PMDD
Ahoj, mám problém s rozpuštěním KNO3 - 23g KNO3 + 400ml destilky - hezky se to rozpustí, ale je to zakalené a po nějaké době je na dně "bílá mlha". Zkusil jsem i KNO3 od jiného dodavatele a pořád to samé, taky jsem to prubnul s kohoutkovou a je to marné, je to marné, je to marné. Má někdo zkušenost/radu?
Starší reakce
Asi ano, já šel cestou nejmenšího odporu a koupil celaskon v lékárně a opravdu to funguje. Už si ale nepamatuji kde jsem se to dočetl že lze použít.
Myslíš sorban draselný? Alespoň ten mám já.
Tak také jsem do toho kapal kyselinu, tím sice snížíš pH ale tady jde o to aby ti roztok nezačal plesnivět a tím se neznehodnotil. Prodává se na to nějaký konzervant teď neznám název. Jestli ti to bude fungovat si ale musíš vyzkoušet sám.
Já to rozpouštím 1/2 litru vody ale mikroprvky bych být tebou rozdělával v menším množství jak suroviny tak vody nebo musíš použít nějaký stabilizátor já dávám celaskon.
mam takový dotaz, jaké množství vody použít na rozmíchání makroprvků (33g MgSO4-7H2O + K2SO4 20g) a zvlášť mikroprvky (9.6g). Díky
Starší reakce
Rozdával akvaristom?
Určitě nevadí při mé spotřebě mě vydrží skoro 1/2 roku, co bych dělal s kilem.
Je to dost drahé, mě zrovna Tenso dochází a vzhledem k nemožnosti objednávání na akvarijni-hnojivo.cz budu muset koupit kilovku
Ono je to v podstate jedno v čom to človek uskladňuje, ak zamedzí prístupu vlhkosti zo vzduchu.
A nevadí ti Václave,že ťa to takto stojí tak o 50 - 60% viac?
Tak tenkrát jsem toho koupil moc a bylo to v klasických zipových sáčcích ve kterých se prodávalo PMDD. Dneska se mě to už nestává kupuji v Profiplants
www.profiplants.cz/… Používam na to sklenené fľaše so zábrusom. Ono to časom stvrdne i tam (keďže ich otváram), ale vydrží mi to dlhšie ako v sáčku.
Nasáva vzdušnú vlhkosť.Preto nemám rád tie sáčočky.Musí to byť hermeticky uzavreté v pôvodnom obale a väčšom množstve.Inak to v malej gramáži a zip sáčočkoch tvrdne.Rozmiešať sa to dá ale inak by to i tak nemalo mať dáky negatívny vplyv.Mám doma takmer kilo
už riadnu dobu v pôvodnom obale a pekne je to sypké.Keď potrebujem tak si Bohu žiaľ musím naraz nasáčkovať a navážiť viacero aby som nemusel často otvárať pôvodný balík.No v zipoch to tvrdne,už je to raz taký matroš.
Tak já mám jinou zkušenost s ještě nerozpuštěným tenzem, po roce se ze sypkého materiálu stala plastická hmota kterou jsem musel rozlámat, ale nějaký negativní vliv jsem také nezaznamenal.
I pri takomto starom roztoku som nepozoroval,že by mal dáky negatívny vplyv na akvárium či osádku.Má?
Tak v rok dva staré flašce opravdu nebude už žádná plíseň, to máš pravdu, tam tyhle procesy už dávno proběhly. Jinak časem se mění barva roztoku ze zelené na zelenohnědou až hnědou.
Nepoužívam Tenso pravidelne a tak mi to stojí vo fľaške niekedy aj viac než rok či dva.Odlievam si občas do štamperlíka a následne striekačkou dávkujem do akváriek. Nikdy som žiaden zákal nepozoroval.Je to rovnaké ako keď to rozmiešam.Po pridaní do akvárií majú rastlinky rastový booom.
Já mám menší balení 30 tablet, ale je to totéž.
