Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

PMDD

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2017 11:05 Muž derata [11] Re: vaaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Takhle to mám namícháno. Dávkoval jsem cca 14 dní 17,5 ml denně. Osobně mi připadá, že to jsou žalostně malé dávky. Na kytkách pozoruji toto: nové listy anubiasu jsou světle žluté, okraje listu anubiasu jsou černé, Alternanthera reineckii Mini podle mě neroste, je na ni řasa (černá, možná zelená, jde to blbe poznat). Staurogyne roste strašně pomalu.

13g MgSO4·7H2O - Heptahdyrát síranu hořečnatého
42g K2SO4 - Síran draselný
18g KNO3 - Dusičnan draselný
9,6g mikroprvků

Přikládám foto. Na ukázku i Ludwigia sp. Mini Super Red která je podle mě krásná. Ostatní ktky podle mě strádají.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2017 10:16 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: derata
Kno3 máš jen těch 6g? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2017 09:45 Muž derata [11] – Dávkování
Ahoj, chtěl bych se zkušenějších zeptat k dávkování PMDD. Momentálně dávám na své akva 5 ml PMDD podle nového složení včetně KNO3 a 9,6 g plantex csm+b na 100 litrů vody (počítám čistý objem 350l takže 17,5 ml PMDD). Všechny složky mám rozmíchané jednotlivě v 500 ml vody. Ale připadá mi, že rychlost růstu rostlin značně zpomalila, což pozoruji hlavně u Heteranthera zosterifolia, která při založení dokázala za týden dorůst prakticky z ničeho až k hladině, ale i další. Nyní Heteranthera zastřina v půlce akva za 2 týdny ani nedorostla k hladině.

Prakticky jsem podle návodu k PMDD na dávkování na horní hranici. Vím, že je to individuální, ale zajímá mě, jestli je běžné používat i třikrát větší dávky než doporučené maximum 6 ml na 100 litrů?
Myslím, že akva mám relativně silně osvětlené + CO2. Nebo jestli hledám problém někde jinde?

Fosfor udržuji na 0,8 až 1,2 mg/l. Když každý den měřím NO3 tak je cca kolem 5 mg/l.Výše se nedostanu se současným dávkovaním.

