PMDD
Mám toho 40 g. Tak půlku bych mohl oželet.
Definujte "trocha" ...
Trocha navíc by se asi našla.
0 22.07.2011 17:11 Cheron [89] Nevie náhodou niekto, kde presne v Olomouci dostať kúpiť čistý KNO3 ?
Obišiel som pár drogeriek a všade dostal tú istú odpoveď - nemáme/nevedeme ...
PS:
Aby bolo jasné - pýtal som sa na KNO3/sanitr/rýchlosoľ - a nič ...
Starší reakce
Díky. PMDD aplikuji již rok, takže vím, co dokáže
.Zatím jsem ho ale rozdělával jen v "destilce".
Naprosto O.K.
A raději si rozmíchejte každou složku zvlášť, ať můžete přidávat jen ty živiny, které bude třeba.
K tomu si zjistěte, jaké parametry má vaše voda; budete-li mít ve zdrojové vodě dostatek některé živiny, proč ji ještě přidávat, že?!
Ahojte, můžu PMDD rozmíchat v "demi"vodě? Bude vše OK?
Starší reakce
to neviem...pise sa niekolko rokov...-ked su dobre skladovane a ta tuba zarucuje nizku vlhkost co je pre skladovanie dobre
ja mam najstarsie cca rok...
např. silikagel
jak dlouho si echináče ponechávají klíčivost?
...bude to dost OT ale nechcel som zakladat nove vlakno
ide o toto...
tubu od sumiveho celaskonu pouzivam na skladovanie semien echinacov...
nevie niekto co je zac? ta kristalicka hydroskopicka latka co stahuje vlhkost v tej tube?
Starší reakce
a opakem + KNO je co?
děkuji
Díky.
Vidím to na PMDD plus KNO3.
Můžu poprosit o radu, jaké PMDD se hodí do mého AQ? Hodně rostlin, strádají. NO3 spíše málo.
(stručně, jasně, výstižně jsem to napsal)
Děkuji
...Minule (míchal jsem poprvé) měl roztok barvu zelenou, dneska namíchané je hnědé jako čaj. Jakou má mít teda správně barvu?...
Minule měl váš roztok
po namíchání také barvu hnědou, ale to už jste zapomněl.
Zelenou získal teprve časem, a to díky oxidaci železa v T.C. nebo CSM.
...o rostlinách je známo, že dokáží využít prvky ve stopovém množství líp, než když je prvku nadbytek...
Ano, to platí, pokud tím "nadbytkem" máte na mysli toxickou koncentraci. Jinak si dovolím nesouhlasit s tím, že je pro kytku vhodnější "stopová koncentrace živin", než koncentrace "optimální", což může být u každé kytky a prvku hodnota velmi rozdílná...
Tak teď jsem z toho zmatený. Dneska jsem provedl údržbu akvária a protože se mi staré PMDD míchané 30.4. už zkazilo namíchal jsem nové. Minule (míchal jsem poprvé) měl roztok barvu zelenou, dneska namíchané je hnědé jako čaj. Jakou má mít teda správně barvu?
Díky.
EDIT: Míchám vždy jen poloviční množství tj. polovinu sáčku do polovičního množství vody.
Já osobně bych to neřešil. Pokud se rostlinám daří je lepší mít koncentraci nižší než vyšší. Když jsem s PMDD začínal dávkoval jsem pravidelně 4ml denně na cca. 150l. Rostliny se rozjely (čímž mi samy ukončili trápení s rozsivkou či ci to bylo) a jedou i nadále (možná až moc) a to dávkuji PMDD jen když si zrovna vzpomenu tj. 1-2x za týden. Takže ono míň je mnohdy víc a o rostlinách je známo, že dokáží využít prvky ve stopovém množství líp, než když je prvku nadbytek.
www.theaquatools.com/…
...je dobre ked si to sam prepocitas kolko? a coho? do akva lejes
resp. budes vediet presne kolko toho do vody pridas
takto sa casom clovek dopracuje k tomu ze mera cim dalej tym menej
zelezo davkujem normalne co je k pmdd (na sacku je napisane 6%fe) ano davkujem ho v tekutom stave miesam ho v 500ml dejonizovanej vode.
Problem trochu bude, ze nikdo netusi, o jake koncentraci mluvis, kdyz pises "6ml kno3 a 20ml Fe". Tekute Fe asi nevstrikujes ..., nebo... ??
Ale obecne jo, je to mozne.
