Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

PMDD

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:27 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jamajcan
Otazka je, jak by to bylo v silneji osvetlenem akvariu s dostatkem zivin, ale bez rostlin. Myslim si, ze rostliny se rasam brani, takze kdyz mam akvarium slusne zarostle a rostliny prosperuji, brani tim samy jejimu rustu. A kdyz neco chybi, rostliny nerostou, nemaji se jak branit, vypukne rasa. Nakonec proc se doporucuje proti rase zasobit akvarium CO2? Protoze pak maji rostliny slusne z ceho.

Ovsem to si myslim, a ani to nemam cim podlozit, snad jen tim, jak se chovaji ma akvaria, kdyz rostlinami nikdy nesetrim.

EDIT: A jeste doplnim, ze kdyz budu chtit cilene pestovat rasu, poskytnu ji CO2, ale kdyz se chci v akvariu plnem rostlin rasy zbavit, opet akvariu poskytnu CO2. Rozdil je jen v tom, ze jsou a nebo nejsou rostliny v dostatecnem mnozstvi. To uz neco vypovida.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.08.2014 14:22 jamajcan
A ještě bych dodal,že od doby,kdy metodu EI/tedy mírného nadbytku živin/ používám,s řasou nemám a nemusím řešit žádné problémy.Takže bych navázal na Marcelova slova,že problémy s řasou vznikají právě s nedostatkem určitého prvku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:07 Marcel G Re: Designer
Myslím, že EI vychází sice z "odhadu", ale podle mě se jedná o hrubý odhad mírného přebytku (nikoli "odhad očekávané spotřeby" → to by se pak nejednalo o přebytek živin, ale o +- přesnou míru). Jinak Tom Barr několikrát zdůrazňoval, že EI není žádná dogmatická metoda (jak se často chybně uvádí), a že EI může znamenat v každém akváriu něco jiného. Jde prostě o to dát rostlinám k dispozici nějaký mírný (= rozumně velký, mírně předimenzovaný) přebytek živin, aby mohl akvarista v klidu spát a nemusel neustále řešit nějaké příznaky nedostatku (které se tu řeší pořád a pořád dokola). Hlavním smyslem metody EI je tedy "osvobodit akvaristy od problémů s živinami", nic jiného. Je naprosto irelevantní se dohadovat o nějakých přesných koncentracích. Tom Barr sice kdysi odhadnul nějaké (podle něho) nelimitní množství živin, ale rozhodně to není dogma. Sám jsem si mnohokrát vyzkoušel, že živiny samy o sobě nemohou být jediným spouštěčem přemnožení řas. Řada akvaristů dávkovala do svých akvárií obrovské množství živin (např. 30 mg/L PO4, 160 mg/L NO3) při silném osvětlení (nad 100 µmol PAR u substrátu), a žádné řasy se jim nepřemnožily. Netvrdím, že v některých akváriích takové množství živin řasy nevyvolá, ale je třeba se vážně zamyslet nad tím, že existují akvária (a není jich zrovna málo), kde množství živin nehraje takovou roli. Proč? Na tím bysme měli přemýšlet. Takže když to shrnu, tak EI je samozřejmě každá metoda hnojení, která znamená mírný přebytek živin ... a spokojeného akvaristu, který neřeší neustále problémy s živinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 13:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ludvik
estimative = odhadnuty, priblizny... Ovsem co odhadnes, to predpokladam nejak taky priblizne ocekavas :) . Je to uz hra se slovicky, ale predpokladam, ze u EI odhadnu sve akvarium na tretinu maxima a je to stale EI. Uznavam, klidne se mezi temi slovicky mohu dopoustet preslapu :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 10:53 Muž ludvik [1082] Re: Designer
Jsem myslel, že "kolik se očekává" jsou jiné metody, třeba PPS. EI je "kolik se odhaduje, plus rezerva".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 10:45 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jamajcan
No a o to slo, ze to neni modifikovana verze, je to stale EI, protoze EI rika, ze se dava tolik, kolik se ocekava. Takze bych to ani za modifikaci nepovazoval, je to EI pro konkretni akvarium ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 09:59 jamajcan Re: Designer
Taky nedávám max.doporučovanou dávku.Člověk už to časem na těch kytkách tak nějak pozná,kolik je zrovna pro tu jeho nádrž vhodná míra :-) Na akváriích,kde svítím víc,hnojím víc,kdem míň,hnojím miň.Všude v postatě modifikovanou metodou EI.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 09:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jamajcan
Ono EI je o tom, co ocekavas, takze to ze davam tretinu toho co je uvadeno jako maximum, ktere se da teoreticky ocekavat v akvariu udelanem na doraz, je stale EI, kdyz ja svetlo na doraz nemam ;-) . Akorat ne ze jsem to tak rovnou ocekaval, zkusil jsem co bezpecne staci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 09:40 Muž kortezhugo [983] Re: jamajcan
No z "niečoho" treba vychádzať...
A ked si človek pozre rôzne fungujúce metody? -už nieje problém "doladovať".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.08.2014 09:27 jamajcan Re: michalt
Když se používá ona omíláná,někým milovaná,jiným absolutně zatracovana a opovrhovaná metoda hnojení EI,dodáváš relativně vysoké koncentrace živin,ale v poměru,který rostliny dokáží v pohodě využít.Každopádně dle mých zkušeností,většina lidí,si metodu EI,částečně upraví,podle svých nároků,resp.nároků svých kytek.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 08:58 Muž kortezhugo [983] ALL
Ja som sa tiež raz "dostal" (neúmyselne) na NO3 160mg/l PO4 5mg/l a nebol žiadny problém.Teraz udržujem ledva meratelné hodnoty (cca NO3 10-20mg/l PO4 0.5-1mg/l) a rastie to rovnako.

