvládaj, to by musely prasknout, to je jasný
) a jednou už začnou ubývet (resp. přestanou přibývat). Pokud ne, tak je problém,a musí se znovuzaložit .
Mozna mas vysokou celkovou tvrdost a tu neodstraníš vyvařením ale přidam jeden komentar:[16] Nahlásit nevhodný komentář 14.08.2006 14:40 | kyblikojd ® | Blbost,jestli máš CEĽKOVOU Tvrdost 26 dgh,tak s tím nepohneš rašelinou. Rašelinou jen zmenšíš pH a voda bude kyselejší. Celkovou tvrdost můžeš snížit buď iontoměniči,nebo reverzní osmozou. Poslední možnost je přidávat destilku, která má tvrdost samozřejmě 0. Přechodná tvrdost se dá odstranit převařením. rostliny ti růst musí, musíš si jen vybrat správný druh. Uvádím např. tyto kterým nevadí ani kolem 50°dGh a časem si zvyknou: egeria densa, hygrophila (polysperma, guyanensis,siamensis,a další),anubias barteri,cryptocoryny (většina druhů),sagitaria subulata, limnophilůa,cabomba,a spoustu dalších. Např. echinodory ti v této vodě moc nepůjdou, pak ještě některé heternanthery a samozřejmě i další rostliny,ale tamty 100%jdou, ty si kup (hlavně ty hygrophily- rychle rostou).Filtr je zajímavý, já už ovšem v něm vidím jak bych si ho hned předělal podle svého na vnější filtr
a mimochodam sera siporax jsou jakoby ty keramické kroužky a ty mají na akvarista.cz mnohem levněji (myslim 1000ml/160kč) holt jenom nejsou značkový sera.Já osobně, bych třeba do takovýho akva, když chceš teda určitě filtr dovnitř koupil molitanovou kostku, no ale tadyten taky asi špatnej nebude. Možná by bylo dobry třeba ho zepředu zakrejt plátem břidlice, nebo nějak namaskovat jako že je tam skalka, to by taky bylo pěkný! Všechno z vybavení co de dej dozadu a zakrej rostlinama, a to hodně rostlinama, ať je to totální prales. Pak budu hodnotit. Dyk v 10l akvárku koupíš v aquadaho jeden košíček hygrophily guyanensis a máš tak zaplněno, že by ses sám divil. ano Tak to ještě trochu uprav a budu se těšit co se tu objeví
Ať se daří
0 16.09.2006 01:23 MRP – 2 Vodnik
nizka teplota=> zastavuje pripadne zpomaluje rust nekterych organismu v roztoku, zpomaluje chemickou degenaraci
tma => zastavuje rust nekterych organismu, zastavuje "foto-degeneraci" .
ticho =>
)
Na Kribu se muzete docist pridavani kyselin proti rust plisni, ale to vam vubec nedoporucuji.
PMDD vubec nemusis davkovat denne. Ukolem PMDD, neni jen nahradit zpotrebovane latky rostlinami, ale take drzet zpravny pomer koncetraci.
Vzdy pri vymene vody, naockuji jednu velkou davku tak, abych drzel zelezo a dusicnany, kde maji byt. A pak kazdych cca 4-5dni davam cca 0,5-1ml/100 l. Dusicnan amonny s dusicnan draselnym davkuji zvlast.
1 15.09.2006 19:26 logos – pmdd
0 15.09.2006 17:17 Sid – To Blek
0 15.09.2006 17:13 Vodník – Blek
Jo to je něco pro lidi, z nějaký reklamy ne ? Na reklamy nekoukám, protože mě otravujou, tak jsem se hned nechytl.
0 15.09.2006 17:12 Vodník – .
Vypadá to že nikdo neví proč to má být v lednici, jen se to tak traduje
Ale zatím to měnit nebudu, experimenty nechám až se mi to rozroste.
0 15.09.2006 17:09 blek – :-)
protože akvaregulax večer chutná a ráno pomáhá
0 15.09.2006 17:07 Vodník – .
