PMDD
kajo napsal:...ja som zacala pouzivat pmdd a vsetky rastliny mi vikapali...zacali im zltnut listy a zacali sa tvorit na listoch cierne riasi take bodki a rast sa spomalil pouzival som CO2..predtim som hnojil od SERA a vsetko rastlo teraz mam po rastlinach ostali iba niektore...kde som spravil chibu?...ut 3 ph 7,0... mal som tam same echinondrius asi kusov 12... osvetlenie mam 830 840 a tusim 745...
Těch chyb bylo hned několik: začal
a, v
ikapali, ch
ibu...
Poměrně intenzivní přihnojování PMDD ke "špatným" rostlinám, při "nic moc" inenzitě osvětlení a při spíš nízké koncentraci CO2.
SERA vám mohla fungovat třeba proto, že jde o hnojivo s jinou koncentrací živin, takže nemuselo tolik ublížit.
Jakým hnojivem od SERY, v jakém objemu a jak často jste hnojil?
Jak dlouho je založená nádrž, jaká je její obsádka a jak provádíte údržbu akva?
0 06.07.2009 14:05 kajo – Re: Semtex
tak potom takto
33g MgSO4 * 7H2O p.a.
14g K2SO4 p.a.
9,6g Plantex CSM+B
6g KNO3 p.a.
v 500ml destilky
PMDD je široký pojem, KNO3 je jedna z mnoha možných složek PMDD.
0 06.07.2009 13:55 kajo ut 3 ph 7,0 teraz uz som prestal davat HCL tak ut ma vissiu...pmdd pouzivam PMDD s Plantex CSM aj s kno3..uz bez kno3 kedze polku rastlin som vihodil a pmdd rozmiesavam v 500ml destilky
Prezentace + registrace. Vyhodou je ze vsichni na ktere tu vznasite dotaz ohledne pmdd, vam pote dokazou poradit primo k vasi nadrzi. Meril jste parametry vody? pred zapocnutim hnojeni pomoci PMDD? Jakou kombinaci PMDD pouzivate?
0 06.07.2009 13:26 kajo – Re: Yirka
jaku prezentaciu??hovorim predtim som pouzival hnojiva od SERA..chcel som prejst na nieco lacnejsieho
Pokud neuděláš alespoň základní prezentaci s informacemi, žádné smysluplné rady se nedočkáš. A nejdříve se zeptej sám sebe zda vůbec víš proč jsi začal přihnojovat. (Zvlášť když to před tím fungovalo)
0 06.07.2009 12:59 kajo – Re: kristian
automaticky davkovac mal som tam same echinondrius asi kusov 12 vecsinov blehere Beauty Red amazonius red ozelot tropic a este jeden ten neviem co to bolo..
cca 8ml? To jste daval od oka, ze pisete cca? Kolik mate v akvariu rostlin? jak narocnych? Zkuste vice popsat. Ono zacit s 8ml/240L je dost silna davka.
0 06.07.2009 12:49 kajo – Re: Semtex
studoval som tu stranku zaklad bolo CO2 ua UT vsetko sedelo...jedine co som daval do akvaria na znizovanie UT a PH bola cista HCL
Ono to s PMDD není jen tak, koupit a začít to tam lít. Já si napřed o tom něco přečet a pak podle toho jednal. Podle mě jedny z nej stránek o PMDD jsou tyhle:
pmdd.mrp-cz.com/… 0 06.07.2009 12:14 kajo – pmdd
caute ja som zacala pouzivat pmdd a vsetky rastliny mi vikapali..zacali im zltnut listy a zacali sa tvorit na listoch cierne riasi take bodki a rast sa spomalil pouzival som CO2..predtim som hnojil od SERA a vsetko rastlo teraz mam po rastlinach ostali iba niektore..kde som spravil chibu??akva 240L pmdd kazdy den cca 8ml neskor pridavane aj KNO3 lebo vo vode som mal vecsinov obsah dusicnanov 0.osvetlenie mam 830 840 a tusim 745 dokopi 90W.rastlin tam bolo hodne
Starší reakce
0 04.06.2009 21:16 švíco – Re: filipsi
Vyřešeno, našel jsem pipetu, která při jednom stisknutí nasaje vždycky množství co potřebuju... takže stačí jednou nasát a je to v pohodě.
.. a kdyz bude vetsi nebo mensi, naredis to dle strikacky.