EDIT:
Klamal som...jeden problém tam teda vznikol...-ked som znižoval to NO3 zo 160mg/l výmenou vody tak z Cryptocorýn nezostalo nič - len korene.Pre ne to bola asi prudká zmena.A to som vymieňal asi 20% vody obdeň.


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 23:04 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: (NO3 a K do 50 mg/L, PO4 do 5 mg/L, Fe do 2 mg/L) Tak s takovouhle koncentrací PO4 bych měl asi problém, párkrát jsem to vyzkoušel a akvárium bylo pěkně zelené. Tiež som sa stretol s takýmito (pre mňa extra vysokými) hodnotami pred časom, keď som študoval rôzne zahraničné diskusné fóra, ale i encyklopédie rastlín. Často spomínali hodnoty 2-5 mg/l hlavne v súvislosti s červenými rastlinami, niektorí písali, že dlhodobo držia fosforečnany až na 5 mg/l a dusičnany len tuším okolo 10 mg/l. Ja som si to skúšať netrúfal, bojím sa sinice - síce som ju ešte nemal, ale nemusím mať všetko :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 23:03 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: michalt
V podstate áno. Ide o to, že niektoré živiny slúžia na spracovanie druhých, takže ak tie prvé chýbajú, tie druhé rastlina nedokáže spracovať. Iné naopak bránia spracovaniu druhých živín, a tak ak ich je veľa, zase rastlina nedokáže niečo iné spracovať. Skúste si pohľadať niečo o antagonizme a synergizme, prípadne Mulder-ov diagram. Avšak, do akej miery to platí aj pod vodou neviem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 22:58 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: michalt
michalt napsal: Aha, takže jde o relativní poměry bez ohledu (zjednodušeně) na absolutní koncentrace? Pridám sa otázkou - je to napr. tá situácia, že keď používam tvrdšiu vodu s vysokým obsahom vápnika, nestačí mi tá trocha bóru v zmesi mikroprvkov a musím ho pridávať? (Lebo ja ho pridávať musím.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 20:41 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: jamajcan
Aha, takže jde o relativní poměry bez ohledu (zjednodušeně) na absolutní koncentrace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 18:52 Marcel G Re: vaaclav
Jen aby nedošlo k nedorozumění, tak já si určitě nechci hrát na někoho, kdo musí mít vždycky pravdu. Měl jsem ale dvě 60L akvária, ve kterých jsem hnojil pravidelně každý týden do vody, a pokud jde o fosforečnany, přidával jsem tam důsledně 5-7 mg/L týdně. A problémy s řasami jsem tam z mého pohledu určitě neměl. Na druhou stranu musím přiznat, že jsem musel každý týden provádět v akvárkách údržbu. Když jsem to někdy 14 dní zanedbal, tak se mi také na skle udělala zelená řasa. Na dekoracích jsem ji ale za tu dobu neměl. Určitý díl zásluhy se dá ale také přičíst "řasožroutům". Každopádně nemohu říct, že by se mi to nějak negativně projevovalo na rostlinách (naopak). Jinak jsem si samozřejmě dobře vědom problematiky "skutečné spotřeby živin rostlinami". Jsem přesvědčený o tom, že spousta živin skončí nejen ve filtru, ale i v substrátu (pokud používáme substráty s vysokou sorpční kapacitou - např. ADA Aqua Soil apod.). Mně takhle jednou z vody "zmizelo" za pouhé 2 dny neuvěřitelných 30 mg/L PO4. A těžko z toho můžu podezřívat rostliny, že ... Už delší dobu se snažím zapojit akvaristy do jednoduchého pokusu, kdy by při každém protrhání/prostříhání rostlin, tyto rostliny otřepali, zvážili a zapsali si jejich hmotnost. Když by ta data někdo sesbíral a přepočítal na obsah živin, tak bychom mohli mít celkem slušný přehled o tom, kolik živin naše rostliny (v různých podmínkách) skutečně spotřebují. Podobnými postupy bysme se mohli dobrat spoustě užitečných věcí, ale není o to zájem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 18:09 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcel G