Děkuji


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 10:53 Maq Re: Lesha
Soudil jsem podle fotek v prezentaci, tam Tvoje kytky vypadají pěkně. Ale jak to popisuješ, ty příznaky opravdu mohly mít původ v nedostatku fosforu.
Vaaclav má pravdu v tom, že fosfor se může rychle vázat ve dně. K tomu bych dodal, že tím ještě nemusí být pro kytky nadobro ztracený; kytky mají způsoby, jak se k takovému fosforu dostat (podobně jako k železu). Takže naměříš nulu, ale to ještě nutně neznamená, že chybí.
Nedávno zde kdesi proběhla diskuse o fosforu, a někteří popisovali zkušenost, že ani velký nadbytek fosforečnanů ve vodě jim nezpůsobil žádné problémy.
Takže doplňuj, tím snad mnoho neriskuješ. Já osobně fosfor neměřím a dávám jen když vidím příznaky deficitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 22:59 Muž Lesha [2] Re: Maq
Ocekavam ze uvidim co bude rikat test na P04. Myslim ze denni davka 1mg/L nebude nijak skodna a budu merit dal jak se bude drzet hladina fosforecnanu. Nekdo tu nedavno psal clanek kde psal ze sice fosforu kytky mnoho nepotrebuji,ale pokud ze je na 0 tak je zle. Meril jsem 14 dni temer denne pred spustenim pridavani PO4 a vzdy byl vysledek 0 nebo max 0,01mg/L. Kytky mi predcasne shazovali listy (hlavne ludwigie) ktere nebyli nijak poskozene a i meli cervene zbarveni, takze nedostatkem svetla to asi nebylo. A echinodorus kteremu se rozpadali listy (nedavno jsem to tu resil s podezrenim na otiky) a vypadalo to jako vyzrane od ancistrusu se od te doby zlepsil a problem s listy zmizel. Alternathera ktera byla pokryta zelenou flekatou rasou se taky zlepsila a to vse potom co jsem zacal pridavat fosforecnany, takze asi nejaky vyznam to ma a jestli budu pridavat chvili 0,5 nebo 1mg si myslim ze zadny hazard neni a uvidim zda i pri 1mg bude vecer hladina u 0 nebo bude o neco vyssi :) ale treba se pletu a budu rad kdyz me nekdo vic zasveti X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 22:41 Muž Lesha [2] Re: vaaclav
I to neni vyloucene, vzhledem k tomu ze vsechny stonkovky co jsou zapichle do substratu si vzdy behem par dni vybuduji tak silny korenovy system, ze kdyz je zkracuji a presazuji mam problem je z toho dna vytahnout aniz bych tam neudelal krater. Coz driv nebylo, treba egerie driv hazela koreny nad hladinou a ve dne ani tuk a dost casto mi vyplavali stonkovy ze dna, ale ted egerie koreny do vody vubec nepousti a i po par dnech ma slusne koreny v substratu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 19:14 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Nasiel som sem tam tmavozelenu prisedlu riasu ale vycistil som ju zo skla. Ked sa lepsie pozriete na dalsie fotky, napriklad kde je zasadeny hemiantus a h monte carlo tam ju vydno trocha. Len sa zapozerajte. Netvrdim ze sa rozmaha, na rastlinach neje okrem anubiasu ale natom bola z predosleho akva. Neje to nic hrozne ale chcem to zarazit hned na zaciatku. Dno bolo ciste a uz sa sem tam objavovala. Pred znovuzalozenim v starom akva to bola moja nocna mora a nepomahalo vobec nic. Teraz je to uz minimalne, a sprava sa uplne inak. Bojim sa aby to nebolo ako posledna skusenost.. radsej budem stale vymislat, kupovat vsetko mozne ale vyhrat nakoniec musim. Vsetky ostatne riasy uz bezproblemov zvladam az na posledneho previta. Mozno zbytocne panikarim, ale neda mi to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 18:53 Maq Re: Lesha
Lesha napsal: Tak nevim zda jsou kytky po fosforu tak hladove, ale zkusim zvednou davku na 1mg/L a uvidim ;-)
A co očekáváš že uvidíš? Rostliny máš podle fotek krásné, nezdá se, že by jim něco chybělo, zejména ne fosfor. Tak proč zvyšovat dávku? Proč vůbec hnojit fosforem? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 18:43 Maq Re: stanki
stanki napsal: to znecistenie sa vsade spomina a aj vy ale to nebude moj problem. Dno udrzujem v maximalnej cistote.
Neříkám že je to špatně, ale ani bych s jistotou netvrdil, že tím je problém organického znečištění vyřešený. Já spíš než na lidskou údržbu (odkalování) věřím na tu přirozenou, tzn. rychlou mineralizaci. Dno prorostlé kořeny rostlin s optimálními podmínkami pro mineralizační houby a bakterie.