Starší reakce
Pokud jste si jistý, že vaše vodovodní voda obsahuje Mg dostatek, pak můžete tuto složku vynechat.
A PMDD nemíchejte jako směsku - připravte si jednotlivé roztoky zvlášť, ať je můžete používat podle potřeby.
0 24.06.2011 11:01 babis – PMDD vs. tvrdá voda
Ahoj , máme doma dost tvrdou vodu a na různých forech jsem se dočetl abych vynechal v PMDD MgSO4.7H2O . Stačí ho jen vynechat nebo ho musím něčím nahradit ?
Starší reakce
kde zozeniel pmdd na Slovensku????
Starší reakce
myslís že by to melo cenu při 22 W na tech 60 Litru nebo kolik je potreba minimum?
OK uvidíme no...
JInak teda než bude dobré osvětlení tak to nemá cenu dělat? popřípadě jak silné osvetlení?
...v tom pripade treba len pockat -ako na to osvetlenie zareaguju rastliny
nikde tam nevidim vykon toho osvetlenia...tak ze tazko k tomu nieco povedat...
tedka sem předelával akvárka dal sem ty krevety co sou v mé prezentaci do toho akvárka jak byly tetry a sou samotní krevety je to uplně jiný než předtím ( vzhledově myslím) a přidal sem nějaké 2 ledky co sem našel doma mělo by to být neco takového..http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2-x-Car-120-LED-SMD-Xenon-White-H4-Fog-Light-Lamp-Bulb-/180660268455?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item2a1030eda7
nevím jeslti to má nějaký vliv ale aspon je akvárko více osvětlené
Pro vás bude důležitější světlo.
Ahojte chtel bych podpořit rust rostlin v mém 60 litrovém akvárku ale nevím co si mám předem zmeřit a nebo jaké PMDD podávat četl sem si nějaké stránky ale nevím které
Děkuji za rady nebo nejaké lepší odkazy než sem našel
Starší reakce
zalozeni je napusteni akvarka, spusteni filtru, zasazeni rostlin..... takze pokud chces predejit podobnym situacim tak ten udaj oprav.....
nemám zapotřebí se tu s někým hádat. termín založeno jsem uvedl po vpuštění ryb, šla 3 týdny jen s pár kytkama
Já jsem tě přece nesetřel. Řekl bych dokonce, že jsem svoji poznámku zdvořile uvedl. Problém tedy hledej ve svém vyjadřování. Já jsem reagoval na to co bylo psáno, ne na to co bylo myšleno. Spíš je zcestná ta tvoje poznámka o rychlíku.
A mimochodem. Tu nádrž máš dle profilu založenou teprve 2 měsíce. Tak si v tom udělej pořádek.
Jestli vsechno funguje jak ma, pak ucel svetil prostredky a neni proc protestovat
.
Mám akva 3 měsíce staré, doted jsem používal PMDD s KNO3. Podle mě je tato Tvoje věta tou, na kterou Yirka reaguje. Protože až teď později dovysvětluješ, jak jsi postupoval při tom hnojení. To, že jsi začal velmi lehce hnojit až po těch dvou měsících je velmi dobře. Když změříš hodnotu NO3 v akvárku před a po výměně vody, tak uvidíš jak Ti ho rostliny spotřebovávají. Optimální hodnota NO3 je 20-40 mg/l.
co jsem dělal špatně? dva měsíce nehnojil vůbec, pak jsem zkusil měsíc a týden PMDD a funguje to... kytky rostou, řasy nemám vůbec žádné... takže to špatně asi nedělám....dávkuji 1,5 ml denně místo doporučovaných 2 - 6 ml... nepotřeboval jsem setřít, ale poradit.... jak můžete kritizovat něco, co jste neviděl ani z rychlíku?
Já bych s dovolením tvůj dotaz použil coby poučku přesně na to jak se to dělat nemá.
Za správný postup bych považoval přesně obrácený, to je, po 3 měsících se zajímat jakým způsobem a jaká hnojiva používat.
A co se tyce toho mnozstvi PMDD, ja to udelal tak, ze jsem zacal nekde na pulce davky, tedy jsem daval 4ml na 160l akvarium. Rostlo to dobre, ale rikal jsem si, zda by nestacilo i mene. A ono to pak pri 2ml na to akvarko rostlo stejne.