(NO3 a K do 50 mg/L, PO4 do 5 mg/L, Fe do 2 mg/L) Tak s takovouhle koncentrací PO4 bych měl asi problém, párkrát jsem to vyzkoušel a akvárium bylo pěkně zelené. Ta barva byla hlavně na dekoracích. Vycházím z vlastní zkušenosti při různých koncentracích rostou některé druhy lépe a jiné hůře a naopak. Pár (několik desítek) pokojovek také mám a ne všechny jsou zasazeny ve stejné hlíně a stejně zalévány a hnojeny. Mírný přebytek živin je dost zajímavý termín, když se pořádně neví kolik toho v akváriu rostliny zbaští co sežere filtr nebo substrát. Rostliny na chodbovém akváriu mě teď rostou lépe než ve vevnitř a to venku hnojím jen gupkami. Přežily dovolenou podstatně lépe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 16:20 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Pridám môj postreh. Rastliny, ktoré máme vo svojích akváriách už dávno nie sú zo svojej domoviny a toto samotné robí veľký rozdiel medzi iným aj v spôsobe pestovania, či príjimania živín.
Čiže naše sú už vyložene akvarijné rastlinky, resp. z niejakej pestovateľskej oblasti v našej krajine. Kým sa v domovine snažia prispôsobovať tamojším podmienkám, tie naše sa musia prispôsobiť naším podmienkám. To len k tomu porovnávaniu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 14:33 jamajcan Re: michalt
To trochu mluvíš o něčem jiném.Existují určité poměry,ve kterých makroživiny vůči sobě rostlině prospívají a naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 13:46 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Marcel G
A co třeba takové to obecné tvrzení, že přebytek jednoho prvku blokuje příjem jiného prvku? Nebo to není podložené? Někde jsem dokonce viděl hraniční koncentrace prvků z tohoto pohledu. Já myslel, že koncentrace živin se omezuje v první řadě právě kvůli tomu vzájemnému omezování příjmu. Nebo to nastává až při těch vysokých koncentracích stovek mg/l?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.08.2014 10:21 Marcel G Re: vaaclav
Vím, že máš velké zkušenosti s pěstováním akvarijních rostlin, ale musím říct, že s tímto názorem se tak úplně neztotožňuji. To, že má někde ve své domovině rostlina málo živin, ještě neznamená, že neuvítá, když jich dostane více. Nechci se teď přít o to, kolik živin rostliny VE SKUTEČNOSTI opravdu potřebují (to je jiná věc). Myslím si ale, že mírný přebytek živin převážné většině našich akvarijních rostlin nevadí, a troufal bych si tvrdit, že to na ně nemá ani žádný negativní dopad. Mluvím o mírném přebytku (NO3 a K do 50 mg/L, PO4 do 5 mg/L, Fe do 2 mg/L). Koncentrace ve stovkách mg/L už může být něco jiného (i když si myslím, že spíše ve vztahu k živočichům, než rostlinám). Mluvil jsem o tom nedávno i s Ing. Macurovou z Výzkumného ústavu ochrany půd, a ta mi říkala, že se prakticky nesetkala s případem, kdy by rostlinám nějaká nadlimitní koncentrace živin v substrátu vyloženě vadila (zaměřují se sice na suchozemské rostliny, ale ve vodě je to prý hodně podobné). Nedávno jsem si třeba nechal dělat rozbor substrátu ADA Aqua Soil ( prirodni-akvarium.cz/… ), a zjistili mi tam neuvěřitelných 34 g/kg (= 34 000 mg/kg) železa. To znamená, že ve 180L akvárku se 30kg tohoto substrátu budete mít asi 1kg železa. Za předpoladu, že týdně by naše rostliny spotřebovaly 0.5 mg/L Fe (což nespotřebují), by tedy tohle železo mělo rostlinám vystačit na 31 let. Tím chci jenom ilustrovat, že moje rostliny mají v mojem 60L akváriu k dispozici 0.3kg železa (= 5 500 mg/L) ... a rostou mi poměrně dobře. Očividně jim to nadlimitní množství nevadí. Myslím si tedy, že když se rostlinám nedaří, nemusí to být nutně kvůli živinám. Živiny se sice na fórech rozebírají ze všeho nejvíc, ale jsou podle mě důležitější faktory, které můžou mít vliv na kondici rostlin (třeba světlo, obsah kyslíku a údržba).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.08.2014 22:34 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostliny
Akvarijní rostliny jsou ze všech světadílů, z různých biotopů s rozdílnou vodou. Představa že jim stačí nasypat nějaké (nadlimitní) množství chemikálií a všechny porostou je bláhová. Kdo má doma pokojové rostliny taky časem zjistí že všem nevyhovuje to co jim může nabídnout a to samé platí i o akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 18:52 Muž kortezhugo [983] Re: zervan
No poskúšane mám už kadečo...
Co je lepšie? - ide skôr o to komu čo viac vyhovuje.A ono "všetko" to stejne "kompenzuje" tá týždenná výmena 30% vody.Pre mňa je úplne jedno či použijem TC alebo Plantex,ked všetko rastie ako má,a to je podstatné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2014 21:31 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: zervan
