Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

PMDD

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 67 Přejít na další stránku   1  
PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2007 00:38 Sidonius
matlala: a jak dlouho ten test na železo necháváš stát, železo v organických sloučeninách se ukáže v testu až tak po 12-24 hodinách, a i když nic nenaměříš tak tam většinou je. pozná se to na rostlinkách, testy zas tak spolehlivé nejsou
V podstatě souhlas s tím, že kytky si řeknou o železo. A u Jarči to na nedostatek Fe docela vypadá - chloróza na mladých listech...
Jenom bych chtěl zmínit, že Rataj uvádí, že Ferrin objeví železo v chelátech řádově do hodiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2007 00:31 Sidonius
Jarca: Rostlinky se chytly dobře, hodně vyrostly, ale teď mám na nových listech anubiasu světle zelené lístky s tmavším žilkováním a i na některých ostatních rostlinách jsou nové lístky jen světle zelené. Fe mám v akva 0.000.
Jsem rád, že se ty kytky ujaly. ;-)
Jak často měníš vodu? Co kdybys zkusila zkrátit interval výměny ještě předtím, než začneš experimentovat s hnojením? A taky můžeš dát do akva rezavý hřebík.

Díky za ten odkaz na MRPovy stránky - mrknu tam. Ale ne hned... spim
(Ne, že bych na nich nikdy nebyl :), ale že bych tam četl o vztahu mezi PMDD a alkalitou, to si nějak nevybavuji... Nepíše tam, že pro lepší využití PMDD je vhodnější měkčí voda? ;-) )

Co jsem myslel těmi domácími kytkami, vysvětlil Filipsi. :-) (Chtěl jsem Orionovi naznačit, že dávat v jeho případě do akva PMDD nese riziko, že mu vyskočí řasy.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2007 23:49 Sidonius
Fotka k příspěvku Václav: Zřejmě předpokládáš že se každý spokojí s těmi rostlinami co má.
Václave, samozřejmě, že jako milovník rostlinných akva si přeji, aby každý akvarista, zabývající se (i) rostlinami usiloval o to, aby ta jeho podvodní zahrádka vzkvétala. Proto také předkládám v dobré víře k diskusi, jako je tato, své názory... ano
Pokud chce ale něco lepšího musí pro to něco udělat. Potom už nestačí jen cpát jíl do dna, měnit vodu a mít ryby.
Nepochybně pro to musí udělat hodně, jen nemohu souhlasit s tím, že by to nemohlo jít jen za pomoci jílu ve dně, pravidelné výměny vody a hnojení přiměřeným počtem rybek, šneků, krevet...
Problémem je, že bez znalosti podmínek v tom kterém akva se argumentuje hnojením umělými hnojivy jako naprostou nezbytností pro zdárný růst rostlin. (Stačí si přečíst reklamní letáček k jakémukoli komerčnímu akvahnojivu:"Teprve to naše hnojivo dodá vašim rostlinám..."
Výsledkem pak je, že když to nechce růst, hledá se řešení v přihnojování. Často se tím víc uškodí, než pomůže... PMDD není výjimkou.
Pochybuji že někdo kdo se o PMDD začne jen zajímat pozná co mu v akváriu schází a co přebývá
Bohužel, je to tak...
Omlouvám se, ale o PMDD jsem svůj názor vyslovil v tolika různých diskusí, že se mi nechce opakovat...

Závěrem:
Souhlasím, že ne vždy stačí k požadovanému (ideálnímu?) růstu rostlin jíl ve dně, pravidelná výměna vody a hnojení rybičkami. Vždycky bude záležet na konkrétních podmínkách v akva. Ale propracovat se k filozofii, že stačí "světlo, jíl, voda a rybky (a trochu toho CO2 ;-) )" dává naději, že to - s drobnými zásahy (např. PMDD) - půjde. :-)

Genezi tohoto akva možno najít v prezentaci.
Spotřeba PMDD od 28.6. dosud - KNO3 cca 10 ml, MgSO4 cca 5 ml, T.C. cca 5 ml, Proflor cca 5 ml, CO2 zkvašením cca 1 kg cukru, výměna cca 250 l vody + hnojení "statkovými" hnojivy smich (rybky, bezobratlí), ? kg... :-)
Ne všem rostlinám se zadařilo hmm, ale než bych pracně upravoval vodu, raději je oželím... ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2007 21:39 Muž filipsi [1297]

Side, ty jsi ve svém jednom příspěvku řekl, že existuje i jiné hnojivo pro domáci kytky než PMDD, co jsi tím myslel?

