Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

PMDD

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 26 Přejít na další stránku   1  
PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2014 18:20 Muž patamatix [408] Re: deck
Tak to mě taky roste :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2014 18:10 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: patamatix
Mě amrtin poradil 5ml do mé 120L (díky palec ) a roste mi to nádherně. Kytky jsou zdravé a každý tyden musim zastřihovat. Hnojim ještě burčákem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2014 18:02 Muž patamatix [408]
Přihřeji si polívčičku,do svého 150 l dávám 2,5 ml. Není to málo,dávám CO2 z burčáku. Podle čeho dávkujete,jak poznám přidat,či ne? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2014 17:32 Muž jamircek [1] Re: amrtin
Dikec měl sem strach at to nepřezenu. tak sem dal takovej střed v dávkování. těch 10ml na 300L palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2014 17:28 amrtin Re: jamircek
Na 300 litrů?To je v pohodě,pokračuj a sleduj co na to rostliny.A po měsíci porovnej výsledky a když tak můžeš přidat na doporučovanou dávku(5ml/100l).
A občas můžeš i vynechat(třeba každou sobotu...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2014 17:18 Muž jamircek [1]
Zdarec poradí mi někdo s dávkováním pmdd? začal sem dávat 10ml ?? hmm tak at si to nepokazím palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2014 12:59 Muž 150koni [653] Re: Walker
Mám konkrétně od Rataje to na které tady dal odkaz PetrP2B
www.rataj-spk.cz/…

U dávkovacích čerpadel je i ta výhoda, že si potřebnou dávku hnojiva mohu rozložit na několik dávek denně a nenarvat to do akvária jak se říká "na tvrdo". Minimum v nastavení je myslím že 3ml. Takže si můžu třeba nastavit dávkování co 6 hodin 3ml, což mi dá denní dávku 12ml :-) nebo co 12 hodin 6ml. Jediné co nejde je dávkovat v přesný čas, protože nemá hodiny. Takže čas se počítá od uložení nastavení.
Samuzřejmě čím více čerpadel, tím lepší možnosti kombinací
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2014 12:07 Muž PedroRabiaSorda [83] Re: Walker
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2014 12:03 Muž ludvik [1082] Re: Walker
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2014 11:51 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: Walker
Když jsem zadal na google "dávkovací čerpadlo na hnojivo", tak jsem dostal hned první odkaz na kompletní funkční zařízení od Rataje, které tu už take někdo zmiňoval. Jinak se dají koupit jen dávkovací čerpadla (motorek s peristatickou pumpou) a řídit si to čím kdo chce.

www.rataj-spk.cz/…
www.ebay.com/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2014 11:06 Muž Walker [66] - CichlidyRe: 150koni
Mohu se zeptat, jake cerpadlo pouzivate? A vůbec, jak tu dávkujete PMDD automaticky? Nejake overene zarizeni, co se da koupit a hned funguje? Jde mi i o to, ze zvlast davkuji mikroprvky a zvlast KNO3. Diky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2014 06:08 Muž 150koni [653] Re: slavko
mi se taky čerpadlo kupovat nechtělo, tak jsem zkoušel PMDD dávkovat kapačkou. To ale nefungovalo jak mělo. PMDD udělalo za pár dní takový hlen, který to ucpal a taky těžko se nastavovalo tak pomalé kapání. Nakonec jsem koupil čerpadlo a mám klid palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2014 04:47 Muž visek [76] - Tetry
ja jsem koupil 7 strikacek 2 ml.staly 1 kc kus .mam je v lednici behem dne dam pmdd do akvarka a oznacim to v kalendari.tak nezapomenu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 22:35 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: slavko
No a tá farba je ešte nič v porovnaní s Fe-EDDHMA - s tým narábam mimoriadne opatrne a desím sa predstavy, že by mi kvaplo na koberec :) Ono vlastne MicroMix Plus je preto farebnejší, lebo obsahuje 9% chelátu Fe-EDDHMA.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.03.2014 22:28 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: michalt
Micromix tiež používam A som už niekoľko mesiacov spokojný. Po prechode z Plantex CSM som dokonca musel znížiť dávku, takže asi na tom niečo bude ;-) Len upozorním, že po skúsenosti s TensoCoctailom a Plantexom ma dosť prekvapila sýto červená farba roztoku. Až tak, že som kontaktoval predajcu, ktorý ma ale upokojil, že to je OK. Avšak tá farba je taká sýta, až nevidno či už je všetko rozpustené alebo nie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 22:21 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: zervan
Díky. Já jsem obecně ví užitečných příspěvků v tomto vlákně přehlédl navzdory tomu, že jej pravidelně sleduji. Zkusím nejdřív jen ten MicroMix Plus, jestli to nebude stačit (mám hlavně rychle rostoucí a nenáročné rostliny), přidal bych i to Fe-EDDHMA. Ale tak nějak intuitivně tuším, že tomu chybí málo, na které by mohl stačit ten MicroMix. Jdu to objednat. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 22:06 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: michalt
Ja používam MicroMix Plus, ako som tu nedávno písal. Áno, má viac železa v stabilnejšom cheláte, ale pre vysoké pH je dobré dopĺňať ešte zvlášť Fe-EDDHMA - len pozor, ten extrémne farbí. Takže ja týždenne dodávam 0,06 mg/l Fe z tohoto stabilného chelátu (viac si nedovolím, aby som nemal príliš červenohnedú vodu) a 0,21 mg/l zo zmesi MicroMix Plus. Nechcem sa opakovať, ale ak by to mohlo pomôcť, v mojom profile mám PDF súbor, v ktorom som počítal, koľko ktorá zmes čoho pridá pri odporúčanom dávkovaní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 18:27 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: 150koni
Ale keď mňa to baví denne :-P