To je ovšem teorie. V praxi někdo vůbec neodkaluje (Diana Walstad), někdo odkaluje pořád, a výsledky jsou tak i tak. Tvoje akvárko je pěkné, ale zatím bůhvíjak hustě zarostlé není. Dost značná část dna možná ještě nefunguje optimálně.
Podle fotek se ale nezdá, že by Ti tam ruducha (či jakákoli řasa) nějak řádila. Možná to nechce nic než zůstat v klidu, akvárko je mladé a teprve se ladí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 16:10 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lesha
Jestli ti to hnojivo nepohlcuje tvůj substrát. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 14:54 Muž Lesha [2]
Tezko rict zda maji vyssi PO4 vliv na ruduchu. Momentalne jedine misto kde ruduchu mam je na biomolitanu filtru na samotnem vrchu pod svetlem, neustale mi na ni hoduji cheriny ;) ale mel jsem ji i na listech anubiasu a od te doby co jsem zacal fosforecnany davkovat spolu s PMDD tak z anubiasu zacinam pozorovat jeji ustup ale naopak narust na filtru, ktery je uz pekne zasr.... zajety, coz by podporovalo teorii cistoty nebo spis bordelu a svetla k tomu. Pomer 1:10 nedodrzuji. Fosforecnanu davkuji okolo 0,5mg/L a N03 si drzim okolo 30mg/L. Akorat si rikam zda te fosforecnanu nedavam malo, hodinu po pohnojeni hladina dle testu sedi cca 0,5mg ale po cca 6 hodinach uz mam hladinu okolo 0,1mg a vecer pred zhasnutim uz nekde okolo 0,01-0,03mg/L. Tak nevim zda jsou kytky po fosforu tak hladove, ale zkusim zvednou davku na 1mg/L a uvidim ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 12:54 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Dobre take nieco som chcel pocut. Tak skusim pomalicky dvihat. Ianc to znecistenie sa vsade spomina a aj vy ale to nebude moj problem. Dno udrzujem v maximalnej cistote. Tak budem bojovat dalej a uvidime kto dlhsie vydrzi :-D ci ja abo ruducha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.04.2017 12:27 Maq Re: stanki
stanki napsal: chcem sa zbavit ruduchy
Myslím že nikdo neví nic určitého. Ještě tak nejrozumnější hypotéza mi připadá ta, která dává ruduchu do souvislosti se zvýšeným organickým znečištěním. Což je ovšem dost široký, neurčitý pojem.
Pravda asi je, že ruducha je častěji k vidění v tom, co romant označuje jako "bordel voda".
Poměr fosforu k dusíku, nebo množství fosforu jako takové, má asi menší vliv než se dřív myslelo. Ti dva co vymysleli PMDD dlouho věřili, že řasy udrží na uzdě nedostatkem fosforu, a po letech pokusů uznali, že tudy cesta nevede.
Konkrétně ruducha se blbě zkoumá i kvůli tomu, že se zřejmě dlouho drží i tam, kde pro ni podmínky vhodné nejsou. Takže člověk těžko pozná, zda už na to kápl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 12:26 Muž MichalV [327] Re: stanki
Môj odhad je, ze na ruduchu to nebude mat negativny vplyv. V tvojej tvrdej vode moze byt prave pristup k PO4 zhorseny, ako to tu uz bolo preberane. Nakoniec ani v mohom prerybnenom akva s vysokym PO4 som s ruduchou nemal vacsi problem. (stredne tvrda voda)
Naopak sa domnievam, ze PO4 zlepsi rast rastlin a mozno aj zelenej riasy (v horsom pripade), ale tym dôjde k zlepseniu kvality vody (vyssi obsah kysliku vplyvom fotosyntezy). To môze zlepsit oxidacne/mineralizacne procesy v akva, nasledkom coho klesne organicke znecistenie a tym zhorsenie podmienok pre ruduchu.
Ruducha miluje organicke znecistenie v kombinacii s prietokom vody. t.j. naskrtenie filtra moze tiez pomôct.
Takze skusaj, zreferuj vysledky a tym prispejes k doplneniu mozaiky :) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 12:09 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Michal mas aj pravdu, ale chcem sa zbavit ruduchy a ci to nebude naskodu ma zaujima.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 12:02 Muž MichalV [327] Re: stanki
