PMDD
0 05.10.2021 13:05 Brodys – PMDD a kalium
Zdravím všechny, opět bych poprosil zkušenější o názor/radu. Hnojím PMDD pokud možno denně. Zvlášť MGSO4, KNO3,mikroprvky a 1-2x týdně K2PO4. K2PO4 týdně zhruba 10-12 ml roztoku 6g/230ml, KNO3 10ml/den roztoku 50g/500ml,po výměně vody rovnou 20 ml. Stále jsem ale v určité nerovnováze s draslíkem, který dle JBL testu mám nad 15ppm, odhadem 20- 25 a naopak nízkou hladinou dusičnanů, dle JBL 5ppm. Snažil jsem se tenhle stav srovnat vynecháním K2SO4,ale stále je kalium vyšší. Klasická otázka, je tato hodnota nebezpečná pro živočichy? Nebrání taková hodnota vstřebávání ostatních prvků? Jak by jste situaci řešili vy, aby se dusičnany dostaly na 10 ppm a nevznikl z akvária káliový roztok
Díky za tipy.
Starší reakce
A toto davam 1.5 ml raz za týžden . Je to vidieť že to prospieva rastlinkám a rybičky sa mi začali viacej množiť. Ale možno sa mi to len zdá
. Majú to aj v akvaobchodoch len pod inym nazvom .Toto sa mi zdá koncentrovanejšie a za inú cenu
700 ml destilovaná voda ´28 g DA zmiešam a davkujem 2 ml do akva . Presne to isté aj močovina . Nemeriam žiadne hodnoty v akvarijnej vode , vodu menim raz za tyžden polovicu .Teraz som vtom akva čistil filter a keby som to nerobil v bielom vedre ale v čiernom tak si vylejem na trávnik asi tri milimetre velké rybičky čo boly vo filtry .Asi pár dní starý porod
Toxicita NH4 závisí od pH a ako píšeš od dávkovania. Ale tie 2 ml pri koncentrácii 99% mi nevychádzajú. To by bolo na 40L cca 25 mg/l NH4. Nepomylil si sa alebo si zabudol napísať nariedenie?
Já nakupuji zde, sice né do akvaristiky.
Ale jak sem koukal, mají toho tam dost.
fichema.cz Pozri si nazov firmy na obaloch.Je to firma na chémiu,skús také niečo u vás.
Také už to rozmíchávám zvlášť, ale akvarijni-hnojivo.cz mají momentálně vypadek
Je lepší používat chemikálie které využiješ na 100% než aby se ti tam něco hromadilo. S hořčíkem si můžeš přitvrzovat vodu, když je ho málo reakce na přidávání je znát na rostlinách, ale jakmile se ti tam začne hromadit taky je to poznat.
Toto sú hnojivá ktoré ja dávkujem.Každé samostatne namiešané a máš to pod kontrolou.Nechcem provokovať
ale tá cena ,kvalita ,koncentrovanosť každého skoro 100 percent
zasoba na vela vela rokov.
Jasně, je mi to jasné, do teď jsem ale dával spíš pár mililitrů a šlo to, tak jsem se zalekl teď toho dusíku, mám rozmíchano 50g/500 a zkouším ode dneška 20ml denně, takže 2g KNO3 a nerad bych to přepísknul. Mám kapkové JBL,kde je první odstín na 3mg, a to opakovaně. Teď přidám na dávce a zkusím přeměřit
Budu upřímný, hořčík neměřím a dávám takovou tu střední doporučenou dávku, tak snad to bude ok.
Díky Ti
Ahoj Michal PH nemeriam. Akva mam zarastené čistí objem vody asi 40 litrov a davkujem co2. Dávkujem z každého 2ml.Rybičky,slimaky krevetky,všetko žije a množí sa bez problemov.Sú nazory že dáš močovinu a dus.amonny zabieš rybičky a budeš mať riasy. Hlúposť, všetko je o davkovaní a množstve rastlín.
Tiež používam liadok amónny. Aké máš pH a aké dávkovanie používaš?
Ja som KNO3 vysadil. Draslik davam K2SO4 a dusík dodávam dusičnan amonny,dusičnan vápenatý,močovina.
Výsledek si musíš změřit něco vyprodukuje akvárium jen počítat nestačí. Pokud jde o ten síran taky bych byl opatrný a třeba když hořčík potřebuješ je alternativa dusičnan hořečnatý. U tech 10mg/l NO3 jsi na hranici měřitelnosti kapkovými testy. Nějaké to kilo KNO3 už jsem zdělal a není se čeho bát.
No proto se ptám, takže K2SO4 je zbytečné.Z makravtedy jen MGSO4.Je mi jasný, že nějaký dusík tam dodat musím, jen jsem nervózní, že tolik, proto se ptám na vaše zkušenosti. Abych se dostal přes 10, budu muset denně přidávat přes 2g KNO3 (odhad), tak abych něco nepo....
Díky
Proč tam sypeš K2SO4, když v Kno3 je draslíku až moc. Určitě je lepší držet NO3 okolo 10-20 mg v rostlinném akváriu budeš muset stejně dodávat i kdybys měl NO3 ve vstupní vodě dost.