Ale po pravde, i ja som mal slabú chvíľku a výsledkom je peristaltické čerpadlo v šuflíku, no silne pochybujem, že to niekedy aj zrealizujem na hnojenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 18:22 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: A kdybys v lekarne nechal obnos v hodnote okolo 2Kc, mohl bys mit 2ml strikacku, se kterou 0.5ml nadavkujes naprosto v pohode a celkem presne. ;-)
Mám aj 1 ml striekačku, ale tým kvapátkom to je rýchlejšie - naberiem koľko sa podarí a kvapnem koľko potrebujem ;-)

BTW, aj na kvapátku mám stupnicu - do 3 ml...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 17:02 Muž 150koni [653]
Tak to já už na stříkačky dávno zrezignoval. Stačilo odjet na týden pryč, nebo hnojit nepravidelně jen jednou za 3 dny a byla v akváriu rostlinná apokalypsa. Rostlin moc, ryby to pohnojit nestačily. A to dávám jen 6ml denně. Nejlepší je hnojící automat. Ať už kupovaný, nebo po domácku vyrobený. Od doby co ho mám, tak mi odpadla jedna každodenní starost a akvárium se má díky pravidelnému přísunu živin čile k světu palec Zásobu doplňuji jednou za 2 měsíce palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.03.2014 16:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: slavko
A kdybys v lekarne nechal obnos v hodnote okolo 2Kc, mohl bys mit 2ml strikacku, se kterou 0.5ml nadavkujes naprosto v pohode a celkem presne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.03.2014 16:33 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Scilla
Scilla napsala: Já bych musela patnáctkrát, zmáčknout... Zlatá stříkačka :)
Nič nebráni urobiť to koncentrovanejšie ;-) Ja mám skôr ten problém, že mám pomerne rôzna akvárka, do každého miešam iný koktail (iné rastlinky, iné svetlo = iná potreba), a tak do veľkého dávam cca 4 ml, ale do malého len okolo 0,5 ml. Resp. vo veľkom dávkujem striekačkou na ml a v malom kvapátkom na kvapky...

Na mrazenie by som sa (po zrelej úvahe) nedal. Odhliadnuc od pevnej dávky, na mesiac to je 30 guličiek (kociek, valčekov, či iných tvarov), a na to nemám v mrazáku miesto. Každodenné otváranie mrazničky tiež pozitívne vplýva na tvorbu ľadu a spotrebu elektriny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 16:29 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: michalt
CO2 by mohlo i PH snížit stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 16:24 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: MonterMonty
Do burčáku se mi nechce, časem si složím CO2 set. Pauzu v osvětlení dělám hlavně proto, abych mohl svítit ráno a večer, když je někdo doma a když akvárium nejlíp vynikne. Ta pauza asi CO2 nějak měřitelně nezvýší, ale mým rostlinám v růstu nějak pomáhá.

Spíš mám pocit, že v mém miniakváriu chybí některým rostlinám železo, a to i navzdory tomu, že jej dodávám dostatek. Tak mi napadlo, že může být problém v nestabilním a příliš vysokém pH, které třeba rozkládá chelátové vazby a rostliny pak železo nevyužívají. A ta kombinace více chelátů se mi zdá být docela univerzální, tak bych chtěl vědět, jestli někdo nezaregistroval nějaké nepříznivé účinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 15:32 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: michalt
netuším jaký je rozdíl mezi mikro plus a jinými , pokud hnojíš at už jakoukoli metodou a dodáváš prvky které rostliny potřebují , bude pro ně nejspíš limitním prvkem právě to CO2 které nedodáváš , pauzu ve svícení jsem taky provozoval , ale upustil jsem od ní neb to na obsah CO2 ve vodě dle permanentního testu JBL nemělo výrazný vliv , zkus si namíchat burčák a myslím že se kytkám bude dařit lépe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 14:38 Muž michalt [737] - Miniakvária – Mikroprvky MicroMix Plus
Ahoj, chtěl bych se Vás zeptat, jestli máte nějaké zkušenosti s PMDD, které obsahuje mikroprvky MicroMix PLUS z akvarijni-hnojivo.cz/… .