Dovolim si mluvit za jineho - myslel tim jine hnojivo na DOMACI kytky, tj. na ty, co mame doma v kvetinacich. Takove ty stovky lahvicek a tabletek a tycinek, co se kupuji v kvetinarstvich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2007 21:34 Muž matlala [798] - Rostliny
a jak dlouho ten test na železo necháváš stát, železo v organických sloučeninách se ukáže v testu až tak po 12-24 hodinách, a i když nic nenaměříš tak tam většinou je. pozná se to na rostlinkách, testy zas tak spolehlivé nejsou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2007 21:10 Žena jarca [1]
Dočetla jsem se o tom na: pmdd.mrp-cz.com/….
Side, ty jsi ve svém jednom příspěvku řekl, že existuje i jiné hnojivo pro domáci kytky než PMDD, co jsi tím myslel? :-( Rybičky nebo něco jiného? :)
Já mám v akvárku (založené v 8/2007) pH 7,8 a UT 10 d KH. Dodávám CO2 po dobu svícení (3 zářivkami 30W) po dobu 12 hodin. Rostlinky se chytly dobře, hodně vyrostly, ale teď mám na nových listech anubiasu světle zelené lístky s tmavším žilkováním a i na některých ostatních rostlinách jsou nové lístky jen světle zelené. Fe mám v akva 0.000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2007 19:57 Sidonius
Jarca: Dočetla jsem se tu, že účinnost hnojení PMDD závisí i na uhličitanové tvrdosti vody.
Můžeš přidat odkaz, kde jsi se o tomto dočetla? (Co rostliny - chytly se? ;-) :-) )

Václav: Pokud ho (CO2) máš dostatek a větší množství prosperujících rostlin tak můžeš uvažovat o PMDD.
Pokud rostliny prosperují, nepokoušel bych štěstí s PMDD. :)
Snad jen v případě, že chcete trhat rekordy v přírůstcích zelené hmoty. Pak ale musíte vědět, co děláte.
Naopak jednotlivé složky PMDD jsou dost dobrým řešením při nápravách deficitu konkrétních živin. (Zjistíme-li, o které živiny jde... ;-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2007 19:11 Muž filipsi [1297]
Jeste doplnim, ze dost svetla, jinak je pmdd take zbytecne (nadbytecne). Ale to vlastne je jiz recene Vaclavovym - vetsi mnozstvi PROSPERUJICICH rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2007 19:03 Usine
Když si změříš PH a UT tak zjistíš obsah CO2 ve vodě.(Tilmanova tabulka) Pokud ho máš dostatek a větší množství prosperujících rostlin tak můžeš uvažovat o PMDD. V opačném případě je to ta nejlepší cesta jak si pořídit pěkné řasy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2007 17:52 Žena jarca [1] – PMDD a uhličitanová tvrdost
Dočetla jsem se tu, že účinnost hnojení PMDD závisí i na uhličitanové tvrdosti vody. Jak? Vysvětlí mi to prosím někdo?
Díky
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 10:02 Muž matlala [798] - Rostliny
musím to zkusit, já si vše zjednodušuji a automatizuji jenom hnojení a krmení zatím dělám já
jo a ještě odkalování a doplnění vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 09:37 Muž Horác [3942] – matlala
Teda já jsem taky línej ... ale s tímhle bych se teda namatlal :-D ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 09:35 Muž matlala [798] - Rostliny
no zkusím udělat toto: www.akva.sk/… jestli seženu komponent z tiskárny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 09:31 Muž matlala [798] - Rostliny
já je nekombinoval ale dával každé zvlášť první seru a potom rataje vyšlo to denně 1ml na 20 dní a mezi nima jsem udělal 2 dny pauzu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 09:26 Muž Horác [3942]
Kombinovat hnojiva různých firem se nedoporučuje. Je to nejjistější cesta k vytvoření nerovnovážného zastoupení jednotlivých živin, tj. ke vzniku umělého nedostatku některých komponent. Jenomže zjistit kterých, to může být pěkná fuška. To je pak snad lepší raději nehnojit :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 09:26 Sidonius
Chloróza nemusí být způsobena jen nedostatkem železa. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 09:05 Muž matlala [798] - Rostliny
nevim, zkoušel jsem to zas nasadit, protože jsem potřeboval spotřebovat poslední zbytek sera floreny (5ml) a ratajova biofloru (15ml)a zlepšilo se to, teď mám jen PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:59 R Muž Mrakoplash [1776]
nemyslis ze by to taky mohl byt prebytek nejakyho toho prvku ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:48 Muž matlala [798] - Rostliny
nevim ale rostliny vykazujou nedostatek železa což je divné mělo by to vydržet 2 roky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:47 Štěpán
smich jak víš, že je vyčerpanej? ;)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:42 Muž matlala [798] - Rostliny
no kdybyste viděli rostliny z blízka aqualit je jak vyčerpanej na hygrophyle chloróza
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:11 R Muž Mrakoplash [1776]
Proc hnojis ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:07 Muž matlala [798] - Rostliny
neslo kdyby se to přiškrtilo ale musel bych u toho 1 den sedět a poštelovat to
ale blby napad to čerpadlo je nej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:05 Vrubouš
hmm
Vzdyt tak by to slo hnojivo neustale do nadrze,to snad nemyslis vazne ze?Blby napas,zkus nejaky dalsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:03 Muž matlala [798] - Rostliny
no, na to budu šetřit dlouho, musím něco vymyslet a to rychle
možná by šlo postavit nad akva lahvičku s pmdd a dat tam hadičku se škrtítkem ať to pomalinku kape a dávkování by bylo dost blbě štelovatelné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:02 Vrubouš
hm,plnohodnotna odpoved :-D kdyz jsi liny tak si priplat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 08:00 Muž matlala [798] - Rostliny
proč, protože jsem línej, a co čerpadlo s tiskárny někde na foru je odkaz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 07:59 Vrubouš
Privstat si o 10 minut driv a denne hnojivo davkovat rucne ;-) Nechapu proc resis takove blbosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 07:53 Muž matlala [798] - Rostliny
ajajaj už jsem našel to čerpadlo: www.pepinuvutes.cz/… to je drahý, pomůžete mi vymyslet něco levnějšího?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 07:49 Muž matlala [798] - Rostliny
ale už mi odpověděl obpovědi najdu prý v komentářích jenže jsou moooooooc dluhé www.akvarko.cz/…
a popis čerpadla má:

