PMDD
Ten rozbor je ale jen částečný = téměř nic neřešící...
22.3 je Svetovy den vody -rozbor vody zdarma -treba vyuzit
Požádal jsem o Výpis statistiky zpracovaných výsledků rozborů pitné vody, je to souhrn (průměrně naměřené hodnoty) za prvních 9 měsíců letošního roku. Obratem mi poslali odpověď s tabulkou v příloze.
To jsi jim tam tu vodu zanesl nebo na jejich stránkách?
Poradil mi Sid, nic jsem neplatil. Dodavatel vody má povinnost tyto údaje na požádání sdělit - jde o průměrné hodnoty za posledních 9 měsíců. Celý rozbor je na 2 stránky, jsou tam toho mraky.
Taky by mě zajímalo kde jsi o ten rozbor žádal. Přijde mi lepší si tohle jednou za půl roku zaplatit, než kupovat testy v akvaristice, které uakzují každý jinak a musí se kalibrovat.
Jak si o ten rozbor zažádal?
Zdravím,
dnes mi přišel rozbor pitné vody - nestačil jsem se divit - naše pitná voda je měkká, čistá, téměř prostá živin, takže hnojení pomocí PMDD nebo Biofloru je na místě. Výměnou vody živiny (hlavně mikroprvky) paradoxně nedodávám, ale odebírám
, viz výtah z rozboru:
pH: 8,2
dusičnany: 1,9 mg/l
dusitany: 0,193 mg/l
hořčík: 3,42 mg/l
sírany 27,6 mg/l
vápník: 31,8 mg/l
tvrdost 0,93 mmol/l
železo: 0,015 mg/l
a este jednu vyhodu ma tento "mix"
staci zmerat len NO3 alebo len PO4
a stale ten pomer v akva vcelku sedi
ak tento recept niekomu pomuze k uspechu budem len rad
No, mně spíše šlo o tu první větu :"no kto ako chce ... akurat KH2PO4 sa nedoporucuje miesat z TC alebo Plantexom."
To je pro mně sdělení, které jsem potřeboval vědět. Že vše ostatní je individuální záležitost, o tom není pochyb.
Takže ještě jednou díky.
tento pomer som ale ratal vzhladom na moju vstupnu vodu + nevyvazenost NPK v krmivach + malo ryb a u mna funguje vyborne...
Děkuji za rychlou odpověď a Tvou osobní zkušenost.
no kto ako chce...
akurat KH2PO4 sa nedoporucuje miesat z TC alebo Plantexom
ja napr. pouzivam toto
1.flasa KNO3+KH2PO4+K2SO4+MgSO4.7H2O -25+2+14+25g rozpustene v 200ml
2.flasa K2SO4+MgSO4.7H2O -14+16g rozpustene v 150ml
3.flasa 1/3 TC alebo Plantexu v 100ml -a jedine tu mam v chladnicke
Chtěl bych se zeptat, protože jsem to nějak nikde neobjevil. Namíchání KNO3 a KH2PO4 probíhá jak? Přimíchává se do základní směsi PMDD, nebo se rozmíchává extra?
ja pouzivam 25gKNO3+2gKH2PO4
a nieco pravdy na tom bude
ja som sa bez problemov a bez rias dostal na hodnotu NO3 160mg/l PO4 5mg/l
Lidi v jakém poměru by se mělo držet kno3 a kh2po4 aby nebyl problém s řasou??? někde sem čet že když jsou tyhle dvě složky v nepoměru a jedné je tam víc tak to podporuje řasy. Je to pravda???
Díky
Starší reakce
Dik Moucho
Přesně tak, já PMDD posílám v obálce a celkem i s poštovným to přijde na 69 Kč...
Kdy a kde jsou ty trhy? Je nějaký odkaz?
Díky,
ty akvatrhy mě nenapadly.
Skáknu tam.
podle me by se to dalo dat i do dopisni obalky....
pripadne na konci mesice mas Akvatrhy Decin
Ústečáci,
kde kupujete PMDD? Nechce se mi totiž kvůli jednomu balíčku hnojiva objednávat přes net a platit tak to přemrštěné poštovné. Popř. nemá někdo přebytek?
ved ja nic...
ked sa s tym pracuje rozumne?...
Nevim jak kdo bojuje, ja s cpavkovou vodou hnojim uz par roku, k dohledani zde v diskuzi.
no zaujimavy...hlavne to NH4 -proti tomu sa tiez tvrdo bojuje
ja este dodam -koho to zaujima alebo potrebuje dlhsie skladovat?
pouziva sa aj E300+E202 -vitamin C a sorban draselny
www.theplantedtank.co.uk/… ...Také je možné přidat do rozmíchaného plantexu cca 1ml kyseliny chlorovodíkové (na 500ml), tak jak je uvedeno v původním návodu od Searse a Conlina... Tento přídavek zabrání růstu plísní a je pak možné plantex uchovávat při pokojové teplotě...
Nejen z tohoto důvodu je vhodné do roztoku chelatizovaných mikroprvků přidat HCl - je to i o vlivu pH na schopnost chelátů udržet tyto prvky v "klepetech".