Tenzo používám od té doby co si rosik založil prodej a to už je sakra dlouho. Dřív jsem to měl v dávkovačích takových těch klasických bílých neprůhledných a tam vidět není jestli se s tím něco děje. Dneska to mám v průhledných petkách pod akváriem a v naprosté tmě.
Jak dlouho ti to vydrží? Jde o to, že mám malé akva a i když udělám 1/4 koncentraci, nemám šanci to do měsice spotřebovat.
on ten celaskon kromě kyseliny askorbové obsahuje ještě pomocné látky (Kukuřičný škrob, předbobtnalý škrob, dihydrát dinatrium-edetátu, mastek, natrium stearyl-fumarát,
mikrokrystalická celulóza, sodná sůl karboxymethylškrobu, hlinitý lak oranžové žluti (E110).)
Stačí skutečně "dobrá" destilka
0 15.09.2019 13:57 - Samostatné Tenso sa nekazí a nevidím dôvod používať pri ňom konzervanty.Iné zložky PMDD to hej alebo ak sú zmiešané dohromady.Tenso používam už dlho a nikdy sa mi nič nekazilo,neplesnivelo a nemal som v ňom žiadne povlaky.Problém by som videl v prístupe svetla do nádoby s Tensom.Ja osobne používam čierne nepriesvitné fľaše od energy nápojov.A ďalšia vec,že niekedy používané destilky sú v podstate nie úplne čisté.Ja osobne na miešanie zložiek PMDD používam RO vodu s nulovou vodivosťou.
Já si budu míchat 1/4 koncentraci do stejného objemu vody, ale konzervant se dává dle objemu rozroku, tak bych asi měl dát stejny množství. Nepletu se? Používáš tento?
www.docsimon.cz/… Zatím to dělám jen pár měsíců ale přez prázdniny se nic z roztokemto nedělo tak asi dobrý.
Možná je v tom tabletovém celaskonu nějaký lepší konzervant
Na 1/2 litrů destilky 10g tenza a 1/2 tablety celaskonu adavkuji 14 ml denně.
Jak to dávkuješ a jak dlouho to vydrží, jestli to není tajný?
Snižoval jsem Ph kyselinou a stejně časem plesnivěl s celaskonem mě to nedělá.
Já měl za to, že celaskon se dává kvůli ph, na plíseň ještě konzervant
Zajímavé je, že Micromix plus mi plesnivěl i s konzervantem, Tenso to nedělá ani po mnohem delší době po rozmíchání s vodou.
Profiplants.cz tenzo mají určitě a pokud chceš aby ti to neplesnivělo tak dávám celaskon.
Ještě se dá tady, ale nikdy jsem tam zatím nic nebral:
fichema.cz
Ale tenso coctail tam nemaj...
Rád bych, ale momentálně neberou objednávky.
Ahoj, poradil by prosím někdo, kde sehnat buď balíčky pmdd s tenso coctailem nebo čistý tenso coctail, K2SO4, sorban draselný a kyselinu askorbovou? Nechci to zbytečné brát z několika shopů, ostatní složky mám. Diky moc.
Starší reakce
Zdravím,
minulý týden mi od
akvarijni-hnojivo.cz přišla objednávka hnojiv, ale mají toho asi hodně a došla nekompletní ( před expedováním mé objednávky, která byla kompletně skladem, prodaly mnou objednané dózy na hnojivo v tom startovacím balíčku a manželka tam musela dvakrát volat, abych se dočkal alespoň toho hnojiva ) a momentálně jsem si všiml, že neberou objednávky, tak nevím co se tam děje...
Minulý týden mi od něj přišlo hnojivo ale objednávám telefonem a musíš říct že to spěchá. Pokud to tak uděláš vždy sem měl do týdne doma. Jednou sem zkusil objednat mailem a hnojivo přišlo za měsíc. Jinak kvalita je super.