Používám PMDD bez KNO3. Nechci říct, že bych měl nějaké problémy s růstem rostlin, čím však taky ani nechci říct, že s ním žádné problémy nemám :-). Doposud jsem používal PMDD s Tenso Cocktailem.

Ve svých nádržích nepoužívám CO2, a tak předpokládám trochu vyšší pH. Taky si myslím, že se počas dne bude asi měnit, protože dělám odpolední pauzu v osvětlení. Zdá se mi, že tento MicroMix PLUS by měl být použitelný pro širší rozsah pH než Tenso Cocktail. Proto jsem plánoval, že bych Tenso Coctail nahradil stejnou hmotnostní dávkou MicroMix plus. Máte s tím nějaké zkušenosti prosím? Díky a hezký den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 08:09 Žena Scilla [3] - Rostliny
Já bych musela patnáctkrát, zmáčknout... Zlatá stříkačka :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 07:41 Muž visek [76] - Tetry
ja sem sehnal pres znameho kolik mam davat.je to plna 2 strikacka.tak se nemohu splest ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 07:18 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Miso
ja mam tyhle akvarista.cz/…
jedno stlačeni dává cca 1,1 ml... a když dávkuju 3ml denně je to supr, PMDD si míchám po 50ml to mi vydrží necelý měsíc (dávám jen v pracovní dny), ještě přídávám chelát železa, draslík a hořčík (v úpravně přidávaj vápenný hydrát)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2014 00:21 Muž Miso [470] Re: Scilla
nemyslel som kapatko ale pumpicku, jedno stlacenie da urcitu davku
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 21:25 Žena Scilla [3] - RostlinyRe: sasula
Tak je to přesně myšleno, jen jsem si chtěla ověřit, zda tím zmrazením se něco nepokazí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 21:16 Muž sasula [274] Re: Scilla
Kdyz to bude dobre naredeno, 1 kostka 1 den, tak je to paradni davkovani....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 21:03 Žena Scilla [3] - RostlinyRe: Miso
Můj typ - místo lahviček s kapátkem jsem si z lékárny pořídila dvacítky stříkačky... - jen mne napadlo, že se zmraženými kostkami by byla práce ještě lehčí... ;-) smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2014 13:20 Muž Miso [470] Re: Scilla
aha cize ide skor o davkovanie ako skladovanie, v tom pripade sa to da riesit tak ze namiesas si makro spolu a mikro zvlast, kupis flasticky s davkovacom, koncentraciu hnojiva vyratas tak aby jedno stlavenie pumpicky vyslo na jednu davku. A ak pouzijes do mikra stabilizator nemusis to mat ani v chladnicke.
Kazdopadne napad so sacikom na lad sa mi tez celkom paci (mozes s tym hnojit aj dno, kocku s ladom tam zatlacis ;) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 11:26 Žena petulinakk [2017] Re: Scilla
Já hnojím v malých dávkách, takže si rozmrazenou kostku hodím do lahvičky s kapátkem, a dávkuju kapátkem. Pro tebe bude tvůj "systém" určitě lepší a přesnější ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 11:19 Muž Srpenec [43] Re: zervan
Ano i já mám radši MicroMix plus. Mikroprvky vydrží opravdu vysoké pH.

www.vitaplant.cz/…

Obsahuje i kobalt pro vybarvení rostlin ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 11:13 Žena Scilla [3] - RostlinyRe: Miso
tj. jasné, ale jde o praktickou stránku - rychlejší manipulaci, odbourala bych současný systém s nasáváním několika stříkaček, které si ukládám v lednici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.03.2014 11:10 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Walker
Článok o tom je tu: akvarijni-hnojivo.cz/…
Vraj pri každodennom hnojení na tom až tak nezáleží, ale ja som radšej siahol po zmesi MicroMix Plus, ktorá má podstatne viac stabilnejšieho chelátu a dopĺňam to ešte zvlášť s Fe-EDDHMA - mám však ešte vyššie pH.

