PMDD
NO3 skoro taky na nule..to by mohl být jeden z důvodů
Ja bych zkusil jedno po druhem, nejprve mene hnojiva. Ale necekej vysledek hned, to muze trvat dost dlouho nez neco vubec poznas, a klidne i par mesicu, nez se ji zbavis uplne. Hnoj min, oskubej co pujde a casem uvidis. Kdyz z cerne zacne blednout, nevyhrals, ale uz vedes na body
.
Nastavit to na 8 hodin tak si můžu plácnout s novýma řasama
svítit stačí 8 hodin dennně
Taky sem doteď zelenou roduchu neviděl
jen na tom kořenu se dělaj sytě zelený štětičky jako mech (možná to ani ta roducha není) a mě se to i líbí ... na těch rostlinách se začala dělat černá což se mi vůbec nelíbí
Určitě to bude v tom poměru hnojení/světlo, možná i nestabilní co2 z kvasnic ... špatná údržba nebo filtr to bude těžko NO2 mám na nule NO3 skoro taky na nule a krevetky nekrmím vůbec ..... ještě otázka když uberu to hnojení na polovinu tak asi bude blbost zároveň snižovat i dobu osvětlení že??
No nejsem vseznalek, ale je to zelene vubec Ruducha? Byva cerna, seda do bila, namodrala, i cervena, ale ciste zelena jako na fotce ze Tve prezentace?
A pokud mas Ruduchu, cerne steticky, pak byva na vine spatna udrzba (prilis organickeho odpadu), prekrmovani (zase ten svincik ve vode), moc velke proudeni vody (zase prisun svinciku), rada roste na korenech (vlastne na jine forme svinciku), nefunguje dobre filtr (nezachycuje svincik at uz mechanicky, nebo nitrifikaci), nerovnovaha ohledne vyzivy rostlin (svincik je to co zbylo a nejde rostlinami vyuzit), moc svetla a nebo malo svetla vuci hnojeni... Porad se to toci dokola, kolem svinciku, at uz je patrny a nebo videt neni
.
Zkusím postupně snižovat dobu osvětlení na 10h a pmdd budu dávat teda jen 0,5ml na den ... jinak na kořenu se mi dělá zelená roducha už od začátku vypadá to skoro jako mech a krevetkám se líbí ...
Tech rostlin je tam docela malo, i kdyz se Ti treba zda, ze je to pekne zarostle. Svitis dost a dlouho, pridavas i CO2, ale i tak toho hnojeni nejspis neni tolik potreba, sel bych klidne na pulku.
No a ruducha ma casto souvislost s korenem, s nevyvarenym korenem se objevi celkem bezne.
Zdravím, potřeboval bych poradit s hnojením pmdd v 30l nádrži(viz. prezentace) do těď sem dával 1ml/den a hnojím už 14dní asi, ale teď se začala pomalu objevovat roducha na starých listech
Dávám Co2, světlo mám 2x11W aquael decolight 12h denně, výměna vody jednou za 5 dní ... neporadil by někdo co mám změnit? Dobu osvětlení? nebo ubrat hnojení třeba na 0,5ml na den??
Jo to také není špatný nápad, ale myslím že by to nemělo být skokem ale postupně několik týdnů před tím postupně ubírat ....
ja skracujem v takom pripade dobu svietenia na polovicu aby klesla spotreba zivin, ale to zalezi od akva
Já třeba dávkuji hnojivo pouze jednou týdně a také to funguje. Podle mě to ničemu nevadí, že se to dá najednou. Aspoň u metody PMDD, u EI bych si tak jist nebyl .... tam jsou jednotlivé dávky dost vysoké.
Srovnávat krmení ryb s hnojením rostlin je jako srovnávat pověstná jablka a hrušky ....
Chtěl jsem se radši ujistit,přeci jen s hnojením teprve začínám takže vlastní zkušenosti chybí. Díky.
Rozhodně vysadit. I ryby přece nenakrmíš na týden dopředu a raději nekrmíš...