Ale když dám najednou hodně, rostliny to nespotřebujou hned a mohlo by to škodit rybám(NO3 určitě). NO3 už mi stouplo na 100mg, to je doporučená max. hodnota, tak KNO3 už asi přestanu dávat. A jak víš že akvaregulax zabrání zkažení pmdd ? To je akvaregulátor ?
-1 15.09.2006 17:03 blek – lednice
S tou lednicí je to určitě nějaká blbost, když to smícháš z akvaregulaxem aby se to nekazilo, tak žádnou ledničku nepotřebuješ, taky je asi zbytečný dávat tam každý den několik kapek, kdo na to má pořád myslet. když tam dáš asi tak půl litru za měsíc, kytky ti nebudou chcípat nedostatkem NO3 a ušetříš za výrobu dávkovače. Akorát pak nesmíš měnit vodu abys neplýtval hnojivem ale to je taky pozitivní, vždyť je voda čím dál dražší.
0 15.09.2006 16:51 Vodník – .
A k čemu mi budou ? Píšu že PMDD musí být v lednici. To by ten dávkovač musel mít chlazení. Kdyby nemusel být v lednici, udělám si dávkovač z nádoby a tenký trubičky.
0 15.09.2006 16:42 sID – To Vodník
Existují automatické dávkovače hnojiv, tedy i PMDD. Kdo hledá - najde.
0 15.09.2006 16:16 Vodník – .
No ale otrava je každý den tam trochu lejt. Lepší by bylo udělat malou dirku a nechat to kapat do akvárka a měnit to po měsíci. Ale holt když to má bejt v chladu .....
0 15.09.2006 15:24 Štěpán – .
já nevím, proč o tom pochybovat, je to napsané všude, tak něco na tom asi bude. A mít flaštičku s hnojivem v lednici snad není takový problém. člověk si hned nemusí namíchat najednou dva litry...
0 15.09.2006 13:17 Vodník – PMDD - je tu chemik ?
Proč se namíchaný PMDD musí uchovávat v lednici ? Opravdu by teplota mohla uškodit ?
Starší reakce
0 11.06.2006 14:00 MRP – PMDD
Vsak PMDD je velka veda
Ostatne jako vsechny hnojiva obecne, protoze neexistuje zadne univerzalni hnojivo - hnojenim se musi doplnit vzdy jen to, ceho se nedostava...
0 10.06.2006 17:25 Marccello – hnojiva??
jasněže jsem rád, já jen, že mi to od Vás přišlo už moc vědecký, až jsem tomu přestával rozumět
0 10.06.2006 17:04 MRP – PMDD
jj presne tak
nez sem zacal s PMDD, tak po nakupu kytek pomalu odchazely... asi po 3 mesicich jsem poprve umichal PMDD a obrat o 180 stupnu
Uz jsem si taky poridil videl
Nastesi je PMDD za hubicku
0 10.06.2006 14:57 Sid – Hnojiva?
Marccello: "ja nehnojim vubec ničim, a kytky rostou, že je musim trhat".
Tak je hnojí někdo za vás. Buďte rád!
0 10.06.2006 13:28 Marccello – hnojiva??
čau lidi - teda když to tak čtu, ve kterymže vyzkumaku to pracujete?ja nehnojim vubec ničim, a kytky rostou, že je musim trhat
0 10.06.2006 13:27 MRP – PMDD
Aha
domnival jsem se, ze jste si procetl muj odkaz - takze jsem to bral jako samozrejmost
0 10.06.2006 12:46 Sid – PMDD
MRP, vypadá to, že se nakonec asi domluvíme.
Cituji vás: "Pokud berete puvodni slozeni jako "spravne" pak pridanim K se dostanete z5 na spravny pomer K.
Kdyz uz jsme u toho
slozeni PMDD by si mel kady prizpusobit tedy kady kdo pouziva puvodni navod podle Searse a Conlina tak pouziva PMDD neuvazene
Jenze zjititi vhodny pomer pro "Vasi vodu" je otazkou par mesicu - a do toho nikdo nepude. Navic na deficit drasliku pri odebrani KNO3 upozornuje i sam autor Paul Sears."