EDIT: V profile mám PDF súbor s výpočtom obsahu prvkov v jednotlivých zmesiach, Tenso Coctail má až 10× viac medi, čo nemusí vyhovovať. Mne sa zdá najzaujímavejší práve spomínaný MicroMix Plus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 11:09 Žena Scilla [3] - Rostliny
Děkuji všem za vyjádření :-)
petulinakk - tvoje řešení se mi líbí ještě víc než ty zmrazované kostky, ale zase to nebude tolik přesné - některé bublinky v pytlíku jsou naplněné více, jiné méně - moje zkušenost s používáním těchto sáčků na led.
slavko - já s dávkováním zatím nepracuji, líbí se mi EI systém, kdy šest dnů dodám určité množství, 7. den resetuji AQ - vyměním 50% vody a jede se na novo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 11:02 Muž Walker [66] - Cichlidy – CSM+B kontra Tenso Coctail
Ahoj, mám takový dotaz. Po přečtení přesných složení uvedených směsí mikroprvků mi vychází, že Tenso Coctail obsahuje chelát železa, který je stabilní až do pH 7.5, CSM+B tento chelát železa neobsahuje.

Používám ve svém akva tvrdou vodovodní vodu s pH 7.5, které po aplikaci plynného CO2 držím ve dne někde kolem 7 (dle kapkových testů cca 7.0-7.3 ehm).

Hnojím právě roztokem CSM+B, znamená to tedy, že moje rostliny železo z tohoto koktailu nedostanou? Měl bych přejít na Tenso Coctail? A nebo je to zanedbatelné a moc o tom přemýšlím?

Díky všem za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 09:28 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Scilla
S dávkovaním hnojiva prakticky neustále pracujem. Nie tak, že každý deň mením dávkovanie, ale z času na čas považujem za potrebné toho ubrať, onoho zase pridať. Zmrazenie túto flexibilitu potiera. Hoci možno zmraziť mikroprvky nemusí byť zlý nápad, nikde som sa však zatiaľ nestretol s vplyvom zmrazenia na cheláty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2014 21:56 Žena petulinakk [2017] Re: Scilla
Mám to také tak, ale ještě jsem nerozmrazovala. Jen to mám nalité v igelitových sáčkách na led, odkud se dávka jen vyloupne, a nemusí se vyklepávat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2014 21:50 Muž Miso [470] Re: Scilla
sak mesiac ti to vydrzi aj nezmrazene
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2014 21:50 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Scilla
Je to neortodoxní řešení, ale to zmrazení by PMDD uškodit nemělo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2014 21:28 Žena Scilla [3] - Rostliny – PMDD zmražení
Chtěla bych se zeptat, šlo by nadávkovat PMDD (samozřejmě před tím naředěné ve vodě) do formovače na led a uchovávat tak denní dávky v mrazáku? Máte s tím někdo zkušenosti? Mohla bych si takhle vyrobit na měsíc zásobu ledových kostek? Nezničí se tím vlastnosti složek PMDD? coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 13:17 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: reby
pokud teda chceš hnojit, dej do začátku 2ml na 100l t.j. 6ml denně. Pokud by rostliny strádaly můžeš zvýšit, ale s tím jde ruku v ruce osvětlení a co2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 13:02 Muž Robo [45] Re: zervan
Než jsem přešel na Ferox hnojil jsem Profitem a podle testu jsem udržoval FE 0, 5 - 1mg/l. V pátek ráno jsem přidal poslední dávku Profita a v sobotu vyměnil 25 litrů vody a odkalil pak jsem přidal 1 dávku Feroxu 3ml a další den jsem pokračoval jak jsem psal minule. Ferox jsem rozmíchal v 250ml vody tak jak je uvedeno v navodu. Problém bude zřejmě, že v akva bylo FE ještě z Profita a Ferox to zvednul ještě víc. Včera ani dneska jsem raději nehnojil abych tu koncentraci snižil a dneska dopoledne už byla hodnota na 0, 5mg/l. Tak ještě počkáme pár dní a začnem hnojit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 13:01 bettasvetcz Re: souky
Taky si myslím liapor byl nový takže živiny nic moc a tech 30 neonek a 4 skaláři toho asi taky moc nedají
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 12:55 Muž souky [617] - RostlinyRe: reby
když se podívám na to tvé akvárium, tak si nemyslim, že je potřeba hnojit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.02.2014 12:51 R Muž romant [28001] Re: reby
Bude záležet na množství rostlin, dalších producentech hnojiva a intenzitě osvětlení. Prostě když je hodně světla a i více rostlin, tak tu dávku klidně vyšší, ale začínal bych na spodních hranicích doporučené dávky a tu event. upravoval v návaznosti jak bude akvo reagovat.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [26] ...... 70 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1540?od=1251