0 21.09.2021 20:50 Brodys – PMDD (kalium)
Ahoj všem, prosím zdejší zkušenější o radu ohledně PMDD, zda nedělám zbytečně nějakou botu. Akvárium po výměně dna, vyměněna osádka a od té doby dusičnany na nule. Mám namícháno PMDD makro složky :33g MgSO4 a 20g K2SO4. Mikro prvky zvlášť 9,6g směs mikroprvků Plantex CSM+B a KH2PO4 zvlášť a nově i KNO3. Do akvária zatím zkusmo zkouším dávám cca 3mg/l NO3 denně,s tím, že se v průběhu týdne drží hladina okolo 3mg/l. K tomu doplním fosfor a dostávám se na horní hranici hladiny kalia cca 15mg/l. A to bych měl ještě dodávat makro složku. Dle složení makro má dodávat hlavně kalium a hořčík? Otázky tedy jsou. Je vhodné a bezpečné přidávat ještě makro složku a jít s kaliem nad 15mg/l? Nebo v případě dodávání KNO3 lze makroprvky vynechat?Lze do akvária denně dodávat ještě více dusičnanů,aby se hladina držela cca kolem 5-10 mg/l a zbytečně to nevraždilo odazenstvo? Samozřejmě probíhá pravidelně výměna 1/3 -1/2 vody. Rostliny jedou, trápím se nejspíš s GSA nebo GDA, ale začíná se to výrazně lepšit. Díky všem za názory.
Starší reakce
Tak tenzu se vyčítá větší obsah mědi používám ho roky a dobrý. Nechce ho mít ale větší množství anebo hodně dobře zabalené.
Díky za srozumitelnou odpověď. Tak jsem ho objednal. Za nějaký čas dám vědět jestli jsem ho dokázal udržet v použitelném stavu .
...YaraVita TENSO Coctail ... obsahuje adhezní činidla a smáčedla. Mám obavu co to může udělat rybám...
Podle bezpečnostního listu je toxicita pro ryby v podstatě "zanedbatelná". Bezobratlí jsou mírně citlivější, ale s ohledem na běžnou koncentraci T.C. při aplikaci do akvárií se není čeho bát. (Možná je tomu jinak u některých korýšů - to by mohl vědět Rak...)
Zdravím, doporučuješ YaraVita TENSO Coctail jenže to obsahuje adhezní činidla a smáčedla. Mám obavu co to může udělat rybám. Jak dlouho ho používáš ? Jinak cena je dobrá a na to že se teď Tenso ve velkém nedá sehnat tak lákavá nabídka.
Starší reakce
Všechny chemikálie mám po kile, ale tenzo po dřívějších zkušenostech s PMDD pytlíčky to nedělám a kupuji v Profiplants
www.profiplants.cz/… Byla z toho za rok totiž plastická hmota.
Zkousel jsem nekolikrat a stale nelze nic objednavat
Starší reakce
...neviem aka by bola spravna kombinacia PMDD...
To bez věštecké koule a nebo kompletního rozboru vaší vody neví nikdo.
Původní formule "PMDD" vycházela z podmínek, které měli svého času (1996) ve svých nádržích pánové Sears a Conlin.
Od té doby lidé vymysleli stovky jiných receptur.
Nejblíž "ideálu" se blíží ty, které vycházejí z reálných podmínek v daném akva a vlastností vstupní vody. Získat takové informace ale není úplně jednoduché (a levné)...
Jednou z možností je poskytnout rostlinám rozumnou porci živin v jejich příznivém poměru a nádrž pravidelně "propláchnout" čerstvou vodou, aby se zabránilo případné nežádoucí kumulaci některých prvků. Při přípravě takové směsi živin je vhodné vycházet z vlastností vstupní vody, (poskytne dodavatel), aby se zohlednily živiny, dodávané touto cestou. Orientační průběžné měření obsahu základních živin je žádoucí.
Zkus to s tím dusičnanem hořečnatým změna byla u mě znatelná ale postupně jsem ho ubíral protože se hromadí a ani výměna 1/2 vody moc nepomůže. Takže si teď míchám KNO3 30g + 5g MgSO4·7H2O do 1/2 l. . Vyzkoušet si to musíš sám. Pokud jde o ten tenzo tak si ho nekupuj velké množství nezabráníš aby ztvrdnul a stala se z něj skoro plastická hmota jako se to stalo mě v těch pytlíčcích na zip.
Ja by som to spravil takto.
Namiešal by som každé osobitne, to je základ.
KNO₃ by som začal hnojiť normálne podľa formule a tak raz za týždeň by som skontroloval testom, či dusičnany neletia príliš vysoko (nad 30mg/l).
Rovnako MgSO₄ by som začal hneď od začiatku a kontroloval GH testom, či zas neletí hore tvrdosť vody.
Mikroprvky podľa formule. Osobne na Fe test kašlem. Na kontrolu prehnojenia stačia pravidelné výmeny vody.
