PMDD
...má smysl v akvariu s osvětlením 0,4W/L sytit vodu CO2
Pokud jsem vás dobře pochopil, nejste si zcela jistý, jestli dokážou rostliny uměle zvýšenou koncentraci CO2 při této intenzitě osvětlení využít.
To záleží na vícero okolnostech.
Uhlík ve formě volného CO2 je rostlinami přijímán přednostně, protože k jeho příjmu nepotřebují vynakládat energii. Proto jakékoli zvýšení jeho koncentrace je možno chápat jako stimul k intenzivnější fotosyntéze. Má to ale svá omezení...
Je otázkou, do jaké míry tuto fotosyntézu v konkrétním akvišku limitují ozáření, teplota nebo dispozice biogenních prvků. (Liebigův zákon minima)
Jinými slovy - v jedné nádrži osvětlené 0,4W/l může přídavek volného CO2 znamenat radikální zvýšení prosperity rostlin, (pokud byl nedostatek volného CO2 limitujícím faktorem), ve druhé, stejně osvětlené, nemusí rostliny vůbec viditelně reagovat, (limitujícím faktorem je cokoli jiného).
Je to trochu OT, ale má smysl v akvariu s osvětlením 0,4W/L sytit vodu CO2?
mě bylo doporučeno ráno
0 21.07.2008 21:22 Usine – Re: achyles73
Určitě počkej Co2 můžeš hned, ale z PMDD by jsi mohl nadělat více škody než užitku. Začal bych až se zbavíš všech problémů a rostliny ti evidentně dobře porostou, v opačném případě je to cesta do pekel. Klidně bych 3/4 až 1 rok počkal. Hlavně si hlídej obsah CO2 ve vodě.(PH-KH)
Řekl bych že jo, ale menší dávky a bez KNO3. Zaleží na množství rostlin a světla. Kdyby bylo hodně málo ryb tak i s KNO3.
A jak psal prikpa až rostliny zakoření a začnou růst
Chtěl jsem se zeptat, jestli se hned po založení nového akvária
může hnojit PMDD ? CO bych začal dávat současně.
Starší reakce
0 12.05.2008 20:56 Tomm – Re: DonJuanKarlos
Mám to pár stanic tramvají, přímo v sídle Mojeakvarium.cz
Kde ho kupujete? V eshopu nebo v kameném obchodě?
0 12.05.2008 20:38 Tomm – Re: DonJuanKarlos
Používám PMDD už asi 3/4 roku a jsem s ním naprosto spokojen, rostliny rostou jak blázen nestačím protrhávat, ale k tomu mám také CO2 a dobré osvětlení. Ale za pokus to stojí, když je to za pár kaček
Mám problém, stonkové rostliny mají 2krát tak menší listy než měli původně, ve starých listech jsou dírky. Při výměně vody se všechny rostliny "obublinkují" takže mě napadlo, že rostlinám chybí stopové prvky. Může to být i tím, že moje dno obsahuje vápník? Do měsíce celé akvarium přestavím a vymením dno za lepší. Mám zkusit PMDD ?
Starší reakce
0 04.03.2008 20:08 orry – Re: filipsi
Díky Filipsi. Voda byla měněna cca 14 dní před úhynem. A taky díky za hodnocení, ale přece jen bych chtěl více rostlin, zejména v levě zadní části AQ, abych zakry topítko a sání filtru.
Take si myslim, ze pro tebe hnojit je vcelku zbytecne, ryb dost, osvetleni nic extra (rozumnej asi akorat), rostlin pomerne malo, bez co2. Rostlinam (i rybam) bych poskytoval jen pravidelnou vymenu vody, a pozorne sledoval, jestli se nezacne u rostlin objevovat nedostatek neceho.
V souvislosti s uhynem me nic nenapada, pouze to co Horace, ale i to myslim, ze nebude tak horke, jinak by dochazelo k podobnym vecem pravidelne u lidi kteri pouziji uv a hnoji pmdd. Kdy byla naposledy pred uhynem menena voda?
0 04.03.2008 19:27 orry – Re: fantasta
Díky, zkusím.
Podíval jsem se na Vaší nádrž v profilu. Pokud tam stále máte relativně málo kytek tak se opravdu můžou v nádrži kumulovat látky dodané v PMDD. Prostě je rostliny nespotřebují. Vzhledem k tomu, že je tam Cu a Zn může to být důvod úhynu šneků. Možná by stálo za to otestovat hladinu alespoň Cu. Testy jsou běžně na trhu.
0 04.03.2008 19:13 orry – Re: fantasta
Ne nic takového nepoužívám a z mé reakce je zžejmé, že ani netuším, že by něco takového bylo. Díky za vysvětlení.
