PMDD
V přírodě máš spoustu huminových kyselin a hodně dalších látek. Přirozené chelátory
Jinak jsem psal, že uvolňování rozpustného železa záleží i na chemismu vody. Třeba by mě zajímalo, co všechno se uvolňuje z kořenů - mohou se z nich uvolňovat i látky s chelatačním účinkem? Fakt nevím. Chelátorů stačí malé množství.
Jifi napsal: Pokud železo reziví, tak vznikají oxidy, které nejsou ve vodě rozpustné. Nevím, jaké množství ve vodě rozpustné formy železa se uvolní při korozi. To bude záležet i na chemismu vody.
Jenže ty oxidy, hydroxidy, oxohydroxidy a cojávím co všechno, to taky není stabilní na věčné časy a nikdy jinak. Já jsem učinil dvě úvahy: 1) Já jsem ještě zažil rámová akvária, a tehdy nikdo chlorózu neměl. 2) Jak to dělají rostliny v přírodě, když žádnou EDTA nemají?
Tak si myslím, že ty "normální" sloučeniny železa vlastně vůbec nejsou špatné (nejsou toxické), akorát je to takové hnojení naslepo. Většina se asi vysráží. Tak klesnou na dno, a tam ho s nějakým časovým odstupem rostliny (bakterie, houby) vydolují. Některé jsou v tom šikovnější a jiné méně. O těch druhých si pak v atlase(ch) přečteme, že vyžadují hodně železa.
Ale opakuji, já to jenom zkouším, třeba se k chelátům ještě rád vrátím.
Toto je sice pravda, ale prakticky je to ovela zlozitejsie. Kinetika takych reakcii v nasich podmienkach hra zasadnu ulohu. Aby taka reakcia prebehla, musi sa stretnut FeEDTA s Cu a to pri koncentraciach, ktore pouzivame nie je vobec jednoduche.
Ovela vacsim problemom je v nasich podmienkach stabilita komplexov pri roznom pH a naslednym vznikom neindifikovatelnych komplexov. Dalsim problemom, ktory je s tym spojeny je dokazana toxicita ligandu EDTA, ktory je navyse biologicky tazko odburatelny.
Tak se dívám, že cheláty používám
Používám pravidelně Rataj Colour Fe a jak teď zjišťuji, tak je tam železo + pár mikroprvků ve formě chelátů:
www.rataj-spk.cz/…
Měl jsem podezření, že tam asi je FeEDTA nebo něco podobného kvůli té hnědé barvě, která se po naředění mění na žlutohnědou. Teď mám jasno
Je otázkou, co máš v akvárku ve vodě. Pokud železo reziví, tak vznikají oxidy, které nejsou ve vodě rozpustné. Nevím, jaké množství ve vodě rozpustné formy železa se uvolní při korozi. To bude záležet i na chemismu vody.
Ano, některé prvky nahrazují jiné prvky v chelátu. Je to jako když silnější jedinec urve něco tomu slabšímu
Z odkazované tabulky se dá snadno zjistit, jak to bude s jednotlivými prvky v případě různých chelatačních činidel.
Myslím že máš docela pravdu. Však jsem psal, že cheláty nepoužívám. Ale netroufám si to propagovat, protože (a) to nedělám dost dlouho, (b) protože mám pH pod 7 a to je železo (a podobné kovy) pro rostliny poněkud lépe dostupné.
Skúsim si to preložiť do vlastného jazyka (a nemyslím tým slovenčinu
)...
Niektoré prvky vo vode cheláty železa rozložia (prípadne nahradia, ale z pohľadu železa to je asi jedno). Môžu to byť pokojne prvky, ktoré bežný akvarista nemá šancu zmerať (napr. spomínaná meď -- neviem, že by bol test) a teda netuší, či vo vode sú alebo nie sú. A tak je destilovaná voda jednoduché a bezpečné riešenie, lebo *by* nemala obsahovať nič. Správne?
Stejný jako já.
(ale koupil jsem ho dráž
)
Zjednodušeně se to dá říct tak, že máš například chelát železa, třeba FeEDTA (dvojmocné železo). Pokud se v roztoku objeví ionty mědi, tak tyto ionty mědi z chelátu vytlačí železo a vznikne chelát CuEDTA. Ten bude vznikat tak dlouho, dokud budou dostupné volné ionty mědi a chelát FeEDTA.
Proč?
Protože chelát (EDTA) s mědí má vyšší konstantu stability než chelát s dvojmocným železem.
Je to tedy otázka konstanty stability daného chelatačního činidla s jednotlivými ionty.
Tabulku pro některá chelatační činidla najdeš tady:
www.coldcure.com/… Maq napsal: No, pokud jde o zásobní roztok na mikroprvky, řešil bych to kupovanou destilkou.