Já těch zkouším ferox. Mělo by se jednat především o mix železa. Tohle ještě doplňuji Fe-EDDHMA. Zatím to tak zkouším týden, tak nemohu potvrdit. Ono podle mě ten mix bude asi nejlepší. každá rostlina preferuje něco jiného a tímto se tomu dá krásně přizpůsobit. Je to jen můj osobní pohled na věc neznalého člověka. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2014 21:10 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: kortezhugo
kortezhugo napsal: 6%? Pravdepodobne to bude Fe EDDHMA. Môže, ale nemusí - veď napr. ja používam zmes Micromix Plus a tá tiež obsahuje v súčte 6% železa (zloženého z rôznych chelátov). Ale potvrdzujem, že Fe-EDDHMA farbí jak ďas :) Prv som ho dával, kým som postupne neprišiel na to, že toho železa mi stačí dosť málo, plne ho pokryje zmes mikroprvkov. A tu sa dostávam k otázke, ktorá mi pri čítaní tejto diskusie prišla na myseľ: Je ideálne dávať do akvária hotovú zmes mikroprvkov (ako je tá "moja" alebo klasika Tenso Coctail, Plantex CSM+B) a dávkovať podľa železa? Sú tam ideálne namiešané? Alebo je napr. pri chove krevetiek rozumnejšie dávať trebárs polovičnú dávku mikroprvkov a zvyšok doplniť chelátom železa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2014 21:03 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: jamajcan
jamajcan napsal: O přehnojení /K/,myslím bylo napsáno hodně,mimochodem i Designer by mohl vyprávět.Z mých zkušeností,deformované,nevyvinuté mladé listy,potažmo špičky rostlin,jakoby spálené. No práveže som o prehnojovaní v nejakých článkoch toho moc nenašiel :-O Nanajvýš tak informácie v tom zmysle, že aj keď sa "leje" do akvária (bez živočíchov) o dosť viac hnojív ako odporúčajú rôzne metódy, rastliny nemajú problémy. A čo sa ojedinelých skúseností vo fórach týka - všetko beriem s rezervou, človek často robí unáhlené závery. Trebárs ja by som mohol tvrdiť, že prehnojenie CO2 spôsobuje deformácie listov, diery v listoch, ... lebo takto som to zažil v jednom akváriu. Ale je to samozrejme nezmysel - keď sa začalo bublať, rastliny zrýchlili rast a zrazu nestačilo to, čo dovtedy stačilo, začali sa prejavovať nedostatky rôznych prvkov. Preto je ťažko s istotou tvrdiť, že ide o prehnojenie prvkom X - môže to byť vyvolaný nedostatok prvku Y. Tým však nechcem znevažovať skúsenosti iných, len som proste nedôverčivý, či skôr skeptický alebo ako sa to dnes vraví, mám kritické myslenie? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2014 07:56 Muž kortezhugo [983] Re: Aforte
No ako hypermangán :)
Ja pridávam cca 1g do Plantexu alebo TC.Pre tú fialovú farbu je to v akva horšie použitelné ako hlavný zdroj Fe.
Ale zas niekomu sa fialova páči...napr. "svietičom" s GRO-LUX :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 22:17 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: amrtin
Ale co jsem tak slyšel, tak EDDHMA rostliny dokážou nejlépe přijmout a využít. Já to potvrdit nemůžu, protože se mi podmínky v akva neustále mění, ale je to možné. Já už tu barvu neunesl, tak jsem koupil i Ferox. Teď dávám obojí, ale EDDHMA dávám méně než dřív. Na zbarvení vody to není tolik znát. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 21:42 amrtin Re: Aforte
To tedy jo,já dávám Fe-EDTA a po odpuštění vody při výměně do bílého kýble to vypadá jak chc... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 21:40 amrtin Re: kortezhugo
Ano,zřejmě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 21:39 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: kortezhugo
Musím říct, že ta mrška Fe-EDDHMA solidně barví vodu. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 21:39 amrtin Re: zervan
Ale já si ty kyseliny se sorbanem opravdu nepletu,ke konzervaci,resp. k zabránění plesnivění se dá použít obojí(chelát už kyselinu obsahuje),ale sorban je chemicky neutrální.Železo při vyšším pH přechází do trojmocné formy a tím je hůře "stravitelné" pro rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 18:33 Muž kortezhugo [983] Re: amrtin
Fotka k příspěvku 6%?
Pravdepodobne to bude Fe EDDHMA.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 14:20 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: amrtin
Zdá sa mi, že sa trochu miešajú dve veci: jednou je kyselina (či už askorbová, bórová alebo iná) a druhou konzervant (sorban draselný).