Ahoj,chci se zeptat,když odjíždím na týden pryč,mám dát najednou dávku PMDD jako za celý týden a nebo ho vysadit? Nyní dávkuji denně.Díky
Starší reakce
Na hodně přesně dávkování je vhodny pistoventilovy davkovac. Ale to už je extrem aby dávka byla měřena na desetiny nebo stovky mililitru.
Ja sehnal za perfektní peníz toto. (
www.google.cz/… ). Vytlačí to až 8m. Tichoucke. A doufám ze i vydrží.
Myslím že nevyzkouším
Jinak dá to stejnou dávku když je lahvička plná a když se blíží ke konci? Z dávkovačů mýdla mám pocit že čím je v lahvičce méně tím méně dávají a princip vypadá z vnějšího pohledu stejně ....
Až si dávkovač vyzkoušíš stříkačku zahodíš jako jsem to udělal já.
A keď zoberieš,že na jedno stlačenie dáš cca rovnakú dávku-praktické.
To jo, ale přeci je jen rychlejší vzít lahvičku a prdnout tam např. dvě dávky
než se ráno camrat se stříkačkou. Zvlášť, když je ráno hektické a člověk je rád že stíhá ...
Jasně proč ne
.
dík za tip, hledáme něco z Brna, přeci jen se to tu musí prodávat :o)))
Zítra mrknu do nějakých domácích potřeb. Stačila by jen pumpička na PETku, to by bylo ideál ... Ale přelít to taky nebude problém :o)
to bych se mrknul po nějakém dávkovači na mýdlo v nějakém obchůdku s domácími potřebami. Já sám používám stříkačku
a nějak jsem si zvykl
.
A proč dávkovací pumpičku?
Nevím jestli to přesně zapadá do tohoto vlákna, ale sháníme dávkovací pumpičky, co by se dali našroubovat na 0,5 litrové láhve s hnojivem PMDD.
Nevíte, kde byse takové dávkovače dali v Brně splašit? potřebujeme max 5 kousků ...
Děkujeme
Starší reakce
Jack napsal: když udělám trošku vyšší koncentraci na zálivku, urychlím tím růst?
Mikroprvky iste svoje urobia, nakoniec pôvodne sú určené na takéto hnojenie. Zvyškom by som sa netrápil a kúpil nejaké NPK, pokojne aj s amoniakom...
Aha ... Rataj a jeho legendární "jedovatý kyslík" ... tak na to už nemám sílu
...
Rataj v tom své článku výslovně a natvrdo píše, že dusičnany jsou kyselé ... možná při tom myslel na nitrifikaci, ale to už se teď nedozvíme ... Každopádně tak, jak to napsal ... to popírá učivo (dokonce) základní školy
Možná bylo lepší v tomto případě zdůraznit ty vymyšlené "kyselé dusičnany" a trošku schovat jinak tolik oblíbené CO2. Představte si že by zákazník akvarista zjistil že ne jen ryby, ale i samotná nitrifikace je ve vodě s nízkou alkalitou dostatečný zdrojem CO2 pro většinu rostlin? Prodalo by se možná pak o pár flašek céočka méně. Dělá to i konkurence stačí se podívat do prvního letáčku kde připodobňují biotop rostlin k Bojnickým pramenům, protože je potřeba ukázat na vysokou koncentraci Co2 až do 50 mg/l. Nic o nánosu na dně potoků a nitrifikaci se tam nedočtete. Rataj měl i pěkný článek o škodlivosti kyslíku.
Ano bez indikatoru.Ciste len:
1.Plantex + voda.
2.Plantex + KH2PO4 + voda.
3.Plantex + KNO3 + voda.
Takuto farbu to nabere da sa povedat hned po namiesani a zmiesane to je takto 2 dni.