Žádné speciální požadavky. Může být skladováno neomezeně dlouho při pokojové teplotě. Jen u plantexu nebo tenso coctailu je potřeba to mít v ledničce jinak mikroprvky degradují. Rozmíchaný plantex je nutné spotřebovat cca do měsíce, takže rozmíchávat jen to co stihnu "zdělat".
Také je možné přidat do rozmíchaného plantexu cca 1ml kyseliny chlorovodíkové (na 500ml), tak jak je uvedeno v původním návodu od Searse a Conlina (
www.thekrib.com/…)
Tento přídavek zabrání růstu plísní a je pak možné plantex uchovávat při pokojové teplotě. Nicméně opět je potřeba spotřebovat do jednoho měsíce.
Co se týče použití destilky versus vodovodní vody tak tam je to jednoduché:
destilka není nutná, ale čím tvrdší mám vodovodní vodu tak tím hůře se budou složky PMDD rozpouštět. V případě extrémě tvrdé vody hrozí to, že se nerozpustí vše. Chce to vyzkoušet a pokud to dobře dopadne tak je zbytečné plácat drahou destilku.
ja miesam z destilkou iba plantex alebo TC a ten skladujem v chladnicke
na vsetko ostatne KNO3,K2SO4,Mg,PO4 pouzivam vodu z vodovodu a pri izbovej teplote
0 12.10.2011 20:08 Fugee Tím nakopnutím nakopneš maximálně řasu. Vážně, nepřežeň to. Řasa se nemusím objevit po třech dnes, ale objeví se třeba po týdnu, dvou, kdy začne být látek nadbytek.
pri tejto kalkulacka
pmdd.mrp-cz.com/… sa ja drzim posledneho stlpca 1 dávka/l[mg/l] to znamena o kolko sa zvisi koncentacia daneho prvku ked to tam vsetko nalejem. Takze viem kolko tam pridam nech si tu davku rozlozim na lubovolne obdobie (u mna jeden tyzden kedze raz tyzdenne menim vodu). Potom meranim zistim aku mam v akva spotrebu jednotlivych zloziek a doladim to tak aby som mal stale pozadovanu koncentraciu. Tj. odmeras parametre na zaciatku tyzdna pred pridanim PMDDpotom tebou odmeranu davku tam postupne lejes a nakonci tyzdna pred vymenou vody odmeras.
1 12.10.2011 20:06 Majkl [9] 0 12.10.2011 20:02 Fugee Sniž hlavně množství samotného PMDD, abys neměl řasu, dej to klidně i na 1ml den, ne těch deset. Na začátek je to hrozně (zbytečně) moc. A taky máš málo CO2, takže to chce přidat burčák. 15mg/l je už lepší.
PMDD KNO3 obsahuje. Ale zatim se moc nezvedá. Hnojim s PMDD teprve třetí den. Tak nevim...ještě počkat ?
1 12.10.2011 19:57 Fugee Jestli se jedná o to akvárium, co je v prezentaci, tak bych to KNO3 až tak moc neřešil. Nevím, odkud přesně PMDD máš, já mám
pmdd-hnojivo.cz/… , které je už s KNO3. Vzhledem k tomu, že máš v akváriu ryby, tak se postarají alespoň o trochu NO3, takže do akvárka dej tak 1/4 až 1/2 balíčku (6g - balíček), takže třeba 2 nebo tři gramy. Já dneska taky míchal PMDD do dvoustovky, s poměrně málo rybami, a použil jsem čtvrtinu balíčku. Pokud budeš dávkovat denně, tak si myslím, že by NO3 nemělo z akvária vyprchat, a vždy se mělo tak na 10mg/l držet.
Jsem ale taky začátečník (co se týče PMDD), tak je možné, že se mýlím, tak mě když tak opravte.
Na začátek dávej ale všeho úplné minimum, při 10ml/den budeš mít řasu! Já teď dávám 1ml/denně!
Jasně, to jsem pochopil.
Např. si vyrobím roztok ze 60 g KNO3 a 300 ml destilky. 5 ml tohoto roztoku zvedne koncentraci NO3 v akvárku (90 l čistý objem)o 6,8 mg/litr.
chtel jsi vypocet toho kno3 a tam je moznost si spocitat zasobni roztok dusiku.... vyplnis jak velky akva, jaka davka, o kolik to ma zvednout, kolik roztoku chces namichat a vyplivne ti to kolik gramu mas rozpoustet....
Díky, také jsem si to mohl najít sám
. Koupil bych to jako složku PMDD, ale proč platit zbytečně poštovné...
jaaaaj chlape
www.akvarista.cz/…
toto je odkaz z kade si to kupoval
staci citat -je to tam presne napisane
no ja to zjednodusim....
na bod 2 a 3 je casu dost...
namiesaj si standart PMDD bez KNO3 na 500 ml vody a davkuj trebars 5ml denne
a raz za tyzden zmeras NO3-PO4-Fe
podla toho budes vediet co stupa? klesa? a podla toho sa zariadis
nejak takto ako to popisuje ČichavecTom
www.tomvosahlo.com/…
Dávkování makro a mikroprvků - PMDD