A o to mi šlo! K tomuto prohlášení jsem vás chtěl "dotlačit".
Že nelze brát původní složení za dogma - proto není relevantní prohlásit, že vynechám-li KNO3, musím dát více draslíku ve formě KCl nebo K2SO4, protože celá problematika je mnohem složitější.
0 10.06.2006 11:37 MRP – PMDD
>>SID
Pokud narazite na pridani siranu, tak pomer siranu se zvedne jen o cca 10%. Kdyz uvazim, ze PMDD obsahuje siranu tak dost tak to neni takovy problem jako nedostatek stezijniho drasliku (- 30%). Jestli pouzivate vodu z vodovodu tak Vas musim upozornit, ze se draslik ve vodarnach (neptejte se me proc
) odstranuje.
0 10.06.2006 11:33 MRP – PMDD
No byl by kdyby jste tam nechal puvodni KNO3, ktere tam, jak jste psal nemate :( takze vase PMDD je chudsi o 30% potrebneho drasliku
0 10.06.2006 11:26 shedlo – KNO3
No a v mem baleni je přece nedostated drasliku vykompenzovan, ne?
0 10.06.2006 11:24 MRP – PMDD
Pokud berete puvodni slozeni jako "spravne" pak pridanim K se dostanete z5 na spravny pomer K.
Kdyz uz jsme u toho
slozeni PMDD by si mel kady prizpusobit tedy kady kdo pouziva puvodni navod podle Searse a Conlina tak pouziva PMDD neuvazene
Jenze zjititi vhodny pomer pro "Vasi vodu" je otazkou par mesicu - a do toho nikdo nepude. Navic na deficit drasliku pri odebrani KNO3 upozornuje i sam autor Paul Sears.
2 10.06.2006 00:06 Sid – PMDD
Opravdu si myslíte, že když přidám 1/3 draslíku ve formě KCl nebo K2SO4, pokud nehnojím KNO3, dostanu "správný poměr živin"?
Je pravdou, že takto "srovnám" množství K, ale neznamená to, že dostanu správný poměr jednotlivých živin, že ano?
A teď bez ironie - četl jsem vaše stránky a tak vím, že se ve věci orientujete.
Proto mi poněkud uniká, proč akcentujete "kompenzaci draslíku" místo abyste varoval před neuváženou aplikací PMDD.(Tak, jak to děláte právě na svých stránkách).
0 09.06.2006 21:32 MRP – PMDD
Blize sem jsem pouzivani PMDD posla u sebe na
http://akva.mrp-cz.com/index.php?stranky=pmdd
Puvodni smes
je
14g K2SO4
6KNO3
33 MgSO4
16,5 TC
Pokud vynechate KNO3 kuli NO3 tak se tim vlstne odriznete i o 1/3 davky draskilu (K) - coz nechcete. Proto se musi pomer K vykompenovat KCl nebo vice K2SO4. Drsaliku je v cele davce nejvice.
0 09.06.2006 20:50 Sid – PMDD bez KNO3
To MRP:
Když hnojím PMDD bez KNO3, znamená to, že také "používám chybné poměry tak jako Rosík"? A jak to poznáte? Můžete mi prozradit, jak určit optimální poměry?
Děkuji.
0 09.06.2006 19:00 shedlo – PMDD
Nevim jestli to bylo na mě, a ani kdo je Rosik, ale KNO3 tam není.. je tam MgSO4, K2SO4, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, v růz.procentuelních poměrech.. je to OK
?
0 09.06.2006 14:51 MRP – PMDD
Pouzivas ho s KNO3 nebo bez? Proto jestli bez, tak pouzivas chybne pomery presne tak jako Rosik
0 09.06.2006 09:33 shedlo – PMDD
Ja ho kupuju v Praze Na Louži 17 za 55,- (obchod moje akvarium).