Automatické dávkování hnojiva PMDD
Doplněno automatické dávkování hnojiva PMDD bez KNO3, které zajišťuje speciální čerpadlo SP3000 od firmy Aqua Medic. Čerpadlo je připojeno přes časové relé a spínací hodiny. Tím je zajištěno přesné dávkování hnojiva dle potřeby (10ml denně). Časové relé umožňuje nastavení intervalu sepnutí čerpadla od 1 sekundy až po 10 hodin - nastaveno 8 sekund = cca 10 ml.

Návod na použití čerpadla SP3000 naleznete zde:
www.aqua-medic.de/…...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 07:47 Vrubouš
aha ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2007 07:36 Muž matlala [798] - Rostliny
proto růstu hub, přidává se když se PMDD neskladuje v lednici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 17:40 Vrubouš
k cemu ta kyselina?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 16:49 Muž matlala [798] - Rostliny
už jsem mu psal, problém bude v uchovávání, jestli tam nebudu muset dávat HCl (kyselinu chlorovodíkovou, kterou mi neprodaj) ale asi to vydrží tak 1-2 tejdny bude to ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 16:38 Vrubouš
www.akvarko.cz/… napis mu vzkaz nebo mejl nebo poloz dotaz primo u nej v prezentaci,vyrabel si sam pristroj na automaticke davkovani PMDD ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2007 16:33 Muž matlala [798] - Rostliny – dávkovač kapalného hnojiva
ahoj,
chtěl bych se zeptat jestli se nedělá nějaký levná dávkovač kapalného hnojiva nebo jestli se nedá vyrobit něco na způsob www.mujweb.cz/… chtěl bych dávkovat PMDD, denně mě to už neba navíc strašně dlouho spim takže to je na prd, a já potřebuju hnojit, mangan a pod

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2007 17:25 Muž včelař [44] – PMDD
Ahoj zkus akva.mrp-cz.com/… ja to od něho koupil a fakt dobrý kytky rostou jako z vody. potlesk coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2007 22:01 Sidonius – To Matlala
Že "F" je u tebe fosfor, to je snad to poslední, co by mi mohlo vadit...
Ale čemu opravdu nerozumím:
"...to je zázrak sinice mi zmizela...ZVÝŠIL jsem fosfor a teď je dobrej poměr No3 a F..."
a na mou otázku, v jaké formě jsi fosfor do akva přidal:
"...nene špatně už jsem to vydumal fosfor tam NEBYL PŘIDÁVÁM ale klesl na nízkou hladinu..."

