PMDD
Akvazdar,co se týče hnojení,hnojim s PMDD bez KNO3,SEACHEM FLUORISH,BIOFLOR MASTER,FOSFOR +,TETRA PLANTAMIN. FE+.Snad dobrý,za 6let řasa nikde a ryby žijí a daří se jim.
Starší reakce
Díky za zájem.
Starce se už zadařilo upřesnit odběrné místo, dohledání parametrů vody pak už není tak složité...
SmVak... Hmmm, to je velice zajímavá informace. SmVak dodává vodu do aglomerací, jako je Ostrava, Opava, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Karviná. Asi ne z jednoho zdroje.
Sorry, že jsem se vměšoval; zjevně o moje hefty nemáte zájem, což respektuji.
Klidně zůstanu u vykání.
A ten dodavatel vody je kdo? (Mě život naučil nevěřit všemu, co mi kdo předhodí.)
Klidně mi tykej.
Omlouvám se, nepochopila jsem, jak je to myšleno.
Psala jsem dodavateli vody a tyto údaje mi poskytnul. Tudíž věřím, že neklame.
Jiný rozbor jsem nedělala, myšleno, že jsem si nezaplatila někoho, kdo by odebral vzorek vody a poslal údaje.
...Ano, zdroj je ověřený, mělo by to tak být ty parametry vody...
A ten zdroj vody je tajný? Nebo proč ho z vás nemohu dostat?
Vysvětlím: zabývám se m.j. tím, že na základě poskytnutých dat navrhuji a připravuji živné roztoky pro hydroponii. Asi bych měl dodat, že funkční...
Kdybych mohl věřit číslům, které máte v prezentaci, mohl bych vám zkusit poradit, případně rovnou připravit koncentrát k úpravě vaší vody.
Na tom, že začínat by se mělo nejjednodušším, lety osvědčeným způsobem, trvám; na békoviny je opravdu čas až tehdy, až člověk zvládne základy.
A ty jsi ten substrát proplachovala nebo ne?
Ano, zdroj je ověřený, mělo by to tak být ty parametry vody. To, co je uvedené v prezentaci mi teče z kohoutku a tuto vodu do akva dávám.
Začátky akvaristiky nastudovane mám, jenže mi pořád akvarko nefunguje tak, jak by mělo. Takže už nevím, co s tím... Znovuzaložení také proběhlo. Ale rostlinám se moc nedaří. Zkoušela jsem i svítit víc/míň a pořád to není ono. Vždycky dám do akva plno rostlin a místo rozrostení mi to prořídne...
Bejkoviny právě nevymýšlím. Spešl substrát aka unisoil jsem brala kvůli barvě, co2 nemám kde dát a proto o něm neuvažuji a jediné, co mě ještě napadlo je prihnojit, aby se mi rostliny rozrostly.
Ještě zdroj této info, kde se dá ověřit. (Protože jinak ideální voda, se kterou se dá čarovat.)
Má ho uvedený v prezentácii:
Tvrdost 4.53 dGH
Dusičnany 0.0 mg/litr
Fosfáty 0.0 mg/litr
Železo 0.04 mg/litr
pH 6,7°
NH3 0,0 mg/litr
NO2 0,0 mg/litr
Draslík 3,2 mg/litr
Určitě vás nepotěším, ale měla byste začít od začátku: něco si nastudovat o zakládání a provozování standardního(!) společenského akvária, nevymýšlet bejkoviny typu "spešlsubstrát", "kolik a čím hnojit", "bez sycení CO
2 to nepůjde" ap. Až zvládnete tuhle etapu, pak se bavte bejkovinama.
Nemáte alespoň základní rozbor vody, kterou používáte?
Je dobré mít to všechno zvlášť. Já měl 1/2 litrové dávkovače KNO3 30g, PO4 10g a Tenzo 10g + 1/2 celaskonu. Asi bych si ho ale v tvém případě vůbec nerozdělával a nekupoval ale pokud ho už máš tak to dělal v menším množstvím. Roztok samotný se kazí a z prášku se stane ztvrdlá hmota. Rozhodně bych nepřidával další draslík protože v KNO3 je ho moře. Hořčík pokud ho máš málo tak asi ano ale jak tu někdo psal nemáš CO2 tak s hnojením hlavně fosforem a železem hodně opatrně.