Samo, niekoľko rokov používam destilku z lekárne (nie demineralizovanú z pumpy) a mám pokoj. Stojí to pár peňazí, a nedávno žena dokonca našla lekáreň, kde za tie moje dva litre chceli len poďakovať
A měřák máš slušný? Kdyby to bylo 25 µS, tak dobrá, ale tohle je hodně. Já vím, Ty máš móóc dusičnanů a osmózy je prý berou špatně.
No, pokud jde o zásobní roztok na mikroprvky, řešil bych to kupovanou destilkou.
No je to tak, to je výsledek. Nevím jestli to můžu nějak ovlivnit. RO je nová, vstupní vodivost je okolo 800.
Tobě přímo z RO teče voda 75 µS? No jakpak to je možné?
K chelátům:
(1) Samozřejmě je důležité pH, ale ostatní kationty to ovlivňují i přímo. Elektronegativnější kationty (Mg+ aj.) mají tendenci obsazovat vazebné pozice na úkor přechodných kovů (kovové mikroprvky). (Je to známo v zahradnictví: vápnostřezné rostliny vylučují chelatační látky - organické kyseliny - a mají z toho malý výnos, protože vzniknou cheláty Mg a Ca namísto chelátů železa a spol.)
(2) Já cheláty nepoužívám.
No pH vody z RO mám někde pod 6.
Roztoky dusičnanov zásadité nebudú, takže z tohto pohľadu tiež žiaden problém.
Ono, pri Plantex (<7) i Tenso (<=7) je dôležité pH vody, ak je vysoké, tak sa pomerne rýchlo rozpadajú cheláty železa v tom roztoku. Nemyslím si, že by na ich (cheláty) životnosť malo nejaký zásadný vplyv či už množstvo NO3 alebo minerálov vo vode, iba ak prenesene tzn. že ich obsah ovplyvňuje pH.
Jo vím že to tam sypeš, někde jsme to tu četl. Já si to chystám po 2dcl. Dík.
Já bych řekl že klidně můžeš. Někdo do toho přidává konzervanty, nebo si dělá menší množství. Já už nerozdělávám ve vodě ale odměřenou část sypu rovnou do akvária.
Mám vodu RO s vodivostí 75 uS/cm a NO3 okolo 10mg/l (JBL kapkový test). Mohu v tomto míchat Plantex, případně Tenso coctail?
Starší reakce
kocmim napsal: kytky moc nerostou a nejake i hynou ...- hnednou jim listy a nove nevyrazi.
Těžko hodnotit, nemáš aktualizovanou prezentaci. Ty kytky co jsi tam měl před časem byla dost nešťastná kombinace. Ale rozhodně bych nespěchal s úsudkem, že jim něco chybí spíš než přebývá.
Oki koupim nejake testy a uvidim... Laicky mi prave pripada ze tam neco chybi, protoze kytky moc nerostou a nejake i hynou ...- hnednou jim listy a nove nevyrazi.
Fakt to chce otestovat. Já CO2 nemám, ale bez PMDD mi neroste ani většina nenáročných rostlin.
Ono to je spíš naopak. Pokud máš hodně světla a CO2, tak hnojit musíš. S méně světla a bez CO2 to záleží na konkrétním případu, každé akvárium je jiné.
Můžeš hnojit i bez CO2 ale musíš vědět proč a to nejlépe zjistíš když si akvárium otestuješ, jen podle oka bych to nedělal.
0 11.08.2017 09:10 kocmim – hnojeni a co2
Ahoj. Kdyz bych zacal lehce pravidelne prihnojovat pmdd znamena to, ze musim automaticky zacit pouzivat co2?
Ešte raz veľká vďaka
A dovolím si dokončiť - v ideálnom prípade si nakoniec odpozorouješ z rastlín, koľko skutočne potrebujú mikroprvkov, draslíka, horčíka (a príp. dusičnanov) a budeš dávkovať nie podľa všeobecného odporúčania, ale z každej z tých troch fľašiek podľa toho, koľko skutočne treba.
... a neskočíš tak ako ja po výmene vody až po troch týždňoch so zvýšeným dGH 11 (toho horčíku tam bolo pre mňa zbytočne moc).
Ďakujem toto som potreboval vedieť.
To nie je žiadna veda. Tie tri sáčky PMDD máš rozpustiť v pol litri vody.
Vaaclav ti odporúča rozpustiť každý sáčok osobitne, tak si holt ten polliter vody rozdelíš na tri časti a rozpúšťaš. Neviem, či sa ti podarí to rozdeliť na tretiny, pretože toho síranu horečnatého tam je vcelku dosť a nerozpúšťa sa práve ľahko - takže holt začneš tým sáčkom MgSO
4 a použiješ toľko vody, aby si to rozpustil. A zvyšok vody rozdelíš medzi mikroprvky a ten draslík (dusičnan, síran, neviem, čo máš).
A až to budeš liať do akvária, tak si to zas v tom tvojom pomere zleješ. Takže ak ten prvotný polliter rozdelíš napríklad v pomere 3dl:1dl:1dl a budeš potrebovať dávku 10ml, tak vezmeš 6ml, 2ml a 2ml.
Toľko teória.