Matlalo, nedávno jsi o svém způsobu vyjadřování na netu prohlásil, že jde o jakýsi druh image.
Zároveň jsi předvedl, že dokážeš zformulovat i několik vět tak, aby dávaly smysl.
Co tě tedy vede k potřebě působit ehmmmm hmm takovým podivným dojmem? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2007 19:33 Muž matlala [798] - Rostliny
nene špatně už jsem to vydumal fosfor tam nebyl přidávám ale klesl na nízkou hladinu protože jsem vynechal výměnu 25% vody jinak ve vodě z vodovodu je 2,5mg na litr a tak se to 1x týdně doplní tím že jsem vynechal výměnu to kleslo na minimum a byl ok ten poměr NO3 a Fosforu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2007 15:17 Sidonius – To Matlala
Ten fosfor jsi přidával tou vaší studniční vodou nebo hnojivem? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2007 13:51 Muž matlala [798] - Rostliny
to za tak málo nepoznám ale už nebublaj jako jindy
ale jak jsem říkal před tím co dávám vodu z vodovodu(dříve ze studny) je to lepší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2007 13:50 LuXy
matla a čo sinice? už miznú?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2007 13:37 Muž matlala [798] - Rostliny
no tak už hnojím 5 dní a rostliny se rozjely hlavně hygrophyla difformis palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2007 17:15 Sidonius
Matlalo, já vím, že se bavíš, ale chodí se lidé, kteří mohou mít problém zjistit, že "tescocontail" je matlalovina, a že jde ve skutečnosti o Tenso cocktail. :-)
Co kdybys to zkusil bez komolení? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2007 17:01 Muž matlala [798] - Rostliny
no ráno jsem zkoušel namíchat ale zkusil jsem jen do 10 ml odhadem a dal jsem všechny složky-příště zkusím jen Tenso cocktail, ale to až ta za 3/4 roku protože budu mít malinko větší(každé o 12l víc) akva bude tam na dně vrstva agualitu a ten je samé železo a hnojivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2007 10:08 Sidonius – Tak jo!
Když to jinak nejde a máš tam tu chlorovou rouru na echináči... :-D
Takže ještě jednou - hromádku TESCO containeru si rozděl na polovinu, (podle toho, co jsi psal o rodičích, tata nebo mama ti asi kreditku nepůjčí...?, nevadí - zkus sousedy), pak každou polovinu zase na polovinu a pak zase a zase, až dostaneš malinkou hromádku a tu rozpusť v 1 nebo 2 deci vody, (demineralizovaná není podmínkou), a po KAPKÁCH přidávej do akva.
Občas písni, co nového. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2007 09:12 Muž matlala [798] - Rostliny
jo a bude to stačit rozvážit na kuchyňské váze né digi ale obyč
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2007 09:07 Muž matlala [798] - Rostliny
já vím je jen na Echinodorusu Palaefoliusu a to jen tak na špičce listu
bohužel tento echináč budu muset vyhodit začíná lézt z vody sad a to je tak pěknej stejně je aš moc velkej a vypadá to že je tam dost rostlin a přitom je jich bez echináče málo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2007 08:59 Muž matlala [798] - Rostliny
no naměřil jsem málo železa a chloróra je taky v malém množství ale je
a fosforu je taky dost málo kolem 0,2 mg/l ale ve vstupní vodě je zas 2,5mg/l takže fosfor není potřeba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2007 19:50 Sidonius
"...jen tescocontail, nebo všechny složky..."

Já myslím, že na začátek by T.C. stačit mohlo. :-)
A proč vlastně chceš přihnojovat?!?
Protože Ferrin nenaměřil ve vodě žádné železo?
Nebo proto, že železo ve vodě skutečně není a rostliny trpí chlorózou?
Když do toho půjdeš, pamatuj, že:
1. jde o KAPKOVÉ hnojivo a Fe je stopový prvek, takže dávkuj po kapkách! :-)
2. absorpce železa trvá několik dní až dva týdny, takže neplaš, když druhý den po aplikaci nepolezou rostliny ven z akva! :-D
Hodně štěstí! palec

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [67] ...... 70 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1540?od=3301