No sláva ... tak jsme se konečně domluvili :o) ... Teda až na jednu věc ... Rataj v tom své článku výslovně a natvrdo píše, že dusičnany jsou kyselé ... možná při tom myslel na nitrifikaci, ale to už se teď nedozvíme ... Každopádně tak, jak to napsal ... to popírá učivo (dokonce) základní školy ... a dělá to mnoho zla ... protože jméno Rataj má svou váhu ... a když to řekl Rataj ... atd. atd. atd. ...
P.S. To o tom mikrosoriu jsem sem vložil ne kvůli mikrosoriu, ale abych demonstroval, že o těch "kyselých dusičnanech" pana Rataje už nějakou dobu vím :o) ...
Dusičnan není a nikdy nebude kyselý. To vám nikdo nebere ani netvrdí že je kyselý. Myslím že pan Rataj píše o NO3 spolu s CO2 já to chápu tak že mluví nepřímo o nitrifikaci. Dusíky zpracovávají nitr. bakterie k tomu potřebují kyslík, bakterie dusíky přeměnění na dusičnany vysledkem je pak NO3 a CO2. Co2 které bakterie "vydechují". Aby se v akváriu snížilo pH dík dusíkům musí proběhnout nějaká reakce jak se shodneme nitrifikace. Jak hodně se sníží a jak rychle záleží zase na jiném faktoru alkalitě. Pokud se píše o rostoucí koncentraci dusičnanů v akváriu nikdo netvrdí že NO3 přímo okyseluje vodu, ale jde o varování že něco v akváriu není úplně v pořádku. Vůbec mě nešlo o Microsorium nebo javský mech. V jednom litru měkké vody s jednou rybou máte večer už problém s klesajícím pH.
Myslím že tam žádné PH indikátory nejsou, že mu jde jen o to co se děje s mikroprvky a zejména asi s Fe pokud se to smíchá s KH2PO4 a nebo s KNO3.
Také by mě to zajímalo, ikdyž si stejně složky míchám všechny zvlášť ...
Tak teď nevím, jestli jsme si rozuměli ... ta červená barva vpravo ... to je zbarvení po přidání nějakého pH indikátoru, nebo prostě jen ten Plantex + KNO3? Pokud to druhé, tak nevím, co se tam stalo ... nechci si vymýšlet.
Pěkný příklad? Pěkná hovadina. Tenhle článek znám už setsakra dlouho (mimochodem - už jsme ho tu řešili - koukám, že marně :o). Pan Rataj (zřejmě mladší?) ať si pěstuje rostlinky a vymýšlení chemických teorií ať přenechá jiným (vzdělaným v chemii). Protože pak mu z toho vycházejí takovéhle obskurní slátaniny. Dusičnan není a nikdy nebude kyselý. I kdyby se pan Rataj na hlavu stavěl :o) ... To, co okyseluje (málo alkalickou) vodu je nitrifikace, nikoliv dusičnan. Howgh.
O některých rostlinách (především Microsorium pteropus, Vesicularia dubyana) se traduje, že velmi silně okyselují vodu a proto by se neměly v nádrži stát dominantními druhy - dokáží pak doslova umořit ostatní rostliny. Je to pravda, ale jen napůl. Tyto rostliny neokyselují vodu aktivně (v tom smyslu, že by do ní vylučovaly jakési záhadné, kysele reagující substance), ale pasivně. (Mezi náma - vono to vyjde nastejno, ale je dobré vyjadřovati se co nejpřesněji :o) ... Na vině je jejich pomalý růst (resp. metabolismus). Tím, že rostou velmi pomalu, odebírají z vody minimum živin - samozřejmě včetně těch kysele reagujících. Rostlinami nespotřebované kyselé látky se v akváriu hromadí a následně snižují pH (údajně až na 5,5!). Jde zejména o oxid uhličitý, amonné ionty a hydrogenfosforečnany
(ovšem nikoliv dusičnany - jak tvrdí p.Rataj - dusičnanový aniont je všechno možné, jenom ne kyselý :o). Výše zmíněné látky vznikají v akváriu prakticky permanentně (jde jednak o konečné produkty rozkladu organických látek a druhak o produkty metabolismu živočichů). Poznámka: Jen tak mimochodem - málokdo si uvědomuje, že /akvaristy tolik žádaná/ nitrifikace poměrně výrazně okyseluje vodu. - Nitrifikační bakterie oxidují amonné ionty na dusičnany, přičemž se z atomu dusíku uvolňují hnedle čtyři protony H+ !!!. (Čímž ovšem neříkám, že všechny takto vniklé protony bakterie "pustí" do vody :o) ...