Kyselina sa pridáva špeciálne len kvôli chelátu železa, pretože niektoré obyčajnejšie sa pri vyššom pH chemicky rozkladajú - kyselina pH zníži. Stabilnejšie cheláty v prípade destilovanej vody nebudú mať problém - iba ak by sa použila tvrdá voda (vodovod, studňa).

Konzervant sa pridáva do rôznych hnojív, aby zabránil tvoreniu plesní / kvasiniek / baktérií alebo čoho. Napr. ja som ho nedával a vždy sa mi aj v zmesi mikropvkov časom tvorili nejaké malé chuchvalce. Tak som si kúpil sorban a zdá sa, že je to už v poriadku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2014 13:51 amrtin Re: kody33
Co je to "FE 6%"?nějaký chelát?Pokud ano,je sorban zbytečný.Ale u toho zase záleží na pH vody v které je rozpuštěný a vody v akva.Pokud je to 6g hřebíků,tak sorban ano :-D Ale sorbanem nic nezkazíš ani u chelátu,jen ho pak nemusíš skladovat v ledničce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 19:57 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: kody33
kody33 napsal: fajn Designer, moze to byt nedostatko Fe tiez, takze mam zakupeny FE 6% 6 gramov, do kolko vody ho rozrobit a v akom mnozstve davkovat???namiesal som 3g zeleza na 300ml destilky, ma tam pridat aj trosku kyseliny citronovej (/askorbovej) ako stabilizator???? Snáď kolega Designer prepáči, že odpovedám namiesto neho :-) Ja si zmes mikroprvkov so 6% železa miešam takto: do 10 ml fľašky z kvapiek dávam 1,5 g zmesi. Denne kvápem 2 kvapky na 20 l vody, pridáva to za týždeň 0,3 mg/l Fe. Prípadne 2 g na 10 ml pridáva za týždeň v rovnakom dávkovaní 0,4 mg/l, čo je bežná hodnota pri PMDD, ale mne je to priveľa. Áno, nejakú neškodnú kyselinu je dobré kvapnúť, ale či zrovna vitamín C, to neviem posúdiť (všeobecne sa organickým kyselinám do akvária vyhýbam). Ja dávam kyselinu boritú ("bórová voda"), čím navyšujem bór.