K₂SO₄ by som spočiatku nehnojil vôbec. Nedostatok draslíka je pekne vidieť na hygrophilách i ludwigiách. Ak sa začnú robiť bodky, tak by som začať hnojiť. Ale ako hovorí Václav, v KNO₃ je draslíka dosť.
Kupovat to budem zvlast a aj tenso coctail je o dost lacnejsi ako v akvaristickom obchode... Doteraz hnojim s Easy life profito ale chcem prejst na PMDD. Nie kvoli experimentovaniu ale za tu cenu mozem mat hnojiva 50 litrov a nie liter
Ale sa mi aj zda ze bude vo vode malo zeleza, niektore listy su take priesvitne zilkovate ... a s Profitom neviem osobitne navysit zelezo,
Tak preto neviem aka by bola spravna kombinacia PMDD ...
33g MgSO4·7H2O - Heptahdyrát síranu hořečnatého
14g K2SO4 - Síran draselný
6g KNO3 - Dusičnan draselný
9g mikroprvků
alebo
16,4g Tenso Cocktail
MOŽNÉ VYLEPŠENÍ:
1g KH2PO4 - Dihydrogenfosforečnan draselný
13g MgSO4·7H2O - Heptahdyrát síranu hořečnatého
42g K2SO4 - Síran draselný
18g KNO3 - Dusičnan draselný
9g směs mikroprvků Plantex CSM+B
BEZ KNO3
33g MgSO4·7H2O - Heptahdyrát síranu hořečnatého
20g K2SO4 - Síran draselný
16,4g Tenso Cocktail
Ten K2SO4 je v balíčku proto, abys měl čím dodat do nádrže draslík, pokud máš standardně vysoké hodnoty NO3.
Druhou možností je použít KCl, což může být prospěšné i rybám, ale musí se s ním opatrně - některé rostliny mohou být citlivé na vyšší koncentrace chloridů.
Existují ještě další možnosti, ale vzhledem k možným "vedlejším nepříznivým efektům" jsou určeny jen pro ty, kdo do problematiky trochu víc vidí.
Určitě bych vynechal síran draselný protože draslíku je v KNo3 až moc. Je ale v balení přidaný, to jen kdyby jsi si to kupoval každé zvlášť.
Zdravim
Planujem prejst z Easy Life Profito na PMDD, bolo by toto zlozenie vhodne ?
mikroprvky by som pouzil TensoCoctail v mnozstve asi 16 gramov
Starší reakce
Používám destilku z drogerie. Ta je na technické účely, stejně je to dneska všechno asi demi voda.
Starší reakce
Pokud to je dobře zavřené tak se nic neděje jen mikro prvky (tenzo) můžou ztvrdnout.
Já osobně si myslím, že ne. Samozřejmě záleží na podmínkách v jakých to bylo uchovávano.
Zdravim
bol by problem keby som namiesal pmdd z chemie ktora je uz po zarucnej dobe ? moze sa na tom nieco vobec pokazit ?
Starší reakce
Výrazně jsem přidal na počtu rostlin.
Řekl bych, že ve skutečnosti jich mám asi ještě o třetinu více než v prezentaci.
Co bylo Jirko důvodem, že jsi začal přihnojovat? Nějaký konkrétní problém nebo jen zvědavost, co to udělá?
(V druhém případě bych na tvém místě přemýšlel o "returnu" k předchozímu stavu.)
Starší reakce
Kupoval jsem sypané hnojivo od MRP
akvarijni-hnojivo.cz, ale stránky jsou zrušeny. Nevíte kde by se nyní nechaly nakoupit hlavně mikroprvky (MicroMix nebo Plantex-CSM+B)?
Starší reakce
Ja jsem ted bral ze shopu kovyachemie.cz - tam meli vse co jsem potreboval
Mám offtopic? Kde nakoupit? Chci si nakoupit makroživiny, kde nakupujete? Na fichema nemají myslím k2so4. Ideálně kdyby tam měli balení okolo 1 kg apod a třeba i Tenso cocktail.
Ten kal SiO2 se bude usazovat na dně a budeš-li čerpadlem roztok čerpat ze dna,bude tam větší podíl kalu. Nejlépe je roztok přefiltrovat. Běžně to tak dělám (třeba i u KCl). Stačí klasický látkový kapesník nebo papírový.
Tzn. že roztok je všude stejně koncentrovaný ( z pohledu KNO3)? Davkuju cerpadlem a mám strach,jestli to u dna nebude koncentrovanejsi..
Zdravím.
Jedná se o KNO3 v potravinářské kvalitě.Přidává se tam oxid křemičitý (cca 0.5%-1%).Potvrzuji,že to není problém.Případně si to můžeš přefiltrovat např. přes papírový kapesník (neparfémovaný).
Taky se mi to teď dělá.
Před lety jsem měl KNO3 od Rostlinna akvaria, to bylo číré.
Pak jsem koupil v drogerce Sanytr (KNO3) a ten byl zakalený.
Tak jsem zase koupil od R-A a je to již taky zakalené.
Asi to nebude laboratorní čistota, míchám do destilky.
Vždy to promíchám a vrznu do AQ, zatím žádný problém
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x