Kdyz se pravidelne meni voda, jak jsem zjistil, 2 nebo 4ml u mne nehraji zdanou viditelnou roli. A asi bych rekl, ze i nevyvazenost pomeru latek je fuk, pokud se to limituje svetlem a vseho ostatniho je pro takove osvetleni dostatek. Po vahani, a nejakych pokusech se svym silenym trubkostrojem, jsem upustil i od zameru davat CO2, jeho dostatek jsem opet zahrnul do odebrani svetla. Mozna jsem odebral moc, viz prezentace, ale uz jsem se po mesici od zmeny zbavil zelene vlaknite rasy. Na rostlinach mene svetla znat je, rostou vyrazne pomaleji, neco i zridlo, ale zase pridat snadno mohu (o neco), hlavne ze je ta vlaknita bestie pryc - cely mesic svetelne diety to chtelo.
Jak se PMDD prestane davat, to je za nejaky casek dost dobre videt, 14 dni pro zmeny na nekterych rychlejsich rostlinach staci. U mne k hnojeni jen vymena vody nestaci, bez PMDD rostliny udrzim, ale sklovati jim listi, jinym rostlinam ohniva listi a vyhnivaji diry, nove listy stihaji tak nahrazovat stare. Nase akvarko s vodou co u nas tece, a tim co v akvarku roste, je na PMDD zavisle.
použival jsem to poprvé zatím měsíc a půl. koupil jsem to na burze a už přesně nevím, ale byly to pytlíčky a extra to KNO3., namíchal jsem to všechno. ted jsem si to objednal na pmdd-hnojivo.cz...a koukám, že K2SO4 je tam, tak to jsem přehlídl, protože v tom popisu to tam zminují ještě extra, takže mě to zmátlo. asi tedy budu používat bez KNO3. i tak díky
...no ak pouzivas uz "navazene" PMDD?
tak tam mas 14g K2SO4 + 6g KNO3
bez KNO3 sa pouziva 20g K2SO4
teda je tam rozdiel v pomere...-ale ten si namiesas aky chces
podla mna je tam rybiek dost na to ze nebude potrebne pridavat NO3
najlepsie ale urobis ked si to zmeras pred a po vymene vody
poradíte někdo? Mám akva 3 měsíce staré, doted jsem používal PMDD s KNO3. Ted nevím, jestli dál používat s nebo bez. Případně kdybych dával poloviční dávku...ale nevím, jestli se to ve výsledku projeví jen tak, že budu mít 1/2 poměr látek z KNO3 v PMDD nebo jestli snížený poměr přidávaného KNO3 bude mít poměr na jiný (negativní) výsledek na celkové PMDD. Hrubý objem 112 l, rybek27 (2x SAE, 13x tetra bleheri, 11x neonka červená, 1x betta. Kytek celkem dost. děkuji
Starší reakce
dělal jsem to stejně.
Od té doby co jsem si zopákl počítání molární hmotnosti atd, mě to nedělá problém, jen potřebuju tabulky s hmotnostma prvků, ale to je samozřejmost. Pamatuju si akorát kyslík.
Ano, ta kalkulacka je udelana hezky. Ale - kdyz to zkusis podle me jednou rucne spocitat, budes to uz navzdycky umet s jakoukoli latkou a budes si vedet rady i bez kalkulacky co nekdo vytvoril. A trochu tomu zacnes rozumnet. Pak ji muzes zacit pouzivat.
Ne.
Co trocha pocitani?
O kolik mg/l chces koncentraci zvysit? Kolik mg/l no3- chces pridat v jedne davce? To je klicove, od toho se odpichni.
No a pak vezmi atomove hmotnosti jednotlivych prvku, spocitej si kolik procentualne tvori podil K, a kolik NO3, pak budes vedet, kolik KNO3 pridat.
A rozpust si ho v kolika vode jen budes chtit, tak, aby se ti dobre davkovalo. Abys treba vedel, ze mas pridat pro zvyseni o xx mg/l y ml.
Jasne?
0 15.04.2011 21:08 Libcin – Postup
Nebo jinak, když 6g KNO3 rozmíchám v půl litru destilky a přidáním 1ml k těm 10ml zvýším obsah KNO3 o 10 %?
0 15.04.2011 20:48 Libcin – Rada
Potřebuji poradit. Mám akva 500l, hnojím 10ml PMDD a chci přidat KNO3. Mám sáčky KNO3 /6g/. Jak mám postupovat, abych něco nepřehnal a naopak. Děkuji za odpověď.
Přidat reakci
1 ...... [53] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x