3 g zmesi na 300 ml vody znamená, že denne by sa mali dať 2 ml hnojiva na každých 20 l - dá to 0,42 mg/l Fe týždenne. Ja osobne radšej kvapkám, preto si zarábam také silné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 18:23 kody33 Re: kody33
kyselinu askorbovu som myslel:-)))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 17:45 kody33 Re: Designer
fajn Designer, moze to byt nedostatko Fe tiez, takze mam zakupeny FE 6% 6 gramov, do kolko vody ho rozrobit a v akom mnozstve davkovat???namiesal som 3g zeleza na 300ml destilky, ma tam pridat aj trosku kyseliny citronovej ako stabilizator????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.08.2014 16:17 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: jamajcan
ale já jsem nepsal, že tvoje rady jsou na prd. A ani jsem nepsal, že ty moje jsou jediné správné. Já jsem jen psal, co bych udělal já. To už je věc tazatele, kterou radu použije. Mojí, nebo kohokoliv jiného. Třeba tvojí, ale to by tady musela být ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 16:11 jamajcan Re: Štefan
OK.Tak to máš v malíku a moje zaručené rady jsou na prd.Jednou,až budeš mít,co se týče pěstování kytek,něco za sebou,tak příjdeš na to,že selský rozum je sice dobrý rádce,ale někdy nestačí.Ale to chce čas.Taky jsem si v začátcích myslel,že jsem sežral všechnu moudrost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 15:46 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: jamajcan
Začnu od konce, teda nejdřív tím, že místo tvých zbytečných výpadů si měl spíš přidat nějakou dobrou radu tazateli. No nic nestalo se. Takže od konce:

Tvoje zaručeně spolehlivé testy jsou pěkně nespolehlivé. Osobní zkušenost a ne jen moje. Zato ona rada pro děti z aquakroužku funguje spolehlivě a to je pro mně důležitější, než to, jestli je dětské, nebo dospělácké.