Prax je jednoduchšia - hoď to do googlu a vyber si
.
Stačí zadat do google pmdd a najdeš spoustu návodů jak rozdělat a do čeho rozmíchat. PMDD je široký pojem a existuje spoustu návodů a variací.
Dik za reakciu ale to mi moc nepomohlo.
Nelepší je rozmíchat si PMDD každé zvlášť. Jinak ale mikroprvky obsahují Fe.
0 09.08.2017 21:24 zdeno – zamiešanie PMDD
Zdravim mám otázku ako správne zamiešat PMDD.som v tom začiatočník.
Toto je napísané v návode: PMDD sa skladá z komponentov, ktoré si doma môžete rozmiešať v 500ml vody / najlepšie Demi alebo RO vody / , do 2 bežných PET fľašiach od nápojov. Do jednej rozmiešajte zmes mikroprvkov a do druhej Fe .zaujma ma na kolko ml vody mám zamiešat to Fe ? mám 3 sáčky aj s Fe mám to dať 500ml/3 ?
Starší reakce
Také si myslím. Nejdříve to bylo s tenso a až latest formula měla ten plantex...
To je ono jen to bylo ze začátku asi s Tenso cocktail.
0 02.06.2017 13:28 fingerstyle Mám teď tu variantu kde je 9.6 g mikroprvku ale příště chci prubnout variantu kde je 15 g Tenso Cocktail
Jawohl, ale tam je toho právě víc.
Čili pokládá se za základ tohle?
Základní složení PMDD vypadá takto:
9,6g - Plantex CSM+B
14g K2SO4 - síran draselný. V čisté formě je to sněhově bilý prášek nebo krystalky
33g MgSO4*7H2O - síran hořečnatý heptahydrát. V čisté formě je to sněhově bilý prášek nebo krystalky
6g KNO3 - dusičnan draselný. V čisté formě je to sněhově bílý prášek nebo krystalky
Nebo něco jiného? Protože oni to ti dva Kanaďani potom upravili a nejnovější recept vypadá zas jinak: PMDD latest formula.
No on nenapísal žiadne extra, tak som proste zobral prvý link z googlu
akvarijni-hnojivo.cz/…
Také (aspoň ohľadom horčíka určite) používam i ja.
0 02.06.2017 13:21 Maq Chlapi, zatraceně, čemu říkáte PMDD?
Já když vlezu na akvarijni-hnojivo.cz, tak je tam několik variant. Která je podle vás ta "normální"?
Ať se taky trochu chytám...
15ml PMDD denne, to bude "normálna" odporúčaná dávka. Prepočítané na horčík tak 32mg/l denne.
To je výrazne viacej, než to, čo pridávaš výmenou vody (pri týždennej výmene tretiny vody pridáš tak 7mg/l týždenne, čiže 1mg na liter a deň).
Otázka je, či naozaj potrebuješ až toľko hnojiva. A to celkovo, nielen u horčíku. Pri pohľade na tvoje akvo by som tipol, že nie, ale to už dúfam poradia skúsenejší "hnojiči".
EDIT: Mal som preklep vo vzorci. Horčíka v normálnom PMDD je 6,5mg/ml (nie 9).
No ±20mg/l je vcelku dosť, klasické PMDD má tuším 9mg/ml (predpokladám heptahydrát). Akú dávaš dávku?
Osobne by som horkú soľ rozrobil vedľa a doplňoval len, až budem vidieť, že horčík rastlinkám chýba.
0 02.06.2017 08:25 fingerstyle –
Re: NHKG Tak sice údaje z loňska,čerstvější tam nejsou (ale to bude asi furt stejný) : HOŘČÍK 19.3- 22.7 Mg/L
VÁPNÍK 108-134 Mg/L
Tak co myslíš?.Jinak KNO3 měřím denně.A i těch 6 g v PMDD se mi zdá málo.Bez něj jsem na nule.S přihnojením se pohybuji kolem 10 Mg/L Tak bych možná toho KNO3 mohl trochu přisypat...
Podívej se rozbor vody. Mělo by tam být uvedeno, kolik máš ve vodě vápníku a kolik hořčíku. I ve tvrdé vodě může hořčík chybět. A s kno3 opatrně. To dávkuj bokem podle měření no3 v akváriu.
0 02.06.2017 07:58 fingerstyle – Tvrdá voda vs. MgSO4
Začal jsem hnojit PMDD + KNO3 a nejsem si jistej jestli nemám vynechávat síran hořečnatý když mám velmi tvrdou vodu cca. 19-22 GH. Co Myslíte ?
Starší reakce
protože jsem byl jaksi přesvědčen, že je zřejmé kam
ale abych nebyl OT, tak jsem si spočítal denní dávku v sypkém stavu, tu si odměřím na nasypu do filtru... dřív jsem to míchal, pak si to stříkačkou odměřil, zamrazil a do akva házel kostku denní dávky, ale na to už jsem líný...
A proč to nenapíšeš rovnou?
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x