Co ti brani v tom zdvihnut PO4 na 2 mg/l a o 2 tyzdne zreferovat vplyv? Nekonecne polemizovanie na fore nikam nevedie. Kto sa boji, nech nechodi do lesa :-P ja mam/mal som PO4 daleko cez 3 mg/l a pohoda. Kazde akva je specificke, tak skusaj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 11:36 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Ten clanok som cital a dost ma zaujal. Ale aj vnom ma pomer 10ku1. Skor by ma zaujimalo aky vpliv ma tento pomer na ruduchu. Rastliny pojdu lespie s vissimi hodnotami fosforu ale ci to nebude viac naskodu. Rastlinam chcem zaistit minimum pri ktorom budu este dobre rast a zatial nech sa zbavim ruduchy uplne. Mal som kedysi vsetky hodnoty vysoke, rastliny rastli az tak ze riasa zanimi nestihala :-D ale tam cesa nevedie. Rastliny som nestihal strihat a ruducha tam bola stale a tekuty uhlik vobec nezaberal. Teraz mam hodnoty mensie a aj viac uhlika pridavam a po par dnoch nejake naznaky ustupu pozorujem. Alebo ktore hodnoty, popripade pomer maju priamy vpliv na ruduchu? Zelezo mi je jasne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 09:36 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: stanki
Já tenhle poměr (10:1) nedodržuji zdá se mě to trochu moc ale možná se jen bojím to vyzkoušet. Snažím se držet NO3 20mg/l což se mě noc nedaří PO4 0,5-1mg/l a Fe na minimum 0,1mg/l pH 6,5-6,8. rybicky.net/clanky/1571-rychlost-rustu-rostlin-v-zavislosti-na-mnozstvi-zivin :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 08:19 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Caute, chcem sa spytat na pomer no3 ku po4. Cital som tu ze by mal byt 10ku1. Cize ked mam 10mg no3 tak by som mal mat 1mg po4? Neje to trocha vela? Niektory zase udrziavaju fosfor pod 0,5 aj ked maju no3 okolo 20mg. Alebo co je lepsie. Drzat ho radsej nizsie alebo radsej viac? Tiez vzhladom nato ze sa snazim zbavit ruduchy ako to drzat? Momentalne svietim menej len 2x54w t5 7hodin na 450l akva. Viem ze tu toho je popisane dost ale je tam viac nazorov, tak preistotu sa pytam konkretne umna v tvrdej vode 25gh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2017 14:55 Muž Lesha [2]
Tak dnes opakovaný test, ráno v 9 PO4 cca 0,O3 (odstíny těch drobotin se blbě poznavaji) a nyní ve 3 odpo cca 0,25mg/L po té co jsem ráno dodal 0,5mg/L. Což by asi odpovídalo ;) tak včerejšek byl asi nějaký náhodný výkyv ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2017 09:25 Muž Jarry [1437] Re: Lesha
Může být problém v testu, já už asi nekoupím nic jiného, než JBL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2017 08:47 Muž Lesha [2] Re: Jarry
Salifert. Než jsem začal s pridavanim PO4 tak my testy furt vycházeli 0,O3 - 0,1. Žádné výkyvy v měření. Zkusil jsem i změřit samotný roztok a ten mi ukázal hodnoty okolo 1mg, ale jelikož test je od 0,01 do 3mg říkal jsem si že tak silnou koncentraci nedokáže změřit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2017 07:52 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Lesha
Hnojím a meriam fosforečnany, ale takéto anomálie nepozorujem, správa sa to dosť predvídateľne, používam JBL test.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2017 07:02 Muž Jarry [1437] Re: Lesha
Co to je za test?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2017 23:10 Muž Lesha [2] – Fosfor
Ahoj, podle testu jsem měl velmi málo fosforu v akváriu a tak jsem koupil KH2PO4 a namíchal to s části PMDD tak, abych s 3ml dávkou dodal do akvária cca 0,5mg/L PO4 a cca O,162mg/L P. Ráno jsem dal první dávku a okolo 3 hodiny jsem přejel PO4 a vyšlo cca 0,1mg. Říkal jsem si zda je možné aby kytky tak rychle fosfor vytáhli. Dal jsem tedy ve 4 hodiny další 3ml dávku, a po 15 minutách přeměřil znovu a dle testů vyšlo cca 2mg/L. Tak sem si říkal že to zřejmě není ještě dost promíchané ikdyz mám v akváriu slušném vir. Další test jsem dělal cca v 7 večer a vyšlo mi už okolo 0,5mg/L PO4. Zajásal jsem,. Útěk bych udržovat hladinu okolo těchto 0,5mg. No a jen tak že z zvědavosti než jsem zhasnul akvárium, sem v cca 10 večer udělal ještě jeden test a ten mi zas vyšel okolo 2mg/L. Má někdo zkušenosti s hnojením a měřením fosforečnanů?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2017 12:29 Marcel G Re: muťa
muťa napsal: Píše se o tom tady (někde dole na stránce v odkazu), ale vysvětlení tam není.
Tady to myslím vysvětleno je: :-) adamcap.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2017 11:28 Muž muťa [554] - RostlinyRe: juris730
Píše se o tom tady (někde dole na stránce v odkazu), ale vysvětlení tam není.

akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.03.2017 11:19 laKatos Re: juris730
Tu reakci ti dela MgSO4....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2017 11:18 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: juris730
Ten MgSO4 je bezvodý? Jediné, či mi napadlo, že by sa zahrial pri styku s vodou, keďže je hygroskopický. hmm Inak tam nemá ako vzniknúť nejaký jed, sú to len soli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 10:17 Muž juris730 [3] - Rostliny a tetry
Zdarec,než se tu dohádáte mám pro vás něco na přemýšlení. Míchám si makroprvky 32g MgSO4, 28g K2SO4, 4gKH2PO4 +0,5g kys. askorbová +0,5g sorban draselný v 0,5l vody o PH7.2,UT 2°N a celková tvrdost 5°N. Všecho to nasypu do petky a zaliju . Jedna z látek asi K2SO4 ztvrdne a dochází k tepelné reakci.Ta petka je docela teplá.Poprvé mě to docela vyděsilo páč jsem to míchal v obýváku na sedačce. Po půl hodince se to celé rozpustí a všechno už fuguje normálně. Kytky rostou a ryby jsem taky neotrávil. Může ni někdo z pánů chemiků vysvětlit o co jde? Dík Juris
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.03.2017 19:23 Muž larix [1420] Re: Kapr
Presne takto vyzeral roztok síranu draselného, ktorý som kúpil v záhradkárskych potrebách. Ten zákal spôsobujú nerozpustné prímesi. Síran draselný v takejto kvalite je veľmi lacný (1,80 €/kg). Na poľnohospodárske účely je to asi v poriadku ale do akvária by som volil skôr kvalitu p.a.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.03.2017 18:34 Maq Re: Kapr
Bohužel jsi nenapsal, jaký "draslík" přidáváš. Obvykle je to dusičnan nebo síran draselný. Oba se výborně rozpouštějí, čili ta usazenina je nějaká nečistota. Protože nevíme jaká, nemůžeme ani odhadnout, zdali něčemu škodí.
Já jsem si onehdy koupil dusičnan draselný a byla v něm nějaká příměs. Mám nějaké podezření, co by to mohlo být, ale to je celkem jedno. U mě taková chemikálie "neprošla vstupní kontrolou" a pořídil jsem si tu stejnou z kvalitnějšího zdroje. Nikomu takovou opatrnost nevnucuju, ale já jsem v tomhle holt na přesnost a čistotu.
Pokud jde o rostlinna-akvaria.cz: Jsou to taky jenom lidi, pokud vím, akvaristi kteří to pojali jako byznys. Můžeme jen doufat, že si ta hnojiva nechávají odvážit a zabalit nějakou odbornou laboratoří. Existují pro takové případy přístroje, různá štěrchátka a míchátka, točítka a placatítka, každá taková potvora stojí od 50 tisíc výš. Tak se porcují sypké směsi, když se má s nějakou přesností zachovat složení. Když ti z Kanady či odkud přijde půlmetrákový pytel, tak to v kuchyni nerozvážíš, to se musí dělat strojově.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 18:25 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Už to že tě napadlo že to sypu na začátek filtru o něčem svědčí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.03.2017 18:14 Maq Re: vaaclav
vaaclav napsal: Prosím tě přestaň tu rozvádět svoje teorie psal jsem k čerpadlu a to většinou bývá kde? :-)
Podívej se sám, co jsi napsal: Nevidím rozdíl v tom jestli nasypu do filtru 1g sypké hmoty která urazí přes čerpadlo a reaktor na nejdelší konec rampy více jak 2,5 m .
Prosím tě přestaň tu překrucovat aspoň svoje vlastní výroky.
A vůbec, myslím že už chodíme v kruhu. Pokud ty naše řeči někoho zajímají, jistě už má dost informací, aby si udělal názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 17:42 Muž Kapr [9] Re: Marcel G
Marcel G napsal:
Pozor na to, jak si člověk vlastním výkladem posouvá vyřčené někam úplně jinam! Nemluvil jsem o relativně neškodných makroprvcích, které jsou ve směsi zastoupeny ve více než velkém množství. Mluvil jsem o pár zrníčkách některých mikroprvků. A protože mikroprvky mají relativně úzké rozmezí optimální koncentrace, může se jakákoli významnější odchylka od normálu projevit buď kritickým deficitem nebo naopak extrémní toxicitou. V té 175 g směsi jsou opravdu třeba jen 4 malá zrnka jednoho marginálního mikroprvku. Jenže jeho koncentrace musí být v celém balení tak nepatrná, protože jakékoli vyšší množství by pro rostliny znamenalo akutní toxicitu! A teď mi prosím řekni, jak ty 4 zrníčka malinkou lžičkou zázračně rozdělíš tak, abys při každém nabrání měl na té lžičce přesně to nepatrné množství tohoto mikroprvku? Buď tam to zrníčko mít budeš nebo nebudeš. Nic mezi tím neexistuje! Takže máš pytlík se 175 g směsi, ve kterém se skrývají 4 zrníčka čehosi. Už chápeš mojí pointu? Ten příklad je samozřejmě trochu nadsazený, aby ta pointa lépe vynikla (každý příklad je ve své podstatě zjednodušením), ale podstata je myslím jasná (alespoň snad pro ty, co k tomu nepřistupují předpojatě).