0 12.05.2019 21:05 NHKG [3900] - Hadohlavci Zdravím,
funguje ještě tento prodejce?
akvarijni-hnojivo.cz
Případně máte jiné tipy na prodejce? Poslední várku jsem bral odsud a kvalita byla výrazně nižší:
pmdd-hnojivo.cz /
Starší reakce
Fosforečnany na 0,6. Salvinii a růžkatec nestíhám vyhazovat, údržba jednou týdně nestačí. Nakonec je ještě budu muset přihnojovat...
Starší reakce
Po dvou měsících jsem provedl testy vody a zjistil, že fosforečnany jsou na historickém minimu. PO4 klesly výrazně - za 3,5 měsíce z 2,8 na 1, to je určitě práce plovouček, protože jinak se PO4 držely dlouho kolem 2,4.
Pistie se v nádrži moc neohřála, pouze měsíc, ale salvinie, když se rozrostla a růžkatec po měsíci, kdy roste taky jako divej myslím fosforečnany z vody vytáhly. Nic jiného mě nenapadá. Jsem zvědavý na další měření, pokusím se měřit každý týden.
Starší reakce
Ano, protože je to dobrý adsorbent fosforečnanů a přechodných kovů. S tímto úmyslem jsem ho zkoušel. A opravdu to fungovalo, v Mičurinech, v pokusném prostředí. Oxid železitý ve dně adsorboval fosforečnany velmi účinně. Když jsem ale doufal, že oxid železitý "vcucne" fosforečnany tak důkladně, že je sebere řasám (zatímco rostliny se k němu v kořenech dostanou), tak jsem byl zklamán.
Musel jsem se smířit s tím, že v přírodě je železo skoro všude, a řasy (a plovoucí rostliny) se s jeho účinky dokáží nějak vyrovnat.
Zrovna onehdy jsem tady někde ve vlákně "testů" psal, že je to asi tak, že fosforečnany nejsou zdaleka jediným zdrojem fosforu. Spousta ho ve vodě plave vázaného v organických sloučeninách, a s tím zřejmě železo ve dně nic moc nezmůže.
Oxid železitý sa používa pri filtrácii vody.
Jen párkrát. Nula nebo pár µg/L, při pH okolo 6.25. Mám schválně kvůli tomu v akvárku malou kolonii salvinií, a rostou bez problémů.
Měření železa na fotometru je trošku komplikované, nerad to dělám. Výsledky mě utvrzují v názoru, že měřit železo nemá moc smysl. Naměřím nulu a plovoučky si rostou jakoby nic, tak co s tím? Podotýkám, že nikdy nikde nepoužívám chelatované mikroprvky.
Skúšal si merať obsah železa vo vodnom stĺpci pri použití toho oxidu?
Já to zrovna zkouším, asi půl roku. Mám v substrátu práškový oxid železitý.
Při krátkodobých pokusech v Mičurinech to mělo zajímavý vliv na vodu.
Teď střednědobě ve Vodnu, s rostlinami, se nezdá, že by s tím byl problém, ale nemám ani poznatek, že by to dělalo něco extra dobrého. Nemusím hnojit železem.
A je problém nerozúpustné/zoxidované železo v substráte? Podľa analýzy substrátov z Marcelových stránok majú niektoré až 40000 mg/kg Fe. Nie je nebezpečnejšie vo vodnom stĺpci v chelátovej forme?
Železo je velmi složitý prvek a je nesčetně možných, zcela přirozených důvodů, proč ho ve vodě nenaměříš. Z toho ale přímo nevyplývá, že rostlinám chybí. Nezbývá než hledat projevy nedostatku železa na rostlinách. Pokud nejsou (silně vybledlé růstové vrcholy), tak je železa dost.
A pozor, nadbytek rozpuštěného železa ve vodě není neškodný. Naopak nerozpuštěného železa ve dně může být hodně.
pred cca tydnem jsem zacal po roce pridavat cca 1 ml denne a musim rici, ze rotala se rozjela jak blazen
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x