citováno z
www.horacovoakvarium.cz/… pH som skusal cca 7 to sa ani nehlo - ziadne 6.2 a to som skusal uz koncentrovanejsie.
Tady je popsán pěkný příklad jak dochází k okyselování vody v nádrži kde je dostatek nitrátu jeden z faktorů.
www.rataj-spk.cz/… Este som zabudol - tie blbosti kolo pH 6.2 na Wiki ma ani nezaujimaju.Skvor ma zaujima ze sa tam pise KNO3 ako silne oxidacne cinidlo a zaroven konzervacna latka v potravinach.A teda ked sa to zmiesa z Plantexom a ocervenie to? ci to oxiduje alebo to konzervuje? -nieco tam prebehnut proste musi ale co?
Jestli se ptáš na to, proč změní barvu ten indikátor, tak tam se využívá toho, že při ionizaci (navázání H+) indikátoru dochází k překlopení násobných vazeb a jeho molekula pak odráží jinou část světelného spektra (tj. změní barvu). pH samotného dusičnanu jsi nezkoušel? ... i když ... 1% něčeho jiného ... to může celkem slušně zkreslit :o) ... by to mohlo dopadnout, jako na té wikipedii :o))) ...
Povedal som ze vyskusam - tak je to tu.
1.Plantex 2.Plantex+KH2PO4 3.Plantex+KNO3
Zo vsetkeho je tam tak na spicku noza.KNO3 mam "pure" min 99%.
Mna zaujimalo preco alebo aka reakcia tam prebehne ked to ocervenie? -a ci dobra? alebo zla?
Proč to neopíšete celé Odpad dusíkaté látky snižují pH ať je to NO3, NH4_+ atd. čím je nižší alkalita vody tím je to rychlejší nepotřebujete k tomu žádné dodávání co2.
Je mnoho faktorů které ovlivňují vodu mezi ně patří i nahromaděné dusíky odpad od ryb : H+ + HCO3- = H2CO3, . Projděte si celou diskuzi nikde netvrdím že samotný dusík nebo jen samotné NO3 je samo osobě kyselinou. Nebo dokonce že je KNO3 kyselinou.
Nechci se chlubit, ale tohle samozřejmě vím :o) ... zde je malý důkaz :o)))
horacovoakvarium.cz/… ...
Co nevím, to je, jak to souvisí s tím, že dusičnan snižuje pH ... teda nezlobte se na mě, ale napsat tohle ... po tom všem, co jsem tu napsal :o) ... já jdu radši spát :o) ... P.S. ten Raviolčin článek znám celkem dobře :o) ...
Ryby nevydechují jen co2 ze žaber ale hlavně i dusík NH4+ Pozor na to!! A ten přijímají rostliny daleko snadněji než NO3. Jak psala Raviolka v jiném článku nitrifikační bakterie soutěží vlastně s rybou. A kde je hodně ryb a málo rostlin a nevymění se voda co se stane?
Odpad dusíkaté látky snižují pH ať je to NO3, NH4_+ atd. čím je nižší alkalita vody tím je to rychlejší nepotřebujete k tomu žádné dodávání co2 to vám už zajistí samotné ryby, nitrifikační bakterie, a ostatní. Píšu o příkladu přerybněného akvária nebo (odchovného) nebo akvária nefunkčního s měkkou vodou. To jsou ty ostatní faktory. Akvárium není sterilní nádoba (zkumavka) v akváriu proběhne mnoho biochemických a fyzikálních faktorů které ve finále ovlivní výsledek.
Přidat reakci
1 ...... [35] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x