Horác měl na mysli desinfekční UV lampu používanou v návaznosti na filtr. Pokud ji používáte dochází k níže uvedeným jevům.
0 04.03.2008 19:05 orry – Re: Horác
Horáci, nezklamal jste mě, považuju vás za jednoho z nejkompetentněji reagujícího diskutéra. Nic méně, lampy, které používám jsou - GLO, T5 HO, 39W a to 2ks. Více jsem nevyčetl.
0 04.03.2008 19:01 orry – Re: chicko
Chicko, tomu, co jsi napsal rozumím. Sice to opět není odpověď na úhyn šneků, ale zase trochu přidám. Jak je z mé prezentace zřejmé, kdysi (asi před 25ti lety) jsem měl menší AQ a bez přídávání jakéhokoli PMDD (v té době si myslím, že ani nebylo) a dokonce i bez CO2, jsem měl krásné rostliny, šly velice dobře a ryby byly jedna báseŇ, řasa žádná a voda čistá. Dokonce v jednom období, kdy jsem byl mimo domov, manželka cca 6 měsíců ani neodkalovala, ani vodu nemenila, pouze doplňovala. A vznikla krásná rovnováha. Chci tím říct, že i bez chemie to šlo. Proč jsem začal dávat PMDD, nechal jsem se unést reklamou a taky jsem trochu netrpělivý. Myslím si, že tady z těchto stránek tak trochu vyplývá, že je hodně lidí, kteří celekm často vstupují do AQ, ať už změnou vzhledu, nebo testováním apod. Nechat, ona si příroda řekne sama co nejvíc potřebuje. Musím přehodnotit svou netrpělivost a asi budu déle čekat.
Kdybyste používal UV lampu, věděl bych, v čem je problém (UV záření ničí vazbu mezi chelátem a chelatovaným prvkem a tudíž dochází k uvolnění kupříkladu mědi, která je pro měkkýše velice toxická). Bohužel :o), ve Vašem profilu jsem žádné takové zařízení nenašel. Těžko říct, kde je zakopaný pes. Každopádně, já PMDD používám a ampuláriím se daří dobře.
No proto, že člověk musí znát parametry, než začne dávkovat to jistě špatné hnojivo není, je špatné, že se často(nejen upmdd) přidává do vody mnoho zbytečných látek a proto jsem příznivcem přidávání pmdd v jednotlivých složkách jak už jsem napsal výše. Nadbytečné složky se hromadí a to není dobře
0 04.03.2008 18:35 orry – Re: Effouš
Nemám sice zkušenosti, ale PMDD a k tomu ještě CO2, to už je trochu moc. Ale znovu, můj vstup se týkal úhynu šneků. Nechci nějak moc diskutovat zda ano, či ne, apod.
0 04.03.2008 18:30 Tomm – Re: orry
Já s ním mám také jen dobrou zkušenost. Holt, když někdo lije do akva větší množství než je doporučeno, tak těžko může čekat nějaké dobré výsledky. To už nemluvím o jeho ceně
raději PMDD než CO2
Toto opravdu nechápu. Já bych spíš řekl: Raději ne PMDD bez CO2.
0 04.03.2008 18:26 orry – Re: Tomm
Díky Tomme. Jsou tady reakce, ale žádná není konkrétní. Ale abych přidal taky trochu do mlýna, raději PMDD než CO2. A opakuji, doposud žádná řasa, voda čirá apod. Ryby čilé a zdravé, takže něco nesedlo akorát šnekům. Ampokud jde o hodnocení PMDD, je na různých stránkách toho hodně a ve v naprosté většině je příznivé.
0 04.03.2008 17:36 orry – Re: Štěpán
Dávám míň, než je doporučeno. Nikde není psáno, že by to mělo škodit - spíš při předávkování hrozí výskyt řasy. Ale já se ptám, jestli má někdo podobnou zkušenost. Zdá se, že jsem jediný a tedy i první - a pak tedy pro všechny další, kteří budou zvažovat - Orrymu to zabilo šneky, dej si na to pozor. Nic víc a nic míň.
0 04.03.2008 17:29 Štěpán Ale šneci jsou citlivější než ryby. Takže jestli to bude vadit citlivým rybám, tak to určitě bude vadit šnekům. Netvrdím, že je to musí nutně zabít, ale asi je potřeba velice opatrně dávkovat.
0 04.03.2008 17:20 orry – Re: Štěpán
Moment Štěpáne, psal jsem, že mi odešli šneci a ne ryby. Těm se daří dobře.
0 04.03.2008 17:15 Štěpán Hnojit PMDD se nemá ani kvůli citlivým rybám.