0 04.06.2009 20:35 DUBino – Re: včelař
nevím, jestli bylo myšleno podívat se na výše uvedené stránky (ty se mi osobně moc nezdají...nebo spíš nelíbí)...odkázal bych sem
pmdd.mrp-cz.com 0 04.06.2009 20:27 švíco – Re: Sid
Myslím, že rodinné příslušníky nemusíte nutit, aby odměřovali
přesně 5ml hnojiva z láhve v lednici. Snad je "zklidní", že to může být +- autobus. Prostě jim vysvětlíte, že "natáhnou" stříkačku a špricnou obsah do akva.
(Na vás je, aby ta stříkačka byla přiměřeně velká.
)
podívej se na tyto stranky, třebe tam něco vyčteš,nebo se sním spoj je to chemik
0 04.06.2009 17:46 švíco – Re: Sid
Jistě že to jde... ale už vidím rodinné přislušníky jak kroutí očima když jim začnu vykládat že mají odměřit přesně 5ml hnojiva z láhve v lednici.. Když řeknu vezmeš pecku a šup do akvárka tak myslím že to stráví líp
K odměřování dobře poslouží injekční stříkačka. Myslím, že i laik ("neakvarista") zvládne odměřit "porci" hnojiva.
(Pokud tedy je čitelná stupnice na stříkačce...
)
0 04.06.2009 17:41 bendy – Re: švíco
Dodrzi-li se davkovani, nevidim problem.
0 04.06.2009 17:24 švíco – pmdd
Myslíte, že by šlo hnojivo pmdd nadávkovat do formičky a nechat zmrazit? Házet do akvaria potom jenom pecku ledu s hnojivem? Neuškodí to nějak složkám hnojiva? Jedná se mi hlavně o dny, kdy nejsem doma, řeknu mamce ať tam hodí jednu kostku denně a je klid...
Přijde mi to jednodušší než nějaký oměřování...
Starší reakce
0 04.05.2009 10:24 Franta – hnojivo
Namíchej si to sám,vyjde to 50krát levněji.ahoj
Nic proti ale par km autem nebo postovne 60kc uz vyjde celkem nastejno. Navic jak pise guzii ten web neni zrovna moc lakadlo.
0 03.05.2009 20:49 guzii – Re: prikpa
Ty stránky nejsou asi 2 roky aktualizovaný, kde autor bydlí taky nevím a auto nemám na to, abych za ním pár km jel
Navíc mě ty stránky iritujou od prvního vstupu na ně .... brrr
0 03.05.2009 20:27 guzii Zvažuji objednání nějakého PMDD do Ostravy, nemáte někdo zájem se přidat?
Starší reakce
Kupuji u MRPa.
Levněji to vyjde bezpochyby!
Když si uvědomíte, že všechna ta komerční hnojiva jsou "skoročistávoda", kdežto PMDD čisté chemikálie, není důvod váhat.
Já používám Plantex CSM+B.
Aha vy pouzivate PMDD. Mno este si to prepocitam,ze ci to vyjde lacnejsia ako ostatne hnojiva. Co mi odporucate skor TENSO COCTAIL alebo PLANTEX CSM+B ??
Existuje nejaky lepsi pripravok s chelatmi ako Chelatin od Rataja bez raseliny?
CHELATIN je pro mne "velká neznámá", co se složení (a vlastně i "funkčnosti") týče...
Oproti tomu u TENSO COCTAILu nebo PLANTEXu CSM+B vím, co a kolik čeho obsahují.
0 22.04.2009 13:46 Rasto Zaujimalo by ma,jak je to s chelatmi. Chelaty pomahaju vstrebavat stopove prvky rastlinam. Existuje nejaky lepsi pripravok s chelatmi ako Chelatin od Rataja bez raseliny??
Ma niekto skusenosti s ALGAE DESTRUCT od Rataja??
Starší reakce
setů pro kapačky mám doma spoustu proto bych to taky rád zrealizoval (nevědel jsem co s nima)
budu rád když to nějak zdokumentuješ popř. blíž vysvětlíš jak to udělat
0 07.04.2009 17:23 JuraS Dnes jsem se nudil a zkusil jsem jak bude pracovat set pro kapačku. To bodlo co se zapichuje do nádoby s roztokem má průměr 5,1..vzal jsem normální 1,5 lt petku, do víčka vyvrtal otvor 5 mm a vrazil tam to bodlo..utěsnění bez potřeby nějakého lepení. Nakonec jsem našrouboval jehlu růžovou, co je to za velikost nevím..Zkoušel jsem štelovat a dospěl jsem k těmto poznatkům :
1. chtělo by to do petky na dně (po převrácení) udělat dírku špendlíkem..i s otevřeným vzdušněním se prohýbala dovnitř..nebo dát bytelnější, já použil od levného sifonu..