Muj recept - je to do 300 ml vody a davkuji 3 ml na 100 litru.
Tenso nevim, mikro prvky davam jinak.
Většinou návod na přípravu + dávkování uvádí prodejce.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
surpanshop.cz/…
Nádrž nemáš nijak výrazně zarostlou, nemáš CO2, takže bych se držel při zemi - pro začátek nějaké 2 až 3 ml týdně a pak uvidíš.
Tak na to je trojčlenka, případně různé kalkulátory.
rotalabutterfly.com/…
www.akvarijni-hnojivo.cz/…
Přesný množství hmojiva ti nikdo neřekne, každé akva má svojí potřebu a spotřebu, budeš to muset sama odpozorovat. Začal bych na nějakém doporučeném minimu a pak sledoval vývoj.
Pořád nějak tápu v tom, jaký roztok mám namíchat a kolik toho mám dávat.
Vodu teď měním co 14 dní 1/3. Akva má čistý objem 6o litrů.
Roztok bych dala do 2oo ml.
Pořád tedy nevím, kolik g tensa rozmíchat a kolik ml pak lít do akva, abych neudělala víc škody než užitku.
Děkuji za rady.
Pozdě, ale přeci jen.
Valisnerka a hygrophila je z období kalamity řas. Egeria a polysperma je nová.
Ještě jsem přidala fotku, co jsem všechno vylovila při údržbě. Takže předpokládám, že to je asi špatně mít tolik špatných listí.
Starší reakce
...Listy jsou světlé a myslím, že by mohly být zdravější...
Čitelná fotka by udělat nešla?
Roztoky rozhodně dva. Se směsí se pracuje hůř, než s "čistými" živinami. (To Tenso se dá tolerovat, když jde o stopové prvky...)
Hodnoty NO3 v akváriu po 14 dnech bez zásahu od pořádné čistky jsou cca 25 mg/l. Zatím nebudu přidávat KNO3, protože mám strach, že mi to zase vystřelí do kosmických hodnot.
Nicméně rostlinkám bych opatrně chtěla přihnojit. Listy jsou světlé a myslím, že by mohly být zdravější.
Mám doma tenso a hořčík. Můžu tyto dva sáčky smíchat do jedne láhve nebo to musím mít každé zvlášť?
Pomůžete mi prosím s výpočtem na 60 litrů čistého objemu. I když jsem si to počítala, přeci jen bych byla radši, kdybyste mi s tím pomohli, ať to nepodělám. Děkuji
Starší reakce
Momentálně chci právě vzít test na no3 a přidávat pmdd a uvidíme, co to udělá. Jak budu vědět hodnoty a přijde mi to, stejnak zde napíšu, jak to mám namíchat a jak dávkovat.
Radši zbytečný dotaz než další katastrofa v akva.
Mimo tensa ti vydrží všechno bez problémů takže klidně můžeš mít 1/2 litrové dávkovače. Do tenza přidávám 1/2 tablety celaskonu protože se časem kazí. Dávkuj velice opatrně a hodně pod doporučenou dávku a občas vodu z akvária změř.
Moc děkuji.
Ještě se chci zeptat, jak to funguje. Podle kalkulačky (co je ve vedlejším vlákně) si vypočítam, kolik čeho si mám namíchat do např. půl litru. A tento roztok mi vydrží? Pak budu postupně do akva dávkovat, to je mi jasné. Klidně mi to prosím někdo vysvětlete jak deb...vi, je to pro mě úplná novinka.
Děkuji.
Kup si tenso + kno3 a pokud máš málo hořčíku tak i on a pro jistotu i fosfor.
0 08.06.2024 20:32 Starka [288] Starší reakce
Čau, skús dihydrogenfosforečnan amonný.