0 04.03.2008 17:12 orry – obnovené téma
Po jitém váhání a hledání info na netu jsem začal hnojit PMDD. Po dvou týdnech se začínají objevovat nějaké změny. Ale po týdnu mi odešli 3 měchýřovky východní. Má někdo podobnou zkušenost, nebo jsem jediný a nelze to spojovat s PMDD???
Starší reakce
Nemyslim si ze tam mam malo rastlin foto nieje aktualne ak pozerate nanho.Mam tam skoro 100ks rastlin to svetlo sa bude onedlo menit pridam dalsiu trubicu.S pmdd to chcem iba skusit.Dost som toho nacital okolo PMDD takze viem co to moze sposobit preto aj budem velmi opatrny.K tomu zabehu-90 litrov vody bolo zo stareho akva ako aj strk a do filtra som vyzykal stary takze si myslim ze by uz mohlo byt zabehnute. Nemyslim si ze tam mam malo rastlin foto nieje aktualne ak pozerate nanho.Mam tam skoro 100ks rastlin to svetlo sa bude onedlo menit pridam dalsiu trubicu.S pmdd to chcem iba skusit.Dost som toho nacital okolo PMDD takze viem co to moze sposobit preto aj budem velmi opatrny.K tomu zabehu-90 litrov vody bolo zo stareho akva ako aj strk a do filtra som vyzykal stary takze si myslim ze by uz mohlo byt zabehnute.Viem ze sa mozem popalit ale...Rozhodnutie pridat pmdd nebolo s hodiny na hodinu
0 27.09.2007 19:29 Sidonius Myslím, Effouši, že my dva bychom si porozuměli rychle,
ale Ato se tak trochu nechytá...
Snažím se mu naznačit, že s PMDD by měl být opatrný - rostlin pomálu, nezaběhlé akva, vstupní voda ze studny, světla nic moc...
Ato, co vás vede k rozhodnutí přihnojovat?
0 27.09.2007 18:53 Sidonius Složky PMDD mohou reagovat s prvky obsaženými v běžné vodě, změní se tedy jejich poměr, etc., etc. ...
To je velmi vážný problém...
To se pak skutečně těžko dopočítat, co vlastně do akva přidáváte...
Effouši, nehledejte problém tam, kde není.
Ten se opravdu skrývá v aplikaci, ne v přípravě roztoku z vodovodní vody.
BTW - Když na to příjde, T.C. se umí "zdrštit" i po rozpuštění v destilované vodě a uchovávání v lednici.
Složky PMDD mohou reagovat s prvky obsaženými v běžné vodě, změní se tedy jejich poměr. Navíc toto bude ovlivněno hodnotou pH té vody. Nedá se ovšem říct jak moc. To záleží na složení a pH vody se kterou jsi to namíchal. Snad to nebude taková tragédie. Následků se asi nedopátráme.
.. diky za vyhrabani. Ted jsem teprve kouknul na tve akva, pekne. Svitis dost, co2 pridavas (podle parametru, co pises, je potreba, minimalne neuskodi). S pmdd bych asi pockal, jestli se zacnou objevovat nejake nedostatky, (no, spis, jak se znam, nepockal a prikapaval, ale mene nez psane rozmezi - a pozoroval, co kytky na to). Az se ti rozroste jeste vic, asi bude potreba (vhodne)
Je to porad o tom samem, precti si znovu hned prvni Vaclavovu odpoved. Ph a alkalita urcuje obsah co2 ve vode. Stejne tak ma na obsah plynu ve vode vliv teplota (a na rust rostlin).
Velike zjednoduseni - chteji tim rict, ze pokud kytku zavres do tmave komory, nebo do mist, kde nebude mit vzduch (kyslik, dusik, co2), nepomuze ti ani to nejzazracnejsi hnojeni na svete.
Vhodne Ph - viz tillman a naroky ryb. Pridavani co2 snizuje ph (posouvame se v tillmanove tabulce), ale pozor na mozny prilis velky prudky pokles pri male alkalite.
(vyhrabte prosim nekdo ten perfektni odkaz na chemii v akva, nemam ho po ruce)
0 25.09.2007 10:31 jarca [1] Test jsem nechala stát nejdéle 24 hodin, ale nic
Jinak v odkazu, který uvádím výše je také uvedeno:
PMDD mi nepomohlo.. Proč
PMDD bohužel není zazračné. Důvody, proč PMDD nemusí zabrat:
* Nevhodna uhličitanová tvrdost => malý obsah CO2 ve vodě
* Nedostatečné osvětlení nebo jeho nevhodné složení
* Nevhodna teplota
* Nějaká chemie ve vodě (od soli až po lěčiva)
* Ve vodě je nějaká látka v takové koncentraci, že blokuje příjem ostatních rostlinami
* Nevhodné pH
Nevíte někdo, jaké pH by bylo tedy vhodné?
Přidat reakci
1 ...... [66] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x