Takze pokud to dobre chapu, tak prodejci v rostlinnaakvaria.cz kteri odpovidaji na dotazy nevi o techto vecech nic kdyz radi (zakaznikum) z pytliku smichat s vodou jen polovinu v pripade ze nepotrebuji veci mnozstvi. Aby se to spotrebovalo drive nez se to zkazi. Je to tak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.03.2017 17:38 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Marcel G
A kde máš jistotu, že z deseti kilové ho pytle, kde je těch zrníček třeba 228, tak právě ty jsi dostal dávku, kde jsou přesně 4?

Pokud tedy jde o opravdu 4 zrníčka, tak je jasné, že to sypké aplikovat nelze. Ale pokud by jich tam bylo 200(stejná hmotnost,ale menší), tak opět není důvod k pochybám nad pravděpodobností​ správné dávky.

Pokud by totiž bylo nemožno rozmíchat různé prvky tak, aby jejich výskyt ve směsi byl vyrovnaný,tak by nebylo možno vyrobit naprosto nic. Ocel,beton, těsto,voda(ne čistá h2o samozřejmě)... Naštěstí to tak není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 17:29 Muž Kapr [9] Re: Maq
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Maq napsal:
Omlouvám se, nejasně jsem se vyjádřil. Myslel jsem to tak, že pokud v diskusi padly silnější formulace, nebylo to mířeno na Tebe. Nyní si rozumíme?