Máš naprostou pravdu v tom, že místo NO3 přidávám KNO3 a místo PO4, KH2PO4. Odhalil jsi mě. V tom případě se také přiznávám k tomu, že ještě navíc přidávám H2SO4, MgSo4 a železo. Máš povoleno mě za to kamenovat. Samozřejmě moc dobře vím, že přidávám i draslík a to konkrétně v poměru 1,02mg/l ve složce KNO3 a 0,05mg/l ve složce KH2PO4 a to prosím denně, 6 dní v týdnu. O Draslíku jsem si dovolil se tazateli nezmiňovat proto, že pro jeho nedostatek žádné příznaky nenasvědčují a tím, že hnojí PMDD, tak ho tam tak či tak přidává.

Proč měnit týdně 50% vody? No to je jednoduché. Jednak proto, že tím eliminuje riziko, že se mu některý z prvků nahromadí, jednak proto, že to prospěje rostlinám a obyvatelům nádrže a také proto, že to pomůže v boji s řasou, která se mu tam tvoří. A přestat hnojit doporučuji proto, že jak je patrné, v nádrži má nerovnováhu a domnívám se, že než hledat příčinu této nerovnováhy, (zvlášť když má navíc hnojivo i v substrátu)je rychlejší restart a pak postupně přidávat prvky podle chování nádrže. Staré a napadené listy už nezachrání, ale na nových pozná, co bude potřeba.

Takže žádné věštění, čistě selský rozum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 15:03 jamajcan Re: zervan
Reakcía nebola nevrlá.Napsal jsem jen to,co si myslím.A ano,kombinace obou metod je určitě v pořádku.O přehnojení /K/,myslím bylo napsáno hodně,mimochodem i Designer by mohl vyprávět.Z mých zkušeností,deformované,nevyvinuté mladé listy,potažmo špičky rostlin,jakoby spálené.Orientovat se podle GSA,je metoda se značným zpožděním.Prakticky vnímáš důsledky,jejichž příčina,vyvstala už dříve.Stránky MarcelaG,nevštěvuju už značnou dobu,troufnu si říct,že déle,než jste o jejich existenci věděli Vy.Podle mého názoru,jedny z nejlepších,co se týče dané problematiky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 09:33 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: jamajcan
Prečo taká nevrlá reakcia?
jamajcan napsal: Dále píšeš,že přidáváš No3 a Po4.Podle mě přidáváš KNo3 a KH2Po4.Možná si to ani neuvědomuješ,ale s těmito látkami,přidáváš do vody ještě jeden zásadní prvek a to je draslík/K/ Tu by som len upresnil, že KH2PO4 pridáva voči fosforečnanom len zanedbateľne málo draslíka, napr. dávka dodávajúca 0,5 mg/l fosforečnanov (čo je dosť) dodá len 0,2 mg/l draslíka (veľmi málo). Píšem to len preto, aby to niekto nepochopil tak, že draslík možno dodávať aj touto látkou, ako som to videl aj na niektorých weboch opisujúcich nedostatok prvkov. S KNO3 súhlasím ;-)

EDIT: MarcelG, je tak (podľa mňa zavádzajúco) uvedené aj na inak parádnej stránke www.prirodni-akvarium.cz/…

O jeho možném deficitu,jsi se tazateli,vůbec nezmínil.Určitě ,jako kytkař,který rozdává fundované rady víš,jak jeho nedostatek,nebo naopak nadbytek,na rostliny působí. Možno preto, že na rastlinách nejaké zjavné príznaky jeho nedostatku vidieť nebolo. Ale celkom vážne by ma zaujímalo, ako sa ten nadbytok prejavuje? Som to tu pred pár dňami aj spomínal - bojím sa, že predávkovávam draslíkom, keď ho dávam pomerne dosť, teda aké príznaky by som si mal všímať?