1 09.06.2006 00:42 MRP – PMDD
Teda
http://akva.mrp-cz.com/index.php?stranky=shop
Starší reakce
0 26.02.2006 17:01 many – hnojivo
zkus-www.r.wz.cz
0 24.02.2006 21:20 mrkuk – Hnojivo PMDD
Návod na namíchání PMDD najcea na Netu. mrkuk
0 24.02.2006 14:35 onik – PMDD
Ahojky, chtěl bych se zeptat kde se dá sehnat PMDD hnojivo. Hodně se tu o něm píše a nikde na netu sem nenašel že by to někdo prodával. kuju
Starší reakce
0 24.01.2006 09:37 Marda – Přísavka thajská
Míval jsem přísavky thajské. Koupil jsem 3 malé - byly super. Okusovaly co měly okusovat (řasy) a skvěle si hrály. Když pak vyrostly, začly se honit a vyhrabávaly do dna přes noc dost velký díry (přestože úkrytů mám myslim dost). Nakonec ty rvačky přežila jen jedna, ale po půl roce pošla a nevim proč. Žádnou nemoc jsem nikdy neměl.
0 23.01.2006 23:08 ivan – řasy
Všechny ty ryby o kterých jsem psal,jenom čistí rostliny a sklo,jenom přísavka thajská může při nedostatku řas začít okusovat jemnější rostliny,ale to mají dělat i ancistrusy.Ty parmičky mám velké asi 8cm a jsem s nimi spokojený.Mám tyhle rostliny a nic mi je neokusuje:Microsorium pt.,Valisneria giga.,Anubiasy,Cryptokoryny,Růžkatec pon.,Echyn.amaz.a tiger...
0 23.01.2006 18:50 Stanley – ..
Jo to se snažim upravovat podmínky...Je to lepší jak používat nějakou chemii,ale prostě to trvá...Rostliny se nmůžou chytit...Teda ne tak jak bych chtěl..starší listy jsou hned pod nánosem řas.Nežerou ty parmičky rostliny?Nevytahávaj je?
0 23.01.2006 01:53 ivan – řasy
Ještě jsem zapoměl na Labeo frenatus,taky pořád okusuje řasy.V nádrži mám 1ks,trochu prohání ostatní ryby,ale nic jim neudělá.Zkus upravit podmínky aby řasa neměla šanci.
0 23.01.2006 01:48 ivan – řasy
Určitě si sežeň Parmičku černopruhou(SAE) nebo Přísavku thajskou,já mám obě ryby a když se mi udělala po léčivu zelená řasa na rostlinách přísavka byla nacpaná jako bečka a pořád žrala další.Na ruduchu jsou asi lepší parmičky,v 300L mám 2ks a řasa není.
0 22.01.2006 19:40 Stanley – řasy
řasy zelený a začíná mi štětičková...Ale spomalil jsem filtr,takže snad jí zarazim a asi vyměnim zářivky...V setu byli cool white.
Starší reakce
0 18.01.2006 22:08 Killer – řasy
A jak to máš se světlem a umístěnim akva?Krunýřovce 1 pruhýho sem nikdy neviděl,takže teď nevim o co jde,jak to má bejt velký atd,ale jinak já mam ve 18 l akvárku asi 10 (+ nějaký mladý) ancistrusů a problem nemam.Nebo zkus pořídit měkkýše.Z nešlechtěných,tzn plevelných druhů se mi zamlouvá věžovka,je pomalá na pohyb,neničí rostliny,ale strašně moc se množí a má tak pevnou ulitu že to nemůžu rozmáčknout na skle jako krmení.Ten šnek je prostě plevel,ale tohodle druhu se dá aspoň docela dobře zbavit,prostě je nepřehlídneš
0 18.01.2006 09:11 Stanley – Rybky
Jo jo mám 4 ancistruse,ale jsou zatim malé...nestíhaj.Jo a ještě mám 3 krunýřovce jednopruhé...Ale potřeboval byhc aby čistili rostliny,ale jsou pořád na stěnách nádrže...
3 17.01.2006 20:13 Killer – řasa
a máš ancistruse nebo něco co požírá řasu?
Přidat reakci
1 ...... ...... [70] 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x