Ano nyni tomu rozumim. Jinak na prvni fotce draslik bez zamichani a na druhe po protrepani. A ten ferox (na 3 fotce) je bez usazenin zcela rozpusteny. S tim jsem se seknul. Draslik i Ferox je z rostlinnaakvaria.cz
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 17:28 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcel G
Tak ty si rozděláváš 175g mikroprvků najednou? Já mám ale jen 50g a co když na mě žádné to zrníčko nezbylo. Ano na rozdíl od vás mám akvárium 30 let a CO2 skoro 20, něco jsem si z tím už užil takže se mě nesnažte přesvědčovat že to teoreticky dělám špatně když mě to prakticky funguje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 17:22 Marcel G Re: vaaclav
vaaclav napsal: Prosím tě přestaň tu rozvádět svoje teorie psal jsem k čerpadlu a to většinou bývá kde?
Moje čerpadlo v kanystrovém filtru bývá uvnitř kanystrového filtru. Lžičkou se k němu nedostanu, a tak to dávkuji na vývod do akvária. Stačí takovéto vysvětlení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 17:19 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Prosím tě přestaň tu rozvádět svoje teorie psal jsem k čerpadlu a to většinou bývá kde? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   15.03.2017 17:16 Marcel G Re: DavFM
DavFM napsal: Myslím si,že pravděpodobnost nabrání většího množství některých prvků třeba v dávce "jedna lžička" je zanedbatelná ... Mám tady z toho dojem, že se snažíte vaaclava přesvědčit, že mu ty kytky tak pěkně rostou vlastně omylem.
Pozor na to, jak si člověk vlastním výkladem posouvá vyřčené někam úplně jinam! Nemluvil jsem o relativně neškodných makroprvcích, které jsou ve směsi zastoupeny ve více než velkém množství. Mluvil jsem o pár zrníčkách některých mikroprvků. A protože mikroprvky mají relativně úzké rozmezí optimální koncentrace, může se jakákoli významnější odchylka od normálu projevit buď kritickým deficitem nebo naopak extrémní toxicitou. V té 175 g směsi jsou opravdu třeba jen 4 malá zrnka jednoho marginálního mikroprvku. Jenže jeho koncentrace musí být v celém balení tak nepatrná, protože jakékoli vyšší množství by pro rostliny znamenalo akutní toxicitu! A teď mi prosím řekni, jak ty 4 zrníčka malinkou lžičkou zázračně rozdělíš tak, abys při každém nabrání měl na té lžičce přesně to nepatrné množství tohoto mikroprvku? Buď tam to zrníčko mít budeš nebo nebudeš. Nic mezi tím neexistuje! Takže máš pytlík se 175 g směsi, ve kterém se skrývají 4 zrníčka čehosi. Už chápeš mojí pointu? Ten příklad je samozřejmě trochu nadsazený, aby ta pointa lépe vynikla (každý příklad je ve své podstatě zjednodušením), ale podstata je myslím jasná (alespoň snad pro ty, co k tomu nepřistupují předpojatě).

Já mám zase dojem, že se nás Václav snaží přesvědčit, že co se neshoduje s jeho 30ti letou zkušeností, je automaticky nesprávné. Nedivím se pak, když na to někdo reaguje podrážděně. Akce vyvolává reakci. To je zákon. Nelze píchat do vosího hnízda a myslet si, že tě vosy nepopíchají. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   15.03.2017 17:08 Maq
Ještě by se dalo spekulovat, co se stane s cheláty, které ze všeho nejdřív projdou málokdy čištěným komorovým filtrem plným organických nečistot a na nich se pasoucích bakterií.
Ale uznávám to jsou už jen spekulace.
Václavovi se ale rostliny obecně daří, tak asi nemá problém ani s mikroprvky. Prostě něco nějak dělá a u něho to funguje. Obecně bych to ale prostě nedoporučil. Nic víc, nic míň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 17:08 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcel G
Jaký je rozdíl jestli určitou část nasypu do akvária nebo tam vyliji odměrku hnojiva to je pěšky jako za vozem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.03.2017 16:59 Marcel G Re: vaaclav
vaaclav napsal: Nevidím rozdíl v tom jestli nasypu do filtru 1g sypké hmoty která urazí přes čerpadlo a reaktor na nejdelší konec rampy více jak 2,5 m nebo jestli tam naliji přiměřenou dávku z odměrky.
A podle tebe každý akvarista bez rozdílu dělá to samé, co ty? Tj. aplikuje hnojivo do čerpadla, které je 2,5 m od vývodu do akvária? O tom dost pochybuju. Nebavíme se tady přece konkrétně o tobě, ale v obecné rovině o tom, co mohou způsobit příliš koncentrované dávky hnojiva v akváriu. Já jsem uváděl konkrétní příklad, jak mi 1 dávka koncentrovaného hnojiva aplikovaného k vývodu filtru do akvária (které je v mém případě ve vodě, přímo v akváriu - pár desítek cm od nejbližších rostlin) poškodila růstové vrcholky některých rostlin. Takže když to shrnu, máme tu teoreticky popsané pochody, které se mohou dít se sypkým hnojivem, a které mohou mít praktický dopad na jeho kvalitu, a máme tu praktický příklad, jak může aplikace koncentrovaného hnojiva uškodit rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 16:58 Maq Re: DavFM
DavFM napsal: jsem ještě na argonovou kapsu nenarazil
Nasypej do krabice cukr a mouku jedna ku jedné, zaštěrchej, a pak zkus na lžíci nabrat mouku a cukr jedna ku jedné.
Dojde k nepřesnosti. Netvrdil jsem a netvrdím, že to musí znamenat katastrofu. Jen jsem vyjádřil názor, že já to radši přesné, a tedy to dělám jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.03.2017 16:38 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Marcel G
Myslím si,že pravděpodobnost nabrání většího množství některých prvků třeba v dávce "jedna lžička" je zanedbatelná. Je to asi stejné jako to, že by v tom malém pytlíku, co se běžně prodává, byly namíchány smrtící koncentrace.