A určovat si obsah fosforečnanů v nádrži,podle GSA,je taky rada pro děti v akva.kroužku.Na to existují vcelku spolehlivé testy,které určí obsah těchto látek opravdu vcelku přesně. Síce som tiež priaznivcom exaktnejších metód, ale mám dojem, že väčšina akvaristov tu na fóre opovrhuje testami a viac dá na pozorovanie príznakov ;-) Vhodná kombinácia oboch prístupov je asi ideálna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 09:23 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: kody33
Myslim, ze Tvym rostlinam chybi zelezo. Od toho listu s chlorozou z fotky, az po ty popisovane cerne fleky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 09:05 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: kody33
kody33 napsal: jo:-)) tak idem zhanat drozdie hadicky difuzor, a idem pridavat CO2 burciakom:-)))
Jestli CO2 burcakem, zkus si precist tohle:
rybicky.net/clanky/1366-co2-snadno-levne-a-bezpecne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 09:00 Muž ludvik [1082] Re: jamajcan
Je na tom založená metoda hnojení MCI. Bych to zase tolik nezavrhoval.
jamajcan napsal: A určovat si obsah fosforečnanů v nádrži,podle GSA,je taky rada pro děti v akva.kroužku.Na to existují vcelku spolehlivé testy,které určí obsah těchto látek opravdu vcelku přesně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 07:42 jamajcan Re: Štefan
Štefan napsal: ode mně stručná rada, uber hnojení, začni přidávat co2 To jsou rady,jako od kartářek na Relaxu.Kde jsi přišel na to,že 0,5 W světla,je na hraně?Další věštba?Znáš tok a svítivost?V drtivé většině případů běžných akva.osvětlení,je O,5W/L,až moc./i když tento přepočet už používají opravdu jen lidé,kteří o světle,moc nemají ánung/.Co2 určitě dodávat,ale proč s tím přestat hnoji?Dusičnany i fosforečnany má tazatel v normě,tak nač měnit 50% vody?Dále píšeš,že přidáváš No3 a Po4.Podle mě přidáváš KNo3 a KH2Po4.Možná si to ani neuvědomuješ,ale s těmito látkami,přidáváš do vody ještě jeden zásadní prvek a to je draslík/K/.O jeho možném deficitu,jsi se tazateli,vůbec nezmínil.Určitě ,jako kytkař,který rozdává fundované rady víš,jak jeho nedostatek,nebo naopak nadbytek,na rostliny působí.A určovat si obsah fosforečnanů v nádrži,podle GSA,je taky rada pro děti v akva.kroužku.Na to existují vcelku spolehlivé testy,které určí obsah těchto látek opravdu vcelku přesně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2014 23:40 kody33 Re: slavko
v pohode, musim byt trpezlivy a pockat co urobi to hnojivo, ci to pomoze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2014 23:34 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: kody33
Áno, to hnojivo do dna som prehliadol.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2014 23:08 kody33 Re: zervan
dikes Zervan, ano je to skutocne flakovita riasa, co by mala detekovat nedostatok PO4, preto som sa pytal ci mam este pridat PO4, takze ako si mi poradil nebudem teraz pridavat nic, pockam vsak do dna som napichal NPK, aj z toho sa urcite uvolnuje P, to Pmdd pridavam este len 10 dni aj to hnojivo do dna je tam len 10 dni:-)))predtym som nemal testy aby som to zmeral pred zacatim pridavania hnojiva, cisla NO3 a PO4 vyzeraju v norme asi musim byt len trpezlivejsi:-)))
Inak asi tam fakt mohlo byt aj minimum NO3, lebo riccia mi predtym rastla skvelo,musel som ju vyhadzovat raz za cas, a potom zacala prudko chradnut:-)) a cital som ze riccia ma rada NO3:-)))

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 70

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 95135x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1540?od=951