Tak v tom toho draslíku zrovna moc není horší je jestli přidáváš KNO3 tam je ho hodně.
Je nějaké fosforečné hnojivo bez draslíku? Mám dno Japanese soil PowerPoint a při boji se sinicí jsem dodával KH2PO4. Dno asi fosfor pohlcovalo a draslík ve vodě zůstal. Řeším to výměnou vody, ale pro příště by bylo dobré přidávat fosfor bez draslíku.
Starší reakce
Podle mě je tam chyba a místo N by mělo být NO3.
Starší reakce
Kup si celaskon. Dávám půlku na půl litru.
0 07.01.2023 22:44 Lojzo2000 – Stabilizácia tenso ??
Ahojte Ako a čim mam za stabilizovať tenso cocktail aby mi vydržal v skrini aspoň mesiac? Mam automatické dávkovače ale vo fľaši sa mi robí pieseň fľaša je schovaná krabici pred slnkom
Starší reakce
Ahoj RICHO.Základna chemikalia je rovnaká.Ale je to vyrobené do záhrady a nebude to tak čisté,boh vie čo vtom ešte je zamiešané.A dávkovanie nevypočítaš lebo nevieš koncentráciu.
Na stránkách
www.akvarijni-hnojivo.cz je hořká sůl uvedená jako MGSO4*7H2O, a doma jsem našel zahradnickou hořkou sůl a tam je 16%MgO + 36%SO3. Je to stejná chemikálie nebo ne?
Starší reakce
Možno ti pomôže tento kalkulátor
akvarijni-hnojivo.cz/…
Môžeš si tam jednoducho vyrátať čoho koľko tam presne dávaš (v dávke).
Keď chceš môžeš zadávať ďalšie údaje (počiatočná koncentrácia, spotreba...).
Nepoužil bych všechny složky třeba draslíku je v KNO3 dost.
Ďakujem. Zarobil som každé zvlášť. Zatiaľ sa to nezlepšilo, ale ani sa to nezhoršuje.
Mimo tenza můžeš smíchat všechno, ale nedělal bych to a měl všechno zvlášť.
Už sa ti akvárko polepšilo? Nemiešaj spolu, budeš mať veľa draslíku.Sprav si radšej tri flašky samostatne-každé zvlášť podľa potreby.V KNO3 je viac draslíku ako dusíku.Ak budeš hnojiť NO3 s KNO3, tak K2SO4 najskôr potrebovať nebudeš.
Ahoj chcel som sa spýtať, či môžem zmiešať KNO3, K2SO4 a KH2PO4. Ďakujem
Starší reakce
Tak dusičnan hořečnatý není zrovna sranda sehnat a amonný úplně nerozumím dávkování. Kdy dodám do akvária jednou dávkou dekme tomu 3mg N, ale kolik z toho bude NO3?
Podle nějaké kalkulačky jsem používal toto:
Vytvořit 200 ml roztoku NH4NO3, který při dávce 1 ml zvýší koncetraci N(dusík) v 65 litrech vody na 1 mg/l
výsledek:
37.1g NH4NO3 doplňte do 200ml destilovanou vodou
Já mám namíchaný dusičnan hořečnatý 17g a 200ml vody, což do 25l čistého objemu dává v 1 ml - 1,1 mg/l dusičnanů. Amonný nepoužívám, tady by třeba poradil někdo jiný. A k hodnotě K, já měl taky takovou a podařilo se mi ji srazit. Jednotlivý hodnoty si budeš muset namyslet sám, je toho tu hodně ve vláknu o hnojivem. Například ve vztahu K a Mg se nedoporučuje jít přes poměr 4:1, kdy potom se blokuje využití Mg.
A nějaké dávkování, popřípadě kalkulačka,kde bych viděl,kolik toho dávám?
A zbytek dotazů? Je taková hladina kalia už moc ?
A asi nejlepší varianta střídat ještě s amonným
Dusík jsem dodával NH4NO3. Nějaký týden to trvalo než draslík poklesl.
Zkus střídat KNO3 třeba dusičnanem hořečnatým.
Přidat reakci
[1] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x