Vzduch taky není jenom kyslík a řekl bych, že jsem ještě na argonovou kapsu nenarazil, a to už těch nádechů bylo.

Mám tady z toho dojem, že se snažíte vaaclava přesvědčit, že mu ty kytky tak pěkně rostou vlastně omylem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 16:36 Maq Re: Kapr
Kapr napsal: Nejak nechapu. Je tohle forum pro vsechny nebo jen pro zvane?
Omlouvám se, nejasně jsem se vyjádřil. Myslel jsem to tak, že pokud v diskusi padly silnější formulace, nebylo to mířeno na Tebe. Nyní si rozumíme? pivo
Hnojivo ferox neznám. U železitých hnojiv je riziko srážení vždycky vyšší. Ale nemělo by to tak být! Sražené železo (je to myslím směs oxidů a hydroxidů) je přesně ta forma železa, kterou nepotřebujeme.
A draslík? Používáš snad sanytr z drogerie? Nebo něco jiného?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 16:32 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Acinonyx
Mám 50g mikroprvků to je u mě přibližně 50 dávek, používám www.profiplants.cz/… můžu tě ubezpečit že je od začátku do konce sypké. 1g je poměrně dost velké množství a pochybuji že si tam namíchám výrazně více jedné složky než druhé. Nakonec to dělám denně. Nevidím rozdíl v tom jestli nasypu do filtru 1g sypké hmoty která urazí přes čerpadlo a reaktor na nejdelší konec rampy více jak 2,5 m nebo jestli tam naliji přiměřenou dávku z odměrky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 16:23 Muž Kapr [9] Re: Maq
Maq napsal:
Bez vlastního přičinění jsi se přimíchal do ostřejší diskuse, ale nebyl jsi jejím účastníkem.

Nejak nechapu. Je tohle forum pro vsechny nebo jen pro zvane? A pouzivam ferox, ktery se uz pri smichani s vodou zcela vsechen nerozpustil. To same i u drasliku. A nejedna se o zadnou srazeninu ani zakal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2017 16:06 Marcel G Re: Maq
Maq napsal: Pokud Ti roztok mikroprvků dělá zákal nebo sraženinu, je tam fakt nějaká chyba. Tyhle směsi se dokonale rozpouštějí, zbarví vodu, ale jsou čiré, a tak mají i zůstat.
Ještě je otázka, jestli použité sloučeniny neobsahují větší množství "nečistoty". Mám za to, že většina akvaristů, co si kupuje sypké směsi, používá asi spíše "potravinářskou" a nikoli "analytickou" (p.a.) kvalitu. Tam se pak může sejít mnohem více (kdovíjakých) nečistot, které třeba ani nemusejí být dobře rozpustné ... jen nápad.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 70

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 95135x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1540?od=351