2. zkusím koupit ještě jednu sestavu pro kapačku a vyměním u ní hadičku za tenčí aby vznikl větší tlak v hadičce-vysvětlím
3. zkusím sehnat co nejtenčí jehlu kvůli tlaku a menším kapkám..
4. tlak v soustavě..nechal jsem původní délku hadičky a tlak který se mi podařilo vyrobit byl takový, že jakmile se dostala jehla nad hladinu vody v lahvi tak přestala kapat..
výsledek myšlenkového pochodu - takže tenčí hadička a jehla aby se zvýšil tlak, zkrátit hadičku a na potřebnou délku případně umístit petku vedle vnějšího filtru co bude stát za akvem..po zajištění kontinuálního pomalého kapání změřit kolik nakape za den, za dva, za týden..spočítat ředění pmdd a hotovo..vzít 3 mm depron, kulmu, kalkulačku..ufiknout si kousek depronu, kulmou nahřát a ohnout okolo petky, slepit purexem a je obal proti světlu a na zachování teploty...
dám fotky až to zrealizuji...
Starší reakce
a myslite, že žloutnutí rostliny Ludwigia by mohlo být příznakem přemírou živin? Mám tam dnes dávat 2ml nebo mám chvíli počkat?
Osobne davam tak cca 0,2mL/den. Rostlinky rostou krasne, sem tam nejaka ta zelena prisedla rasa se vyskytne. Na skle ji pomuz ziletkou a na rostlinkach se postaraji snecci(super udrzbari, podle jijich poctu clovek vidi jestli se v akva nedeje neco nekaleho).
Já tak asi podspořil rust Ruduchy.Když jsem to tam začal dávat začla růst.
jestli myslite do toho akva co mate na profilu tak to je radne moc, tam bych se odvazil tak 1 max 1,5ml/100L, ale jak jsem psal dole je to vse o tom sledovat hodnoty ve vode. A podle toho upravovat davkovani.
diky moc za rady. Som rad ze som sa spital, bo chlapik od ktoreho to mam mi povedal ze to mam vsetko zarobit v 3deci a denne davat tak 5az7ml..........no a to sa mi zdalo fakt dost.....
0 15.03.2009 21:03 Usine – Re: jaa
Dávkuj tak jak jsi si zjistil. Já to dělám už několik let. Můžeš opatrně přidat ale tak po dvou třech měsících. Testy si kup PH a kH nic víc nepotrebuješ. PMDD používej i z KNO3. Vodu měň pravidelně po týdnu 1/4 - 1/5. Když zapomeneš dávku nesnaž se to potom dohnat. Nemyslím si že zlepšení bude nějak výrazné. Jedině snad budou lepší barvy.
Já se řídím podle řas. Pokud se mi začínají dělat na předním skle ve větší míře než obvykle, znamená to, že je čas přibrzdit. Dlouhodobě dávám ten 1ml/100l, většinou obden. Přece jenom, jak sám název napovídá, je to kapkové hnojivo. Při Tvém množství rostlin bych spíš ještě ubral.
Pro korekci davky PMDD je nutne mereni prvku ve vode. Davka by mela byt takova aby ji rostliny byly schopne zpracovat. Pkud by byla vetsi, nektere prvky by se mohli zacit hromadit!
0 15.03.2009 15:47 JuraS Teď jsem doma zapínal dávkovač vůně..taková ty pitomost co za danou dobu stlačí páku a to vystříkne vůni..věřím tomu, že se dá najít tahle věcička co umí stříkat tu vůni v daný čas..máme takové v práci..no a když vezmu takovou tu nádobku s rozprašovačem třeba na voňavky tak stačí vyměnit rozprašovadlo za tenkou hadičku...
Starší reakce
Jak asi chceš poradit? V každém akva jsou jiné podmínky, jiné rostliny a jiné jejich požadavky. Jednoduše se dá říct - můžeš vynechat KNO3 když máš hodně dusičnanů, můžeš vynechat MgSO4 pokud máš dost tvrdou vodu, s K2SO4 můžeš laborovat podle obsahu Fe, můžeš namíchat jen Tenso koktejl, nebo to prostě namícháš podle návodu... A hlavně používat PMDD a vyrábět tyhle všechny mixáže můžeš, jen když víš co děláš, jinak si koleduješ o problémy (řasy apod.) Nečekej že ti někdo řekne, co zrovna ty máš namíchat - univerzální návod ti nikdo nedá a zvlášť při PMDD je potřeba akva a vývoj hodně dobře sledovat.
1 23.02.2009 16:42 DrBolíto [254] - Rostliny Přidat reakci
1 ...... [62] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x